(روزنامه جمهوري اسلامي – 1394/09/06 – شماره 10746 – صفحه 6)
سکوت یکباره عربستان در جنگ "موصل"، غیبت آمریکا در این جنگ و تحرکات نامفهوم ترکیه، جنگ را پس از انتخاب "دونالد ترامپ" به عنوان رئیس جمهوری آمریکا در ابهامی نگرانکننده فرو برده و در حال حاضر تنها نیروی فعال حاضر در صحنه نبرد موصل، نیروهای مسلح عراق است.
فعال شدن جریانهای مشکوک داخلی به ویژه "مثلث نجیفی ها"، "خنجرها" و "العیساوی ها" و طرح موضوع مجدد اقلیم سنی که در طول روزهای گذشته مطرح شده و واکنشهای تند داخلی نسبت به این تحرکات به دنبال داشته، بیش از پیش، بغداد را از بازیهای پشت پرده بازیگران منطقهای و بینالمللی نگران کرده است.
ترکیه که در طول هفتههای گذشته زبان بلند تهدید را علیه نیروهای عراق در جنگ موصل به کار میبرد و تهدید به مقابله با نیروهای "الحشد الشعبی" در صورت نزدیک شدن به شهر "تلعفر" میکرد، به نوعی سکوت اختیار کرده، اما هواپیماهای بدون سرنشین این کشور همچنان بر بالای آسمان تلعفر به پرواز درآمدند و روند پیشروی الحشد الشعبی را دنبال میکردند.
نیروهای الحشد الشعبی به اعتقاد کارشناسان در غرب موصل در حالی به پیشرویها به سمت شهر تلعفر ادامه میدهند که مواضع دفاعی بسیار شکننده دارند و کاملا فاقد پوشش هوایی هستند.
منطقه پیشروی نیروهای الحشد الشعبی به دلیل همجواری با مرزهای سوریه و همچنین نزدیکی به مرزهای ترکیه، برای هواپیماهای عراقی دشواریهایی دارد و همین امر باعث شده که سپر دفاع هوایی این نیروها در غرب موصل کاملا باز باشد.
در محورهای شرق، شمال و شمال شرقی موصل، نیز پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، "پنتاگون" تمامی پروازهای هوایی خود را در این منطقه به حال تعلیق درآورده، حتی توپخانه آمریکایی که در ابتدای پیشروی نیروهای عراق به سمت موصل، پشتیبان نیروهای "پیشمرگ کرد" بود، نیز متوقف شده است.
در حال حاضر نیروهای عراق، تنها در صحنه درگیری با گروه تروریستی "داعش" میجنگند و دیگر، نه از آمریکا خبری هست نه از فرانسه٬ انگلیس و ائتلاف بینالمللی و همین امر کارشناسان سیاسی و امنیتی را در عراق از توطئههای پشت پرده نگران کرده است.
این نگرانی به ویژه پس از تعلیق جنگ "رقه" که مقرر بود با مشارکت نیروهای فرانسه، آمریکا و انگلیس همزمان با جنگ موصل شروع شود، بیش از پیش نگرانکننده شده است و آنچه بر نگرانیها افزوه، اقدام دولت "باراک اوباما" در وقت اضافی باقی مانده، برای پیشبرد صلح در یمن و سکوت بیسابقه ریاض نسبت به این طرح و کل تحولات منطقه است.
تغییر رویکرد ترکیه از موصل به سمت شمال سوریه و پیش روی به سمت شهر "الباب" و در مقابل عقب نشینی یگانهای مسلح کرد از این منطقه به بخش شرقی رودخانه "دجله" به سمت شهر "رقه"، همه این متغیرها برای عراقیها نگرانکننده شده است.
بر همین اساس غیر از محور غربی که نیروهای الحشد الشعبی همچنان اصرار دارند تا پس از آزادی فرودگاه تلعفر، شهر تلعفر را نیز آزاد کنند، در دیگر محورها عملیات نیروهای مسلح عراق بیشتر پاکسازی مناطق آزاد شده است.
به گزارش ایرنا "یگان مبارزه با تروریسم " عراق که اولین گروه مسلح این کشور بود که ورود به بخش شرقی موصل را در هفتههای گذشته آغاز کرد، در حال حاضر فقط سرگرم پاکسازی محلات آزاد شده است و پیشروی در بخش شرقی موصل به کندی صورت میگیرد.
عملا همان گونه که کارشناسان امنیتی اذعان کرده اند، در محورهای دیگر موصل - به غیر از محور غربی - نیروهای مسلح عراق در مرحله آرامش نسبی هستند، اما هنوز معلوم نیست این آرامش تا کی ادامه خواهد داشت.
محور جنوبی که در اختیار نیروهای پلیس مرکزی عراق است، قرار بود که با آزادسازی فرودگاه موصل به اتمام برسد، اما این نیروها نه تنها هنوز به حومه فرودگاه نرسیده اند، بلکه بیشتر در حال پاکسازی مناطق آزاد شده قبلی هستند.
در چنین شرایطی که همه چیز جنگ موصل در هاله ابهام فرو رفته است، نخستوزیر عراق جمعه گذشته با رئیس جمهوری منتخب آمریکا تلفنی صحبت کرد و ترامپ طبق بیانیه منتشر شده توسط دولت عراق، وعده حمایت قاطع از بغداد در مبارزه با تروریسم را داده است. در عین حال طبق اظهاراتی که منتشر شده، برخی فرماندهان ارشد عملیات آزادسازی موصل مایل هستند که شهر قبل از تحویل گرفتن پست ریاست جمهوری توسط ترامپ، آزاد شود.
در مقابل اما، اظهارات فرماندهان الحشد الشعبی برخلاف این انتظارات را نشان میدهد و دو روز قبل به صراحت گفتند که آزادی موصل چند ماهی به طول میانجامد.
به نظر میرسد به دست گرفتن سکان ریاست جمهوری آمریکا توسط ترامپ در اوایل ژانویه سال جدید میلادی، پرده از ابهام بسیاری از معادلات منطقهای بر میدارد، اما بسیاری در عراق تمایلی به این انتظار ندارند و میخواهند از فرصت باقی مانده برای بستن پرونده موصل بهره ببرند.
http://jomhourieslami.net/?newsid=115015
ش.د9502765