صبح صادق >>  راهبرد >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۲  ، 
کد خبر : ۳۴۰۳۲۹

موازنه‌ای که هنوز پابرجاست

در اوج جنگ نفتکش‌ها در یکی از حملات دشمن، بالگردهای آمریکایی به کشتی باربری ایران حمله کردند و چند نفر از پرسنل ارتش را به شهادت رساندند[...]
پایگاه بصیرت / علیرضا تقوی‌نیا

در اوج جنگ نفتکش‌ها در یکی از حملات دشمن، بالگردهای آمریکایی به کشتی باربری ایران حمله کردند و چند نفر از پرسنل ارتش را به شهادت رساندند. در نتیجه مسئولان عالی نظامی ایران در پی راهکاری برای مقابله با این بالگردها برآمدند. در روز ۱۶ مهرماه ۱۳۶۶، ناوگروه مقابله به مثل نیروی دریایی سپاه بوشهر به فرماندهی نادر مهدوی با ۳ فروند شناور تندرو همراه با ۲ نیروی موشکی (کریمی و محمدی‌ها) که از تهران به آنها ملحق شده بودند، به سمت جزیره فارسی حرکت کرد.
آنها ابتدا در جزیره هماهنگی‌های اولیه را انجام دادند و به سمت منطقه مدنظر جهت عملیات رفتند ولی هلیکوپترهای آمریکایی جهت قطع ارتباط آنها با مرکز فرماندهی سپاه در بوشهر، ابتدا به جزیره فارسی حمله بردند و با موشک دستگاه‌های مخابراتی آنجا را منهدم ساختند ارتباط ناوگروه با بوشهر قطع شد.
نادر مهدوی فرمانده ناوگروه عملیات را لغو نکرد و تصمیم به انجام عملیات گرفت که ناگهان از چند جهت مورد حمله غافلگیرانه هلیکوپترهای آمریکایی قرار گرفتند و یکی از شناورها بلافاصله مورد اصابت واقع شد.
یکی از نیروهای پدافند موشکی سپاه به نام محمدی ها بلافاصله موشک استینگر را آماده کرده و به سمت هلیکوپتر آمریکایی آتش گشود که آن بالگرد بافاصله منهدم شد و ۲ سرنشین آن کشته شدند.
با توجه به تعداد بالای هلیکوپترها و حجم آتش شدید آنها ، قایق های سپاه از چند جهت مورد اصابت قرار گرفتند و جمعی از آنان شهید و چند رزمنده نیز اسیر گشتند.
آمریکایی ها نادر مهدوی و بیژن گرد را زنده اسیر کرده و روی ناو هواپیمابر اعدام نمودند اما بقیه اسرا را ۱۶ روز بعد به کشور عمان تحویل دادند‌.
اما این عملیات چند دستاورد راهبردی داشت.
۱- برای اولین بار بعد از جنگ جهانی دوم بود یک هلیکوپتر آمریکایی توسط قایق های تندرو سرنگون میگردید . پس از این عملیات به آمریکایی به دستیابی ایران به موشک های استینگر پی بردند و از آن تاریخ به بعد به هیچ وجه وارد حریم ۵ کیلومتری قایق های تندرو و سایر شناورهای نظامی جمهوری اسلامی نشدند.
۲- به جز موازنه موشک های دوش پرتاب در برابر هلیکوپترهای پیشرفته ، ایران جرات و نیات تعرضی خود علیه آمریکا را نیز رسما عیان کرد و موازنه وحشت بین خود و طرف آمریکایی برقرار ساخت که تا امروز پابرجاست و پس از آن درگیری دیگر بالگردهای ایالت متحده جرئت و جسارت عملیات علیه شناورهای ایران را نداشتند.
۳- البته ایران با حملات متعدد به نفتکش‌ها و کشتی‌های جنگی آمریکایی انتقام حمله به ناوگروه خود را گرفت که انهدام فریگیت پیشرفته ساموئل بی رابرتز توسط مین دریایی در کانال احمدی کویت از جمله آنها بود.
۴- پس از این رزم دریایی، ارتقای وضعیت پدافند هوایی یگان های درگیر از جمله اولویت های نیروی دریایی سپاه قرار گرفت و ترکیب آن با سیستم‌های دفاع هوایی زمین پایه مستقر در ساحل، باعث تسلط نسبی جمهوری اسلامی بر آسمان خلیج‌فارس شد.

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات