پیروزی مردم مظلوم غزه و فلسطین قهرمان در برابر رژیم غاصب و کودک کش صهیونی بر ملت های مسلمان و آزاده جهان مبارک باد
(روزنامه اعتماد ـ 1395/12/10 ـ شماره 3758 ـ صفحه 6)
حميدرضا جلاييپور گفت: توسعه پوششي است كه در جامعه انجام ميگيرد و بر اساس آن تواناييهاي مادي و غيرمادي افراد در جامعه افزايش پيدا ميكند به اين معنا كه توسعه در اصل ايجاد توانايي است. وي با اشاره به ابعاد مختلف توسعه شامل توسعه اقتصادي، توسعه اجتماعي، توسعه فرهنگي و توسعه سياسي افزود: بحث اصلي امروز ما توسعه در وجه سياسي است كه اين توسعه به معناي تقويت سازوكارهاي دموكراسي و تقويت حاكميت قانون، تقويت نظام رقابت حزبي، قاضي مستقل و ايجاد انتخاباتهاي دورهاي موثر و رسانههاي غيردولتي است. اين عضو هيات علمي دانشگاه تهران خاطرنشان كرد: دوران اصلاحات كارنامه موفقي در رشد همه ابعاد توسعه داشته و شاخصها نشان ميدهد كه در همه اين ابعاد وضع جامعه بهتر شده البته مسير توسعه هيچگاه پايان نميگيرد. جلاييپور در ادامه اظهار كرد: فعالان اصلاحطلب امروز مهمترين نيروي سياسي و اجتماعي جامعه مدني كشور هستند كه در دولت آقاي خاتمي در مجلس و شوراهاي آن زمان توانستند اكثريت را به دست بگيرند و تشكلهاي سياسي اصلاحطلب بسيار فعال بودند. از سويي در آن دوران فعالان روزنامهنگار براي نخستين بار به تعداد بالايي رسيدند و تعداد روزنامهنگاران جامعه و افشاگر افزايش پيدا كرد.
اين فعال سياسي اصلاحطلب خاطرنشان كرد: اين طور نبود كه بعد از مشروطه چنين روزنامهنگاراني نباشند اما در دوران اصلاحات اين روزنامهنگاران جامعه و حرفهاي بسيار زياد شدند كه البته با تعداد زيادي از آنها برخورد شد. در عين حال شاهد ايجاد انجمنهاي اسلامي، تشكلهاي دانشجويي و دفتر تحكيم وحدت در دانشگاهها بوديم كه با آنها نيز برخورد كردند. وي با بيان اينكه اصلاحطلبان مدني نيز در آن زمان فعاليت زيادي داشتند، افزود: در دولت اصلاحات شاهد تمام اين شرايط بوديم اما دولت مهرورزي پس از آن، دوران خطرناكي بود. دوراني كه آگاهانه و با امكانات خوبي عليه توسعه اقدام شد، زماني كه در جهت توسعه اقتصادي گامي بر نداشتند و اتفاقا اين دولت براي مبارزه با توسعه تشكيل شده بود. البته در اين دوران نيز حركتهاي اصلاحي در جامعه مدني ادامه پيدا كرد و همين نيرو پشت اتفاق سالهاي ٩٢ و ٩٤ بود. اين جامعهشناس در ادامه بيان كرد: براي كساني كه در سال ٩٢ آقاي هاشمي را ردصلاحيت كردند كاري نداشت كه آقاي روحاني را هم رد صلاحيت كند، آنها خواستند بماند اما همين نيروي اصلاحي در جامعه مدني توانست با شعار ائتلاف در برنامههاي آقاي عارف حضور پيدا كند و آن اتفاق را رقم بزند. نهايتا از سال ٩٢ كشور از وضع نيمه امنيتي خارج شد و به حالت نيمه عادي برگشت.
جلاييپور درخصوص نخستين دستاورد دوران اصلاحات گفت: در اين دوران جا افتاد كه دولت و نه حكومت، بايد پاسخگو باشد. دولت اصلاحات نتوانست همه حكومت را پاسخگو كند اما يك رييسجمهور به خوبي به مخالفان خود تريبون داد و براي آنها نيز آزادي ايجاد كرد. اين عضو شوراي مركزي حزب اتحاد ملت خاطرنشان كرد: اين پاسخگو بودن را امروز نيز ميبينيم در حالي كه افرادي حقوق نامتعارف گرفتند دولت موضوع را ماستمالي نكرد بلكه آن را پذيرفت و مورد پيگيري قرار داد. وي تاكيد كرد: زماني مردم فقط بايد نظام را تقويت ميكردند اما امروز تشكلسازيهاي فراوان اجزاي محكم دموكراسي شدهاند در حالي كه همچنان اقتدارگرايان با تشكيل احزاب مخالف هستند. وي با تاكيد بر رشد احزاب، در دولت اصلاحات، افزود: هياتهاي مذهبي موتلفه در آن زمان به حزب موتلفه اسلامي تبديل شدند. از طرفي حزب قوي مشاركت نيز هشت سال فعاليت داشت. در حال حاضر نيز ميبينيم كه يك مجمع دو سههزار نفري از سراسر كشور ميآورند رايگيري ميكنند و اتفاقا يك خانم راي اول را كسب ميكند و همه اينها دستاورد دوران اصلاحات است اما ما در حال حاضر هنوز به نظام رقابت حزبي نرسيدهايم.
جلاييپور با بيان اينكه تشكليابي متنوع در دانشگاهها نيز نكته قابل توجه دوران اصلاحات است، ادامه داد: در آن زمان حدود ٢٥٠٠ نشريه دانشگاهي چاپ ميشد كه اتفاقا بعضي از آنها فرقي با نشريات حرفهاي نداشتند و بيخود نبود به كوي دانشگاه حمله كردند. وي با بيان اينكه در حال حاضر راي مردم براي خودشان است افزود: بهطور تقريبي ١٥درصد آرا در انتخاباتها خاكستري شدهاند به اين معنا كه تا شب انتخابات بسياري تصميم نگرفتهاند كه اصلا راي بدهند يا ندهند يا به چه كسي راي بدهند. جلاييپور با تاكيد بر اينكه امروز در ايران نيروهاي اصلاحطلب و نخبه عقلانيت استراتژيك پيدا كردهند، گفت: بينظمي و اغتشاش خط قرمز اين نيروها شده. در زمان ماجراي كوي دانشگاه در حالي كه به خوابگاههاي دانشجويي حمله كردند، آقاي سحابي رفتند و به بچهها گفتند كه بيرون نياييد. در آن زمان هيچ نخبه و فعال اصلاحطلب اين حرف آقاي سحابي را مسخره نكرد چون همه از همان زمان ميخواستند به دموكراسي برسند حتي در زمان تحصن مجلس ششم هيچيك از نمايندگان براي مردم فراخوان تجمع نداد و بينظمي را مطالبه نكرد. وي حضور مردم در انتخابات ٧٦ را مهمترين تودهني به بوش، رييسجمهور وقت امريكا دانست و اظهار كرد: پس از واقعه ١١ سپتامبر بوش ميخواست به همه كشورها حمله كند اما حضور مردم در آن انتخابات او را از اين كار بازداشت و فقط به افغانستان و عراق حمله شد كه در همانها هم در گل ماند.
اين عضو هيات علمي دانشگاه تهران تصريح كرد: در تشييع جنازه آقاي هاشمي، ٩ديايها هم آمده بودند و اين به معناي دموكراسي و زندگي كردن آدمهاي متفاوت به صورت مسالمت آميز در كنار يكديگر است. جلايي پور در بخش ديگري از صحبتهاي خود موضوع «جامعه در آغوش خطر» مطرح كرد و افزود: نماد اين مساله پلاسكو بود كه همه ما ظرف ١٠ روز به ناتواني جمعي پي برديم. اكنون ما به برجام ملي نياز داريم كه معضلات را با كمك هم مهار كنيم و اين برجام ملي از برجام هستهاي مهمتر است. از سويي در انتخابات ٩٦ نياز است فردي عاقل رييسجمهور شود در غير اين صورت كار ما در مقابل ترامپ كار سختي است. بنابراين بايد كاري كنيم تا آقاي روحاني با راي بيشتر و محكمتر مجددا روي كار بيايد. وي در پايان اظهار كرد: هسته اصلي كشور نميخواهد احزاب قدرتمند شكل بگيرد اما اگر حكومت بپذيرد كشور به يك نظام رقابتي حزبي نياز دارد، بسياري از مسائل حل خواهد شد.
http://etemadnewspaper.ir/?News_Id=69481
ش.د9504199