از زمان سقوط حکومت بشار اسد در سوریه و آغاز حاکمیت تروریستهای تحریرالشام بر دمشق، رسانههای غرب در حال سبقت گرفتن از یکدیگر برای مصاحبه با ابومحمد جولانی، سرکرده تحریرالشام که هماکنون قدرت را در دمشق در دست دارد، هستند. درباره استراتژی کشورهای غربی و رسانههای جریان اصلی غرب در برخورد با تحولات جدید در سوریه نکات قابل تاملی وجود دارد:
۱- گروهک تحریرالشام از سالها قبل از سوی آمریکا و اتحادیه اروپایی در لیست گروههای تروریستی قرار دارد. پلیس فدرال آمریکا حتی برای دریافت هر گونه اطلاعاتی از جولانی در ادلب جایزه هنگفت ۱۰ میلیون دلاری تعیین کرده بود. با این حال به محض سقوط بشار اسد و کنترل دمشق از سوی تروریستها، به یکباره مواضع آنها در برابر این گروهک تروریستی ۱۸۰ درجه تغییر کرد. وزارت خارجه آمریکا بلافاصله اعلام کرد گزینه خارج کردن جولانی از لیست سیاه خود را مورد بررسی قرار خواهد داد و باربارا لیف، مقام ارشد وزارت خارجه این کشور بعد از دیدار با وی و مقامات تحریرالشام در دمشق، اعلام کرد واشنگتن تصمیم دارد جولانی را از لیست تروریسم خود حذف کند!
در شرایطی که تروریستهای تحریرالشام طی سالهای گذشته جنایات زیادی در سوریه مرتکب شدهاند، حمایت عجولانه آمریکا و اروپا از این گروهک نشاندهنده ساختوپاخت قدرتهای خارجی برای به قدرت رساندن یک گروه تروریست دیگر در منطقه در راستای توطئهها و نقشههای شوم غرب به رهبری آمریکا در منطقه غرب آسیا با همدستی ترکیه و کشورهای عربی هستند.
۲- در این چارچوب بازسازی چهره تحریرالشام، تغییر هویت یا به قول غربیها ریبرندینگ (REBRANDING) تحریرالشام از همان ابتدا در دستور کار قرار گرفت و رسانههای غرب با ترتیب دادن مصاحبههای زنجیرهای با جولانی در حال سفیدشویی و بازآرایی چهره وی و نشان دادن یک چهره ملایم و مترقی از این تروریستها هستند.
رسانه سلطنتی دربار انگلیس هم که سابقه درخشانی (!) در حمایت از تروریسم دارد، جدیدترین رسانه غربی است که با جولانی مصاحبه کرده است. بیبیسی از آغاز بحران سوریه در سال ۲۰۱۱، همه گروههای شبهنظامی را که در سوریه با ارتش سوریه در نبرد بودند «مسلحان ضداسد» خوانده است و درباره آنها، حتی برای جبههالنصره و تحریرالشام که از زیرشاخههای گروه تروریستی القاعده هستند، از به کار بردن واژه تروریست خودداری کرده است.
در این مصاحبه بیبیسی با طراحی سوالهای حسابشده تلاش میکند جولانی را یک فرد دموکرات و حامی تفکرات مردمسالارانه نشان دهد. «جرمی بوئن» مجری بیبیسی در بخشی از این مصاحبه از جولانی میپرسد: آیا اظهارات شما درباره انتخابات به این معنی است که شما به دنبال دموکراسی در سوریه هستید؟ و جولانی هم خیلی کلی و مبهم پاسخ میدهد: «بله! رای حقالناس است».
این در حالی است که تحریرالشام به یکباره از مریخ ظهور نکرده و سابقه حکومت آنها در ادلب گویای همه چیز است. در چند هفته اخیر رسانههای غرب همواره تلاش کردهاند از سابقه تحریرالشام و ریشههای آن چیزی به افکار عمومی جهان نگویند و سانسورهای حسابشدهای را درباره گذشته جولانی و تحریرالشام در دستور کار خود قرار دادند.
«مارکو وینچنزو» تحلیلگر سیاست بینالملل در این زمینه میگوید: تحریرالشام در مدت اخیر مدام شعار داده سعی در میانهروی سیاسی و توجه به خواستههای اقلیتها دارد. با این حال، باید توجه داشته باشیم تحریرالشام پیشتر جنس حکمرانی خود را در استان ادلب به نمایش گذاشته و نشانهای از این شعارها را بروز نداده است.
در بخشی دیگری از مصاحبه، خبرنگار بیبیسی میگوید: «افکار عمومی جهان معتقد است جولانی میخواهد سوریه را به افغانستان دیگری تبدیل کند». جولانی هم مجددا بدون هرگونه توضیح شفافی میگوید: «سوریه با افغانستان متفاوت است!» خبرنگار بیبیسی هم به هیچ وجه با او وارد چالش نمیشود. این نشان میدهد بیبیسی در حال نمایش این موضوع است که همین که سوریه به افغانستان دیگری تبدیل نشود به خودی خود یک پیروزی بزرگ است. واقعیت، اما این است تروریستهای تحریرالشام که هیچ سابقه سیاسی و حزبی نداشته و ندارند بهمراتب خطرناکتر از طالبان هستند که دستکم سالها قبل از دوره اخیر در افغانستان حکومت کرده بودند.
۳- سوریه یک بار دیگر توخالی بودن ادعاها و شعارهای حقوق بشری کشورهای غرب را آشکار ساخت و نشان داد هر جا منافع آمریکا و اروپا ایجاب کند، میتوان یکشبه یک تروریست القاعدهای/ داعشی را به یک چهره حامی دموکراسی تغییر داد و برایش یک هویت جدید ساخت.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا گفته اظهارات مثبتی از جولانی شنیدهایم. اورزولا فندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز گفته اقدامات امیدبخشی از سوی حاکمیت جدید سوریه انجام شده و منتظریم تا سوالها و ابهامات بعدی ما پاسخ داده شود.
به نظر میرسد رقابت شدیدی میان کشورهای غرب و رسانههای وابسته به آنها برای تطهیر گروهکهای تروریستی حاکم بر دمشق ایجاد شده است؛ تروریستهایی که سرکرده آنها زمانی زیر نظر ابوبکر بغدادی در عراق به دنبال تاسیس خلافت اسلامی بود و اکنون به دنبال ایجاد دموکراسی مورد نظر آمریکا، اروپا و ترکیه در سوریه است!