دهه کرامت که میشود سیل عشاق اهلبیت(ع) از سراسر جهان اسلام به سوی قم و مشهد میشتابند تا از دایره محبت انبیای الهی به واسطه ولادت حضرت معصومه(س) کریمه اهلبیت(ع) و پاکترین و نجیبترین دختر آب و آیینه و ولادت برادر بزرگوارشان حضرت امام رضا(ع) جا نمانده و بتوانند در این ایام مبارک حاجت خود را بستانند.
کوچهها و خیابانهای شهرمقدس قم مملو از زائرانی میشود که میآیند تا سربلندی خود را با زیارت این بانوی کریمه، بلند فریاد بزنند و از طلب مغفرت به درگاه حقتعالی تا درخواست اجابت دست خالی برنگردند. کوچه و خیابانهای مشهد مقدس هم در دهه کرامت مملو از زائران و مجاورانی است که میآیند تا عیدی خود را از پسر فاطمه بستانند و برای ظهور منجی دست به آسمان بلند کنند.
شوق زیارت در دهه کرامت
زائرانی که از بلوار امام رضا با دیدن گنبد طلا اشک شوقشان جاری میشود و رضا رضا گویان و با چشمانی خیس به سوی مرقد مطهرش میشتابند. زیارت این خواهر و برادر بزرگوار در تمام ایام سال پابرجاست، اما در دهه کرامت به واسطه جشنهای این ده روز حال و هوای دیگری دارد. حال و هوایی که اثبات میکند زندگی شیعیان بدون وجود قطعهای از بهشت در مشهد و پاره تن امام در قم شاید به شکل دیگری رقم میخورد.
با این حال، هر ساله دهه کرامت هم برای زائران این دو معصوم به شکل دیگری سبب تغییر احوالات میشود و هم دستاندرکاران تلاش میکنند تا جشنهایی در خور برپا کنند.
با شما سربلندیم
هر ساله دهه کرامت با شعار محوری و عناوین مشخصی اعلام میشود و شعار امسال «با شما سربلندیم» است.
برای سایر روزهای دهه کرامت نیز عناوینی ازجمله «حضرت فاطمه معصومه(س)، بهترین دختر دنیا، الگوی عفاف و حجاب»، «زیست عفیفانه به دست بانوی کرامت و مهربانی»، «شهر مقدس قم حرم اهل بیت(ع)، خاستگاه انقلاب اسلامی» انتخاب شدهاند.
«خدمت کریمانه، مشارکت مردمی، اقتدار مردمی»، «امامزادگان پرچمداران جهاد تبیین و معرفتافزایی»، «امین ولایت، عزیز برادر»، «مساجد تراز اسلامی، خاستگاه والدین ولایی، شهیدان خدایی»، «مبارزه با ظالم، دفاع از مظلوم، زمینهساز ظهور منجی»، «ماه امید، نشاط معنوی، زیارت عارفانه» و «خاندان موسیبن جعفر(ع)، الگوی خانواده ایمانی» از دیگر عناوین انتخاب شده برای روزهای دهه کرامت هستند.
عناوینی که قرار است هم راستا با آنها مراسمها و جشنهای زیبایی هم برگزار شود تا ضمن تزریق شادی و نشاط، دهه کرامت ارج نهاده شود.
شفیع همه
همزمان با میلاد پربرکت حضرت معصومه(س) مسلمانان غرق در شادی و سرور میشوند؛ بانویی که پیروان راستین خاندان اهل بیت(ع) سالها در انتظار میلادشان بودند؛ چراکه پیشتر امام صادق(ع) بشارت آمدنش را داده بود. بانویی که به نقل از امام ششم(ع) با شفاعت او تمامی شیعیان وارد بهشت خواهند شد. حضرت فاطمه معصومه(س) در یکم ذیالقعده 173 هجری قمری در مدینه چشم به جهان گشود. پدر بزرگوارش حضرت موسیبنجعفر(ع) امام هفتم شیعیان و مادر پاکدامنش نجمه(س) از پرهیزگارترین بانوان عالم بود.
وقتی معصومه خواندنش...
امام رضا(ع) به دلیل سرشت پاک این بانوی ارجمند، ایشان را «معصومه» میخواند و از دیگر لقبهای ایشان میتوان به کریمه اهل بیت، طاهره، رشیده، تقیه، رضیه، مرضیه، سیده صدیقه، سیده رضیه مرضیه، سیدهنساء العالمین، محدثه و عابده اشاره کرد.
هنگامی که کریمه اهل بیت(س) 10 سال داشت، پدر بزرگوارشان که پیوسته در زندان هارونالرشید به سر میبرد، به شهادت رسید و از آن پس با تربیت و مراقبت برادرشان امام رضا(ع) رشد و پرورش یافت.
بانوی فضل و کرامت در معیارهای ارزشی اسلام پیشتاز بود و در علم، کمال، تقوا و قداست جایگاه ارزشمندی داشت. حضرت معصومه(س) در راه اثبات ولایت گامهای بسیاری برداشت و با نقل روایتهای بسیار درباره پیشوایی امام علی(ع) به اثبات ولایت ایشان و دیگر امامان معصوم(ع) دست زد.
شتابان به سوی برادر
امام هشتم شیعیان در وصف مقام و منزلت این بانوی بزرگوار فرموده است: «فردی که حضرت معصومه(س) را در قم زیارت کند، مانند آن است که مرا زیارت کرده است.»
حضرت معصومه(س) یک سال پس از هجرت تبعیدگونه امام رضا(ع) به مرو و مشهد، در 201 هجری قمری برای دیدار برادر و نشر پیام ولایت به همراه عدهای از نزدیکان خود از حجاز راهی خراسان شد، اما در میانه راه و پس از رسیدن به شهر ساوه با مخالفان اهل بیت(ع) که از پشتیبانی مأموران حکومت برخوردار بودند، روبهرو شد و جنگی نابرابر به راه افتاد. در این واقعه تعداد زیادی از همراهان آن حضرت به شهادت رسیدند.
ایشان در این میان به دلیل بیماری، توان ادامه مسیر را به سمت مشهد نداشت .بنابراین به همراه تعداد کمی از یارانش به طرف قم حرکت کرد و پس از استقبال مردم این شهر، برای استراحت به منزل موسیبنخزرج، از شیفتگان اهل بیت(ع) رفت و مدتی در آنجا ماند، اما پس از تحمل 17 روز بیماری این دیار فانی را ترک کرد و به دیدار حق شتافت.
روز دختر
روز میلاد حضرت فاطمه معصومه(س) با تأیید شورایعالی انقلاب فرهنگی در 1385 هجری خورشیدی «روز دختر» نامگذاری شده است تا گوهرهای پاک سرشت این سرزمین اسلامی با الگو گرفتن از کریمه اهل بیت(ع) و به کارگیری تواناییها و استعدادهای خود به منزله یک زن مسلمان نقش مؤثرتری را در خانواده و جامعه ایفا کنند.