▼ حرف روز
جای اشغالگر و اشغالشده عوض نشود
منطقه غرب آسیا یا همان چهارراه حوادثی که از دههها قبل در کتابهای جغرافیایی برای نامیدن این منطقه استفاده شده، این روزها با حجم بالایی از رویدادهای تعیینکننده در نقشه ژئوپلیتیکی آینده منطقه و حتی هندسه قدرت جهانی درگیر است. سرعت و تنوع تحولات ایجاب میکند، هم بازیگران مختلف و اهدافشان بازخوانی شود و هم جایگاه و اهداف جمهوری اسلامی و جبهه بزرگ مقاومت منطقه در این تحولات مشخص شود. روشن است که ایده اشغال حلب، اساساً یک پروژه آمریکایی ـ صهیونیستی است تا در سطح کلان منطقه، فشار بیشتری به جبهه مقاومت وارد شود. از همین رو بلافاصله پس از آتشبس لبنان این فرآیند نفسگیر با استفاده از اصل غافلگیری ارتش سوریه و سایر اضلاع مقاومت از سوی سردمداران گروههای نیابتی تکفیری ـ تروریستی آغاز میشود. البته خیلی زود گروههای مختلف مقاومت در منطقه خود را بازیابی کرده و همانند تحولات لبنان و غزه نوعی از تقسیم کار را میتوان در عملکرد آنها دید و لذا توانستند در وهله اول، سرعت پیشروی تروریستهای تحریرالشام را کُند کرده و حتی با وارد آوردن ضربات کاری در برخی از نقاط روند آن را معکوس کنند. بنابراین این روند توحشآمیز نیز مانند گذشته کنترل خواهد شد؛ چرا که مقاومت در قلب مردم منطقه جا دارد و با وجود طراحیهای جدید در پیوست رسانهای و روانی گروههای تروریستی که نوعی از طرح فریب و اغواگری افکار عمومی را میتوان در آنها دید، قاطبه مردم سوریه هیچ همراهی با تروریستها نشان نمیدهند. با این حال، لازم است درباره تلقی غلط اینهمانی گروههای مقاومت و گروههای تکفیری و تروریستی به اسم گروههای نیابتی قدری بیشتر تأمل شود. این دیدگاه نادر معتقد است، اساس ایجاد گروههای نیابتی ـ چه از سوی قدرتهای غربی و چه شرقی(که بیشتر منظور روسیه و ایران) ـ امنیت مردم منطقه را قربانی منافع خود کرده است! این شبهه عامدانه از سوی شبههپردازان که همان اشغالگران و بیگانگان در منطقه هستند، طراحی و ایجاد شده است تا به ظاهر با گفتن حرفی که نیمی از حقیقت را دارد، اراده باطلی را القا کند. برای پاسخ به این شبهه لازم است لختی در تاریخ تحولات منطقه غور کنیم. آیا نباید سرنوشت منطقه غرب آسیا به دست ساکنان و صاحبانش رقم بخورد؟ داستان حضور بیگانهها در خانه مردم منطقه چیست؟ اگر غیرتمندانی از مردم همین خانه اشغال شده برخیزند تا منافع خود را استیفا کنند، تروریستند؟ اما رسانه قدرتساخته امروز خود به ابزار جنگ تبدیل شده و میخواهد جای ظالم و مظلوم، اشغالگر و اشغالشده را عوض کند. دنیا معنای مقاومت را خوب میفهمد، و الا چرا امروز افکار عمومی جهانی، همه علیه جنایتآفرینی و خشونت و اشغالگری صهیونیستها والبته حامیان آنها در شهرها و کشورهایشان تظاهرات میکنند؟ چرا از داعش و تحریرالشام وحشت دارند؛ اما از رزمندگان مقاومت با آغوش باز استقبال میکنند؟ (فتحالله پریشان)
▼ گزارش روز
شهیده جهاد تبیین
«تبیین» یعنی آنکه افکار عمومی از فضای غبارآلود خارج شود؛ اولین جهادگر عرصه تبیین حضرت زهرا(س) و اولین شهید راه تبیین نیز وجود مبارک ایشان است. حضرت فاطمه زهرا(س) پس از رحلت جانگداز رسول مکرم اسلام(ص)، در اوج جوانی و با وجود سنگینی غم پدر بزرگوارشان و همچنین داشتن مسئولیت چهار فرزند خردسال و فرزندی در شکم، در میدان مبارزه با جریان تحریف غدیر ورودی بینظیر دارند. ایشان دفاع از ولایت، امامت و نهضت عظیم نبوی را وظیفه خود دانسته و با بیان خطبه، حضور در منزل مهاجر و انصار و حتی گریههای طولانی، حقانیت و مظلومیت امیرالمؤمنین(ع) را به مسلمین یادآوری میکنند و با وجود شرایط خاصی که داشتند، بدون مصلحتاندیشیهای خام، در مسیر جهاد تبیین و روشنگری گام گذاشته و در این جهاد عظیم، جان عزیز خود را تقدیم میکنند. حضرت زهرا(س) در خطبه فدکیه با تبیین شرایط پیش از انقلاب اسلامی نبوی، آن را تشریح کردند تا نسل جدید آگاه شوند و گذشتگان فراموش نکنند از چه وضعیت اسفناکی به این جایگاه رسیدند. حضرت در خطبه فدکیه فرمودند: «شما محل چشیدن تشنگان و فرصتگاه طمعکاران و محل دستبرد شتابزدگان و جای پای دیگران بودید.» حتی وصیت ایشان درباره غسل، کفن و تشییع جنازه شبانه و مدفن پنهان نیز در راستای جهاد تبیین بوده است. به شکلی که از روز شهادت حضرت صدیقه(س) تا به امروز، مسلمانان بهدنبال چرایی وصیت ایشان هستند. پاسخ دقیق به این شبهه سند مظلومیت امیرالمؤمنین، تحریف دستور خداوند و رسول اکرم و تنزل جایگاه رفیع امامت به خلافت و سپس سلطنت است. تحریفی که در چهارده قرن گذشته امت اسلامی را به مصائب سختی، مانند جنگهای داخلی، استعمار، استثمار و حاکمان خائن دچار کرده که نمونه آخر و عینی آن نسلکشی رژیم غاصب صهیونیستی علیه مردم مظلوم فلسطین و لبنان است. حضرت فاطمه(س) را باید بنیانگذار جهاد تبیین بدانیم و این سیره و جهاد الگوی حضرت زینب(س) در جهاد تبیین حادثه عاشورا بود. حضرت زهرا(س) در عرصه جهاد تبیین در همه معانی و عرصهها با همه قدرت و با زبانهای مختلف جهاد کردند و با تربیت فرزند، روشنگری، سکوت، گریه و اعتراض در میدان مبارزه حاضر شدند و از ولایت دفاع کردند و ولایت کنونی را مدیون حضرت زهرا(س) هستیم. در وضعیت کنونی نیز با وجود هجمهها و هزینههای فراوان دشمنان علیه دین و اعتقادات، براساس تأکیدات رهبر معظم رهبر انقلاب، بر همگان امروز فریضه و وظیفهای مهم است تا در تقابل با تحریف و تهاجم فرهنگی دشمنان، آن را به منزله یک راهبرد مهم تحقق بخشیم. مبادا در این جهاد، در چاه مصلحتهای ساختگی، بیتفاوتی و عقبنشینی در برابر دشمن بیفتیم؛ چرا که یکی از اهداف دشمن پرهزینه کردن حرکت در جاده اسلام و انقلاب است. (مصطفی علیجانزاده)
▼ خبر ویژه
افشای نقش اوکراین در بحران سوریه
اوکراین در ماههای اخیر نقش قابل توجهی در تشدید بحران سوریه ایفا کرده است. گزارشها نشان میدهد، نیروهای اطلاعاتی اوکراین از طریق ترکیه وارد خاک سوریه شده و گروههای تروریستی را آموزش داده و تجهیز کردهاند. این اقدامات شامل راهاندازی کارگاههای ساخت پهپاد برای تقویت توان عملیاتی این گروهها بوده و همچنین مراکز آموزشی سری برای شبهنظامیان تحریرالشام ایجاد شده است. یکی از این مراکز در منطقه «جبل الزاویه» در حومه ادلب واقع شده که تحت حفاظت شدید قرار دارد و میزبان بیش از ۲۰۰ شبهنظامی از ملیتهای گوناگون است.
این اقدامات نشاندهنده تلاش اوکراین برای ایجاد فشار بر روسیه و تعمیق بحران در سوریه است که به نظر میرسد بخشی از راهبردهای گستردهتر ناتو برای بینالمللی کردن این بحران باشد. این تحولات میتواند پیامدهای گستردهای برای امنیت منطقهای و بینالمللی داشته باشد، به ویژه با توجه به حضور بازیگران متعدد و منافع متضاد در سوریه.
▼ اخبار
استقبال از فیلترینگ در آلمان و استرالیا
اتحادیه اروپا در اسفندماه ۱۴۰۲، تحقیقات رسمی خود را درباره نقض احتمالی قوانین این اتحادیه از سوی «تیکتاک»، بهویژه در زمینه محافظت از کودکان آغاز کرد. از سوی دیگر اکثریت بزرگی از آلمانیها، یعنی ۷۷ درصد آنها میگویند که از وضع قانون درخصوص منع استفاده افراد زیر ۱۶ سال از شبکههای اجتماعی، «کاملاً» یا «تا حدی» استقبال میکنند. فقط ۱۳ درصد گفتند «کاملاً» یا «تا حدی» با وضع چنین قانونی مخالف هستند. سنای استرالیا نیز به تازگی، طرح ممنوعیت استفاده افراد زیر ۱۶ سال از شبکههای اجتماعی را به تصویب رساند. این برای نخستین بار است که چنین قانونی در جهان وضع میشود. پس از اجرایی شدن این قانون، در صورتی که شبکههای اجتماعی، مانند تیکتاک، فیسبوک، ایکس، اینستاگرام و اسنپچت، بهصورت نظاممند مانع از ایجاد حساب کاربری برای کودکان زیر ۱۶ سال نشوند، مشمول جریمه خواهند شد. نخستوزیر استرالیا گفت، این قانون برای مقابله با «آسیبهای» شبکههای اجتماعی ضروری است.
لزوم تغییرات بزرگ اقتصادی: پایان بنگاهداری بانکها
وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به چالشهای ناترازی بانکها اعلام کرد، بنگاهداری بانکها از عوامل اصلی این مشکل است و بر این اساس، مقرر شده است تمامی بنگاههای تحت مالکیت بانکها در سال آینده واگذار شوند. وی تأکید کرد، بانکها باید از طریق شرکتهای پروژهای تأمین مالی کرده و از ورود مستقیم به فعالیتهای اقتصادی اجتناب کنند. وی به ضرورت بازنگری در سیاست قیمتگذاری دستوری اشاره کرد و بیان داشت، در مواردی که یارانهای تخصیص داده نمیشود، نیازی به قیمتگذاری دستوری وجود ندارد. او تصریح کرد، یارانههای پنهان اغلب به گروههای هدف و مستحق نمیرسد و این مسئله نیازمند اصلاح است. وزیر امور اقتصادی همچنین بر لزوم اجرای تکالیف مجلس از سوی بانک مرکزی در زمینه وام ازدواج تأکید و اعلام کرد، این وامها باید در اولویت پرداخت بانکها قرار گیرند. وی با اشاره به کاهش درآمدهای نفتی کشور، اعلام کرد، درآمد نفتی ایران از ۱۰۰ میلیارد دلار در سالهای گذشته به ۳۵ میلیارد دلار کاهش یافته است. او همچنین بر نابرابری در بهرهمندی از یارانههای انرژی تأکید کرد و گفت، ۵۰ درصد مردم از یارانه بنزین بهرهای نمیبرند.
شکستهای متعدد برای تروریستهای مسلح در سوریه
منابع نظامی ارتش سوریه اعلام کردهاند، با همکاری جنگندههای روسیه، یک کاروان نظامی تروریستها شامل تجهیزات و نیروهای مسلح در ریف شرقی استان ادلب به طور کامل منهدم شده است. همچنین، مرکز هماهنگی روسیه در سوریه گزارش داده است، طی ۲۴ ساعت گذشته، ارتش سوریه با پشتیبانی نیروی هوایی روسیه موفق به از بین بردن ۳۲۰ تروریست در استانهای ادلب، حماه و حلب شده و ۶۳ قطعه تجهیزات نظامی متعلق به آنان را نابود کرده است. براساس این گزارش، ارتش سوریه پس از بازپسگیری مناطق اشغالشده در شمال و شمال شرق استان حماه و دفع حملات تروریستی به محور العمقیه در منطقه سهل الغاب، توانسته است کنترل بیشتری بر مناطق استراتژیک به دست آورد.
پیام حمایت ایران به بشار اسد؛ مقابله قاطع با گروههای تروریستی
وزیر امور خارجه پس از دیدار با رئیسجمهور سوریه اظهار داشت، این دیدار در فضایی مفید، صریح و دوستانه برگزار شد. در این ملاقات، درباره وضعیت کنونی منطقه و کشور سوریه بحث و تبادل نظر صورت گرفت. وی وضعیت موجود را دشوار توصیف کرد؛ اما شجاعت و روحیه رئیسجمهور سوریه را ستودنی دانست. همچنین وزیر امور خارجه به تفاهمات خوبی که در این دیدار حاصل شد، اشاره و تأکید کرد، گروههای تروریستی که تصور میکنند فرصتی برای فعالیت پیدا کردهاند، با پاسخ قاطع مواجه خواهند شد. وی پیام حمایت و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران از مردم و دولت سوریه، به ویژه شخص بشار اسد را به رئیسجمهور سوریه منتقل کرد.
غرب آسیا گورستان ناوهای آمریکایی
نیروهای مسلح یمن اعلام کردند، در یک عملیات نظامی مشترک و دقیق، ناوشکن و سه کشتی تدارکاتی متعلق به نیروی دریایی آمریکا را در دریای عرب و خلیج عدن هدف قرار دادهاند. بر اساس بیانیه صادر شده، این عملیات را یگان موشکی و پهپادی یمن انجام داده است. کشتیهایی که در این حمله هدف قرار گرفتهاند، شامل Stena Impeccable، Maersk Saratoga و Liberty Grace هستند. سخنگوی نیروهای مسلح یمن تأکید کرد، این اقدام بخشی از پاسخ به تحرکات نظامی در منطقه بوده است.
▼ اخبار کوتاه
◄ کشورهای منطقه با افزایش فعالیتهای دیپلماتیک خود به دنبال بررسی شرایط نگرانکننده سوریه هستند. وزیر خارجه امارات متحده عربی، «عبداللهبنزائد آل نهیان»، در تماس با همتایان خود در مصر، عراق و اردن، درباره تحولات اخیر سوریه بحث و تبادل نظر کرد. طبق بیانیه وزارت خارجه امارات، این کشور بر حمایت از دولت و ملت سوریه در مقابله با تهدیدات تروریستی تأکید کرده است. این رایزنیها نشاندهنده تلاش مشترک کشورهای منطقه برای حفظ امنیت و ثبات در خاورمیانه است.
◄شورای همکاری خلیج فارس در نشست اخیر خود بر لزوم پایان جنگ غزه و توقف فوری کشتار غیرنظامیان تأکید کرد. در بیانیه پایانی این نشست، کشورهای عضو اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه را ناقض قوانین بینالمللی دانسته و خواستار جلوگیری از تخریب زیرساختها شدند. این شورا همچنین از جامعه جهانی خواست برای دستیابی به صلح و ثبات در منطقه تلاشهای جدیتری صورت دهد.
◄وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، از تجربهای خاطرهانگیز در دمشق سخن گفت. وی ضمن اشاره به شب دلنشینی که در کنار مردم صمیمی و خونگرم این شهر گذراند، از صرف غذای محلی شاورما بهعنوان یکی از لحظات بهیادماندنی این سفر یاد کرد. این تجربه نشاندهنده عمق روابط دوستانه میان دو ملت و اهمیت تعاملات فرهنگی و اجتماعی در تقویت دیپلماسی است.
◄منابع محلی گزارش دادهاند که «مسیره احمد صالح»، خبرنگار فعال خبرگزاری «قدس نیوز»، در جریان حملات ارتش رژیم صهیونیستی به غزه به شهادت رسیده است. این خبرنگار برجسته، نقش مهمی در پوشش جنایات علیه غیرنظامیان فلسطینی داشت. طبق اعلام دفتر اطلاعرسانی غزه، با شهادت ایشان، تعداد شهدای اصحاب رسانه در غزه از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون به ۱۹۲ نفر رسیده است. این رویداد بار دیگر ضرورت توجه بینالمللی به وضعیت وخیم خبرنگاران و غیرنظامیان در این منطقه را برجسته میکند.
◄«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا، در مصاحبهای با شبکه »ایبیسی نیوز» تأکید کرد، ایالات متحده برنامهای برای ارائه تسلیحات هستهای به اوکراین ندارد. این اظهارات در واکنش به شایعاتی درباره احتمال تسلیح هستهای اوکراین از سوی غرب مطرح شد. وی تصریح کرد، چنین موضوعی در حال حاضر در دستور کار دولت آمریکا قرار ندارد.
◄تشکیلات خودگردان فلسطین به ریاست «محمود عباس» بر همبستگی کامل با ملت و دولت سوریه تأکید کرد و خواستار احترام به وحدت، حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور شد. محمود عباس همچنین بر اهمیت موضع یکپارچه کشورهای عربی در حمایت از آرمان عادلانه فلسطین و کمک به مردم این سرزمین تأکید کرد.