صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۸  ، 
کد خبر : ۳۶۹۶۰۴

نشریه اخبار و تحلیل ها سه شنبه 20 آذر 1403

امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی): من می‎گویم الان احتیاج کشور به این جوان‎ها کمتر از روز جنگ نیست. چرا؟ برای خاطر اینکه جنگ دشمن آن روز یک جنگ سخت‌افزاریِ نمایان و آشکار بود، امروز یک جنگ ترکیبی است؛ هم جنبه سخت‌افزاری در آن هست، هم جنبه‌ نرم‌افزاری در آن هست؛ هم جنگ جسمانی است، هم جنگ روانی است. امروز دشمن این‌جوری وارد می‎شود. هم جنگ با سلاح آتشین و مانند این حر‌ف‎هاست ــ آن وقتی که لازم بدانند ــ هم جنگ با سلاح فرهنگ است. امروز وضع کشور ما این‌جوری است. (1403/7/15)

فایل word

فایل pdf

حرف روز   

 سلاح رسانه

در دنیایی زیست می‌کنیم که به عصر انفجار اطلاعات و جولان دادن ابزار رسانه مشهور شده است. در این میان، «محمد جولانی» نیز با ابزار رسانه در حال جولان دادن است و توانسته به ترند برتر این روزهای افکار عمومی جهانی بدل شود. محمد الجولانی؛ نامی که تا دو هفته قبل هر کس آن را می‌شنید، یاد ترور، جنایت، داعش و جبهه النصره می‌افتاد، اما امروز به رهبر آزادیخواهان سوریه بدل شده است؛ به همین سرعت!

اما چه شد که جولانی تروریست در کمتر از دو هفته شد آزادی‌خواه؟! این موضوع نه از قدرت جولانی و گروهش بوده و نه از وادادگی بشار اسد حاصل شده است، این موضوع فقط یک نکته کلیدی دارد و آن، قدرت رسانه است. در این روزگار، رسانه آنقدر قدرت یافته است که حالا خودمان هم به شک افتاده‎ایم که آیا جولانی یک تروریست است یا یک مبارز آزادی‌خواه؟!

در دنیای امروز بیشتر از جنگ نظامی، این قدرت و جنگ رسانه‌ای‌ است که برنده میدان را تعیین می‌کند. هر کشوری و هر گروهی چنین سلاحی داشته باشد و به صورت استراتژیک بر روی آن تمرکز کند، می‌تواند فاتح تحولات گوناگون باشد. بسیاری معتقدند تحرکات سوریه با میدان‌داری رسانه‌هایی، چون «الجزیره» انجام شده است. رژیم صهیونیستی هم با کمک رسانه‌هایی، چون «سیبیاس» و «انبی‌سی» افکار عمومی آمریکا را در قبال جنایاتش در غزه مدیریت کرده و بی‌بی‌سی سال‌هاست که مهمترین سنگر مشروعیتبخشی به جنایات انگلیس در جهان است.

رسانه‌ها می‌توانند به عنوان کاتالیزورهای قوی برای تغییرات سیاسی و بین‌المللی عمل کنند و تأثیرات عمده‌ای بر روند انقلاب‌ها و تحرکات سیاسی به جا بگذارند. ابزاری که به نظر می‌رسد ما نه تنها آن را جدی نگرفته‌ایم، بلکه آن را در پازل قدرت خود نیز قرار نداده‌ایم. تلخ‌تر آنکه حتی در داخل کشور مرجعیت رسانه‌های ملی را نیز تضعیف شده میبینیم و رسانه‌های غیررسمی مدیریت بخشی از افکارعمومی را در دست گرفته‌اند.

در اوضاع و احوال این روزها باید اولین اقدام مقامات کشور بازطراحی حرفه‌ای مسیر رسانهها به دور از هر تفکر و تعصب باشد تا بتوان با حفظ مرجعیت، این سلاح کارآمد را در مواقع ضروری وارد میدان کرد. نباید اجازه داد که این سلاح قدرتمند در اختیار افرادی قرار گیرد که اولاً صلاحیتی برای مدیریت افکار عمومی ندارند، ثانیاً اشراف اطلاعاتی و آگاهی درستی از حوادث ندارند و عملاً در پازل دشمن بازی می‌کنند! بخشی از نگرانی‌ها در حوزه جنگ شناختی و جهاد تبیین به همین مدیریت رسانه بر می‌گردد که باید برای آن چاره‌اندیشی شود.(مهدی سعیدی)

 

گزارش روز   

تانک‌های دموکراسی!

بیایید ماجرا را با یک فرض محال شروع کنیم، فرض کنیم که آنچه در سوریه رخ داد، یک انقلاب مردمی بود، مسلحان و معارضان امروز یا همان تروریست‌های تحریر الشام، یا هر اسم دیگری که رویشان می‌گذارند، سوری‌هایی هستند که از جور یک حکومت فاسد و ناکارآمد و دیکتاتور و هر صفت دیگری که رسانه‌های غربی ردیف می‌کنند، به خیابان‌ها آمدند و توانستند با رهبر آزادی‌خواه خود، یعنی محمد جولانی، (همان عضو سابق القاعده در واقعیت) پیروز بشوند و اکنون به تعبیر رسانه‌های غربی یا برخی ساده‌دلان و ساده‌لوحان همین منطقه غرب آسیا صبح پیروزی فرا رسیده است.

پذیرش این فرض محال و این روایت سوررئال که آمریکا و متمایلان به آمریکا و خوش‌باوران به آن سعی دارند به افکار عمومی القا کنند، مانند هر روایت دیگری توقعات و الزاماتی را به همراه دارد!

اگر این روایت را بپذیریم، واضح است که باید انتظار داشته باشیم واکنش دیگر کشورها، به ویژه رژیم صهیونی، بزرگترین هم‌پیمان آمریکا که سازنده این قصه است، احترام به ملت سوریه، رفتن به سمت دموکراسی، پایان استبداد و تعیین تکلیف آینده با رأی و نظر مردم و البته احترام به تمامیت ارضی سوریه باشد. آیا این انتظارات برآورده شده است؟

تمام رسانه‌های جهان و اظهارات مقامات آمریکایی و صهیونی را زیر و رو کنید! تمام پیام‌های تبریک دیکتاتورها و شبه دیکتاتورهای منطقه را خط به خط بگردید. حتی یک جمله پیدا نخواهید کرد که گفته باشند باید صندوق رأی و اصول دموکراسی، آینده و نظام و دولت بعدی سوریه را مشخص کند!

فراتر از آن مگر کشور سوریه از دست یک حکومت مستبد خارج نشده است و این کشور نباید در مسیر توسعه و آبادانی و پیشرفت قرار بگیرد؟ مگر آمریکایی‌ها مدعی نیستند که برای آزادی سوریه سالها تلاش کرده‎اند؟ پس معنای سکوت سران واشنگتن و همین همسایگان خیرخواه مردم سوریه در برابر بمباران زیرساخت‌های این کشور که متعلق به مردم سوریه است، چیست؟ در سایه همین سکوت است که آخرین خبرها نشان می‌دهد، رژیم صهیونی تانک‌های خود را در حال حرکت دادن  به عمق خاک سوریه است. آنچه به سوی دمشق روانه شده است، نه دموکراسی، که تانک‌های اشغالگری است. تانک‌های ارتش غاصبان قدس  بعد از عبور از استان «قنیطره»، به مرزهای اداری استان دمشق و 40 کیلومتری شهر دمشق رسیده‌اند. تردید نداشته باشید که به زودی خواهید شنید آمریکاییها اقدامات صهیونیست‌ها در سوریه را دفاع مشروع خواهند خواند و از آن حمایت خواهند کرد! روزی که مردم سوریه و افسران ارتش این کشور پشیمان خواهند بود که چرا در برابر تحریر الشام نایستادند؟ پشیمانی‎ای که بسیار دیر خواهد بود.(احمد رجایی)

خبر ویژه    

عربستان رژیم صهیونی را به رسمیت می‌شناسد؟

«بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی که در حال حاضر یکی از اعضای کابینه امنیتی این رژیم است، برای سازش با عربستان سعودی شرط تعیین کرده است. این وزیر ۴۴ ساله در مصاحبه‌ای با پایگاه «بلومبرگ» گفت، تشکیل کشور فلسطین حتی به عنوان بخشی از توافق عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی جزء گزینه‌های کابینه نتانیاهو نیست. او گفت: «اگر این مسئله قرار است توافق را جوش بزند، توافق از بین خواهد رفت.» خبرگزاری «رویترز» در واکنش به این شروط به نقل از دو مقام سعودی و چهار مقام غربی مدعی شده بود،  ریاض چند ماه قبل‌تر به واشنگتن گفته بود که تنها یک تعهد علنی از سوی اسرائیل مبنی بر موافقت با راهکار دودولتی برای حرکت در جهت عادی‌سازی روابط با اسرائیل کفایت خواهد کرد. این منابع افزودند: «عربستان سعودی پیگیری طرح بلندپروازانه خود برای عقد معاهده دفاعی با واشنگتن در ازای سازش با اسرائیل را کنار گذاشته است.»

 

اخبار

 با کشوری جدید روبه‎رو هستیم!

نشریه «آتلانتیک» با پیش‌بینی برخی دگرگونی‌ها در آمریکا نوشت: «کسی در انتخابات پیروز شده که اساسی‌ترین ارزش‌ها و سنت‌های دموکراسی، قانون اساسی و حتی ارتش آمریکا را تحقیر می‌کند. رأیدهندگان به ترامپ، پیروزی خود را جشن می‌گیرند و بقیه باید خود را برای زندگی در یک آمریکای متفاوت آماده کنند؛ کشوری که میلیون‌ها نفر در آن به کسی رأی داده‌اند که تعمداً نفرت و تفرقه را گسترش می‌دهد. رئیس‌جمهوری که هربار در انظار عمومی ظاهر می‌شود و بی‌شرمانه و آشکارا دروغ می‌گوید؛ برای برانداختن و ابطال انتخابات سال ۲۰۲۰ توطئه کرد و اگر این بار هم برنده نشده بود مجدداً برای برهم زدن انتخابات تلاش می‌کرد. بخش عمده‌ای از آمریکایی‌ها، کسی را برای ریاست جمهوری برگزیده‌اند که اساسی‌ترین ارزش‌ها و سنت‌های دموکراسی، قانون اساسی و حتی ارتش را تحقیر می‌کند. نظرسنجی‌ها طی یک دهه گذشته نشان می‌دهد باور مردم آمریکا به نهادهایشان رو به کاهش است. اما هیچ نظرسنجی‌ای نمی‌تواند روشن‌تر از انتخابات اخیر نشان‌دهنده تغییر ارزش‌ها در جامعه آمریکا باشد. با این انتخابات، ایالات متحده به کشوری دیگر تبدیل خواهد شد.»

خطاب به ایرانیان

خانواده شهید مدافع حرم «اسدالله ابراهیمی» پس از سقوط دولت «بشار اسد»، در پیامی خطاب به ملت ایران نوشتند: «افرادی چه با نیت دلسوزی و چه با قصد شیطنت، خون شهدای مدافع حرم را هدر رفته و مقصر اصلی را نظام جمهوری اسلامی معرفی می‌کنند که باعث رنجش خاطر خانواده‌های این شهدا شده‌اند. شهدای ما نه برای خاک سوریه و نه برای بقای حکومت بشار اسد به مصاف دشمنی چون داعش نرفته بودند. آنها در درجه اول در راستای دفاع از اسلام و حق و حقیقت و دفاع از حرم اهل بیت(ع) و در درجه بعد برای دفاع از امنیت کشور عزیزمان ایران - با تغییر خطوط دفاعی - به سوریه رفتند. خیلی کوته‌فکری است که بعضی با تمام ادعای علم سیاسی، این موضع را انکار کنند... ضمن حمایت از مقام معظم رهبری تا پای جان، تأکید می‌کنیم خون شهدای ما به هدر نرفته که اگر اینگونه بود خون امام حسین(ع) و یارانش بعد از ۱۴۰۰ سال نمی‌جوشید و معجزه نمی‌کرد.»

سوریه و گزینه‌های راهبردی پیچیده و نامعلوم

اندیشکده‌های صهیونیست درباره آنچه در سوریه رخ داد، نوشتند: «اسرائیل توانایی کنترل مستقیم تحولات جاری در سوریه یا اتخاذ موضع رسمی واضح در قبال گروه‌های مسلحی که مناطقی حیاتی را در سوریه تصرف کرده و به تسلیحات و تجهیزات جنگی پیشرفته دست یافته‌اند، ندارد. اما این تحولات «دستاوردهای جنگی» اسرائیل علیه محور ایران، سوریه و حزب‌الله است.» بر این اساس، اندیشکده‌های صهیونی بر این باورند، حملات رژیم صهیونیستی علیه حزب‌الله، حزبالله را وادار به بیرون کشیدن نیروهایش از مناطقی از سوریه کرد که پیشتر بخشی از شبکه دفاعی نظام سوریه را تشکیل می‌داد. افزون بر آن، درگیر بودن روسیه به جنگ اوکراین موجب کاهش حضور نظامی آن در داخل سوریه شد، عاملی که به تضعیف بیشتر نظام سوریه در رویارویی با گروه‌های مسلح منتهی شد. اما با وجود همه نکات مثبتی که این اندیشکده‌ها به آن اشاره کردند، این هشدار جدی را هم می‌دهند که تسلط گروه‌های مسلح تروریستی بر سوریه، اسرائیل را در برابر گزینه‌های راهبردی پیچیده و نامعلومی قرار می‌دهند.

ایران تحریم است، اما به راحتی نفت می‌فروشد!

مدیرعامل شرکت نفت آمریکایی «شورون» به تازگی در گفت‌وگو با اندیشکده «آتلانتیک» گفته است تحریم‌های فعلی واشنگتن علیه ایران باعث عدم عرضه بشکه‌های نفت ایران به بازارها نشده است. «مایل ورث» گفت: «این مسئله درباره بسیاری از تحریم‌هایی که در حال حاضر وضع شده‌اند، صدق می‌کنند. آنها باعث ایجاد اخلال در عرضه نشده‌اند؛ بلکه تنها مسیر عرضه این محصول را تغییر داده‌اند.» این مقام شرکت شورون این اظهارات را برای توضیح درباره این واقعیت عنوان کرد که بخش زیادی از نفت خام ایران به جای آنکه به دولت‌ها در سراسر دنیا فروخته شود، به خریداران غیردولتی در چین عرضه می‌شود. گزارش‌های رسانه‌ای حاکی است صادرات نفت ایران به چین طی سال گذشته افزایش یافته است. برخی از منابع می‌گویند ایران بالغ بر ۱.۵ میلیون بشکه نفت در روز به خریدارانی در چین عرضه کرده است.

 

اخبار کوتاه

«شیخ تمیم» امیر قطر کنترل منطقه حائل با سوریه به دست رژیم صهیونیستی را محکوم و این اقدام را یک تحول خطرناک توصیف کرد. همچنین «ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن گفت: «هرگونه تلاشی برای اشغال اراضی سوریه و ورود اسرائیل به هر منطقه‌ای از خاک سوریه را محکوم کرده و آن را نقض قوانین بین‌المللی می‌دانیم.» گفتنی است در کنار اشغال خاک سوریه به دست رژیم صهیونی، همزمان با تسلط مخالفان مسلح بر دمشق و سقوط دولت سوریه، ارتش این رژیم بارها مناطق مختلف سوریه را هدف حملات هوایی خود قرار داد.

«گدعون ساعر» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با تأکید بر اینکه «آتش‌بس در غزه بدون توافق تبادل اسرا وجود نخواهد داشت و ما برای رسیدن به آن تلاش می کنیم» گفت: «من نمی‌خواهم چیزی بگویم که ممکن است به مذاکرات آسیب برساند، اما مذاکرات غیرمستقیم در حال انجام است و ما می‌توانیم خوش‌بین‌تر از قبل باشیم.» همچنین روزنامه «یدیعوت آحارونوت» به نقل از یک مقام ارشد تل‌آویو نوشت: «توافق تبادل اسرا ممکن است ظرف یک یا دو هفته دیگر انجام شود.»

«جان کربی» هماهنگکننده امور راهبردی شورای امنیت کاخ سفید گفت: «واشنگتن راه‌های ارتباطی با گروه‌هایی که کنترل دمشق را به دست گرفته‌اند بررسی خواهد کرد.» وی در ادامه گفت: «اکنون در دوره بلاتکلیفی (درباره سوریه) به سر می‌بریم و اقدامات، اعتماد ما به رهبر تحریرالشام را مشخص می‌کند.» این در حالی است که سخنگوی روابط خارجی اتحادیه اروپا دوشنبه در بروکسل گفت که تحریر الشام و سرکرده آن،‌ «محمد الجولانی» همچنان تروریست شناخته می‌شوند.

«حسن فضلالله» از نمایندگان فراکسیون مقاومت (وابسته به حزبالله لبنان) در پارلمان لبنان به تحولات سوریه واکنش نشان داد و این رخدادها را خطرناک توصیف کرد. فضلالله تأکید کرد: «آنچه در سوریه رخ داد یک تحول بزرگ، خطرناک و جدید است، اینکه این اتفاقات چگونه رخ داد، به ارزیابی نیاز دارد. این نخستین واکنش یک عضو حزبالله لبنان به وقایع سوریه است، اما این جنبش تاکنون به طور رسمی به این رخدادها واکنشی نشان نداده است.»

نمایندگان مجلس شورای اسـلامی در جریان بررسی بخش هزینه‌ای لایحه بودجه سال 1404 کل کشور با الحاق عبارتی به بند (ت) تبصره (13) ماده واحده این لایـحه موافقت کردند. بر اساس این عبارت الحاقی به بند مذکور، دولت مکلف است در سال 1404 یارانه نقدی خانوارهای پردرآمد را حـذف کند.

«محمدرضا عارف» معاون اول رئیس‌جمهور در حاشیه بازدید از نمایشگاه دستاورد‌های صنعت هسته‌ای در سازمان انرژی اتمی ایران با بیان اینکه ایران اهل مذاکره و تعامل است، ولی اهل باج دادن نیست، به کشور‌های غربی هشدار داد: «راهبرد جمهوری اسلامی ایران اقدام در برابر اقدام است.»

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات