محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در آیین بهره برداری از چند پروژه مدیریت شهری شهرداری مشهد و آغاز عملیات حفاری خط ۴ مترو مشهد در محل این پروژه گفت: باید توجه داشت همه کسانی که در این استان و شهر مقدس خدمتی میکنند، توفیق بزرگی شامل حال آنان شده است. در واقع خدمتگذاران در این منطقه بستر را برای زوار و مجاوران فراهم میکنند که امیدوارم که این فعالیتها موجب عزت دنیوی و اجر اخروی آنان شود.
او با اشاره به ضرورت پیشرفت در شهرهای کشور به عنوان یک موضوع اجتناب ناپذیر، افزود: متاسفانه امروز مهاجرتهای بسیاری از شهرهای کوچک و روستاها به شهرهای بزرگ و کلان شهرها صورت میگیرد. این موضوع موجب میشود سرانه خدمات شهری که هر چقدر هم برای افزایش آن تلاش میشود، باز هم با کاهش رو به رو باشد. این یک عیب بزرگ در حوزه برنامه ریزی کشور است. در چنین شرایطی کار زیادی هم از دست شهرداریهای کلان شهرها بر نمیآید و فقط باری بر دوششان برای ارائه خدمات اضافه میشود. متاسفانه سیاستهای غلط و عدم اجرای درست برنامههای ۵ ساله و همچنین بروز برخی مسائل دیگر موجب شده از مناطق دوردست به کلان شهرها مهاجرت صورت گیرد
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بهره مندی از زیرساختهای شهری برای برخورداری از یک زندگی خوب حق مردم است. ایجاد این زیرساختها وظیفه شهرداری هاست. اگر چه در اعمال سیاستها و قانون گذاریهای کشور برخی کم لطفیها شامل حال شهرداریها شده، اما امروز سنگینترین بارها برای ایجاد زندگی خوب برای مردم بر دوش این مجموعه هاست.
قالیباف با تاکید بر اینکه زندگی خوب در شهر متضمن مفهوم اقتصاد شهری و معیشت مردم نیز هست، بیان کرد: لازم است در حوزه اقتصاد شهر و معیشت شهروندان مسئولیت پذیری داشت. این مسئولیت از جهت مدیریت و برنامه ریزی و همچنین صرفه اقتصاد شهری، معیشت شهری و اشتغال در هر شهر باید با محوریت شهرداریها پیش رود که البته در حال حاضر شرایط اینگونه نیست. باید توجه داشت زمانی که از یک زندگی خوب سخن میگوییم منظور ما آرامش، منزلت، اوقات فراغت غنی، توجه به مسائل اجتماعی، فرهنگی، کاهش آسیبهای اجتماعی و غلبه رویکرد اجتماعی و فرهنگی به مسائل کالبدی در شهر است. سخن از زندگی خوب در شهر متوجه موضوع کارآمدسازی، هوشمندسازی و شفاف سازی فرایندهای شهری است. از این منظر پذیرفتنی نخواهد بود که کلان شهرهای ایران بین ۳۰ تا ۳۵ درصد حاشیه نشین داشته باشد.
او با بیان اینکه حاشیه نشینی به معنای فقر، آسیبهای اجتماعی و ظلم بیشتر به مردم مستضعف و همچنین بی توجهی به صاحبان انقلاب است، تصریح کرد: چنین مسائلی باید در اولویت برنامه ریزیها باشد. در واقع ایجاد یک زندگی خوب در شهرها مسئولیتی است که باید با محوریت شهرداریها و مدیریت شهری پیگیری و پی ریزی شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: همچنین به هیچ عنوان نباید در حوزه مسائل شهری رویکرد و نگاه سیاسی داشت. هر رفتار سیاسی در مجموعه مدیریت شهری سمی مهلک برای مدیران شهری و شهروندان است. این ظلمی به مدیریت جامع شهری و شهروندان خواهد بود.
قالیباف با اشاره به نقش محوری شهرداریها در حوزه خدمات شهری اظهار کرد: در حوزه خدماتی وظایفی بر عهده مدیریت شهری است که در واقع به شهرداریها برای مردم نقش خورشید را میدهد. در حوزه خدماتی و امنیتی نیز باید با همین رویکرد به شهروندان نگریست. غیر از این باشد به مردم ظلم کرده ایم. باید توجه داشت همه مردم شهروندان ما و زیر سایه نظام اسلامی در حال زندگی هستند. مکتب اهل بیت (ع) و قرآن نیز ما را مکلف کرده که عدالت مبنای فعالیتهای مان باشد؛ در این برنامه ریزی بدون شک محرومان و آسیب دیدگان باید اولویت نخست مدیریت شهری باشند.او افزود: مردم ما نیز این مهربانی و جوانمردی را دارند که اعتراضی به این اولویت گذاری نداشته باشند. آنها زمانی به ما معترض خواهند بود که رفتار تبعیض آمیز در مسئولان مشاهده شود بنابراین توجه به مناطق محروم تبعیض نبوده بلکه عین عدالت است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصویب برخی قوانین در مجلس این دوره در حوزه مدیریت شهری ادامه داد: لازم است از اصل ۷ و اصول ۱۰۰ تا ۱۰۶ قانون اساسی که اساس مدیریت شهری را تعریف کرده تفسیر صحیحی صورت گیرد. باید در این خصوص با مسئولان و شورای نگهبان مذاکرده شود چرا که یکی از اشکلات کشور ما تصمیم گیریهای متمرکز است. به نظر میرسد باید در قانون گذاری به سمت تفکیک فعالیتهای ملی و محلی و همچنین جداسازی امورات تصدی گری از موضوعات حاکمیتی حرکت کرد. اینجاست که شهرداریها باید اقتصاد شهری، فرهنگ آن و آسیبهای اجتماعی مربتط با شهر و امنیت مربوط به آن را تصدی گری کنند این تجربه دنیاست و نباید به آن بی توجه بود.
قالیباف بیان کرد: چنین مسائلی میتواند آسایش و رفاه را برای شهر به ارمغان آورد. من در دوره شهرداری همیشه به توجه به ۴ «م» تاکید داشته ام که میم نخست موضوع محله است؛ شهردرای باید رویکرد محله محوری داشته باشد چراکه در شهر نمیتوان یک نسخه برای همه پیچید. در واقع باید به محلات هویت بخشی کرد. میم دوم مدرسه است. لازم است مدارس در حوزه محلات یک پیوند محکم با یکدیگر داشته باشند. میم سوم نیز مربوط به مسجد است. بر این اساس ضروری است محله محوری را با مرکزیت مسجد پیش بریم. در واقع باید یک نگاه مبتنی بر تربیت دینی و مذهبی نیز در میان باشد و مسجد به عنوان قلب در محلات فعالیت کند.
او با اشاره به جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و فلسطین تصریح کرد: جنایتهای رژیم اشغال گر قدس را در این بیش از ۱۰ روزی که مردم غزه و فلسطین را به خاک و خون کشیده و نسل کشی کرده را محکوم میکنم. در این ماجرا لازم است همه امت اسلامی و انسانهای آزادی خواه با هر گرایشی و هر مذهبی این جنایت را محکوم کنند. البته مقاومت مردم مسلمان افتخاری است که به برکت انقلاب اسلامی، امام و شهدا شکل گرفته است. این موضوع از این جهت دارای اهمیت است که بدانیم رژیم صهیونیستی در دهه ۶۰ میلادی که یک بیستم توان امروز را هم نداشت، در درگیری با کشورهای عربی ۶ روزه مقاومت ارتشهای آن کشورها را شکست که در نهایت به یک قرارداد ننگین صلح ختم شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: امروز مشاهده میکنیم که مردم غزه و فلسطین در برابر رژیم اسرائیل که حمایت امریکا را در پشت سر خویش دارد، در یک محیط محاصره شده که یک دارو هم نمیتواند به آن وارد شود، چگونه ایستادگی کرده و چگونه آن گنبد آهنین را نابود کرده اند. این عزت و احیای مجدد اسلام و فرهنگ مجاهدت و شهادت به برکت امام و شهداست. لازم است برای این مردم مظلوم دعا و به آنان کمک کرد. جا دارد که تلاشهای شهید سلیمانی را که طی دو دهه به تعبیر رهبری دست مجاهدین اسلام را پر کرد تا مقابل ظلم ظالمین ایستادگی کنند و به آنان روحیه داد را ارج نهاد. این ایستادگی تبلور مهمترین کلمه امام راحل یعنی «ما میتوانیم» بود. این کلمه را مردم مظلوم فلسطین و غزه و مردم یمن امروز اثبات کرده اند.