صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۱  ، 
کد خبر : ۳۶۸۰۲۲

نشریه اخبار و تحلیل ها چهارشنبه 16 آبان 1403

امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی): امروز فجایعی که دارد در منطقه انجام می‎گیرد فجایع عظیمی است؛ آنچه در شبانه‌روز، در لبنان اتّفاق می‌افتد، آنچه در غزّه اتّفاق می‌افتد، ۵۰ هزار شهید در ظرف یک سال که اکثر اینها هم زنان و کودکان هستند، این چیز کمی است؟ آمریکایی‌ها با ادّعای حقوق بشر، بی‌شرمانه از این جنایت ها دارند پشتیبانی می‎کنند؛ نه‌‌فقط پشتیبانی، [بلکه] در این جنایت‎ها شرکت می‎کنند. سلاح، سلاحِ آمریکایی است، نقشه، نقشه‌ آمریکایی است، تلاش بین‌المللی آمریکایی است. (1403/8/12)

فایل word

فایل pdf

حرف روز 

 بحران

در کابینه نتانیاهو

روز گذشته دفتر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد، «یوآو گالانت» وزیر دفاع این رژیم، از سمت خود برکنار شده است. این تصمیم پس از ماه‌ها اختلاف شدید میان بنیامین نتانیاهو و گالانت اتخاذ شد. نتانیاهو در بیانیه‌ای اعلام کرد، اختلافات زیادی بین او و گالانت درباره نحوه مدیریت جنگ‌ها وجود داشته است. به دنبال این برکناری، «یسرائیل کاتز» به عنوان وزیر دفاع و «گیدون سعار» به عنوان وزیر خارجه جدید منصوب شدند. بحران بی اعتمادی میان مسئولان رژیم صهیونیستی به همراه چاشنی نداشتن استراتژی مشخص امنیتی و سیاسی باعث شده است که اشتباهات محاسباتی رژیم در طول این یک سال به صورت تصاعدی افزایش پیدا کند. رژیم صهیونیستی از ۱۳ ماه قبل جنگ علیه جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) را آغاز کرده و این جنگ همچنان ادامه دارد؛ در حالی که دستاورد یا عایدی مشخصی پس از گذشت این زمان طولانی نصیب صهیونیست‌ها نشده است. نتانیاهو همچنان خواهان ادامه جنگ است، اما گالانت وزیر جنگ سابق رژیم خواهان توافق با حماس برای بازگشت اسیران صهیونیستی از غزه بود؛ چراکه با وجود ادامه جنگ، همچنان حدود ۱۰۰ اسیر صهیونیستی نزد حماس و گروه‌های فلسطینی در غزه باقی مانده‌اند و رژیم منحوس صهیونیستی نتوانسته است با استفاده از عملیات‌های نظامی آنها را آزاد کند.

همچنین این برکناری نشان‌دهنده شکاف عمیق در کابینه راستگرای نتانیاهوست. گالانت که از حزب لیکود است، بر الزام طلبه‌های دینی یهودی (حریدیم) به رفتن به سربازی در ارتش رژیم صهیونیستی اصرار داشت. این در حالی است که طلبه‌های یهودی در سرزمین‎های اشغالی به سربازی اجباری نمی‌روند و نتانیاهو هم از این موضوع حمایت می‌کند. این اختلافات نشان‌دهنده شکاف گسترده‌تر بین ائتلاف راستگرای حاکم در کابینه و ارتش این رژیم است. ارتش مدت‌هاست اعلام کرده است، ترجیح می‌دهد به توافقی برای پایان دادن به جنگ و بازگرداندن گروگان‌ها دست یابد؛ اما دیپلماسی فردمحورانه نتانیاهو مانع از آن می‌شود که این جنگ پایان یابد.

گفتنی است، اندکی قبل از شروع جنگ در غزه، نتانیاهو گالانت را به دلیل اختلاف نظر درباره برنامه‌های کابینه برای اصلاح سیستم قضایی اسرائیل برکنار کرده بود، اما پس از اعتراضات گسترده شهرکنشینان به سیاست‌های اصلاحات قضایی، بنیامین نتانیاهو مجبور شد گالانت را مجدداً به سمت خود بازگرداند. این تحولات نشان می‌دهد، کابینه نتانیاهو با چالش‌های جدی داخلی و خارجی مواجه است و اختلافات داخلی رژیم صهیونیستی در نهایت به بحرانی فزاینده برای رژیم صهیونیستی تبدیل خواهد شد. (رامین نصیری)

 

گزارش روز   

اشتباه محاسباتی نکنیم

روزنامه «اعتماد» طی گفت ‎وگویی با «مهدی شیرزاد» فعال سیاسی اصلاح‌طلب عنوان می‌کند که بهبود وضعیت اقتصادی کشور در گرو مذاکره با آمریکاست و در ضمن این گفت‎وگو جمهوری اسلامی ایران را مانند بسیاری از کشورهای دیگر متأثر از انتخابات آمریکا می‌داند و اظهار می‌کند، ما باید منافع خودمان را در انتخابات آمریکا دنبال کنیم. جالب این است که وی در گفت ‎وگوی خود به دشمنی‌های آمریکا، بدعهدی این کشور، خوی تجاوزکارانه در حمایت از رژیم صهیونیستی و ... اشاره کرده و از طرفی اذعان و تأیید می‌کند سیاست خارجی کشور بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت استوار است؛ ولی باز هم بهبود شرایط اقتصادی کشور را به مذاکره با آمریکا گره می‌زند. به نظر می‌رسد، در خوشبینانه‌ترین حالت، این فعال سیاسی و تریبوندارهای انتشاردهنده این نگاه دچار خطای محاسباتی شده‌اند.

اولاً ایران بارها در سطوح گوناگون با آمریکا مذاکره کرده است، زمانی در قالب گروه 1 + 5 در سطح عالی سیاسی و زمانی در سطح لایه‌های میانی برای مبادله زندانیان. بنابراین، مذاکره با آمریکا تابویی نیست که عده‌ای با ایده تابوشکنی خود را سرسلسله‌دار مذاکره با آمریکا بدانند؛ اتفاقاً این مذاکرات معمولاً نتایج خوبی نداشته است. سه اصل حکمت و عزت و مصلحت اقتضا می‌کند به کسی که عهدشکنی می‌کند، اعتماد نکنیم و حتیالامکان کار را به او گره نزنیم، فرض کنید در یک مبادله عادی فردی در یک تجارت کلاهبرداری کرده است. در این وضعیت شخص متضرر تا جایی که راه دارد دیگر با این فرد تجارت نخواهد کرد مگر اینکه نوعی اجبار یا انحصار وجود داشته باشد؛ این یک فرآیند عقلانی است. حال شرایط امروز کشور را می‌بینیم؛ آیا ما در شرایط انحصار و اجبار قرار داریم؟ دولت شهید رئیسی به اعتراف اقتصاددانان مختلف، از جمله «آقای لیلاز» اقتصاد به گل نشسته کشور را نجات داد و اقتصاد کشور را به مذاکره با آمریکا گره نزد. گسترش بریکس، یعنی دنیا به این نتیجه رسیده است که باید اقتصاد خود را از آمریکا جدا کرد. نقدهای درون جریانی نشان می‌دهد، رفع بسیاری از مشکلات در گرو حل نواقص اقتصاد ما در درون است، یعنی مذاکره با آمریکا تنها راه نجات کشور نیست. بنابراین مذاکره با آمریکا در این شرایط عاقلانه نیست. نکته مهم‌تر اینکه مدل آمریکایی‌ها مذاکره تحت فشار است، مذاکره تحت فشار نه با عزت سازگار است، نه با حکمت و نه با مصلحت. اگر ما یک بار تسلیم مذاکره تحت فشار شدیم، دشمن در همه موضوعات این مدل را دنبال می‌کند، ایده ترامپ تحت عنوان هنر مذاکره، همین نوع مذاکره است. امروز عده‌ای با شعار عزت، حکمت و مصلحت برخلاف عزت و حکمت و مصلحت حرکت می‌کنند. کوتاه سخن آنکه مراقب باشیم با تحلیل‌های غلط، مسئولان و مردم بصیر ایران دچار خطای محاسباتی نشوند! (علی کارگر)

خبر ویژه 

جنگ از سر ما دست بر نمی‌دارد!

وزیر جنگ برکنار شده رژیم صهیونیستی مدعی شد: «دفاع از اسرائیل در طول 50 سال همواره اولویت من بود.» «یوآو گالانت» افزود: «این برکناری نتیجه‌ اختلاف نظر در مورد سه موضوع است؛ اعتقاد من این است که هر کسی که به سن خدمت سربازی رسیده است، باید به ارتش ملحق شود و مشمولیت قانون معافیت برای هزاران نفر (حریدی‌ها) قابل قبول نیست؛ دوم اینکه احتمال رسیدن به توافق و بازگرداندن گروگان‌ها وجود دارد، البته این به ارائه برخی امتیازات دردناک بستگی دارد. ما باید این کار را به سرعت و تا زمانی که آنها زنده هستند انجام دهیم، آنها باید به خانه و خانواده خود برگردند و سوم اینکه انجام یک تحقیق رسمی و نظام‌مند در مورد اتفاقات رخ داده(حمله 7 اکتبر) امری ضروری است.» گالانت تأکید کرد: «متأسفانه ما برای سال‌های طولانی با شرایط جنگی دست و پنجه نرم خواهیم کرد.»

 

اخبار

شیفتگان مذاکره در انتظار نتایج انتخابات آمریکا!

روزنامه‌های اصلاح‌طلب از زاویه مذاکره با آمریکا به استقبال انتخابات این کشور رفته‌اند. روزنامه «هم‌میهن» با اشاره به نسخه تعامل با ترامپ در صورت پیروزی او در انتخابات نوشته است: «نگرشی که در جهان در حال تغییر و شکل‌گیری است، نگرشی براساس گفته‌ها و شعارهای جمهوری‌خواهان حامی ترامپ است که از منطق بیشتری برای جهان پیشرو برخوردار است و تصویر روشن‌تری را پیش روی صلح‌طلبان و آسیب‌دیدگان جنگ‌های اخیر می‌گذارد. ضامن این ادعا، سخنان او درباره‌ بهبود شرایط تجاری و اقتصادی جهان در صورت برقراری صلح پایدار و حفظ امنیت منطقه خاورمیانه است که به فرصت‌های جدید تجاری منجر خواهد شد.» روزنامه «آرمان ملی» دیگر روزنامه اصلاح‌طلب خیلی صریح به دنبال بحث مذاکره با آمریکا پس از انتخابات رفته و روزنامه «اعتماد» نیز تیتر اول خود را به مذاکره میان ایران و آمریکا اختصاص داده و نوشته است: «در آینده هم این رویکرد ادامه پیدا کرده و ایران ممکن است در خصوص مسائل منطقه‌ای و غیرمنطقه‌ای گفت‌وگوهایی بدون واسطه با آمریکا داشته باشد. حتما این گونه خواهد بود.» پیشواز عجیب اصلاحطلبان از انتخابات آمریکا در حالی است که هر دو نامزد انتخابات آمریکا بارها در دوران تبلیغات از دشمنی با ایران سخن گفتند!

وحشت، ورشکستگی و مهاجرت!

وبگاه عبری «والا» اعلام کرد: «سرعت موشکباران حیفا به دست حزب‌الله در حال افزایش است و ساکنان این منطقه می‌ترسند که بدترین اتفاقات هنوز در راه باشد. در این زمینه «یونا یاهاو» شهردار حیفای اشغالی گفت، اسرائیلی‌ها در حیفا بسیار ناامید هستند، شهر خالی شده و ترافیک بسیار کمی وجود دارد. اسرائیلی‌ها از اینکه از خانه‌هایشان بیرون بیایند می‌ترسند و هتل‌های شهر در آستانه ورشکستگی قرار دارند.» وبگاه عبری والا در ادامه به نقل از مسئولان حیفا گزارش داد: «شهر حیفا به شهر باران موشک‌ها تبدیل شده و ساکنان این منطقه در یک ترس موجودیتی وحشتناک به سر می‌برند و بسیار سرخورده و شاکی هستند. کسب وکارها در ساحل حیفا تعطیل شده و نرخ مهاجرت منفی هم همچنان در حال افزایش است. مسئولان صهیونیست همچنین با انتقاد تند از سیاست‌های غلط کابینه و ارتش رژیم اشغالگر در جبهه شمالی تأکید کردند که صدای آژیرهای بی‌امان در شهر حیفا، خالی شدن خیابان‌ها و آسیب‌های مستقیمی که حملات حزبالله به این شهر وارد می‌کند، بسیار نگرانکننده است.»

روند کاهشی تورم ادامهدار است

صندوق بین‌المللی پول (IMF) چندی قبل طی گزارشی درباره وضعیت اقتصادی کشورمان، رشد اقتصادی ایران را ۳.۷ درصد و میزان تورم در سال کنونی را ۳۱.۷ درصد پیش‌بینی کرد که ۵.۸ واحد درصد پایین‌تر از برآورد ماه آوریل است. صندوق بین‌المللی پول همچنین پیش‌بینی کرد، تورم در سال آینده به ۳۰ درصد می‌رسد و پیش‌بینی میزان بیکاری نیز ۸ درصد خواهد بود. کاهش تورم ایران در سال آینده یک تحلیل منطقی اقتصادی است که در نتیجه منطقی شدن رفتارهای اقتصادی دولت جدید رخ می‌دهد، رفتارهایی از قبیل کاهش درآمدهای مالیاتی دولت، شفاف شدن بودجه، خرج نکردن منابع استقراضی صندوق توسعه در هزینه‌های جاری دولت، انتقاد وزیر اقتصاد از اختصاص ارز ترجیحی به کالاهای غیر ضروری و...؛ این منطقی شدن رفتارها همچنین پیش‌بینی‌های خوشبینانه‌ای را هم درباره روند کاهش تورم رقم زده است.

ایران کوتاه بیاید!

«متیو میلر» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در جریان نشست خبری بار دیگر از جمهوری اسلامی درخواست کرد تا پاسخ رژیم صهیونیستی در حمله به برخی نقاط خاک ایران را ندهد. طبق گزارش وبگاه اطلاع‌رسانی وزارت خارجه آمریکا، خبرنگاری درباره بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای مبنی بر اینکه «دشمنان اعم از آمریکا و رژیم صهیونیستی بدانند نسبت به آنچه در مقابل ایران و جبهه مقاومت انجام می‌دهند، قطعاً پاسخ دندانشکن دریافت خواهند کرد» سؤال پرسید. میلر در پاسخ به وی تصریح کرد: «پیام ما به رهبر معظم، همان پیامی است که هفته گذشته شنیدید و این است که نباید بیشتر پاسخ دهد. نباید بیش از این اوضاع را تشدید کند و اگر چنین گزینه‌ای را انتخاب کند، ما به اسرائیل در دفاع از خود کمک خواهیم کرد.»

 

  اخبار کوتاه

«اصغر جهانگیر» سخنگوی قوه قضائیه گفت: «در استان آذربایجان غربی هشت متهم شناسایی و برای آنها پرونده تشکیل شد.» وی ادامه داد: «سه نفر از این افراد به دلیل ارتکاب جاسوسی برای رژیم اشغالگر با صدور قرار جلب دادرسی به دادگاه معرفی شدند.» جهانگیر افزود: «سه نفر از اعضای این باند علاوه بر جاسوسی در پوشش قاچاق مشروبات الکلی مبادرت به انتقال تجهیزات ترور شهید فخری‌زاده به داخل کشور کرده بودند که در دادگاه بدوی این سه نفر به اعدام محکوم شدند و پرونده در مرحله فرجام خواهی است. در مورد سایر متهمین شناسایی شده ترور شهید فخری‌زاده، پرونده‌ای در دادگستری استان تهران مفتوح است.»

پس از اقدام نخستوزیر رژیم صهیونیستی در برکنار کردن وزیر جنگ این رژیم، منابع از تصمیم او برای برکنار کردن رئیس ستاد ارتش و رئیس شاباک خبر دادند. پایگاه عبری «واللا» از افراد نزدیک به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نقل کرد که وی همچنین درصدد برکنار کردن «هرتزی هالیوی»، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی و «رونن بار» رئیس شاباک از منصب‌هایشان است. در اعتراض به برکنار کردن یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، صدها نفر در تل‌آویو به خیابان‌ها آمدند.

«فاطمه مهاجرانی» سخنگوی دولت گفت: «اتفاق دانشگاه علوم و تحقیقات فعلاً در مرحله اقدامات درمانی است و پرونده قضایی هم هنوز برای این دانشجو تشکیل نشده است.» به گفته او «بیشتر از اینکه به این موضوع نگاهی امنیتی وجود داشته باشد، نگاه اجتماعی به آن وجود دارد. تلاش می‌شود مشکل این دانشجو به‌عنوان فردی که دچار مشکلی است، برطرف شود. وزیر علوم دو روز پیش گزارشی را در این خصوص مطرح و با دانشگاه آزاد درباره آن صحبت کردند. دانشگاه آزاد به وزارت علوم اعلام کرده است که ایشان متأهل و از همسرش جدا شده و مسیر درمانش در حال پیگیری است.»

«حجت‌الاسلام‌ محسنی‌اژه‌ای» رئیس قوه قضائیه گفت: «مبارزه با مظاهر مختلف فساد از اولویت‌های اصلی و اساسی قوه قضائیه است؛ ما بر مقابله‌ ریشه‌ای، تخصصی و همه‌جانبه با فساد تأکید داریم. یکی از اقدامات ما در دستگاه قضا در حوزه فسادستیزی، شناسایی بسترها و گلوگاه‌های فسادزا و انتقال این موارد به دولت و دستگاه‌های مربوطه بوده است. ما در عینِ جدیت در مبارزه با فساد و مفسد، از سرمایه‌گذاران و فعالان سالم اقتصادی، نهایت حمایت را به عمل می‌آوریم و امنیت آنان را تأمین می‌کنیم.»

جانشین فرمانده کل سپاه با بیان اینکه «جنایتکاران صهیونیستی ابایی از جنایت‌های خود در فلسطین ندارند و متأسفانه بیش از ۲۰ هزار کودک را به شهادت رساندند» افزود: «صهیونیست‌ها توان مقابله با رزمندگان مقاومت را ندارند.» «سردار فدوی» خاطرنشان کرد: «مردم منتظر پاسخ به جنایت صهیونیست‌ها باشند.»

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات