در مباحث مربوط به بازاریابی و جذب مشتری با اصطلاحی به نام «ری برندینگ»(Rebranding) برمیخوریم که عبارت است از فرآیند تغییر یا بهروزرسانی هویت، تصویر و نام یک برند به منظور جذب مشتریان جدید یا تغییر برداشتهای موجود.
این مفهوم در علوم سیاسی نیز بررسی میشود. در سیاست، احزاب و شخصیتهای سیاسی، مانند برندها عمل میکنند و بنابراین، ری برندینگ میتواند شامل تغییر در هویت سیاسی، بازسازی عمومی یا اصلاح استراتژیهای ارتباطی آنها باشد. تغییرات در نام، عنوان و شعار میتواند به جذب حامیان و رأیدهندگان جدید یا تغییر نگرش عمومی به یک جریان یا شخصیت سیاسی کمک کند.
مروری گذرا بر سیر تطور سرکرده جبهه النصره و نیروهایش نشان میدهد، وی از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ رهبری جبهه النصره، شاخه القاعده در سوریه را بر عهده داشت. این گروه پس از شکست توطئه داعش علیه سوریه که با فرماندهی «سردار شهید حاج قاسم سلیمانی» و ایثار و جانفشانی مدافعان حرم حاصل شد، مجبور به استقرار در ادلب شدند و در این مدت با پشتیبانیهای دولت همسایه سوریه و حمایتهای دول غربی و عربی، تمرین حکومتداری میکردند. در این میان، برای ترمیم چهره سیاه منتسب به القاعده باید طرحی نو در میانداختند تا هم پذیرش و مقبولیت نزد مردم پیدا کنند، هم به دیگر کشورها این پیام سیاسی را منتقل کنند که تحریرالشام، جبهه النصره نیست. آنها تلاش کردند با بهره گیری از جنگ شناختی و رسانهای و برخی شعارها و رفتارها، ذهنیت جامعه سوریه را نسبت به خود ترمیم کنند؛ از این رو در جریان حرکت برای تسلط بر مناطق گوناگون سوریه به طور مؤثر از رسانههای اجتماعی برای انتشار پیامهای خود استفاده کردند.
ری برندینگِ جولانی و گروه تحت رهبریاش تلاش برای بازسازی ظاهری هویت و تصویر خود در یک محیط پیچیده جنگی و سیاسی در سوریه بود؛ چرا که نیروهای تحریرالشام در شهرها و روستاها اقدام به جنایاتی از قبیل قتل و اعدام در ملأ عام و آزار و اذیت مردان و زنان سوری میکنند که بنابر اعلام منابع سوری، عناصر نزدیک به جولانی به صورت محرمانه دستورالعملی را دریافت کردهاند که بر اساس آن هرگونه تصویربرداری از عملیات بازداشت و درگیریها و اعدامهای میدانی در سوریه ممنوع است!
البته آنها اقدامات خود را این گونه توجیه میکنند که بیشتر کسانی که عملیات کشتار را انجام میدهند یا عناصر خارجی هستند یا کسانی که افکار داعشی دارند!
اما واقعیت این است که دگرگونی و تغییری ایجاد نشده است؛ بلکه تجربه شکستها و ناکامیها و آموزشها و توصیههای حامیان و پشتیبانان کارگر افتاده و این بار با رنگ و لعاب دیگری به میدان آمدهاند. (علی حیدری)
▼ گزارش روز
سزار ماندنی است!
«ما برای رفتن اسد سالها تلاش کردیم و همه برای رفتن دولت او خوشحالیم؛ اما برای لغو تحریمهای سوریه خیلی زود است و بعید است ایالات متحده به این زودی سیاست خود را تغییر دهد.» اینها جملات سناتورهای آمریکایی از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه بود که با تمدید تحریمهای سوریه(سزار) تا سال 2029 موافقت کردند.
بر اساس گزارش وزارت امور خارجه آمریکا، سوریه از دسامبر 1979 بهعنوان کشور حامی تروریسم تعریف و از همان زمان با تحریم روبهرو شد. در سال 2004، برنامه تحریمهای جدید سوریه با صدور فرمان اجرایی 13338 از سوی رئیسجمهور آمریکا به بهانه وجود سلاحهای کشتار جمعی و برنامه موشکی تعیین شد و محدودیتها علیه این کشور افزایش چشمگیری یافت. در طول سالهای گذشته، آمریکا همواره به دنبال تغییر دولت سوریه بود. در نهایت، با آغاز شورش جولانی، دولت بشار اسد سرنگون شد و این گروه شورشی قدرت را در اختیار گرفت. در همین مدت کوتاه، جولانی هماهنگ با منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی گام برداشت و در عوض، آمریکا نیز قول داد جایزه 10 میلیون دلاری دستگیری او را لغو کند.
جولانی در واکنش به اشغال بخشهایی از سوریه به دست صهیونیستها اعلام کرد با آنها وارد جنگ نخواهد شد و تضمین داد از سوریه به عنوان محلی برای حمله به صهیونیستها استفاده نمیشود و بهوضوح گفت هیچ تهدیدی برای غرب نخواهد بود.
در این مدت، رسانههای آمریکایی نیز تلاش کردند تصویری نو از جولانی بسازند. خبرگزاری آمریکایی «رویترز» نوشت: «جولانی باهوشتر از اسد است. او از نو ساخته شده، تعمیر شده، متحدان جدید پیداکرده است.» «آرون لاند» یکی از اعضای اندیشکده آمریکایی «قرن بینالملل» گفت: «جولانی و تحریرالشام بهوضوح تغییر کردهاند. آنها دیگر مانند گذشته سفت و سخت نیستند.» «جیمز جفری» نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه، در 8 مارس 2021 در مصاحبه با شبکه «فرانت لاین» اظهار داشت: «سازمان جولانی یک سرمایه برای استراتژی آمریکا در ادلب است.» اما با وجود سقوط دولت اسد و روی کار آمدن گروهی آمریکایی به نام تحریرالشام، کنگره آمریکا بهتازگی تحریمها علیه سوریه را به مدت پنج سال تمدید کرد. به گزارش رویترز، سناتورهای آمریکایی از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات اعلام کردند: «لغو تحریمهای ایالاتمتحده علیه سوریه پس از برکناری اسد، خیلی زود است. بعید است واشنگتن به این سرعت سیاست خود را تغییر دهد.» سناتور «جیم ریش» عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا گفت: «همه ما واقعاً خوشحالیم که اسد رفته است. ما برای مدت طولانی روی آن کار کردیم و بالاخره انجام شد. اما مشکل این است که در آینده چه میشود؟» سناتور «کریس مورفی» رئیس کمیته خاورمیانه سنا هم گفت: «برای لغو تحریمها خیلی زود است.» (محمد پناهی)
▼ خبر ویژه
جنگ سوم در راه است!
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر جهان عرب از احتمال فروپاشی آتشبس میان لبنان و رژیم صهیونیستی و بازگشت مقاومت اسلامی لبنان به نبرد با اشغالگران خبر داد. عطوان در ادامه به تمایل نداشتن رژیم صهیونیستی برای خروج از نوار مرزی به عمق ۱۰ کیلومتر در جنوب لبنان و ایجاد کمربند امنیتی جدید و حائل برای حمایت از شهرکهای صهیونیستنشین در الجلیل به منظور بازگردانیدن شهرکنشینان و نیز حمایت مستقیم آمریکا، رئیس کمیته نظارت بینالمللی از این رژیم اشاره کرد. وی نوشت: «اسرائیل از هیچ سرزمین عربی بیرون نرفته، مگر اینکه با زور آن را بیرون کردهاند و صحرای سینا فقط استثناست. مقاومت اسلامی لبنان به طور حتم برای نبرد با اسرائیل بازمیگردد.» سردبیر رأیالیوم اضافه کرد: «مقاومت لبنان فقط حامی مقاومت غزه و کرانه باختری نیست، بلکه جنبش آزادیبخش اراضی لبنانی است و برای بار سوم پیروز خواهد شد.»
▼ اخبار
او آمریکا و نقشههایش را رسوا کرد
«شیخ نعیم قاسم» دبیرکل حزبالله در سخنان خود به مناسبت سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی، گفت: «شهید فرمانده، حاج قاسم سلیمانی، یک فرمانده استراتژیک در سطوح فکری، سیاسی و جهادی بود. ما این امر را از خلال حرکت شهید سلیمانی و طرحها و دستاوردهای میدانیاش مشاهده کردیم. شهید سلیمانی با افشا کردن نقشههای اسرائیل در منطقه، به شکل گسترده و فشرده تلاش کرد و توانست مسئله فلسطین را در صدر توجهات قرار دهد. شهید سلیمانی، آمریکا و نقشههایش را رسوا کرد و به مقابله با این ساختار پیوست و طرحهایش را در منطقه ساقط کرد. شهید حاج قاسم، شب و روز برای فراهم کردن امکانات و آموزش(رزمندگان مقاومت) و تصحیح دیدگاهها و مرتبط کردن میادین به یکدیگر تلاش کرد. شهید سلیمانی یک الگو و پرچمدار است و آثار و خدماتش در رویارویی با اسرائیل تا زوال این رژیم ادامه خواهد داشت.»
برهم زننده برجام محبوب برجامیون شده است!
آمدن ترامپ گویا دستاندرکاران برجام و حامیان آن را وسوسه کرده است تا دوباره با آمریکاییها بر سر میز مذاکره بنشینند. عجیب آن است که برجامگرایانی که مقصر اصلی شکست برجام را ترامپ و اقدام او برای خروج از برجام توصیف میکردند، حالا لزوم مذاکرات جدید با او را تئوریزه میکنند. «محمد قوچانی» که به تازگی از علاقه شدید ترامپ برای مذاکره با ایران در دوره قبل گفته و از نقش واسطهگری مکرون پرده برداشته، در مصاحبهای گفته است: «در اوایل به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا از ظریف پرسیدم که آیا به نظر شما ترامپ قابل گفتوگو است؟ او در جواب گفت که من طرح این موضوع را نوشتهام و بهراحتی هم میتوانم آن را انجام دهم. از نظر دولت حسن روحانی امکان به توافق رسیدن با ترامپ میتوانست سادهتر از اوباما باشد. چنین صحنهای را دیگر در تاریخ ایران نخواهید دید که رئیسجمهور فرانسه از محل اقامت خود با عجله به محل اقامت رئیسجمهور ایران بیاید تا روحانی فرصتی بدهد که با ترامپ مذاکره کند و در محل اقامت رئیسجمهور ایران تلاش کند تا ارتباطی بین این دو برقرار شود یا دستکم ارتباطی تصویری برقرار کند»!
به ما کمک کن تا روسیه را متوقف کنیم!
به گزارش وبگاه «آکسیوس»، ترامپ در جریان مبارزات انتخابات ریاستجمهوری 2024 وعده داد که خیلی زود به جنگ سه ساله اوکراین پایان دهد. او گفت به دلیل رابطه خاصی که با رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین دارد، توانایی ویژهای برای انجام این کار دارد. زلنسکی هم گفت: «ترامپ میتواند در این جنگ تعیینکننده باشد. او قادر به متوقف کردن پوتین است یا به طور منصفانهتر بگویم، به ما کمک کند تا پوتین را متوقف کنیم.» به نقل از خبرگزاری «آسوشیتدپرس» زلنسکی ادامه داد: «ترامپ قوی و غیرقابل پیشبینی است. بسیار تمایل دارم که غیرقابل پیشبینی بودن ترامپ در وهله اول به سمت فدراسیون روسیه هدایت شود.» رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی در جریان مصاحبهای که از شبکه تلویزیونی اوکراین پخش شد، گفت که اگر رئیسجمهور منتخب آمریکا، دونالد ترامپ از ویژگی «غیرقابل پیشبینی بودن خود» به درستی بهره گیرد، میتواند به توقف جنگ اوکراین کمک کند.»
از لبنان بیرون نمیرویم!
برخی از منابع عبریزبان، از احتمال باقی ماندن ارتش این رژیم در جنوب لبنان، حتی پس از پایان مدت ۶۰ روزه مشخص شده در توافق، سخن گفتهاند. در همین زمینه، روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» در گزارشی نوشت: «در صورت ناتوانی ارتش لبنان از استقرار کامل در جنوب، ارتش این رژیم از این مناطق خارج نمیشود.» روزنامه عبری زبان «اسرائیل هیوم» نیز گزارش داد، رژیم صهیونیستی به دنبال باقی ماندن در جنوب لبنان است، چیزی بیشتر از مدت زمانی که در توافق آتشبس ذکر شده است. روزنامه مذکور اضافه کرد، موضوع حضور نظامی رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان طی روزهای گذشته در بالاترین سطوح سیاسی و امنیتی این رژیم مطرح شده است. شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی گزارش داد: «اسرائیل به آمریکا اطلاع داده است که درصدد ساخت منطقه حائل در جنوب لبنان نیست، اما طی ۶۰ روز مقرر در توافق آتشبس از این منطقه خارج نخواهد شد.»
▼ اخبار کوتاه
◄ «سردار قربان محمدولیزاده» فرمانده سپاه حضرت سیدالشهدای استان تهران گفت: «دشمن درصدد است از طریق اختلافافکنی و یأسآفرینی به تضعیف قدرت ایران بپردازد، ولی مراقب باشید پیروزی را که در فضای میدان به دست آوردیم، در فضای مجازی نبازیم، در سایه خیمه ولایت این راه را ادامه دهیم، ما در امتداد یک پیروزی بزرگ هستیم.»
◄ شبکه عبری «کان ۱۱» گزارش داد: «دولت جدید سوریه به رهبری «احمد الشرع» معروف به «ابو محمد الجولانی» رهبر گروه هیئت تحریرالشام از آمریکا خواسته است تا اسرائیل را برای خروج از منطقه «حائل» در مرز سوریه و به ویژه منطقه «جبلالشیخ» تحت فشار قرار دهد.» طبق این گزارش، با وجود درخواست الجولانی، مقامات اسرائیل گفتند که هیچ ارتباط رسمی در این مورد دریافت نکردهاند.
◄ هلدینگ صافولای عربستان در ادامه خروج از کشورها ۱۸۸ میلیون دلار معادل ۷۰ درصد سهام خود از شرکت بهشهر را فروخت و سرمایه خود را از ایران خارج کرد. پیگیریها از منابع آگاه مشخص کرده که سهم هلدینگ بهشهر که پیشتر در اختیار صافولا بود، به یک شرکت اماراتی واگذار شده است.
◄ «ریچارد نفیو» مسئول سابق میز ایران در شورای امنیت ملی آمریکا با اعتراف به گسست بزرگ در ارتباط با تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران اظهار میدارد: «امروز جامعه بینالمللی نیز بر سر اعمال فشار بر رژیم ایران دچار تفرقه شده است. همچنان تحریمهای شدیدی علیه ایران وجود دارد، اما این تحریمها به طور مداوم توسط چین، هند و روسیه نقض میشوند. اجرای کامل دوباره ممکن است، اما این امر نیازمند همکاری چین است، بهویژه در زمانی که پکن با خصومت دوحزبی از سوی واشنگتن روبهروست. روابط روسیه با ایران نیز قویتر از چند دهه گذشته است و پیوندهای دفاعی متقابل آنها تقویت شده است.»
◄ «احمد نادری» عضو هیئت رئیسه مجلس در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه در حال حاضر طرح استیضاح کدام یک از وزرا در مجلس مطرح است، گفت: «طرح استیضاح محسن پاکنژاد، وزیر نفت با ۲۳ امضا و طرح استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد با ۷۰ امضا در سامانه مجلس ثبت شده و استیضاحکنندگان، محورها و متن استیضاح را نیز در این سامانه ثبت کردهاند.»
◄ به دنبال انتشار اخباری مبنی بر احتمال افزایش قریبالوقوع قیمت نفتگاز مازاد بر سهمیه بخش حملونقل در برخی رسانهها و فضای مجازی، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران اعلام کرد: «به اطلاع هموطنان گرامی میرساند هرگونه گمانهزنی و شایعه افزایش قیمت نفتگاز به نقل از هر دستگاه اجرایی یا مسئولین غیرمرتبط مورد تأیید نیست و بنا نیست قیمت نفتگاز افزایش یابد.»