باتوجه به حوزه مأموریت ناوشکنها و شناورهای سنگین و عدم امکان پشتیبانی از ساحل در بسیاری از مواقع و از طرفی تنوع تهدیدات هوایی از جمله جنگندهها، پهپادها و موشکها بیشک یکی از نیازمندیهای جدی که شناورهای نیروی دریایی دارند، تجهیز به سلاحهای پدافند هوایی و دفاع نقطهای است.
در این حوزه طی سالهای اخیر شناورهای نیروی دریایی ارتش به سامانه دفاع نقطهای «کمند» برای مقابله با موشکهای کروز ضدکشتی مجهز شدهاند و از سوی دیگر شناورهای نیروی دریایی سپاه مانند شناور گشتی- رزمی شهید سلیمانی و شنارو تندرو ذوالفقار به موشکهای عمود پرتاب پدافند هوایی نواب و صیاد مجهز شدهاند.
شناور شهید سلیمانی مجهز به 8 موشک پدافندی میانبرد صیاد و 12 موشک کوتاهبرد نواب است
ناو البرز مجهز به سامانه دفاع نقطهای کمند با سیستم هدایت الکترواپتیک
این سامانه قادر به شلیک 4 تا 7 هزار گلوله در دقیقه است و میتواند در مسافتهای نزدیک یک دیواره آتش مقابل موشکهای مهاجم ایجاد کند
در همین راستا منوچهر علیپور جانشین رئیس سازمان دریایی وزارت دفاع در نشست خبری خود در خردادماه از تجهز ناوشکن دنا به سامانههای جدید در آینده خبر داد
وی در این باره گفت: در زمان طراحی ناوشکن دنا پیش بینیهای لازم برای نصب سامانههای تسلیحاتی جدید روی این ناو شده بود اما به دلیل ضرورتهای زمانی برای اعزام این ناو به ماموریت، این سامانهها روی ناو نصب نشدند لذا ما آماده هستم تا سامانههای جدیدی روی این ناو نصب کنیم. برای این کار نیاز است سه تا شش ماه این ناو در اختیار ما قرار بگیرد تا بروزرسانیهای تجهیزاتی لازم روی آن صورت گیرد.
ناوشکن دنا با شماره بدنه 75، چهارمین محصول از شناورهای کلاس موج است که توسط متخصصان داخلی طراحی و ساخته شد. این ناو در خردادماه سال 1400 به ناوگان نیروی دریایی ارتش در بندرعباس پیوست.
در حال حاضر ناوشکن دنا در حوزه دفاع هوایی به دو موشک پدافندی محراب و در حوزه دفاع نقطهای به توپ 40 میلیمتری فتح و توپ76 میلیمتری مجهز شده است.
ناو دنا به چهار موشک کروز ضدکشتی قادر و قدیر با بردهای 200 و 300 کیلومتر مجهز است
لذا به نظر میرسد با توجه به اینکه این ناوشکن به تازگی از ماموریت طولانی مدت خود بازگشته در صورت بروزرسانی تجهیزات، دنا به تجهیزاتی مانند موشکهای عمودپرتاب پدافند هوایی(احتمالا صیاد) و سامانه دفاع نقطهای کمند نیز مجهز شود. از سوی دیگر ناو دنا به چهار موشک کروز ضد کشتی نیز مجهز است.
ناوشکن دنا در قالب ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش در تاریخ نهم مهرماه سال گذشته (1401) به مأموریت دور دنیا اعزام شد و با پیمودن 65 هزار کیلومتر و گذشت 232 روز دریانوردی در تاریخ 30 اردیبهشت در بندرعباس پهلو گرفت.
این ناوگروه پس از اعزام به ماموریت دور کره زمین از مبدأ بندرعباس، در نخستین ایستگاه در بندر بمبئی هند توقف کرد و سپس با عبور از خلیج بنگال و تنگه مالاگا در جاکارتا پایتخت اندونزی پهلو گرفت.
پس از این توقف ناوگروه با ادامه مسیر به سمت دریای جاوه و عبور از تنگه ماکاسار و دریای سلبس، برای نخستین بار در تاریخ دریانوردی نظامی ایران پا به عرصه وسیع و پهناور اقیانوس آرام گذاشت و با عبور از بیشترین عرض اقیانوس آرام و گذر از کنار جزایر میکرونزی و پولینزی به سمت تنگه ماژلان در جنوب قاره آمریکا حرکت کرد و با عبور از این تنگه وارد اقیانوس اطلس جنوبی شد و سپس با حرکت به سمت شمال و عبور از سواحل شیلی، آرژانتین، اروگوئه و برزیل، نهایتا در بندر ریودوژانیروی برزیل پهلوگیری کرد که این پهلوگیری مصادف با یکصدوبیستمین سالگرد برقراری روابط ایران و برزیل بود.
ناوگروه 86 نیروی دریایی ارتش پس از توقف چند روزه در ریودوژانیرو، با عبور از عرض اقیانوس اطلس در شهر کیپتاون آفریقای جنوبی پهلوگیری کرد و در این شهر نیز چند روزی توقف کرد و پس از آن طی یک دریانوردی حدودا 40 روزه، در بندر صلاله عمان پهلوگیری کرد.
صلاله آخرین ایستگاه ناوگروه 86 نداجا پیش از رسیدن به ایران بود و دنا و مکران پس از جدا شدن از اسکله صلاله به سمت کشورمان حرکت کردند و وارد آبهای سرزمینی کشورمان شدند.
مهمترین نکته این ماوریت حضور ناوشکن دنا با وزنی حدود 1200 تن در اقیانوسهای آرام و اطلس بود، طبق اعلام کارشناسان دریایی حداقل وزن یک شناور برای چنین مأموریتی باید 6 تا 8 هزار تن باشد.
طراحان ناو دنا گفته بودند این ناو برای 28 درجه کجی طراحی شده است اما با دقت و درایت فرماندهان این ناوگروه، دنا تا 48 درجه کجی را در طوفان تجربه کرده و سربلند بیرون آمده است.
اخیرا تصاویری از ناو البرز، سهند و ناوهای کلاس کمان که به هشت موشک کروز مجهز شدهاند نیز منتشر شده است. حال انتظار میرود توان موشکی ناو دنا نیز در بروز رسانی به دو برابر میزان فعلی یعنی هشت موشک ارتقا یابد که در این صورت توان تسلیحاتی آن نسبت به قبل به شکل چشمگیری ارتقا پیدا خواهد کرد.
موشک کروز ضدکشتی شهید ابومهدی با برد 1000 کیلومتر
فرمانده نیروی دریایی ارتش نیز آبان ماه سال گذشته از تجهیز شناورهای ارتش به موشکهای کروز 1000 کیلومتری خبر داده بود و با توجه الحاق موشک کروز ضدکشتی ابومهدی در اوایل مردادماه به نیروهای دریایی ارتش و سپاه، این شناورها به کروز ابومهدی نیز تجهیز خواهند شد.
نخستین مرتبه امیر خانزادی فرمانده سابق نیروی دریایی ارتش در خردادماه سال 99 از تجهیز نداجا به موشک کروز برد بلند به نام «طلائیه» خبر داده بود.
پس از آن در مردادماه سال 1399 این موشک با نام شهید «ابومهدی» رونمایی شد اما تصاویری که از تست این موشک منتشر شد نام طلائیه روی بدنه آن حک شده بود که نشان میداد موشک ابومهدی همان موشک طلائیه است و تغییر نام پیدا کرده است.
در بیان قابلیتهای موشک ابومهدی موارد مهمی همچون بهرهمندی موشک از فناوری هوش مصنوعی و تغییر جهت حمله به هدف، توانایی فرمانده برای انتخاب هدف جدید در مسیر حرکت موشک و قابلیت حمله به یک هدف با چند موشک از جهات مختلف ذکر شده است.
ناوچه موشکانداز سپر که به 8 موشک کروز ضدکشتی مجهز شده و در ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش خدمت میکند
به گفته یکی از مسئولان نیروی دریایی ارتش ناو دنا هم اکنون در پایگاه یکم دریایی نداجا درحال تجهیز توسط متخصصان کشورمان است.
حال باید منتظر ماند و دید در صورت بروزرسانی ناو دنا این شناور تماما ایرانی که رکورددار طولانیترین دریانوردی تاریخ ایران است به چه سامانههای جدیدی مجهز خواهد شد.
منبع: تسنیم