سوریه آینده با همه ابهاماتی که دارد،اما یک احتمال جدیتر از سوی کارشناسان درباره آن مطرح هست و آن شکلگیری حکومتی است که در چارچوب ائتلاف غرب عمل میکند. با این حال رژيم صهيونيستي باحمله به تأسیسات زیربنایی و راهبردی سوریه ثابت کرد مشکل مقامات آمریکایی و صهیونیستی صرفا ماهیت نظامهای سیاسی نیست، بلکه آنان اصولا بهدنبال شکلگیری دولتهای ضعیف و حتی دستنشانده در منطقه هستند.
ایران عزیز ما پیشتر این را تجربه کرده و به چشم خویش دیده بود. البته تجربههایی سخت و پرهزینه. دکتر مصدق نمونه خوبی برای بیان یک تجربه است. دکتر مصدق اولا باورهای ایدئولوژیک در او راه پیدا نکرده بود. جدای از این،مصدق از حیث سیاسی نیز متأثر از تحولات زمانه دل از انگلیس بریده و در آغوش آمریکا غلتیده بود. بر این اساس قاعدتا دولت مصدق باید مورد حمایت همهجانبه غرب باشد.
اما آن خصلتی که مصدق داشت و همان هم کافی بود تا آمریکا با کودتا کار دولتش را یکسره کند و سرلشکر زاهدی را به جای او بنشاند،کوشش وی برای ملی کردن صنعت نفت کشور بود. در حقیقت آمریکاییها اصولا با ایران قوی، متحد و بزرگ مخالفند. بنابراین بسیار مهم است که آگاه باشیم آمریکا پیش و بیش از اینکه دشمن نظام جمهوری اسلامی ایران باشد، با ایران قوی دشمنی دارد.
حالا اما به نظر میآید طراحان توطئه علیه سوریه چنین خوابی دیدهاند. آنچه در ذهن آمریکاییها و صهیونیستها میگذرد و بیتردید بخشی از برنامه عمل آنان برای آينده سوریه خواهد بود این هست که نظام سیاسی آينده سوریه فاقد ارتش قوی و مجهز باشد. آنها به یک نیروی نظامی در حد پلیس ملی معتقدند. بر این اساس درک این نکته نیز دشوار نخواهد بود که آمریکا و رژیم صهیونیستی، در سطحی کلانتر اصولا با هر گونه دولت کارآمد و قوی در سوریه مخالف هستند. روند تحولات آتی مشخص میسازد که سیاست طراحان پروژه اخیر در سوریه، به سمت بیثباتی و ناکارآمدی دائمی سوق پیدا خواهد کرد.
عزیز غضنفری