مرحله حساس جنگ یمن
کیهان: امارات بخشی از نیروهایش را از یمن خارج کرده و دو پایگاه مهم «المخا» و «الخوخه» در استان تعز که مهمترین مرکز هدایت عملیاتهای یک سال اخیر علیه بندر الحدیده بودهاند را به همتای متجاوز خود در ائتلاف واگذار کرده است.
شکست ائتلاف ظالمانه بینالمللی و منطقهای علیه مردم مظلوم یمن واضحتر از آن است که تردیدی در آن روا باشد. 52 ماه از این جنگ گذشته است روزی که جنگ آغاز شد انصارالله بعنوان نماد عملیاتی یمنیها بر حدود یک سوم سرزمینی که هم اکنون در اختیار دارد، مسلط بود و در طول جنگ وسعت اراضی تحت اداره آنها به حدود سه برابر رسیده است. وقتی جنگ شروع شد، اسلحه یمنیها کوتاه برد و میان برد و البته بسیار هم محدود بود. هم اینک و پس از 52 ماه جنگ به سلاحهای دوربرد و بسیار پیشرفته و البته فراوان دست پیدا کردهاند. آن روز اگر صحبت از قطع ارتباط دریایی و هوایی یمنیها بود، امروز صحبت از قطع صادرات نفت سعودی توسط یمنیها و تعطیلی فرودگاههای نظامی و مدنی سعودیهاست. پس ائتلاف شکست خورده و ناگزیر است به این جنگ ظالمانه پایان دهد.
3 دولتی کردن افغانستان!
خراسان: مدتی است آمریکا با طرح سازوکاری برای کاهش سطح امنیتی افغانستان و افزایش سطح تامین نیروها و منافع خود به دنبال اجرایی شدن پروژه ای است که باید آن را به نوعی تجزیه افغانستان به شیوه جدید دانست. در این طرح هرچند افغانستان به سه دولت تحت حاکمیت بین المللی تبدیل نمی شود اما عملا این کشور در اختیار سه جریان قرار خواهد گرفت و آمریکایی ها در هر بخش منافع مشترکی را دنبال می کنند. اما این سه بخش کجاست و چه خصوصیتی دارد:
الف: بخش شمالی شامل مناطقی است که داعش در حال قدرت گیری در آن و شکل گیری هسته های جدیدی از گروه های سازمان دهی شده مهاجران در سوریه و عراق است. این بخش بازیگر اصلی منطقه شمال و در واقع سد نفوذ در برابر حضور ژئوپولیتیک روسیه وچین و بازیگری های این دو کشور است. داعش و عناصر عرب افغان ها و دیگر نیروهای تروریستی در شمال مستقر شده و با عنوان خلافت خراسان، به دنبال بازیگری متفاوتی خواهند بود. ایجاد نا امنی علیه روسیه، استقرار عناصر تروریستی داعش در یک منطقه با عنوان لانه زنبور، جذب ایغورهای چین و نفوذ به منطقه آسیای مرکزی هدف عمده آمریکا از استقرار داعش در نوار شمالی است. البته فراموش نشود حضور داعش در این منطقه می تواند تبعات مهمی بر طرح چین برای کمربند راه ابریشم و از سویی حوزه امنیتی شمال شرق ایران داشته باشد.
ب: بخش مرکزی متفاوت تر از سناریوی شمال در دستور کار است. در این بخش دولت مرکزی در کابل با رویکردی متفاوت نسبت به اکنون مستقر است. دولتی که تضعیف شده و دو بخش عمده از خاک خود را در اختیار ندارد و به نوعی تحت حکومت آمریکا اداره می شود و هر وقت آمریکا بخواهد به عنوان مجری توافق کابل - واشنگتن به افغانستان می آید و سیاست های اعمالی خود را دنبال می کند. هدف اصلی از بخش مرکزی در اختیار داشتن قدرت سیاسی و مشروعیت بخشی به حضور آمریکا در افغانستان است. از سویی استقرار دولت در کابل می تواند خواسته های آمریکا را به نوعی در مجامع بین المللی تایید و هزینه های اکتشاف و جایگاه حمایت مالی نبرد را در افغانستان برای پنتاگون تامین کند. به عبارت دیگر استقرار دولت مرکزی، نوعی وجهه دادن به اقدامات آمریکا در افغانستان است.
ج: اما بخش جنوبی رویکرد متفاوت تری به خود خواهد دید. آمریکایی ها می دانند بازیگری در افغانستان بدون توجه به جایگاه طالبان موضوعی غیر واقعی خواهد بود. در واقع آمریکا مجبور است پس از گذشت بیش از ۱۷ سال نبرد در این کشور، طالبان را به عنوان یک بازیگر مهم داخلی در صحنه تصمیم گیری سیاسی بپذیرد. البته طالبان اعتقاد دارند زمانی طرح آمریکایی ها برای مذاکره را می پذیرند که واشنگتن به طور کامل از افغانستان خارج شود، با این حال هدف آمریکا در خاک افغانستان، اعطای چند پست سیاسی به مقامات طالبان و در اختیار قرار دادن بخش های جنوبی خاک این کشور به طالبان است تا این گروه با اهداف آمریکایی ها با تسامح بیشتری برخورد کنند و به زعم واشنگتن درگیری مستقیم میان طالبان با آمریکا کاهش و تامین امنیت نیروهای ارتش آمریکا در منطقه افزایش یابد. هدفی که تامین کننده خواسته های اولیه واشنگتن است و به طور کلی می تواند چارچوب های جدیدی در منافع آمریکا در افغانستان ایجاد کند.
ثروتمندانِ فقیرتر از فقیر
رسالت: فیلمی در فضای مجازی منتشر شده است که در آن، خبرنگار از میزان پرداختی به ازای جلسات از رئیس شورای شهرستان پردیس سؤال می کند و او در جواب می گوید من به این ۱۰ یا ۱۵ میلیون نیازی ندارم و برای اثبات گفته خود، تصویر یک چک ۶۵ میلیارد ریالی که مربوط به امور تجاری شخصی اوست را به دوربین نشان می دهد. این سطح از تفاخر در مسئولین ما که مصادیق دیگری هم برایش دیده ایم، بسیار نگران کننده و عذاب آور است. چه بسا لازم باشد برخورد قاطع و البته فوری با این موارد صورت گیرد تا مرهمی بر جراحت وارده به روح و روان مردم شود.
قصد برخورد سطحی با مفهوم عدالت را نداریم، با سرمایه و ثروتمند بودن هم مشکلی نداریم، اما چگونه است که در شرایط وخیم اقتصادی که اعلام می شود درصد معتنابهی از مردم کشور، زیر خط فقرند، ثروت معدودی از سرمایه داران، صرف کاخ نشینی و زندگی تجملی می شود. با ثروتمندانی که مسئولیت دولتی یا حاکمیتی ندارند هم فعلا کاری نداریم. اما حتما با کسانی که عنوان کارگزاری حکومت را یدک می کشند کار داریم. وزیر این مملکت حق ندارد ثروت هزار میلیاردی داشته باشد؛ اگر خواهان ثروت اینچنینی است، دست از وزارت بردارد که وجودش وزر و سنگینی است بر خاطر مردم.
از امیرالمؤمنین علیه السلام روایت است که فرمودند: «مَنْ کَرُمَ عَلَیهِ عِرْضُهُ هانَ عَلَیهِ المالُ؛ هر که آبرویش برای او ارزشمند باشد، مال و دارایی در چشم او بی ارزش می شود.» حالا چطور نماینده مردم استان تهران در شورای عالی استان ها اینگونه فخر می فروشد به مال و منالش؟ مال و دارایی ایشان گویی در چشمش خیلی ارزشمند است اما ما را یاد این حدیث از وجود مولای متقیان می اندازد که «رُبَّ غَنیٍّ اَفْقَرُ مِنْ فَقِیرٍ؛ چه بسا توانگری که فقیرتر از مستمند است»
ضربِ شست سپاه
سیاست روز: در پی اقدام تروریستی روزهای اخیر گروهک های ضد انقلاب و تحت حمایت استکبار جهانی در مناطقی از غرب و شمال غرب کشور و به شهادت رساندن شهید سرافراز و دلاور "حاصل احمدی "و دو تن از پاسداران غیور اسلام و تلاش مذبوحانه در برهم زدن امنیت استانهای آذربایجان غربی و کردستان، نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ادامه هشدارهای قبلی کشورمان به اقلیم کردستان عراق مبنی بر جلوگیری از استفاده گروهکهای تروریستی از مناطق حاشیه مرزهای مشترک با جمهوری اسلامی ایران برای فعال کردن مقرها برای آموزش، سازماندهی و گسیل تیم های تروریستی در نفوذ از مرز و انجام اقدامات تروریستی و ضد امنیتی در میهن اسلامی ما و بی توجهی و مسامحه در این خصوص، از روز چهارشنبه (۱9 تیرماه) مقرهای فعال و محل استقرار و آموزش گروهکهای تروریستی ضدانقلاب در این مناطق را هدف قرار داد.
در این عملیات که توسط واحدهای موشکی ، پهپادی و توپخانه نیروی زمینی سپاه انجام پذیرفت، مراکز فعال تروریست ها هدف قرار گرفت و علاوه بر انهدام آنها، شمار زیادی از عناصر تروریستی به هلاکت رسیده و یا زخمی شده اند که اطلاعات تکمیلی متعاقبا به آگاهی ملت شریف ایران رسانده خواهد شد. در اطلاعیه نیروی زمینی سپاه تصریح شده است: با اشراف اطلاعاتی و شناخت دقیق یگان های اطلاعاتی و عملیاتی از نقاط و محل های استقرار تروریست های مزدور، اهداف موردنظر به دقت مورد اصابت قرار گرفته و مراحل عملیات نیز تصویربرداری و مستند سازی شده است.
این اطلاعیه در پایان با پرده برداشتن از تلاش تروریست ها در استفاده از روستاییان به عنوان سپر انسانی و درخواست مجدد از مردم شریف کردستان عراق مبنی بر فاصله گرفتن از محل های استقرار گروهک های تروریستی و طرد آنان تاکید کرده است: همانگونه که بارها تصریح شده است، امنیت ملی و حفظ آرامش و آسایش ملت ایران به ویژه مردم عزیز و غیور استان های مرزی خط قرمز نیروهای مسلح کشور بویژه نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده و در این خصوص هیچ ملاحظه و مرزی را نمی شناسد و تروریست ها را در هر سوراخی که خزیده باشند به سزای اعمال ننگین و جنایتکارانه شان خواهند رساند، همچنین از اقلیم کردستان عراق انتظار می رود با جدی گرفتن هشدارها و تذکرات جمهوری اسلامی ایران، بیش از این اجازه ندهد سرزمین خود به پناهگاه و محل آموزش، تربیت و سازماندهی تروریستها برای ارتکاب جنایات تروریستی و به مخاطره انداختن امنیت پایدار کشورمان تبدیل شود.
فشار ، تهدید و اقدام
صبح نو: ایران در مقطعی از تاریخ خود قرار گرفته که بهطور همزمان میتواند از ابزارهای گوناگونی برای حل مشکلات خود در عرصه بینالمللی استفاده کند. این وضعیت حالتی جدید و بیسابقه دارد و شاید فقط بتوان آن را با برخی ادوار کوتاه امپراطوریهای قدیمی در فلات ایران مقایسه کرد. در گذشته، ایران میتوانست به دشمنان خود فشار آورده یا آنها را تهدید کند، اما در ماههای اخیر، این مرحله به اقدام نیز منتج شده و نمونه آشکارش، اسقاط پهپاد آمریکا و نادیدهگرفتن پیامهای ضمنی و آشکار آنهاست. استمرار این مسیر، قطعاً شرایط منطقه را دگرگون میکند و وقتی بهطور واضح کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس مورد خطاب قرار میگیرند که اگر ایران تهدید شود، اولین نقطه هدف، کلیت آن کشور خواهد بود، طبعاً آنهایی که در اتاق شیشهای زندگی میکنند، باید هراس بیشتری داشته باشند. حمل نظامی نفتکش انگلیسی و عقبنشینی فوری آنها از این اقدام در موارد دیگر نیز، نشاندهنده کوتهفکری طرف مقابل و هراس او از اقدامات زیرکانه و در چارچوب حقوق بینالملل ایران بوده که برخلاف زورگویی آنها در جبلالطارق، از وجاهت جهانی لازم نیز برخوردار است. این امر حتی در داخل کشور نیز فواید فراوانی داشته و به عامه مردم این امید را داده که در برابر همه تهدیدها از آنها حفاظت خواهد شد و با این اقدامات، حتماً نگرانیهای مالی و اقتصادیشان نیز، تا حدی کنترل شده یا کاهش خواهد یافت.
موشک در ناتو!
وطن امروز: هواپیمای ایلوشین روسی در آسمان ترکیه توسط رادارها دیده شد و این یعنی ورود نخستین بخش از سامانه ضد موشکی اس400 روسی ضد غرب که وارد خاک یکی از اعضای ناتو میشود. روسیه سامانههای متعدد ضد موشکی را در سطح جهان بازاریابی کرده است اما موفقیت اس 300 و اس 400 در جنگ سوریه نشان داد غرب تا چه اندازه نسبت به این سامانه آسیبپذیر است. عملکرد موفق این سامانهها توانسته است سامانه پاتریوت آمریکایی را به حاشیه براند و البته دولت آمریکا هم با بروکراسی شدید، موانع خودساخته بزرگی برای رقابت با رقیب دارد. روسیه با این قدم سامانههای امنیتی خود را وارد فضای ناتو کرد تا تمام معادلات و مبادلات امنیتی منطقهای به هم بخورد. خبر ورود اس 400 به ساختار امنیتی ناتو میتواند ابعاد گستردهای داشته باشد و پسلرزههای این رویداد حتی ممکن است به جدایی ترکیه از ناتو بینجامد.
ساختارگرایی جدید در فضای امنیت بینالمللی، تعاریف تازهای از اردوگاه غرب و شرق ایجاد کرده است که قدرتهای نوظهور از جمله هند و ایران در این چارچوب جدید قابل تعریف هستند. حرکت آمریکا به سوی مرزهای چین که در دوران اوباما آغاز شد، در چارچوب تهدیدات جدید است و اقدام ترکیه در نصب سامانههای اس400 در خاک خود، تشدیدکننده احتمال درگیریهای آتی میان ترکیه و غرب بویژه آمریکایی است که از کودتا علیه اردوغان حمایت جانانهای کرده است. تنشها در روابط ترکیه و آمریکا به سویی پیش میرود که مسؤولان آمریکایی گفتهاند دولت ترامپ اعمال تحریمهایی علیه ترکیه را در نظر گرفته و پایان مشارکت آنکارا در فرآیند تولید جنگندههای اف ۳۵ را بعد از تحویل گرفتن اس ۴۰۰ روسیه بررسی میکند.