جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که در سالهای اخیر و در میانه تحولات بنیادین بینالمللی در معرض این قرار گرفته است تا تصمیم بگیرد و جای خود را در آینده جهان تعیین نماید. دکتر «حمیدرضا فرتوک زاده» اقتصاددان و استاد دانشگاه راه تبدیل شدن ایران به یک بازیگر جدی اقتصادی را در نظم جدیدی میداند که نمونه تاریخی دارد.
نظمی که به اعتقاد او میتواند راه برونرفت اقتصاد ایران از تله پیچیدگی مرکب و نظم آنگلوساکسونی باشد؛ یعنی «ایلاف» یا همان پیمان صلحی که پیش از بعثت پیامبر، میان قریش و سایر قبایل شبه جزیره عربستان منعقد شد و تجارت را جایگزین خصومت کرد.
او با تأکید بر اینکه ایده «ایلاف ایرانی» شبیه ایلاف سنتی است، اما تفاوتهایی نیز دارد، گفت: «ایلاف ما کاملاً ایرانی و در عین حال اسلامی است. ما نمیخواهیم امروز در مکه بنشینیم و مدل گذشته را در جزیرهالعرب پیاده و تهاتر کنیم. بلکه میخواهیم این نسخه را بهروز کرده و از تمام مواهب سنتی و جدید آن بهرهمند شویم».
به گفته او وقتی از پلتفرم معاملاتی مستقل از دلار سخن میگوییم یعنی به دنبال طرفهای تجاری هستیم که هم آنها نیاز و تقاضای موثر برای محصولات ایرانی داشته باشند و هم شرکتهای ایرانی، متقاضی محصولات آنها باشند.