صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۰  ، 
کد خبر : ۳۶۸۸۱۲

اخبار و تحلیل‌ها 3 آذر 1403

امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی): همه‌چیز را در فضای مجازی نبایستی منتشر کرد؛ ملاحظه کنید اثرش چیست؛ ببینید روی مردم، روی فکر مردم، روی روحیه‌ی مردم چه تأثیری میگذارد. آن کسانی هم که درباره‌ی فضای مجازی ــ که حالا مکرّر اسمش آورده میشود و بحث میشود و مانند اینها ــ میخواهند تصمیم‌سازی کنند و تصمیم‌گیری کنند، به این بُعد قضیّه توجّه کنند. توجّه کنند که چطور ممکن است در فضای مجازی، یک تحلیل غلط، یک خبر غلط، یک برداشت غلط از یک مسئله مردم را دچار اضطراب کند، دچار تردید کند، دچار ترس کند. 6/8/1403

دانلود PDF

دانلود WORD

حرف روز 

بازی جدید!

وقتی قطعنامه شورای حکام بدون توجه به سفر گروسی به تهران و دستاوردهای مثبت آن تصویب می‌شود؛ یعنی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ابزاری در دست برخی قدرت‌های زورگو برای تحت فشار قرار دادن کشورها تبدیل شده است. در سفر گروسی به ایران، او این امکان را پیدا کرد تا از برخی مراکز هسته‌ای(مجتمع‌های غنی‌سازی شهید دکتر علی‌محمدی و شهید مهندس احمدی روشن) بازدید کند و دیدارهای سیاسی مدیر کل نیز در سطح عالی برقرار شد. جدای از همه اینها، نتایج سفر نیز به گفته مقامات سازمان انرژی اتمی کشورمان و آژانس بین‌المللی سازنده توصیف شد. حتی «محسن نذیریاصل» نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد، در پی سفر گروسی به تهران نقشه راه همکاری‌های دو طرف مورد توافق قرار گرفت. بنابراین، غربی‌ها در چنین وضعیتی به جای قدم گذاشتن در مسیر دیپلماسی، راه تقابل و بی‌اعتبارسازی آژانس را برگزیدند.

در پی اقدام دول غربی، رئیس سازمان انرژی ایران دستور انجام اقدامات مؤثر، از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد. بدیهی است این اقدامات در راستای صیانت از منافع کشور و‌ توسعه هرچه بیشتر صنعت هسته‌ای صلح‌آمیز متناسب با نیازهای روزافزون ملی و در چارچوب حقوق و تعهدات ایران وفق موافقتنامه پادمان جامع انجام می‌شود. در همین زمینه، سخنگو و معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت، صحبت ما از تزریق گاز به هزاران سانتریفیوژ است، نه صدها سانتریفیوژ.

مقامات جمهوری اسلامی ایران و خاصه دولت کنونی باید این نکته را درک کنند که برجام زمانی به وقوع پیوست که ظرفیت‌های صنعت هسته‌ای به مرحله تکامل وارد شده بود و همه آنها بر روی میز مذاکره قرار گرفت؛ والّا دولت‌های بدعهد غربی مفت و مجانی به کسی امتیاز نمی‌دهند. درس این واقعیت به ما یادآور می‌شود که راه تحقق منافع ملی در این عرصه از مسیر فعال‌سازی توانمندی‌های صنعت هسته‌ای می‌گذرد. ایران باید در برابر دولت‌های بدعهد و بدسابقه غربی‌ها پاسخ قاطع دهد. جریان تعامل ایران با آژانس، جریانی یک‌سویه و یک طرفه نیست.هیچ دولتی نباید انتظار داشته باشد جمهوری اسلامی ایران به تمامی تعهدات برجامی و هسته‌ای خودش عمل کند و آژانس را در جریان بازرسی‌ها قرار دهد؛ اما از آن سو، غربی‌ها نه تنها به تعهدات خودشان کمترین توجهی نکنند، بلکه فضا را به سمت تنش و تقابل نیز ببرند. اگر آنها می‌خواهند قطعنامه‌های شورای امنیت را بار دیگر فعال کنند، باید بدانند ایران هم در زمینه عضویت خود درNPT تجدیدنظر خواهد کرد. ایران این را رسماً در مذاکرات به طرف‌های گوناگون اعلام کرده است.

(عزیز غضنفری)

  

گزارش روز 

  نتانیاهو و گالانت در تنگنای حقوقی

دیوان بین‌المللی کیفری روز پنجشنبه برای «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر و «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی به دلیل ارتکاب جرایم جنگی در غزه قرار بازداشت صادر کرد. دیوان لاهه اعلام کرد، «دلایل متقنی» یافته مبنی بر اینکه نتانیاهو و گالانت مسئول جرایمی، مانند استفاده از گرسنگی به عنوان «سلاح جنگی و کشتار و دیگر اقدامات ضدانسانی» است. اساسنامه رم در یک کنفرانس بین‌المللی از نمایندگان تام‌الاختیار کشورها در ۱۷ ژوئیه ۱۹۹۸ که به موجب تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در رم برگزار شده بود، با ۱۲۰ رأی موافق، ۷ رأی مخالف (چین، عراق، اسرائیل، لیبی، قطر، آمریکا و یمن) و ۲۱ رأی ممتنع به تصویب رسید و در ۱ ژوئیه ۲۰۰۲ با تصویب آن از سوی ۶۰ کشور موجودیت پیدا کرد. این دادگاه تاکنون به پنج موضوع نسل‌کشی اوگاندا، نسل‌کشی کنگو، نسل‌کشی آفریقای مرکزی، جنگ دارفور در سودان و نسل‌کشی کنیا رسیدگی و علیه ۱۴ نفر اعلام جرم کرده که از بین آنها ۷ نفر فراری، ۲ نفر مرده (یا تصور می‌شود که مرده باشند)، ۴ نفر در بازداشت و یک نفر به‌طور داوطلبانه در دادگاه حاضر شده‌اند.

124 کشور عضو معاهده‌ای به نام اساسنامه رم هستند که دیوان بین‌المللی کیفری را ایجاد کرده است. تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا این دادگاه را به رسمیت شناخته‌اند. 32 کشور دیگر هم این معاهده را امضا کرده‌اند؛ اما آن را به قوانین داخلی‌شان تبدیل نکرده‌اند. «جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از صدور این قرار بازداشت در پیامی در شبکه ایکس تصریح کرد، حکم دیوان بین‌المللی دادگستری برای همه کشورهایی که اساسنامه رم را امضا کرده‌اند، لازم‌الاجراست.  این حکم‌ها در کل ضمانتی ایجاد نمی‌کنند که نتانیاهو و گالانت در لاهه محاکمه شوند، ضمن اینکه تضمینی هم نیست که این دو نفر زمانی دستگیر شوند؛ اما زندگی از این به بعد برای آنها پیچیده خواهد شد؛ زیرا آنها قبل از سفر به هر کشور امضاکننده اساسنامه رم، باید این موضوع را بررسی کنند که کشور متبوع انگیزه‌ای برای به جان خریدن هزینه‌های سیاسی و نمادین دستگیر نکردن آنها را خواهد داشت یا نه. 

حکم دیوان لاهه فراتر از اثراتی که روی زندگی شخصی آنها دارد، ممکن است روی تعاملات متحدان رژیم صهیونیستی با این رژیم هم اثر داشته باشد؛ برای نمونه، برخی از کشورها قوانین داخلی دارند که انتقال سلاح به طرف‌هایی را که از آنها برای ارتکاب جرایم جنگی استفاده می‌کنند، ممنوع می‌کند. این حکم‌ها حتی ممکن است برخی از کشورها را به کاهش روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی سوق دهد. در واقع، حکم دادگاه علیه نتانیاهو و گالانت، فراتر از خود آنها به معنای تأیید جنایت‌های جنگی این رژیم است که باعث کم رنگ شدن رابطه آنها با کشورهای هم پیمانشان نیز می‌شود. (مهرداد دهنوی)

 

خبر ویژه

  هدیه بایدن به ترامپ!

سفیر و نماینده دائم روسیه نزد سازمان‌های بین‌المللی با تأکید بر اینکه «قطعنامه مخرب تروئیکا و آمریکا علیه برنامه صلح‌آمیز هستهای ایران، نشان می‌دهد که چرا کشورهای غربی عضو برجام تلاش‌های سیاسی و دیپلماتیک خود را در جریان مذاکرات وین کنار گذاشته و گفت‌وگوها را به بنبست کشاندند.» گفت: «جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نه تنها به وعده خود در خصوص بازگشت به برجام و جبران اقدام یکجانبه، بی‌دلیل و غیرقانونی دولت سابق این کشور عمل نکرد؛ بلکه یک قطعنامه ضدایرانی جدید و مصوب در شورای حکام به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری منتخب آمریکا هدیه داد.» «میخائیل اولیانوف» با اشاره به دستاوردهای سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به تهران و اقدامات داوطلبانه جمهوری اسلامی ایران برای ارتقای تعاملات و همکاری‌ها با آژانس، تأکید کرد: «در چنین فضای مساعدی، همه اعضای شورای حکام باید از تلاش‌های مدیرکل و ایران استقبال کنند و اجازه دهند طرف‌ها در آرامش و به شیوه‌ای حرفه‌ای به تعامل خود ادامه دهند.»

 

اخبار

سانتریفیوژهای جدید در چرخه هسته‌ای قرار گرفتند!

«بهروز کمالوندی» سخنگو‌ی سازمان انرژی اتمی گفت: «ایران در واکنش به قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مجموعه‌ای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته را راه‌اندازی کرد.» وی افزود: «پس از قطعنامه اقدامات جبرانی ما بلافاصله شروع شد و ما از قبل هم‌ گفته بودیم. مدیرکل آژانس زمانی که در ایران حضور داشت به همراه معاونش از مجتمع‌های غنی‌سازی فردو و نطنز بازدید کرد. در آنجا هزاران ماشین‌ مختلفی را که نصب و آماده بود، دیدند و گفتیم اینها آماده است و در عین حال که ما به دنبال راه‌حل‌های تعاملی هستیم، اگر طرف‌های مقابل روش دیگری را اتخاذ کنند، آماده هستیم.» سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: «مدیرکل آژانس پیشنهادی داشت مبنی بر اینکه موقتاً بشود ذخایر ۶۰ درصد را بالا نبرد؛ البته نه به شکلی که غنی‌سازی در سطوح مختلف از جمله ۶۰ درصد بخواهد متوقف شود، به‌صورت موقت فضایی برای تعامل ایجاد شود که ذخایر ۶۰ درصد بالا نرود. ما این را با شرط و شروط‌هایی پذیرفتیم.»

جنگ در قلب سرزمین دشمن!

فرمانده کل سپاه اظهار داشت: «امروز نبرد به سرزمین دشمن کشیده شده است. قلب مناطق اشغالی مملو از آژیرها و پناهگاه‌هاست. بیش از نیم میلیون شهروند در پناهگاه‌ها محبوسند و میلیون‌ها نفر به ناچار میان ترس و فرار رفت‌وآمد می‌کنند.» «سردار سلامی» افزود: «رژیم صهیونیستی در بحران سیاسی و انزوای مطلق به سر می‌برد. مقامات این رژیم دیگر حتی نمی‌توانند آزادانه سفر کنند. این همان مرگ سیاسی است که سال‌ها انتظار آن را می‌کشیدیم.» وی همچنین به تصمیم اخیر دیوان کیفری بین‌المللی اشاره کرد و گفت: «برای اولین بار، سران رژیم صهیونیستی به عنوان جنایتکار جنگی معرفی شدند. این یک پیروزی بزرگ برای مقاومت فلسطین و لبنان است که نمادی از فروپاشی و مرگ سیاسی رژیم اشغالگر خواهد بود.»

رهبر سیاسی خوش‌فکر در منطقه!

«علی لاریجانی» فرستاده ویژه رهبر معظم انقلاب به منطقه با تأکید بر اینکه حزب‌الله در اوج آمادگی است و هنوز از تجهیزات مهمش استفاده نکرده و اگر استفاده کند، صحنه خیلی تغییر خواهد کرد، درباره وضعیت سیاست حزب‌الله در لبنان گفت: «شاید اگر بخواهیم واقعی صحبت کنیم، در آن دوره‌ اول که یک مقدار شرایط حزب‌الله سخت شد، یک کمی تغییر کرده بود، و بعضی از صداها هم شنیده می‌شد؛ ولی الان این‌طور نیست. یعنی خیلی‌ها تعدیل شدند. متوجه شدند که این سنگر حزب‌الله برای دفاع از امنیت ملی لبنان یک سرمایه است برای لبنان و مقاوم‌تر از این حرفهایی است که اینها مثلاً با چهار تا عملیات پیجر و اینها از بین بروند.» رئیس سابق مجلس درباره سفر به سوریه و دیدگاه رئیس جمهور این کشور به موضوع مقاومت نیز گفت: «واقع‌بینانه این است که آقای بشار اسد جزء رهبران سیاسی خوش‌فکر در منطقه هست و از سالها پیش این مشی حمایت از مقاومت را داشتند، چه در زمان تنهایی، چه در زمانی که الان کشورهای عربی او را دعوت کردند به همکاری در اتحادیه‌ عرب و جاهای دیگر، همیشه این صلابت و استواری حمایت از مقاومت را داشته و دارد و ایشان از معدود رهبران سیاسی کشورهای عربی است که از یک تیزهوشی برخوردار است و خوب عمل می‌کند.»

هدف اصلی آمریکا!

«سیدهاشم الحیدری» از رهبران مقاومت اسلامی عراق با طرح این مسئله که به احتمال زیاد جنگ تا آینده نزدیک به سوریه و عراق می‌رسد، افزود: «ما در جنگ هستیم و به تعبیر حضرت آقا ما در جنگ ترکیبی هستیم و در مقابل جنگ ترکیبی باید یک جهاد ترکیبی هم داشته باشیم؛ یکی جهاد نظامی که توسط گروههای مقاومت انجام می شود و جهاد دوم جهاد تبیین است.» وی اظهار کرد: «مقاومت چه جبهه نظامی چه جبهه تبیینی از فلسطین تا یمن، عراق، سوریه و لبنان تا دوستان ما در آفریقا، آسیا، کشمیر و نیجریه مردم ایران و بسیجیان عزیز بدانید مرکز و ستون جبهه مقاومت نظام جمهوری اسلامی است.» سیدهاشم ‌الحیدری ادامه داد: «هدف اول جبهه کفر غزه و ضاحیه نیست، هدف اول آمریکا و اسرائیل نظام جمهوری اسلامی و سر ولایت است.»

اخبار کوتاه

وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با شبکه «المیادین» اعلام کرد، جمهوری اسلامی ایران اراده واقعی برای همکاری با آژانس دارد، اما حرکت اروپا با این روند در تضاد است. «سیدعباس عراقچی» گفت: «هدف از دعوت گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، باز کردن صفحه جدیدی از همکاری ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود.» وی تصریح کرد: «جمهوری اسلامی به گام «غیرفنی» اروپا پاسخ مناسب خواهد داد.»

«شیخ نعیم قاسم» گفت: «دشمن فکر می‌کرد که می‌تواند آنچه را که در میدان به دست نیاورده است، در توافق به دست آورد؛ اما این امر غیر ممکن است. باید بدانیم که مذاکرات ما کاملاً زیر سقف تجاوزات و سقف حفظ حاکمیت لبنان است. مذاکرات ما زیر آتش نیست؛ چرا که اسرائیل نیز زیر آتش قرار دارد.» دبیرکل حزب‌الله لبنان تصریح کرد: «ما بر اساس دو مسیر میدان و مذاکرات عمل می‌کنیم و در انتظار مذاکرات، اقدام به تعلیق میدان نکرده‌ایم. آنها ما را بین جنگ و پذیرفتن ذلت مخیر کردند؛ اما هیهات منا الذله.»

رئیس جمهور روسیه گفت: «به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد.» «پوتین» تأکید کرد: «هیچ سامانه دفاع هوایی در جهان قادر به رهگیری سامانه موشکی جدید روسیه نیست.» وی بیان کرد: «تصمیم گرفتیم تولید انبوه موشک جدید را آغاز کنیم.»

معاون وزیر خارجه در حاشیه سفر به ریاض تأکید کرد، ایران و عربستان به دنبال برقراری صلح و آرامش پایدار در منطقه‌ای رو به رشد و باثبات هستند. «مجید تخت‌روانچی» گفت: «اقدامات ایران و عربستان الگوی موفقی از همکاری دوجانبه و چندجانبه در چارچوب توسعه صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی است.»

«جوزف بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به حکم بازداشت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ برکنار شده این رژیم از سوی دیوان کیفری بین‌المللی گفت: «احکام دیوان کیفری بین‌المللی سیاسی نیستند و باید مورد احترام قرار گرفته و اجرا شوند.» او اظهار داشت: «این تصمیم یک تصمیم الزام‌آور است و همه کشورهای عضو این دادگاه، که شامل تمام اعضای اتحادیه اروپا می‌شود، موظف به اجرای این حکم دادگاه هستند.»

وزیر علوم گفت: «در چند سال اخیر، ۲۵ درصد از استادان مهاجرت کرده‌اند؛ ۲۵ درصد عدد نگرانکننده‌ای است. وقتی این روند ادامه پیدا کند، افرادی جایگزین آنها می‌شوند که شاید از مرتبه ضعیف‌تری برخوردار هستند.» «حسین سیمایی صراف» ادامه داد: «این موضوع خیلی جای تأسف دارد و عوامل آن هم شناسایی شده است. یک عامل مهم آن عامل اقتصادی است که ما کارگروه خاص و ویژه‌ای برای آن تعیین کردیم برای اینکه نگرانی‌های اقتصادی از جمله مسکن برطرف شود.»

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات