تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۶  ، 
کد خبر : ۲۹۳۴۶۰
در مناظره فضلي‌نژاد و عبدالرضا داوري مطرح شد

مكتب ايراني دست‌ساز ريچارد فراي است

(روزنامه جوان – 1395/04/06 – شماره 4846 – صفحه 10)

پيام فضلي‌نژاد، سردبير مجله عصر انديشه، سه‌شنبه گذشته در جلسه‌اي با عنوان واقعيت و توهمات مكتب ايراني با عبدالرضا داوري، عضو سابق هيئت علمي دانشگاه تربيت مدرس كه به ميزباني دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد پيرامون «مكتب ايراني» به مناظره نشست.

اين مناظره در پي جدال رسانه‌اي اخير كه در آن با ذكر مباحثي پيرامون خطر احياي تفكر گروهك فرقان توسط حاميان جريان انحرافي و نيز انتشار اسنادي مبتني بر روابط صميمانه رئيس دولت قبل با ريچارد فراي (پايه گذار مكتب ايراني) پرداخته شده بود و از طرف ديگر پاسخ حاميان رئيس دولت سابق به اين ادعاها به همت انجمن اسلامي دانشجويان مستقل برگزار شد. در ادامه گزيده‌اي از مسائل طرح شده در اين گفت‌و‌گو آورده شده است.

به گزارش «جوان» سردبير عصر انديشه كه ابتدا حاميان تفكر دولت سابق را دعوت به مناظره كرده بود، در اين نشست تصريح كرد: اولين دغدغه‌اي كه باعث شد دوستان را دعوت به مناظره كنيم نظريات فرهنگي شهيد مطهري ناظر بر مناظرات فكري در عرصه عمومي است.

وي سپس با ورود به مبحث اسلام ايراني و منشأ ورود آن افزود: وقتي از مكتب ايراني سخن مي‌گوييم نشان مي‌دهد مكتب ايراني جرياني ناشناخته نيست. ريچارد فراي كه مورد تجليل آقاي احمدي‌نژاد بود نظريات فكري‌اش را بايد براي بررسي به 60 سال پيش برگردانيم. در سال 1330 او با صادق چوبك و صادق هدايت و اسدالله اعلم جلساتي را داشته است.

سردبير مجله عصر انديشه ادامه داد: از اين زمان بايد موج گرفتن يك ايدئولوژي بر مبناي شاخص‌هاي باستاني براي دفاع از سلطنت را در ايران دنبال كنيم. در 60 سال گذشته ادعاي فراي مي‌گويد «اسلام با پيامبر اسلام شروع مي‌شود را از مسلمانان بايد گرفت و آنان را به ريشه‌هاي باستان خود ارجاع دهيم.»

فضلي‌نژاد با تأكيد بر اينكه همت اصلي فراي نزديك شدن به بازوان قدرت است، اظهار داشت: بعد از انقلاب و جنگ تحميلي عرصه براي اين بازيگران فراهم نيست اما در دولت آقاي هاشمي كه همان سياست‌ها نيز در دوران احمدي نژاد تكرار شد ريچارد فراي مجدداً به ايران باز‌مي‌گردد. ارتباطات گسترده با نهادهاي آموزشي مي‌گيرد اما با هوشياري سربازان گمنام امام زمان پروژه او ناقص مي‌ماند.

در ادامه عبدالرضا داوري ضمن انتقاد از صحبت‌هاي فضلي‌نژاد در خصوص ريچارد فراي و مأموريت او براي تحقق مكتب ايراني، اين سخنان را «امنيتي كردن» حوزه انديشه خواند و تصريح كرد: «ما نبايد با رويكرد امنيتي وارد حوزه انديشه شويم؛ وقتي مي‌خواهيم وارد اين حوزه شويم بايد مقيد به آنچه كتابت است باشيم و به سراغ سوابق اين افراد نرويم. اين باعث مي‌شود كه اتهام جاسوسي در جامعه قبح‌زدايي شود.»

داوري همچنين ضمن انتقاد از بزرگنمايي مكتب ايراني توسط منتقدان دولت افزود: «من اينجا نيامده‌ام كه از ريچارد فراي دفاع كنم! من آمده‌ام روش اين دوستان را نقد كنم. احمدي‌نژاد معتقد است كه ايران زمينه بازسازي معارف اسلام ناب در سطح جهان را ايجاد كرد و اين جريان، يك جريان ناب فرهنگي است. در اتمسفر فرهنگي ايران حرف‌هاي زيادي درباره ايران و اسلام وجود دارد. تخصص من ايران‌شناسي نيست. من روش‌شناسي دوستان را كه مي‌گويند مكتب ايراني، مكتب انحرافي بوده نقد مي‌كنم.

آقاي فضلي‌نژاد و دوستانشان مي‌توانند مشايي و مكتب ايراني را نقد كنند اما نه با ادبيات جاسوسي و ماسوني. البته عصر انديشه اين روش را در نقد دولت فعلي به كار نگرفته است.»

فضلي‌نژاد در ادامه در پاسخ به اظهارات داوري گفت: «اتهامي كه شما مي‌زنيد، دقيقاً همان كاري است كه بي‌بي‌سي مي‌كند و اين روش مسعود بهنود است. شما ادعا را نقد كنيد. مسائل را شخصي نكنيد. . . جواب بحث تاريخي را با تاريخ پژوهي مي‌دهند نه با اتهام‌افكني. چرا به منابع ارجاع نمي‌دهيد و از موضوع خارج مي‌شويد؟»

فضلي‌نژاد ادامه داد:‌«چطور تا سال 90-89 كه در خبرگزاري ايرنا بوديد اين روش را نقد نمي‌كرديد؟ چطور آن زمان كه سخنراني‌هاي انتقادي ما را پوشش مي‌داديد، اين روش اشتباه نبود؟ بعد كه به آقاي مشايي پرداختيم يادتان افتاد؟! شما مشخصاً از آقاي مشايي به عنوان مروج مكتب ايراني فكت بياوريد و به سؤالات و پارادوكس‌ها پاسخ دهيد.»

عبدالرضا داوري در اين بخش از مناظره با نقد جاسوس خواندن فراي گفت:‌«من نمي‌گويم شما امنيتي هستيد. روش شما و دوستانتان امنيتي است. با چهار واژه مي‌خواهيد طرف را محكوم كنيد. مقاله آقاي فضلي‌نژاد را بخوانيد. مدام نوشته‌اند فراي جاسوس است. اين روش درستي نيست. اين كار قوه قضائيه است كه در اين موارد نظر دهد.»

داوري در حالي اين ادعا را مطرح كرد كه فضلي‌نژاد با ارائه مستنداتي اظهار داشت:‌«اگر ملاك براي شما قانون است، رئيس قوه‌قضائيه نظرش درباره فراي را همان زمان در شوراي اداري ياسوج بيان كرد و وزارت اطلاعات هم سال ١٣٧٥ بيانيه داد كه موجود است.»

سردبير مجله عصر انديشه افزود:‌«شما همه مسائل را به حلقه پنج نفره تقليل داده‌ايد و جايگاه افراد را نسبت به اين حلقه مشخص كرده‌ايد بعد هم با زدن انگ امنيتي و برچسب‌هاي نخ نما مي‌خواهيد آنها را از ميدان به در كنيد. شايد بتوانيد ضعفاالعقول را فريب دهيد، اما مخاطبان هوشمند را هرگز نمي‌توانيد. ما جايي كه دولت احمدي‌نژاد خدمت كرد حمايت كرديم و جايي كه حلقه انحرافي حمايت‌هاي رهبري را مصادره كرد نفي كرديم وقتي شيرين عبادي به من گفت سعيد امامي دوم شما از من حمايت كرديد و هزينه داديد اما يكجا از هم جدا شديم.»

او همچنين نقد خود را نسبت به مكتب ايراني اينگونه پايان داد:‌«مكتب ايراني به دليل خصلت نسبي‌گرايي خود، حامل نوعي سازشكاري و معيارهاي دوگانه است، از يك‌سو شعار استكبارستيزي در داخل مي‌دهند، اما به استعمارگران خارجي پالس همكاري و مذاكره مي‌فرستند. همانطور كه از يكسو آقاي احمدي نژاد شعار هولوكاست مي‌دهد، اما آقاي مشايي از دوستي با مردم اسرائيل حرف مي‌زند. از يكسو سنگ مستضعفان را به سينه مي‌زنند، اما روابط پنهان و آشكار با ليبرال‌هاي اقتصادي و سرمايه‌داران ايجاد مي‌كنند و فساد را گسترش مي‌دهند.»

داوري نيز در جمع‌بندي مباحث خود تأكيد كرد:‌«من اعتقاد ندارم احمدي‌نژاد بدون خطاست و حتماً برخي انتصابات و تصميمات خطا بوده است» اين سؤال را نيز طرح كرد كه:‌«اما سؤال من اين است كه منتقدان احمدي‌نژاد چرا در اين دولت ساكتند؟ مگر روحاني نگفت امام حسين سازش كرد پس چرا در برابر او سكوت كرديد؟!» كه البته فضلي‌نژاد با ارائه مستنداتي از نقد دولت‌هاي پيشين و فعلي، زير بار اين قول نرفت.

لازم به ذكر است حلقه حاميان گروه انحرافي كه در مدت اخير رئيس دولت سابق را به حضور مجدد در انتخابات ترغيب مي‌كنند، تحركات ايدئولوژيك خود را آغاز كرده و با استفاده از ابزارهاي مكتوب و مجازي رسانه‌اي، در حال تزريق نگرش خود به جامعه هستند به گونه‌اي كه مواردي نظير نقد ولي فقيه و رفتارهاي رهبر معظم انقلاب در شبكه‌هاي اجتماعي حامي اين جريان به وفور قابل مشاهده است.

http://javanonline.ir/fa/news/793859

ش.د9501034

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات