تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۱  ، 
کد خبر : ۳۰۲۷۳۵
نشست رياض؛ بازي ساده ترامپ براي دوشيدن «سلمان»

قرارداد نظامي 110 ميليارد دلاري يک شوي پرهياهوي سياسي (بخش دوم و پاياني)

(روزنامه اطلاعات - 1396/03/27 - شماره 26745 - صفحه 12)

سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی، به سرخط خبری بسیاری از رسانه‌های منطقه ای و فرامنطقه ای تبدیل شد. آنچه اما در این میان بیش از موضوعات دیگر توجه رسانه‌ها و کارشناسان را به خود جلب کرد، در کنار اظهارات تند ترامپ و رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، یک قلم قرارداد تسلیحاتی ۱۱۰میلیارد دلاری از مجموع حدود ۳۸۰میلیارد دلار قراردادهایی بود که میان عربستان و آمریکا منعقد شد.اولین سفر رییس جمهوری جدید ایالات متحده آمریکا به آسیای جنوب غربی و مشخصا عربستان سعودی اما از زوایای متعددی قابل بررسی و ارزیابی است.

اول؛ بسترسازی انجام این سفر

همانگونه که در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به دفعات شاهد بودیم، موضع دونالد ترامپ درباره روابط دوجانبه با عربستان سعودی موضعی کاملا سخت و دور از انتظار بود، چنانچه بارها از هزینه بر بودن ارتباط با عربستان یاد کرد و تداوم آن را در مجموع به سود کشورش ندانست. این موضع همان چیزی بود که دربار آل سعود به ویژه پس از اجرایی شدن برجام از آن احساس خطر کرده و معنی آن را تنها ماندن در مقابل قدرت و اقتدار جمهوری اسلامی ایران در منطقه ارزیابی می کرد.همین مسئله سبب شد تا پس از روی کار آمدن ترامپ، دربار سعودی ظرفیت‌های خود را برای به دست آوردن دل ترامپ به کار گیرد. سفر محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع سعودی به آمریکا همان اتفاقی بود که سعی شد از رهگذر آن، بسترهای لازم برای تغییر نظر ترامپ فراهم شود. آنچه مطابق برخی اخبار پشت پرده از این سفر بدست آمد این بود که شخص بن سلمان به نمایندگی از آل سعود قول همه جور همکاری را به ترامپ داد تا در عوض آن کاخ سفید تمام قد از عربستان در برابر ایران و محور مقاومت در منطقه حمایت کند .

دوم؛ شرط و شروط ترامپ برای تغییر نظر

چنانچه از همان ابتدا هم پیش بینی می شد، مخالف خوانی ترامپ در ایام تبلیغات انتخاباتی بیش از آنکه واقعی باشد، از سویی در نقد رفتار دموکراتها و در جهت جلب آراء منتقدان بود و از سوی دیگر بازار گرمی بود تا بتواند بیش از پیش آل سعود را در مسیر حاتم بخشی کلان دلارهای نفتی ترغیب کند؛ تاکتیکی که به بهترین شکل ممکن جواب داد. لذا ترامپ با همان روحیه کاسب کارانه و تاجر مسلکی که همگان از او سراغ دارند، از همان ابتدا شرط تداوم رابطه با عربستان را تضمین منافع اقتصادی عنوان کرد و در سخنان مختلف خود بر ضرورت سرمایه گذاری‌های سنگین آنها در آمریکا سخن گفت.

سوم؛ فضاسازی آل‌سعود برای بهره‌برداری سیاسی از این سفر

دربار آل سعود که با پذیرش این سفر از سوی ترامپ شاید یکی از مهمترین آرزوهای خود ر ا در دوران جدید حاکمیت ایالات متحده آمریکا برآورده می دید، تمامی تلاش خود را برای استفاده حداکثری از این اتفاق به ویژه در عرصه رسانه ای و تبلیغاتی به کار گرفت. همین امر منجر به ارسال دعوتنامه برای حدود ۵۵کشور اسلامی شد تا از آنها برای حضور در نشستی با حضور دونالد ترامپ در ریاض دعوت شود. البته، گرچه از این کشورها تعداد محدودی از سران کشورهای اسلامی حضور داشتند و عموما در سطح وزارت خارجه شرکت کرده بودند، اما رسانه‌های وابسته به نظام سلطه همگام با نظرات دربار سعودی تمامی تلاش خود را برای عمق بخشی به فضای ضد ایرانی و ایران هراسانه این نشست بکار گرفتند. این عملیات رسانه ای به ویژه با توجه به مواضع تند شخص ترامپ و رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا از خوراک خوبی برخوردار شد.

چهارم؛ بازی باخت ـ باخت آل‌سعود

شاید در ظاهر امر اینگونه نشان داده شد که به هر حال عربستان سعودی با یک مانور قدرت در جنوب غرب آسیا توانست اولا در تشدید فضای ضد ایرانی موفق عمل کند و بار دیگر ایالات متحده آمریکا را به عنوان پشتوانه بزرگ خود در فرآیندهای منطقه ای معرفی کند، اما آنچه در حقیقت ماجرا رخ داده این است که آمریکا بار دیگر با فریب آل سعود، این کشور را به بهانه یاری رسانی در برابر ایران تا آنجا که میسر بوده دوشیده و با تقویت فضای توهمی حکام سعودی نسبت به ایران علاوه بر تکمیل سناریوهای منطقه ای خود علیه جریان مقاومت و گفتمان انقلاب اسلامی، سود سرشار اقتصادی را نیز نصیب خود کرده است، سودی که پول آن به بهانه مقابله با ایران از جیب جهان اسلام هزینه خرید تسلیحاتی شد که قرار است در آینده همچنان خون مسلمانان دیگر را در یمن، بحرین، عراق و سوریه بر زمین بریزد .درواقع،با توجه به ساختارهای داخلی نظام سیاسی عربستان به ویژه از نقطه نظر فرآیندهای دموکراتیک، این کشور اساسا توانایی تبدیل شدن به محور اقتدار در منطقه را ندارد، لذا ادامه این رفتارها تنها مطلوب کاخ سفید است و هیچ منفعت میان و بلند مدتی را برای هیچ یک از کشورهای اسلامی متصور نیست.

هشدار نظامیان ایران به ماجراجویی‌ احتمالی سعودی‌ها

عقد قرارداد فروش سلاح‌ میان آمریکا و عربستان و اظهارات مقامات سعودی علیه ایران، از سوی رهبر معظم انقلاب، رئیس‌جمهوری و مقامات نظامی ایران بی‌پاسخ نماند و عواقب هرگونه فکر و خیال ماجراجویانه به سعودی‌ها گوشزد شد. خبرآنلاین نوشت: دونالد ترامپ یک روز بعد از برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران و در آستانه سالروز عملیات بیت المقدس و فتح خرمشهر به عربستان رفت و در ریاض ضمن گزافه‌گویی‌هایی درباره ایران، قراردادی بالغ بر 400 میلیارد دلار را با سران عربستان سعودی امضا کرد، قراردادی که 110 میلیارد دلار آن به فروش اسلحه و تجهیزات نظامی از جمله تجهیزات تبدیل بمب‌های معمولی به بمب‌های هوشمند اختصاص دارد.در حالیکه عربستان سعودی به حمایت از گروه‌های تروریستی تکفیری نظیر القاعده و داعش در چند کشور اسلامی متهم است؛ ملک سلمان، پادشاه سعودی، ایران را به صدور جنبش‌های تندروی اسلامی به سراسر جهان متهم کرد و رئیس جمهوری آمریکا نیز خواستار انزوای ایران شد.گویی مقامات سعودی به پشتوانه خرید تسلیحاتی از آمریکا به خود غره و دچار خیالات خامی همچون تصور قدرت برتر در منطقه شد.از این رو بود که حضرت آیت الله خامنه‌ای فرمانده کل قوا که معتقدند افراد نالایق سرنوشت سعودی را در دست دارند.

ایشان با اشاره به خیال واهی برخی کشورهای مرتجع که تصور می‌کنند می‌توان با پول، صمیمیت دشمنان اسلام را جلب کرد، گفتند: واقعیت این است که صمیمیتی وجود ندارد و همان‌طور که خود آمریکایی‌ها گفتند، آنها را می‌دوشند و در نهایت ذبحشان می‌کنند. اساس قدرت حکومت یک کشور، قدرت ملی است و این قدرت با انتخابات و حضور مردم پای صندوق آراء به دست می آید. ترامپ زمانی به منطقه آمد که حضور 45 میلیونی مردم ایران را پای صندوق انتخابات دید و به کشوری رفت که هیچ وقت معنی و کلمه انتخابات برای‌ مقاماتش مفهوم نیست و مردم آن کشور هیچ وقت صندوق آراء را ندیده. امیدوارم یک روزی هم عربستان این راه را انتخاب کند. آن روز قدرت عربستان به مراتب بیشتر از امروز خواهد بود. با این جملات حجت الاسلام حسن روحانی کنایه‌های معنادار خود به ترامپ و مقامات ریاض را آغاز کرد و یادآور شد:می‌خواهم یک نکته به دولت‌های منطقه خاورمیانه و همچنین به دولت عربستان بگویم و آن نکته این است که راه قدرت، سلاح نیست، آن هم خرید سلاح از دیگران. راه قدرت پشتوانه مردمی است».

عربستان دچار اشتباه محاسباتی نشود

امروز در هر کشور مسلمانی مناقشه نظامی وجود دارد رد پای عربستان و آمریکا در مشکلاتی که به مردم آن کشور وارد می شود، مشهود است. عربستان روزی به بحرین لشکر کشید و امروز با مردم یمن سر جنگ دارد. کمک‌های آمریکا و ریاض به تروریست‌ها در سوریه علیه دولت دمشق نیز بر کسی پوشیده نیست. در واقع مشخص است سلاح‌هایی که سعودی‌ها می خرند کجا به کار برده می شود. اما ایران به این اقدامات عربستان چگونه نگاه می کند؟ملت ایران هرگز فراموش نمی‌کند که حزب بعث به نمایندگی تام و تمام از استکبار جهانی شرق و غرب با تمام تجهیزات و تدارکات انسجام یافته ویژه و با پشتیبانی‌های دیپلماتیک و لجستیکی دشمنان نظام جمهوری اسلامی وقتی نهال انقلاب اسلامی تازه در حال رشد بود جنگ گسترده‌ای را به ما تحمیل کرد اما مردم به ویژه جوانان ایرانی با رشادت‌های خود در هشت سال دفاع مقدس نگذاشتند ذره‌ای از خاک کشور دست دشمن بعثی بماند و امروز نیز بعد از گذشت ۴۰سال از پیروزی انقلاب اسلامی با حضور 41‌میلیونی در پای صندوق‌های رای حمایت تمام قد خود از نظام جمهوری اسلامی را به رخ حکومت‌های مرتجع منطقه کشیدند.

از همین رو بود که سردار سرلشگر سلمان صفوی دستیار و مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا به سران عربستان توصیه کردند که از عاقبت شاه و صدام که از آمریکا سلاح خریدند عبرت بگیرید. چرا که آن دو دیکتاتور نیز از آمریکا تسلیحات زیادی خریدند اما هر دو از صحنه روزگار حذف شدند. به گفته وی، امضای بستۀ تسلیحاتی 110 میلیارد دلاری بین آمریکا و عربستان و توافقات تسلیحاتی آتی نه تنها کمکی به امنیت منطقه جنوب غرب آسیا نمی کند ، بلکه در جهت نا امن سازی منطقه و ایجاد تنش در این منطقه که قلب انرژی جهان است مورد استفاده قرار خواهد گرفت. سردار رمضان شریف مسئول روابط عمومی کل سپاه نیز با اشاره به مشارکت پرشور مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری متذکر شد: مشارکت مثال‌زدنی و امنیت این انتخابات برای جهانیان درس عبرتی است و امیدواریم که درس بگیرند. شما شاهد بودید گروهک‌های تروریستی به ویژه داعش کشورهای اروپایی را تهدید و نا امنی برقرار کرد اما ایران را چندین بار تهدید کرد ولی حتی اجازه نزدیک شدن به مرزهای ایران را نداشتند که نشان از عظمت نیروهای مسلح نظام اسلامی و خیل عظیم بسیجیان و آمادگی آنها برای رویارویی با دشمن است. امروز ایران اسلامی به آنچنان قدرت نظامی و اطلاعاتی رسیده که دشمنان حتی جرات نزدیک شدن به مرزهای ایران را ندارند.

سردار علی فضلی جانشین رئیس سازمان بسیج نیز گفت: خرید تسلیحاتی عربستان و شیوخ عرب منطقه برای ایستادگی مقابل انقلاب اسلامی است تا با توطئه بتوانند این انقلاب را به شکست بکشانند اما این آرزو را به گور می‌برند.از سوی دیگر سردار جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور می گوید: استراتژی ایران یک استراتژی دفاعی است و ما هیچگاه داوطلب جنگ نبوده ایم و هرگاه راجع به قدرت ملی صحبت می شود منظور آمادگی برای دفاع است و نمایش شهرک‌های موشکی و گوشه ای از توان نظامی، برای بهم زدن توافق هسته ای نبوده، علت این بود که دشمن سعودی فکر برتری و تفوق نظامی نداشته باشد و دچار اشتباه محاسباتی نشود. استراتژیست‌های نظامی می گویند هر ملتی که می خواهد صلح را حفظ کند باید آماده جنگ باشد و به عبارتی دیگر باید همیشه آمادگی دفع یک حمله برای یک ملت وجود داشته باشد.

همچنین سردار حسین نجات جانشین سازمان اطلاعات سپاه نیز گفت: انتخابات ریاست جمهوری و شوراها با مشارکت ۷۳درصدی مردم و در امنیت کامل برگزار شد و ما این امنیت را مدیون خون شهدا هستیم. امروز ایران اسلامی در منطقه حرف اول را می زند و این اقتدار ملی در سایه اتکا به خداوند و اعتماد به جوانان انقلابی به دست آمده است و دشمن نیز این موضوع را به خوبی می داند. اگر صهیونیست‌ها و آمریکایی‌ها فکر جنگ با ایران را از سر خود دور کرده‌اند، به خاطر اقتدار ایران در منطقه و قدرت بازدارندگی کشور در زمین و هوا و دریاست.

چرا اقدامات ترامپ در خاورمیانه، اشتباهی وحشتناک است

زیر آفتاب خاورمیانه هیچ چیزی جدید نیست؛ جایی که تقریبا هر چیزی که با تمدن ارتباطی داشته در گام اول در آن جا شکل گرفته است: نوشتن، شهرها، کشاورزی، ستاره‌شناسی و کتابخانه‌ها. بنابراین برای هرکسی که از تاریخ خاورمیانه خبر دارد، خبرها درباره برنامه آمریکا برای ایجاد "یک ناتوی عربی" شبیه دژاوو است.به گزارش ایسنا، روزنامه گاردین در گزارشی درباره تلاش واشنگتن برای ایجاد یک ائتلاف نظامی میان کشورهای عربی نوشته است: «در دهه ۱۹۵۰در دوران اوج جنگ سرد، آمریکا با تلاش برای ایجاد "سازمان پیمان مرکزی" درگیر ایجاد ائتلافی مشابه بود اما این ائتلاف جدای از اینکه قرار بود کشورهای منطقه را علیه اتحاد جماهیر شوروی متحد کند تلاشی برای مقابله با مصر جمال عبدالناصر نیز بود.براساس گزارشی، ائتلافی که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا از آن سخن می‌گوید بیش از آن که اتحادی از کشورهای عربی باشد، "اتحاد کشورهای سنی مذهب" برای مقابله با ایران خواهد بود.

چنین برنامه‌ای همواره در گوش پادشاهان سنی کشورهای عرب حوزه خلیج‌فارس نجوا شده تا تولیدکنندگان سلاح بتوانند صدها میلیارد دلار سیستم‌های پیشرفته تسلیحاتی به آن‌ها بفروشند با وجود آنکه عدم توانایی آن‌ها در استفاده موثر از تسلیحاتی که هم‌اکنون هم دارند، بر همه روشن است. از آن سو این نوا از سوی اسرائیل، که بیش از هر چیزی به دنبال عدم توجه جهان عرب و جهانیان به شناعت‌ها و ظلم‌هایی است که علیه مردم فلسطین انجام می‌دهد، تکرار می‌شود و هر روز تلاش می‌شود تا به ترس‌ها از ایران افزوده شود. اگر تفاوت‌های بسیار بزرگ میان قدرت و سلطه اتحاد جماهیر شوروی درخاورمیانه در دوران جنگ سرد را با ایران امروزی کنار بگذاریم، برنامه حیله‌گرانه آمریکا هنوز هم فاقد چندین عنصر مهم است.

یکی از این عناصر این است که برخلاف "حاکمان" مستبد رژیم‌های اکثر کشورهای عرب خلیج‌فارس بسیاری از مردم در جهان عرب از جمله بسیاری در عراق، لبنان، بحرین، یمن، سوریه، کویت و حتی عربستان سعودی سنی نیستند. ائتلاف کشورهای متحد سنی برای ده‌ها میلیون مردمی که در این کشورها سنی نیستند چه معنی خواهد داد؟ به همین اندازه حائز اهمیت است که در غرب جهان عرب از مصر تا مراکش که جمعیت شیعه اندکی دارند، ایران نگرانی دست چندم محسوب می‌شود.علاوه بر این، چگونه حمایت آمریکا از طرفی که اخیرا یک جنگ مذهبی و نژادی را به صورت جعلی به راه انداخته، در حوزه تامین منافع ملی آن تعریف می‌شود؟ آمریکا از حمایت جنگ غیرقابل پیروزی عربستان و امارات علیه یمن به عنوان فقیرترین کشور جهان عرب چه چیزی کسب می‌کند؟ آیا آمریکا واقعا به دنبال افزایش دشمنان در خاورمیانه است؟ آیا واشنگتن باید از موضع عربستان سعودی و اسرائیل مبنی بر اینکه دشمنی ایران با آمریکا رام‌نشدنی و پایان‌ناپذیر است، پیروی کند؟

http://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2017\06\06-16\20-09-44.htm&storytitle=%E4%D4%D3%CA%20%D1%ED%C7%D6%BA%20%C8%C7%D2%ED%20%D3%C7%CF%E5%20%CA%D1%C7%E3%81%20%C8%D1%C7%ED%20%CF%E6%D4%ED%CF%E4%20%AB%D3%E1%E3%C7%E4%BB

ش.د9600972

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات