سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه وزیر خارجه سوریه از وزیر امور خارجه برای سفر به دمشق دعوت کرد که ظریف قبول کرد، اظهار داشت: مذاکرات وین در حال انجام است و روز گذشته نیز ظریف به کمیسیون امنیت ملی مجلس رفت.
هدف از گفتگوهای ایران و عربستان
خطیبزاده در پاسخ به سؤال تسنیم درباره اظهارات مقام سعودی درباره گفتگوهای ایران و عربستان گفت: هدف گفتگوها هم دوجانبه و هم منطقهای بوده است، ما همواره از این گفتگوها استقبال کردهایم، بگذارید منتظر نتیجه این گفتگوها بمانیم.
سخنگو درباره دلیل چرخش عربستان به گفتوگو با ایران و جدی بودن ریاض در گفتوگوها تصریح کرد: در روابط بینالمللی بهجای اینکه به نیتخوانی بپردازیم، باید به عملکردها پرداخته شود. تنشزدایی و روابط میان دو کشور اسلامی در منطقه خلیج فارس بهنفع دو ملت و منطقه است.
وی با تأکید بر اینکه "فکر میکنیم باید از رفع کدورتها و موضوعاتی که بین دو کشور بوده است، استقبال کنیم"، ابراز کرد: امیدواریم با تغییر فضا به مفاهمه معنیداری درباره روابط دوجانبه و منطقه برسیم و مساعی جمیله خود را در این باره بهکار خواهیم گرفت.
دولت عراق در صیانت از نمایندگیهای دیپلماتیک بر اساس کنوانسیون وین عمل کند
خطیبزاده درباره حمله به سرکنسولگری ایران در کربلا تصریح کرد: عدهای تعرضی به نمایندگی ایران در کربلا داشتند. از همان ابتدا با مراجع ذیربط با عراق از طریق سرکنسولگری و سفارتمان در بغداد تماس گرفته شد و با متعرضین برخورد شده است.
وی با تأکید بر اینکه ایران این حمله را بهشدت محکوم میکند، خاطرنشان کرد: امیدواریم دولت عراق در وظایف خود در صیانت از نمایندگیهای دیپلماتیک براساس کنوانسیون وین 1961 با دقت عمل کند. همچنین وزارت امور خارجه دیشب یادداشت اعتراضی را به سفارت عراق داد و انتظار داریم دولت عراق به وظایف خود عمل کند.
مشارکتکنندگان در ترور سردار سلیمانی قطعاً مسئولیت کیفری دارند
خطیبزاده در پاسخ به سؤال دیگری درباره گزارش منتشرشده از سوی یاهونیوز ابراز کرد: مسیر پیگیریهای پرونده ترور شهید سلیمانی در قوه قضائیه، مجامع بینالمللی و گفتوگوهای دوجانبه سیاسی، حقوقی و امنیتی با دولت عراق پیگیری میشود. بسیاری از گزارشها از ما پوشیده نیست و راستیآزماییها درباره آنها انجام میشود.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: کسانی که مستقیم و غیرمستقیم در هر کشوری که باشند و در این ترور مشارکت داشته باشند، قطعاً مسئولیت کیفری، قضایی و جزایی دارند و در مسیر خود با آنها برخوردهای لازم را از طریق مجاری ذیربط دنبال میکنیم.
داغدار افغانستان هستیم
خطیبزاده همچنین درباره حملات تروریستی روزهای اخیر در افغانستان بیان کرد: این حملات و پرپر شدن این جانها و دختران افغانستان که مظلومانه و معصومانه با زبان روزه، قربانی این خشونت تکفیریها شدند، دل و جان انسان را به درد میآورد. ما داغدار افغانستان هستیم. اتفاقات یک سال اخیر بهویژه چند هفته اخیر ما را ناراحت میکند.
وی با تأکید بر اینکه "تحولات افغانستان را از نزدیک پیگیری میکنیم و نگران افغانستان هستیم"، یادآور شد: ضمن تسلیت و همدردی با خانواده قربانیان و هچنین دولت و ملت افغانستان، لازم است از فضای برادری استفاده شود و در برابر تفکر داعشی و تکفیری همه متحد شوند.
به گزارش ایرنا، سخنگوی دستگاه دیپلماسی با ابراز اینکه "برای افغانستان آیندهای آباد، آزاد و باثبات آرزومندیم"، عنوان کرد: این مسئله تنها از طریق گفتوگوهای اصلی گروههای افغانستان و دولت این کشور انجام میشود. ایران همواره آماده است از این گفتوگوها حمایت کند و از مسائلی که آن را تسهیل میکند، حمایت کند.
تیم مذاکرهکننده وین تصمیمگیر نیست
خطیبزاده درباره امکان تمدید توافق ایران و آژانس گفت: آنچه سید عباس عراقچی در مصاحبه گفتند، این است که قانون مجلس الزامآور است و توافق ایران و آژانس در 21 می به پایان میرسد. طبیعی است چون عجلهای برای به سرانجام رساندن این گفتوگوها نداریم و اجازه فرسایشی شدن را هم نمیدهیم، نمیخواهیم هیچ تاریخی مانع از این شود که بهطور دقیق دستورالعملهای اجرایی تهران عملیاتی نشود.
وی افزود: ایشان گفتند یکی از انتخابها میتواند این باشد که اگر مسیر گفتوگوها درست باشد و تهران با آن موافق باشد، با هماهنگی دو طرف این توافق تمدید شود.
وی در عین حال گفت: تیم مذاکرهکننده تصمیمگیر نیست و تصمیمگیری در تهران انجام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین تحولات مذاکرات وین و انتشار برخی اخبار از سوی منابع آگاه ابراز داشت: وزارت امور خارجه بهخاطر جایگاه حرفهای خود در مسائل داخلی کمتر ورود میکند و به صبر و شکیبایی در این مسائل معروف است. ما در وزارت امور خارجه هیچ منبع آگاهی نداریم. همه رسانهها بدانند هر منبع آگاهی از وزارت امور خارجه نیست.
خطیبزاده با بیان اینکه "مواضع ما صریح و نشاندار است"، عنوان کرد: انتظار جدی ما از رسانهها این است که مانند همیشه همراه مردم و مصالح عالیه آنها باشند. قطعاً براساس دستورالعملها برای تیم مذاکراتی عمل خواهیم کرد.
وی تأکید کرد: باید مدیریت انتظارات درباره نتایج رفع تحریمها انجام شود تا در فضای آرامش کار جلو برود، این موضوع امنیت ملی است و از طریق مجاری فرادستگاهی پیگیری میشود.
ایران تنها حضور دیپلماتیک در یمن دارد
خطیبزاده درباره ادعای نیروی دریایی آمریکا مبنی بر توقیف یک کشتی حامل تسلیحات نظامی در دریای عرب که متعلق به ایران است و بهسوی یمن میرود، یادآور شد: ایران تنها حضور دیپلماتیک در یمن دارد این گزارشها به هیچ وجه تأیید نمیشود.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره رفع تحریمها در مذاکرات وین گفت: گفتوگوها در وین چون در فاز نگارش در حوزه هستهای و رفع تحریمها شده است، با دقایق و جزییات مختلفی روبهرو است. این جزییات اجازه نمیدهد در فضای عمومی وارد اعلان شویم چون گفتوگوها در حال انجام است و هر روز به نتایج متفاوتی میرسد.
آمریکا در چهارچوب تعهدات خود آنچه را مورد نظر ایران برای لغو تحریمها بوده قبول کرده است
خطیبزاده با اعلام اینکه "آمریکا در چارچوب تعهدات خود بخش عمدهای از کاری را که باید انجام دهد و ما هم آنها را ضروری میدانیم، قبول کرده است"، گفت: درباره بخشی هم که قبول نکرده است، اعلام کردیم باید همه موارد لیست مدنظر ایران، برای از بین بردن برجام بوده است و لذا اینکه آنها بخشی، گروهی و اشخاص یا با برچسبهای مختلفی باشد پیگیری میکنیم.
وی اضافه کرد: البته پوشیده نیست اختلافات جدی هم وجود دارد. گزارشها در تهران بررسی میشود و هر روز مواضع به تیم مذاکرهکننده اطلاع داده میشود. دستورالعملهایی که در تهران تهیه میشود، چارچوب گفتوگوهای وین است.
اسدی هرچه زودتر باید از حقوق دیپلماتیک خود برخوردار شود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره نهایی شدن حکم اسدالله اسدی توسط محاکم قضایی بلژیک اظهار داشت: بازداشت ایشان از همان ابتدا غیرقانونی بود. براساس کنوانسیونهای بینالمللی کل فرایند قضائی فاقد مشروعیت قانونی و قضائی است. حکم صادره دادگاه مشروعیتی ندارد و بهرسمیت شناخته نمیشود.
خطیبزاده خاطرنشان کرد: کشورهایی که در این مسئله دخیل بودند، آنها را در این مسئله مسئول میدانیم. فکر میکنیم آقای اسدی هرچه زودتر باید از حقوق دیپلماتیک خود برخوردار شود. بهجهت اینکه این حکم فاقد مشروعیت بوده اسدی و وکیلش اعتراضی به این حکم ندارد و دولت بلژیک موضع ایران را میداند.
فضا مهیا شود ظریف به امارات سفر میکند
خبرنگاری پرسید که آیا قرار است محمد جواد ظریف به امارات سفر کند که این دیپلمات ارشد پاسخ داد: با امارات روابط دیپلماتیک داریم که هیچ وقت قطع نشده است. امارات از شرکای اصلی اقتصادی ما در منطقه است. گفتوگوهای مختلفی در یک سال اخیر بهاشکال مختلف میان دو کشور برقرار بوده است. سفر ظریف به امارات در دستورکار بوده است و وقتی فضا مهیا شود، این سفر انجام میشود.
وی همچنین درباره ادعای مجتبی ذوالنوری مبنی بر اینکه فایل صوتی ظریف موجب عدم همکاری روسیه و چین در مذاکرات وین شده است، تصریح کرد: آقای ذوالنوری نظرات شخصی خود را بیان میکند که از قضا، زاویه جدی با اتفاقات وین دارد.
امنیت ملی افغانستان ارتباط نزدیک با امنیت ملی ایران دارد
خطیبزاده درباره خروج نظامی آمریکا و امکان تصرف هلمند توسط طالبان و افزایش خشونتها در این کشور خاطرنشان کرد: امنیت ملی افغانستان ارتباط نزدیک و وثیقی با امنیت ملی ایران دارد. طبیعی است تحولات این کشور را با دقت پیگیری کنیم. حضور چندین میلیون افغانستانی در ایران و سرمایهگذاری ایران در این کشور در سالهای اخیر برای ثبات در امنیت ملی و توسعه افغانستان موجب شده است کنشگر فعالی در این باره باشیم.
وی با تأکید بر اینکه ایران همواره از ظرفیتهای خود برای تسهیل گفتوگوهای بینالافغانی استفاده کرده است، ابراز داشت: تنها راه افغانستان آباد و باثبات، یک دولت فراگیر با خواست مردم افغانستان است. هیج بازیگر منطقهای و فرامنطقهای حق ندارد برای آینده مردم افغانستان تصمیمگیری کند و ما همواره کنار مردم و دولت افغانستان بودهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: گزارشهایی که این روزها دریافت میکنیم، مثبت نیست. نماینده ویژه ایران بهصورت دائم با مقامات این کشور و دیگر کشورها در تماس است و امیدواریم از بحران دیگر در افغانستان با کمک گروههای افغانستانی جلوگیری کنیم.
ماهیت اسرائیل خونخواری و تجاوز است
خطیبزاده درباره تعرض اخیر رژیم صهیونیستی به سرزمینهای اشغالی بیان کرد: با مردم مظلوم فلسطین ابراز همدری میکنیم. جهان اسلام بیش از هر زمان دیگری باید به سبعیت رژیم صیهونیستی پاسخ دهد. سازمان ملل و دیگر مجامع بینالمللی در این باره مسئولیت قطعی دارند و باید با این اقدامات مقابله کنند.
وی تصریح کرد: ماهیت اسرائیل خونخواری و تجاوز است و تنها از طریق برخورد مشترک کشورها و مجامع بینالمللی میتوان با آن مقابله کرد. ما با دقت در حال پیگیری تحولات در سرزمینهای اشغالی هستیم.
برجامپلاس را نمیپذیریم
وی در پاسخ به این سؤال که چه تحریمهایی در مذاکرات وین رفع خواهد شد، یادآور شد: آنچه باید تعلیق و برداشته شود، در برجام آورده شده است. مذاکرات جدیدی درباره برجام نمیکنیم، برجامپلاس را هم نمیپذیریم. طبیعی است تمامی اختلافات برای انطباق تعهدات آمریکا در رفع مؤثر تحریمها است و نه رفع تحریمها روی کاغذ.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: اینکه آمریکا از چه مسیری رفع تحریمها را انجام میدهد، موضوع ایران نیست بلکه باید رفع مؤثر تحریمها را ببینیم و راستیآزمایی کنیم و بعد ما اقدامات جبرانی خود را متوقف خواهیم کرد. موضع جمهوری اسلامی برجام نه یک کلمه کم و نه یک کلمه بیش است.
خطیبزاده همچنین درباره ادعای یک رسانه ترکیهای مبنی بر انتقال جنگجویان از سوریه به یمن از سوی ایران عنوان کرد: درباره گزارشهای بینامونشان اظهارنظر نمیکنیم. حضور ایران در یمن دیپلماتیک و برای رفع آلام مردم یمن است. مسیر حل یمن قطعاً سیاسی و دیپلماتیک است، یمن راهحل نظامی ندارد، ما این مسئله را در راهحل چهارمادهای خود اعلام کردیم و مسیر همان است.
وی درباره موانع توافق در مذاکرات وین گفت: آمریکا باید تصمیمی در واشنگتن بگیرد. این، تصمیمی سیاسی است که دولت بایدن، آیا میخواهد به برجام متعهد باشد یا آنکه میخواهد از میراث شکستخورده ترامپ استفاده کند. این تصمیم باید گرفته شود و آن را اعلام کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه با ابراز اینکه "در مسیر فنی برای آنکه دقیق باشیم، گفتوگوها از سختی خاص خود برخوردار است"، اظهار کرد: مسیر بسیار قابلتوجهی در تفاهم و توافق پیموده شده است. آنچه باقی مانده است میتواند هم سهل و هم سخت باشد. سخت است، اگر آمریکا تصمیم سیاسی خود را نگیرد و سهل است، اگر آنها تصمیم بگیرند از سیاست شکستخورده ترامپ فاصله بگیرند. در مسئله تحریمها و هستهای اختلافاتی داریم که با تصمیم واشنگتن قابل حل است.
خطیبزاده در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا ظریف برنامهای برای حضور در انتخابات دارد، تصریح کرد: من سخنگوی وزارت امور خارجه هستم و ظریف در موضوعات شخصی خود اظهارنظر میکند. او اظهارنظر کرده است و همه هم شنیدهاند.
وی درباره نشست روز گذشته کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با ظریف و اظهارات برخی نمایندگان درباره استیضاح ظریف نیز خاطرنشان کرد: جلسه دیروز مبتنی بر سؤالات نمایندگان درباره فایل صوتی و مذاکرات وین بود و ظریف نیز پاسخ داد، پیش از این گمانهزنیهایی است که عنوان میشود. مجلس نیز از همه حقوق خود برخوردار است.
این دیپلمات ارشد درباره نقش آمریکا در خشونتهای اخیر افغانستان ابراز کرد: جای تأسف است که چنین فضایی را در افغانستان شاهدیم، دل همه ما به درد آمده است، ما داغدار اتفاقات افغانستان هستیم. اگر تجاوز آمریکا به این کشور نبود، سالها خشونت و جنگ در افغانستان هم نبود، اگر اجازه داده میشد فضای اداره در این کشور فراگیر و اصیل باقی بماند، کمتر شاهد چنین اتفاقاتی در افغانستان بود. بهعنوان همسایه افغانستان، تمام تلاش خود را خواهیم کرد که شاهد چنین اتفاقاتی در افغانستان نباشیم.
خطیبزاده درباره گزارش منتشرشدهای مبنی بر اینکه اقلیم کردستان عراق اقدام به سدسازی در رودخانه زاب کرده است، عنوان کرد: موضوع آب بیش از اینکه به موضوع منازعه در منطقه ما شود، باید به موضوع همکاری تبدیل شود. از هر اقدام یکجانبه که منافع کشورهای منطقه را در نظر نگیرد، امتناع کردیم و دیگران را هم از انجام آن پرهیز دادیم.
وی با بیان اینکه دولت مرکزی عراق طرف حساب ایران است، یادآور شد: همواره گفتوگوهایی شده است و درباره همکاریهای آبی گفتوگوهای جدی داشتیم. گفتوگوهای جدی با همه کشورهای همسایه بوده است و همچنان ادامه دارد و البته مسئولیت مستقیم را وزارت نیرو دارد و آنها درگیر این موضوعات هستند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حمل بار از ایران به قرهباغ و واکنشهای صورتگرفته در جمهوری آذربایجان در این باره بیان کرد: همه را دعوت میکنم در فضای همکاری پس از جنگ و توافقات انجامشده کمک کنند. فضا باید حفظ شود و از هر گونه گزارشهای تأییدنشده اجتناب شود.
خطیبزاده درباره مذاکرات وین و در جریان قرار گرفتن نمایندگان مجلس از روند گفتوگوها، گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران در گفتوگوهای فنی در وین کاملاً روشن است. تیم مذاکراتی در چارچوب سیاستهای عالیه نظام و دستورالعملهای اجرایی تهران عمل میکند و گزارشها را بهشکل روزانه به مراجع ذیربط ارسال میکند.
وی با بیان اینکه شورایعالی امنیت ملی که رئیس مجلس عضوی از آن است، در جزئیات کامل گفتوگوها قرار دارد، اظهار کرد: اساساً دستورالعملها را شورایعالی امنیت ملی به تیم مذاکراتی میدهد و رئیس مجلس هم حتماً همکاران خود را درباره این فرآیند مطلع میکند. وزیر امور خارجه نیز روز گذشته در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حضور داشت و توضیحات مبسوطی را به نمایندگان ملت داد.
بازگشت آمریکا به برجام کاملاً به خود آمریکا برمیگردد
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره اظهارات مطرحشده بهنقل از مقامهای آمریکایی مبنی بر اینکه واشنگتن فقط تحریمهای برجامی را برمیدارد، تصریح کرد: تهران تصمیم خودش را سال 2014 گرفت و بر همان تصمیم تا امروز باقی است. درباره دور جدید گفتوگوهای فنی مجدداً تهران صریح و شفاف گفته است که اگر همه تحریمها برداشته شود و انتفاع ایران از رفع تحریمها راستیآزمایی شود، قطعاً ایران به همه تعهداتش منطبق بر برجام، نه بیش و نه کم عمل خواهد کرد.
خطیبزاده اضافه کرد: این تصمیمی است که واشنگتن نگرفته است و همچنان دل در گروی میراث مسموم و شوم دولت قبلی آمریکا و دولت ترامپ دارد. دولت بایدن باید تصمیم بگیرد که آیا همچنان میخواهد دل در گروی میراث شکستخورده فشار حداکثری داشته باشد یا دوست دارد از آن فاصله بگیرد و به تعهداتش ذیل قطعنامه 2231 و برجام برگردد.
وی با بیان اینکه برای واشنگتن تصمیم سختی نیست اگر بتواند قبول کند که به حقوق بینالملل و امضای خودش پایبند باشد، خاطرنشان کرد: ما منتظر آن روز هستیم که واشنگتن این تصمیم را بگیرد. بازگشت آمریکا به برجام کاملاً به خود آمریکا برمیگردد، 100 درصد آن براساس اراده و اقدام آمریکا خواهد بود، منتظر میمانیم که این اقدام را ببینیم و راستیآزمایی کنیم.