درباره جامعه هدف، منابع مورد نیاز طرح مجلس شورای اسلامی و سازوکارهای اجرای آن مفصل بحث شد و با حضور نمایندگان مرکز پژوهشها، سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک مرکزی جلسات متعددی برگزار کردیم؛ در نهایت با همفکری بخشهای مختلف به این جمعبندی رسیدیم که روش تأمین منابع این طرح همان روشی باشد که در بند «و» تبصره 2 قانون بودجه سال 1399 پیشنهاد شده است؛ یعنی فروش اموال و املاک مازاد دولت برای یک بازه زمانی شش ماهه که در صورت ادامه این طرح برای سال بعد، تأمین منابع آن باید در قانون بودجه 1400 و در لایحهای که دولت پیشنهاد میدهد بحث و بررسی و تعیین تکلیف شود.
در این طرح برای تعیین میزان یارانهای که قرار است به جامعه هدف پرداخت شود نیز بحث شد و با توجه به آماری که از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان داشتیم، حدود 20 میلیون نفر از این جامعه هدف، افرادی هستند که فردی از خانواده آنها حقوقبگیر نیست و تحت حمایت هیچ نهادی هم نیستند.
همچنین درباره جامعه هدف این طرح باید گفت در واقع این تعداد افراد، از هیچ جا مورد حمایت واقع نمیشوند و استحقاق بیشتری دارند و باید به این افراد به صورت ویژه کمک شود؛ در واقع این جامعه هدفی است که حتی خود دولت هم در جلسات اولیهای که داشتیم، در کمک به آنها توافق داشت.
در جامعه ما اکنون دهکهای دیگری هم وجود دارند که قدرت خرید آنها نسبت به سالهای قبل کاهش پیدا کرده است؛ از این رو مجلس شورای اسلامی بر آن شد که در این طرح آیتمهای مختلف سبد کالایی را که هر خانواده ایرانی در سال 1395 خریداری میکرده؛ مانند گوشت، مرغ، برنج و روغن را برآورد کردیم و مقادیری را که از این کالاها خریداری میشده است را بررسی کرده و به ازای ریالی محاسبه کنند و کمک معیشتی را بر این مبنا قرار داد.
پیشنهاد شده است برای جامعه هدفی که وضعیت اقتصادی سختتری دارند؛ از جمله همان 20 میلیون نفر، ماهی 120 هزار تومان در ماه کمک در نظر گرفته شود و برای مابقی و دهکهایی که وضعیت بهتری دارند، یعنی 40 میلیون نفر از جامعه هدف، ماهیانه 60 هزارتومان کمک در نظر گرفته شود.
البته فواصل زمانی آن در اختیار دولت است و این کمکها به صورت کالابرگ ارائه میشود، به عبارتی مابهازای آن، کالای اساسی پرداخت میشود؛ اما تأکید بر توزیع کالاهای اساسی است که از طریق فروشگاههایی انجام میشود که وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد میدهد. بعد از بررسی ایرادهای این طرح در شورای نگهبان و تصویب آن در صحن مجلس، در مجموع 30 هزار میلیارد تومان برای اجرای آن و برای قسمتی که مربوط به معیشت است، پیشنهاد شد.
گفتنی است، این طرح، یک طرح جبرانی و مسکن در برابر مشکلات اقتصادی است که اکنون در کشور با آن روبرو هستیم، پر واضح است که این طرح همه مشکلات معیشتی را حل نمیکند، اما به هر روی به افزایش کمک خرید مردم در این وضعیت خاص کمک میکند و زمان اجرای این طرح، اگر به تأیید شورای نگهبان برسد، از اول مهرماه سال جاری تا پایان سال در نظر گرفته شده است.