▼ حرف روز
عفو جنجالی پسر
در روزهای پایانی ریاست جمهوری «جو بایدن» تصمیم عفو پسرش، «هانتر بایدن»، به یکی از جنجالیترین و بحثبرانگیزترین موضوعات در عرصه سیاسی و رسانهای ایالات متحده تبدیل شده است. این اقدام نه تنها توجهات را به خود جلب کرده، بلکه نشاندهنده چهرهای تاریک از نظام سیاسی و قضایی آمریکاست؛ نظامی که به شدت تحت تأثیر فساد و بیعدالتی قرار دارد و رسیدن به عدالت را غیر ممکن قلمداد کرده است. هانتر بایدن، با اتهامات سنگینی از جمله مصرف مواد مخدر، حمل غیرقانونی سلاح و فرار مالیاتی، در کانون توجه رسانهها قرار داشت. عفو او از سوی رئیسجمهور، به وضوح نشاندهندهٔ عدم توازن در نظام قضایی آمریکاست. در حالی که بسیاری از شهروندان عادی به دلیل جرایم مشابه به حبسهای طولانیمدت محکوم میشوند، این اقدام بایدن سؤالات جدی درباره عدالت و برابری در نظام قضایی ایالات متحده به وجود آورده است. جو بایدن در بیانیهای اعلام کرده است، فرزندش به دلیل ارتباط با او هدف این اتهامات قرار گرفته است. این اظهار نظر نه تنها به عنوان یک دفاع بد از پسرش، بلکه نشانهای از تبعیض گسترده در نظام قضایی آمریکا تلقی میشود. آیا واقعاً میتوان باور کرد که یک فرد عادی در ایالات متحده با چنین اتهاماتی به سادگی از مجازات رهایی یابد؟ این سؤالی است که بسیاری از آمریکاییها از خود میپرسند و پاسخی برای آن پیدا نمیکنند.
عفو هانتر بایدن تنها یکی از نمونههای بیعدالتی در ایالات متحده است. در سالهای اخیر، موارد متعددی از فساد و سوءاستفاده از قدرت در سطوح گوناگون دولت آمریکا مشاهده شده است. این فسادها به وضوح نشاندهندهٔ ناکامی نظام سیاسی در ارائهٔ عدالت و حمایت از حقوق شهروندان آمریکایی است. در حالی که برخی از افراد به راحتی از مجازات فرار میکنند، سایرین به دلیل کوچکترین تخلفات به شدت مجازات میشوند. نظام قضایی ایالات متحده به شدت تحت تأثیر سیاستمداران و لابیهای قدرتمند قرار دارد؛ به گونهای که سردمداران آمریکایی در برابر خواست عمومی مردم آمریکا مبنی بر عدم حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو نیز پاسخی جز سرکوب و چماق ندادند و حتی حکم دیوان لاهه مبنی بر بازداشت نتانیاهو در پی اثبات جرایم او و دار و دسته جانی و مجرمش را نیز نادیده گرفتند. این مسائل باعث شده است که احساس بیاعتمادی در میان مردم نسبت به سیستم افزایش یابد. بسیاری از آمریکاییها معتقدند، عدالت در کشور به یک کالای لوکسی تبدیل شده است که تنها در دسترس ثروتمندان و افراد با نفوذ است. بنابراین بیاعتمادی نسبت به نظام سیاسی آمریکایی در حال افزایش است و این نوع تصمیمات به افول ایالات متحده سرعت میبخشد. (رامین نصیری)
▼ گزارش روزدر روزهای اخیر، سوریه شاهد افزایش شدید درگیریها بوده است. گروههای مسلح به رهبری «هیئت تحریرالشام» به مناطق استراتژیکی در شمال غرب این کشور هجوم آوردهاند. این درگیریها به مناطق ادلب و حلب گسترش یافته و گروههای مسلح با استفاده گسترده از پهپادها و تسلیحات سنگین، پیشرویهایی در برابر ارتش سوریه داشتهاند. در بررسی این تحولات لازم است چند نکته را مد نظر قرار داد.
ایالات متحده بر اساس تحلیل نظریهپردازی اندیشکده بروکینگز ،CFR و نظریهپردازانی همچون «نوام چامسکی» نهایتاً استراتژی «الگوی تفکیک» را در پیش گرفته است.الگوی تفکیک به مواجهه غرب با موج بیداری اسلامی میپردازد که در بخشی از این استراتژی الگوی تغییر رژیم و براندازی را برای دولت سوریه مطرح میکند. از این رو تحولات اخیر را باید در کانسپت بحرانسازی آمریکا در منطقه خاورمیانه تعبیر کرد. بحران سوریه مدلی شبیه بحران سال ۲۰۱۱ را طی میکند که البته این بار با پیچیدگیهای خاصی همراه است. نقشآفرینان این بحران را در سه ضلع آمریکایی، صهیونیستی و برخی کشورهای منطقه میتوان دنبال کرد. هرچند چنین اتفاقی برای سوریه تازگی ندارد؛ اما به نظر میرسد بحران اخیر در سوریه با اهداف خاصی طراحی شده بود. اروپا در جبهه اوکراین با روسیه درگیر است. از طرف دیگر آمریکا در جبههای که رژیم صهیونیستی در مقابل مقاومت و کشورهای حامی آن به خصوص ایران و روسیه گشوده، ایفای نقش میکند. بر اساس شواهد و قراین، انتقال و تجمیع صحنههای نبرد در سوریه، تحلیل دور از ذهنی نیست. رسانه «میدل ایست اسپکتیتور» گزارش داد فرماندهان میدانی اوکراینی در بین تروریستهایی که به نیروهای دولتی سوریه حمله میکنند، شناسایی شدهاند و این خود، مؤیدی بر این تحلیل است.
طرح ترکیبی آمریکا و رژیم صهیونیستی در سوریه قطعاً کمکی به آنها در بحرانی که در آن قرار گرفتهاند، نخواهد کرد. «عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه فرامنطقهای «رأی الیوم» و تحلیلگر برجسته فلسطینی در مقاله اخیر خود ذکر میکند: «من زمانی که در ماه مه ۲۰۲۳ با آقای بشار اسد، رئیس جمهور سوریه در منزل او دیدار کردم، به من گفت که اعتمادی به اردوغان ندارد و تا زمانی که همه نیروهای ترکیه از خاک سوریه خارج نشوند، با او ملاقات نخواهد کرد و تحت هیچ شرایطی از این شرط خود عقبنشینی نمیکند؛ بنابراین من از اینکه آقای بشار اسد چندین بار درخواست اردوغان برای آشتی و برگزاری نشست دوجانبه میان آنها تحت نظارت پوتین را رد کرده و آن را مشروط به اخراج همه نیروهای ترکیه از سوریه دانست، تعجب نکردم.» این اقدام عملاً نقض معاهدات آستانه و سوچی است. لذا آنچه قابلیت پیگیری در عرصه حقوق بینالملل دارد نیز باید در فرصت مناسب پیگیری شود. (محمد حکیمی)
▼ خبر ویژه
گذشته را فراموش نکن
یک رسانه انگلیسی مدعی شد، ایالات متحده و امارات متحده عربی درباره امکان رفع تحریمها علیه «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه، در صورتی که او از ایران فاصله بگیرد و مسیرهای انتقال سلاح به حزبالله لبنان را مسدود کند، گفتوگو کردهاند. پنج منبع آگاه این موضوع را به «رویترز» اعلام کردند. منابع افزودند، امارات مدتهاست تلاش کرده روابط اسد با ایران را کاهش دهد و برقراری روابط تجاری با سوریه را در نظر دارد، اما تحریمهای آمریکا این تلاشها را محدود کرده است. ایالات متحده از سال ۲۰۱۱ تحریمهایی علیه سوریه اعمال کرده است که شدیدترین آنها، قانون «سزار» در سال ۲۰۱۹ تصویب شد. رویترز همچنین مدعی شد، ایران به اسد هشدار داده است که گذشته را فراموش نکند. این رسانه به نقل از یک دیپلمات منطقهای مدعی شد، این پیام را «علی لاریجانی» به اسد منتقل کرده است: «گذشته را فراموش نکن.» به گفته این دیپلمات، این پیام به اسد یادآوری کرد که متحدان واقعی او چه کسانی هستند.
▼ اخبار
برنامه رژیم صهیونی برای اردن و عراق
«محسن رضایی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه با شبکه «الجزیره» قطر درباره تحولات منطقه و فعال شدن تکفیریها در سوریه گفت: «اسرائیل با تمام توان خود به ناامن کردن منطقه مشغول است و طی یک سال اخیر علاوه بر لشکرکشی و بمباران غزه و لبنان بارها به سوریه حمله هوایی کرده است. ما اشغال حلب را ناشی از تحریک از سوی اسرائیل و آمریکا میدانیم. این اقدام، توسعه جنگ از لبنان و غزه به سوریه است و ما از سوریه و دولت و ارتش این کشور حمایت میکنیم.» محسن رضایی در پاسخ به ادعای مجری مبنی بر اینکه اغلب کشورهای عربی و اسلامی نمیخواهند شما در سوریه بمانید، تصریح کرد: «امروز جمهوری اسلامی ایران حامی اصلی دفاع از خط مقدم تمام کشورهای اسلامی در برابر آمریکا و اسرائیل است. آمریکا و اسرائیل میخواهند بعد از سوریه در کرانه باختری و عراق و اردن همین برنامه را اجرا کنند و تعجب میکنم شما چرا نمیگویید اسرائیل برود؟»
دو قطبی کاذب نسازید
«محمدباقر قالیباف» با بیان اینکه «امنیت روانی جامعه خصوصاً در حوزه فضای مجازی باید مشخص شود؛ حکمرانی در فضای مجازی یک موضوع واقعی است که در همه کشورها وجود دارد و دنبال میشود»، گفت: «این مهم نیز باید در کشور ما واقعا ایجاد شود. در این حوزه، با فیلترینگی که امروز رخ میدهد مخالفم و این روش غلط است؛ اما چیزی که واجب است، حکمرانی در این فضاست.» رئیس مجلس درخصوص قانون حجاب و عفاف افزود: «بدون شک، حجاب یک موضوع شرعی و قانونی است؛ به هیچ عنوان نباید بین قوا و بخشهای مختلف و دستگاههای متفاوت مورد بیدقتی قرار بگیرد. اگر کسی از این موضوع بخواهد دوقطبی کاذب درست کند، خیر کشور را نمیخواهد و فقط قصد سوءاستفاده دارد. این مسئله نیاز به خلاقیت، درایت و توجه دارد و یک موضوع هویتی، اجتماعی و فرهنگی است. نباید اجازه دهیم دشمن به این عرصه وارد شده و اختلاف ایجاد کند.»
انسداد مرز شرقی با سازههای ۱۴ تنی و رصد هوشمند
فرمانده قرارگاه انسداد مرز شرق کشور گفت: «پروژه انسداد مرز شرقی کشور در مسافتی به طول ۳۰۰ کیلومتر از دهانه «ذوالفقار» تا «سیرخون» در حال پیگیری است که ۸۵ کیلومتر از این مسیر، از دهانه «ذوالفقار» تا «دوآب» به یگان مهندسی قرارگاه خاتمالأنبیاء (ص) و نزدیک به ۲۱۰ کیلومتر از مسیر مذکور نیز، از «دوآب» تا «سیرخون»، به یگانهای مهندسی رزمی نیروی زمینی ارتش واگذار شده است که با همکاری این یگانها، تاکنون نزدیک به ۱۰۰ کیلومتر از این مسیر زیرسازی و بسترگذاری شده است.» «امیر سرتیپ دوم نوری» با اشاره به اینکه «دیوارهای ساخته شده از بتنهای مسلح و مجهز به سیمهای خاردار است و ارتفاعی نزدیک به پنج متر و وزنی حدود ۱۴ تُن دارند.» افزود: «پس از تکمیل فرآیند نصب و آمادهسازی، تمام مسیر مرزی با انواع تجهیزات و دوربینهای هوشمند، در حوزه عملیات پایش و رصد میشود.» وی خاطر نشان کرد: «در حال حاضر نزدیک به ۴۰ کیلومتر از پروژه انسداد مرز شرقی کشور، به طور کامل تولید، نصب و تجهیز شده است.»
نقض آتشبس بدون پاسخ نمیماند
▼ اخبار کوتاه
◄ «سعید جلیلی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: «این مطلب را به دفعات اعلام کردهایم که ایران در برجام به تمام تعهدات خود پایبند بوده است، اما طرف مقابل از این توافق خارج شد؛ بنابراین، اصولاً بحث درباره توافق جدید اشتباه خواهد بود و نباید آن را مطرح کرد.» جلیلی با اشاره به این موضوع که در این شرایط چرا باید از توافق جدید سخن گفت، افزود: مهلت برجام ۱۰ ساله است و در روز ۲۶ مهر ۱۴۰۴ مهلت آن پایان مییابد، پس دیگر توافق جدید معنا ندارد.»
◄ متأسفانه، در روزهای اخیر شاهد برخی تجمعات محدود چند ده نفره برخی جریانهای سیاسی نوظهور بودیم که در انتخابات اخیر ریشه دارند. آنها با بیان ادعاهایی واهی چون ضعف نیروهای مسلح در اجرای عملیات وعده صادق، ناهماهنگی ستادی میان دولت و نیروهای مسلح و تحت فرمان نبودن برخی قوا در تلاش هستند اصل وحدت و انسجام سیاسی را زیر سؤال برده و با بیان برخی شعارهای رادیکال و انتزاعی عملیات وعده صادق را از سطح احصای امنیت ملی به سطح درگیریهای سیاسی در شبکههای اجتماعی و حتی خیابانی بکشانند.
◄رسانههای اصلاحطلب در مطالب مختلفی تلاش دارند به انحای گوناگون مطالبه عدم ابلاغ قانون حجاب و عفاف از سوی رئیس جمهور را کلید زده و تصریح کنند که نحوه مواجهه با این لایحه آزمون بزرگ وفاق ملی خواهد بود. روزنامه «هممیهن» این قانون را اعلام جنگ نسبت به زنان دانسته و در تهدیدی آشکار مینویسد: «قانونی که بسیاری از کارشناسان درباره پیامدهای اجرایی شدن آن هشدار میدهند و معتقدند به تنش در جامعه منجر میشود.»
◄جنبش حماس خاطرنشان کرد، به خاطر نتانیاهو جنایتکار و ارتش فاشیست او، ۳۳ اسیر صهیونیست کشته شدهاند و اثری از اجساد برخی از آنها وجود ندارد. حماس افزود: «با ادامه جنگ دیوانهوار شما، ممکن است تا ابد اسیرانتان را از دست بدهید.» حماس تأکید کرد، «آنچه را که لازم است، تا قبل از آنکه زمان از دست برود، انجام دهید.»
◄«فالح فیاض» رئیس سازمان حشد الشعبی ورود نیرویهای این سازمان به خاک سوریه را قویاً تکذیب کرد. وی در گفتوگو با شبکه «العراقیه» اعلام کرد، حشد الشعبی در خارج از عراق فعالیت نمیکند. رئیس سازمان حشد الشعبی در بخش دیگری از صحبتهایش افزود: «آنچه در سوریه در حال رخ دادن است تأثیر مستقیمی بر امنیت ملی عراق دارد.»
◄رسانه آمریکایی «نیویورکتایمز»، در مقالهای با اشاره به گسترش پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی در مرکز غزه در ماههای اخیر و تخریب ساختمانهای فلسطینی، گزارش داد که ارتش رژیم اشغالگر احتمالاً به دنبال اعمال کنترل بلندمدت بر این منطقه است.