«بقايي را مردم آزاد کردند» اين ادعايي است بود که سايت «دولت بهار» از آن براي توصيف خبر پذيرش وثيقه معاون محمود احمدينژاد در زمان رئيسجمهوري به كار برد. خبر آزادي حميد بقايي را ساعت ١٥:٣٠ روز گذشته همسرش اعلام کرد. چند ساعت قبل از آن همسر بقايي در بيانيهاي که زبان تهديد داشت، از آنچه «تعلل در تأييد وثيقه همسرش» ميناميد، گفته و نوشته بود: «در صورتيکه روند مراحل آزادي ايشان تا ساعت ١٢ امروز چهارشنبه چهارم مرداد ٩٦ انجام نشود، ايشان از توديع وثيقه امتناع نموده، ضمن بازپسگيري وثيقه به اعتصاب خشک ادامه خواهند داد» چهار ساعت و ٣٠ دقيقه بعد از اين بيانيه، خبر آزادي بقايي اعلام و ادعا شد که «هواداران مردمي دکتر محمود احمدينژاد» وثيقه را تأمين کردهاند.
کانالهاي هوادار احمدينژاد در فاصلهاي که بقايي در بازداشت به سر ميبرد، از آنچه «سيل کمکهاي خودجوش مردمي براي تأمين وثيقه براي آزادي بقايي» ناميدند، سخن ميگفتند. وکيل بقايي يک روز قبل از آزادي موکلش گفته بود که ٢٠ ميليارد تومان از ٥٠ ميلياردتومان قرار وثيقه، تأمين و تأييد شده است. شايد لازم به توضيح باشد که وثيقه به صورت سند ملک توديع ميشود. يعني اگر بقايي با وثيقه ٢٠ ميلياردي که به گفته سايت دولت بهار از سوي مردم تأمين شده، آزاد شده باشد؛ يعني هواداران يک سند ملکي ٢٠ ميلياردي يا مثلا دويست سند ١٠٠ميليوني را به صورت «خودجوش» فراهم کردهاند تا بقايي را آزاد کنند.
بازداشت در ١٨ تير
حميد بقايي از ١٨ تير سال جاري به دليل تأميننشدن وثيقه ٥٠ ميليارد توماني در بازداشت به سر ميبرد.
چهار روز از بازداشت بقايي گذشته بود که علياکبر جوانفکر در مطلبي که در کانال خود نوشت، از اعتصاب غذاي بقايي سخن گفته بود. او يک بار ديگر در تاريخ سيام تير، نسبت به ادامه اعتصاب غذاي بقايي ابراز نگراني کرده و مسئوليت هر اتفاقي را متوجه مقامات دانسته بود. بعد از آن بود که سايت دولت بهار مدعي شد اعتصاب غذاي بقايي به مرحله خطرناکي رسيده است. بقايي در نهايت سهشنبهشب گذشته به بيمارستان بقيهالله منتقل شد. سهشنبهشب محمود احمدينژاد و علياکبر جوانفکر در بيمارستان حاضر شدند تا با بقايي ملاقات کنند، اما مأموران مانع از انجام اين ملاقات شدند.
احمدينژاد همان شب در حياط بيمارستان در گفتوگويي با خبرنگار سايت دولت بهار با کنايه گفت: «امکان ملاقات که نشد، تماس تلفني که نشد، گواهي سلامت هم که نشد، اينجا که ميتوانيم در حياط بمانيم تا صبح!» بااينحال انتظار محمود احمدينژاد و هوادارانش زياد به طول نينجاميد و او روز گذشته آزاد شد.
علت بازداشت دوباره
حميد بقايي يک بار ديگر در ١٨ خرداد ٩٤ بازداشت شد و البته هشت ماه بعد به گفته علياکبر جوانفکر با دستور يک مقام عالي نظام با قرار کفالت آزاد شد.جوانفکر در توضيح بازداشت دوباره بقايي گفته بود: «... به دستور همان بازپرس، نامبرده را با همراهي مأموران اعزامي از سوي دستگاه قضائي، از مقابل منزل بازداشت كردند و به دادسرا بردند... بازپرس پرونده با ادعاي اينکه ممکن است ايشان را احضار کنند ولي در دادسرا حاضر نشوند، قرار کفالت را تغيير داده و براي نامبرده يک وثيقه ٥٠ ميليارد توماني صادر کرده است که تأمين چنين وثيقهاي براي آقاي بقايي غيرممکن است و به همين دليل بازپرس مربوطه بار ديگر حکم به بازداشت ايشان داده است».
اتهام بقايي
وکيل بقايي درباره اتهام موکل خود گفته بود:
«...اتهامي که به آقاي بقايي منتسب شده مربوط است به اواخر دولت دهم که بحث پرداخت پاداش به برخي وزيران، مسئولان و مقامات دولتي مطرح بوده و نهايتا تصميم گرفته ميشود به جاي پرداخت پاداش مستقيم به اين افراد، مبلغ ۳۰۰ ميليون تومان به وسيله نهاد رياستجمهوري به صندوق قرضالحسنهاي که ۱۶ نفر از مقامات و مسئولان دولتي از آن صندوق وام گرفته بودند، پرداخت شود تا از محل اين ۳۰۰ ميليون تومان تمام يا بخشي از وامهاي دريافتي اين افراد از آن صندوق تا سقف ۲۵ ميليون تومان تسويه شود و النهايه مبلغ مذکور در اواخر مسئوليت آقاي بقايي بهعنوان معاون اجرائي و سرپرست نهاد به صندوق مذکور پرداخت شده است. نام خود آقاي بقايي هم در آن ليست ۱۶نفرهاي که بخشي از وامهايشان به وسيله نهاد تسويه شده، قرار داشته است و ۲۵ ميليون تومان از وام دريافتي ايشان تسويه شده است. دادسراي محترم پرداخت اين مبلغ از سوي سرپرست وقت نهاد رياستجمهوري را غيرقانوني و مجرمانه تشخيص داده و اتهام اختلاس به آقاي بقايي تفهيم و ايشان از تاريخ ١٨/٣/١٣٩٤ بازداشت شدهاند».
اتهام از زبان اژهاي
اما غلامحسين محسنياژهاي، سخنگوي قوه قضائيه در فاصلهاي که بقايي در بازداشت به سر ميبرد درباره علت بازداشت او در نشست خبري گفته بود: «بقايي به تصرف غيرمجاز، تباني با معاملات غيردولتي و اختلاس و برخي موارد مالي متهم است. اينکه گفتند اتهام وي اين بوده که مصوبه دولت را اجرا کرده، کاملا خلاف است. کفيل بقايي از دريافت ابلاغ حضوري خودداري کرد. وي کتبا درخواست کرد در انفرادي بماند.
چيزي در حدود دو ميليون يورو وجه نقد در اختيار متهمي از همين مجموعه بوده است. در زماني که اين فرد در اختيار وزارت اطلاعات بوده بارها به حساب وزارت غذا سفارش داده است. اين فرد در سوييتي بوده که يخچال و تلوزيون داشته است و از نور کافي برخوردار بوده است». به نظر ميرسد اين بخش از سخنان اژهاي در پاسخ به اظهارات جوانفکر بود که اعلام کرده بود بقايي در بازداشت اول(خرداد ٩٤) ٢٢٥ روز بهصورت انفرادي نگهداري شده است. بقايي بعدا در کنفرانس مطبوعاتي که احمدينژاد در آستانه انتخابات رياستجمهوري برگزار کرد، درباره نحوه بازداشت خود گفته بود: «در بازجوييها گفتند حرفهايي بزنم. اميدوارم فيلمهاي بازجوييهاي من را پخش کنند؛ چون جنبه آموزشي دارد که در برابر بازجو چهکار کنيد».
بااينحال صحبتهاي اژهاي با پاسخ دفتر محمود احمدينژاد مواجه شد. در اين نامه از محسنياژهاي خواسته بود «صراحتا و به طور شفاف درباره موضوع دو ميليونيورويي توضيح داده و بگويد: که چه زماني و از کجا و از چه کسي و براي چه کسي و در کجا بوده و ارتباط آن با آقاي حميد بقايي چه بوده است و مستندات آن را براي اطلاع افکار عمومي منتشر نمايند».
نامههاي تظلمخواهي
بعد از بازداشت دوباره بقايي و البته خبر اعتصاب غذاي او، محمود احمدينژاد در نامهاي خطاب به ملت ايران بازداشت رفيق شفيقش را غيرقانوني دانسته و خواستار آزادي فوري او و جلوگيري از ادامه آنچه «ظلم بزرگ» ناميده بود شد. احمدينژاد در اين نامه به حضور بقايي با دمپايي و بدون جوراب در دادگاه اعتراض کرده بود.
دادستاني تهران عباس جعفريدولتآبادي در واکنش به اين نامه، محتواي آن را مجرمانه دانسته و بر محفوظبودن حق تعقيب قضائي تأکيد کرده بود. دولتآبادي با اشاره به احمدينژاد او را «آقايي که در گذشته مسئوليت داشته»، خطاب قرار داده و نامه او را «توهينآميز و کذب» دانسته و گفته بود: «به گونهاي ادعا شده بود که گويا اين متهم را در زندان هارونالرشيد يا گوانتانامو نگه داشتهاند».
همچنين در اطلاعيه دادستاني، درباره نحوه بازداشت بقايي آمده بود: «مشاراليه با عناوين اتهامات مالي توسط بازپرس دادسراي عمومي و انقلاب تهران احضار، پس از ابلاغ قانوني و استنکاف از حضور در دادسرا، طبق مقررات قانوني جلب و توسط ضابطين قوه قضائيه به شعبه بازپرسي معرفي ميشود.
پس از حضور متهم در شعبه بازپرسي و تفهيم و اخذ دفاعيات از وي و بررسي محتويات پرونده، مشاراليه پس از صدور قرار تأمين قانوني توسط بازپرس پرونده به لحاظ عجز از توديع وثيقه به زندان معرفي شده است. عليهذا اقدامات صورتگرفته بر اساس موازين قانوني و با رعايت حقوق متهم بوده و هرگونه اظهارنظر غيرکارشناسانه و بدون اطلاع از موضوع، تشويش اذهان عمومي محسوب و اقدام قانوني را در پي خواهد داشت».
مشابهتسازي
در فاصلهاي که بقايي در بازداشت و اعتصاب غذا به سر ميبرد، سايت دولت بهار و کانالهاي حامي احمدينژاد موج گستردهاي در حمايت از بقايي به راه انداختند. اسفنديار رحيممشايي صبح ديروز در نامهاي عاشقانه خطاب به بقايي اعتصاب او را به روزهداري تشبيه کرده و نوشته بود: «... و اما امروز، در بين بهت فسونشدگان! اين تپش، چه جهش! داشت.
جوشش مهر انساني، توفان شد، غليان ضربان هيجان، در فراق جوهر جان، دختر!... برادر! روزه عشق قبول! برادرجان! در صفر عاشقي تو يکه و تنها، دور از کاشانه، در کنج مريضخانه، سرسخت در امتحاني سخت، در نمايش وفا و صفا، بيگناه و بيپناه، در عاشقي بيست شدي! برادر! روزه عشق قبول!»
همچنين مطالب متعددي در اين مدت درباره اعتصاب غذا در سايت دولت بهار منتشر شد.
بقايي کيست
بقايي يکي از نزديکترين چهرهها - البته بعد از اسفنديار رحيممشايي- به محمود احمدينژاد است. ثبتنام بقايي در انتخابات رياستجمهوري گذشته و البته حضور مجدد او در عرصه سياست در کنار احمدينژاد و مشايي، آنها را به سهگانه جذابي در فضاي مجازي تبديل کرده بود. اين سه چهره با ارسال ويدئوهاي متعدد و متنوع درباره موضوعات مختلف - از تبليغ براي روز درختکاري گرفته تا تبريک نوروز - تلاش ميكردند خود را در مركز توجه رسانهها قرار دهند؛ هرچند اغلب كاربران شبكههاي اجتماعي با ويدئوهايي كه اين سه نفر به اشتراك ميگذاشتند، برخوردي طنزآميز داشتند.
اين برخوردهاي طنزآميز اما باعث نشد احمدينژاد از حمايت خود از بقايي عقبنشيني کند به طوري که در کنفرانس خبري خود قبل از انتخابات اعلام کرد: «هيچ دو نفري در دنيا شبيه به هم نيستند به جز من و مشايي و بقايي».
اين سه نفر در مهلت ثبتنام انتخابات رياستجمهوري، دست در دست هم و «زندهباد بهار»گويان وارد ساختمان وزارت کشور شدند، درحاليکه به نظر ميرسيد احمدينژاد و مشايي براي مشايعت بقايي راهي ساختمان وزارت کشور شده باشند، اما در يک لحظه غافلگيرکننده، محمود هم براي انتخابات ثبتنام کرد.
در نهايت هم نه صلاحيت احمدينژاد تأييد شد و نه بقايي. حميد بقايي در دو دولت او معاونت اجرائي و سرپرستي نهاد رياستجمهوري، رياست سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و دبيري شوراي عالي مناطق آزاد کشور را تجربه کرده است.
http://www.sharghdaily.ir/News/137008
ش.د9601636