بین الملل >>  آمریکاواروپا >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۶  ، 
کد خبر : ۳۷۱۶۵۱

چگونگی بهره‌گیری آمریکا از نهادهای بین‌المللی برای سلطه‌گری

سیاست‌های آمریکا در بهره‌گیری از سازمان ملل و دیگر نهادهای بین‌الملل برای پیشبرد سیاست‌های سلطه‌جویانه موجب بی‌اعتباری این سازمان‌ها شده است.

یک کارشناس مسائل بین‌الملل در یادداشتی  با عنوان «ایالات متحده و حقوق بین الملل» نوشت:

آمریکا به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد از این سازمان در جهت تقویت و مشروع نمودن سلطه گری خود در جهان استفاده می‌کند یعنی با سوء‌استفاده از قدرت خود، قوانین بین المللی را خودخواهانه زیر پا می‌گذارد.

این در حالی است که نتیجه یک نظرسنجی از مردم آمریکا نشان می‌دهد که باید تمرکز ایالات متحده به مسئله اشتغال در این کشور باشد. شهروندان عادی تاکید کرده‌اند که تمرکز اصلی این کشور باید مقابله با مشکلات داخلی از جمله: افزایش چشم‌گیر تعداد مهاجران، ناتوانی در پاسخ گویی مناسب به بلایای طبیعی، رکود اقتصادی و افزایش بی‌سابقه بدهی دولت و مبارزه با بیماری‌های همه‌گیر (پاندمی) باشد.

جو پاین Joe Pine کارشناس روابط بین الملل آمریکا در ارتباط با نحوه رویکرد واشنگتن در سازمان‌های بین‌المللی، به اقدامات ضد و نقیض ایالات متحده اشاره می‌کند واعتقاد دارد که این اقدامات نشان دهنده حمایت این کشور از اصلاحات شورای امنیت است با این حال واشنگتن همچنان از پلتفرم‌های سیاسی بین المللی در جهت منافع خود استفاده می‌کند.

سیاست خارجی نامعتبر و سوء استفاده از نفوذ ایالات متحده به ویژه در مسائل مربوط به توافق صلح آمیز در درگیری‌های نظامی، همچنان باعث رشد بی‌اعتمادی نهادهای بین‌المللی شده و مشروعیت و اثربخشی آنها را در جامعه بین المللی کم رنگ نموده است.

ایالات متحده و متحدان آن در ناتو (بریتانیا و فرانسه) همانند یک اتحادیه در شورای امنیت عمل  می‌کنند و از یک نوع حق وتوی مخفی استفاده می‌کنند و بدین ترتیب که آنها به تنهایی اکثریتی را در شورای امنیت تشکیل می‌دهند که بدون اعلام رسمی استفاده از حق وتو، سد راه تصمیمات در این شورا می‌شوند.

استفاده آمریکا از حق وتو در جلسات شورای امنیت سازمان ملل از زمان افزایش تنش در غرب آسیا یکی از موانع ایجاد آتش بس بود و بحران‌های در ارتباط با مسائل حقوق بشردر نوار غزه ایجاد کرد. از 7 اکتبر 2023 ،آمریکا 5 مرتبه قطعنامه آتش بس در غزه را وتو کرد که این امر نشان دهنده حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در نوار غزه بود.

کارشناسان ابزار داشته اند که تمرکز اصلی دولت آمریکا همچنان بر حمایت از اقدامات نظامی اسرائیل است و اهداف دیپلماتیک آتش بس یعنی حل مشکلات در امور بشردوستانه، کنترل جریان آوارگان از مسائل است که در حاشیه و به دور از اولویت باقی مانده است.

علاوه بر این، به گفته جفری ساکس (J. Sachs) استاد دانشگاه کلمبیا «رویکردهای سلطه جویانه» دولت آمریکا باعث تشدید کشمکش های نظامی در دنیا می‌شود. ایالات متحده به سیاست تحریک‌کننده درگیری‌های منطقه‌ای پایبند است تا مخالفان ژئوپلیتیکی را تضعیف نموده و همچنان مدیریت جهانی خود را حفظ نماید.

سرنوشت کشورهایی که به واشنگتن وابسته هستند به عنوان بخشی از منافع آمریکا قلمداد نمی‌شد. از این رو است که اوکراین هراس دارد تا تبدیل به افغانستان اروپا شود.

رویکرد واشنگتن و همپیمانانش که برای حل کشمکش‌های نظامی از نهادهای قانونی بین المللی استفاده می‌کنند، رویکرد مخربی است و کاخ سفید مانعی برای فعالیت نهادهای قانونی بین المللی است.

به عنوان مثال، ایالات متحده از یک طرف بودجه اقدامات دیوان کیفری بین المللی را تامین می‌کند و از طرف دیگر این نهاد قانونی را تحت فشار قرار می دهد. آمریکا کشورهای همراه و یا ببه عبارت بهتره مستعمره خود را مجبور به نادیده گرفتن تصمیمات این دیوان می‌کند. به همین دلیل است که انگلستان و آلمان به برنامه کریم خان، دادستان ارشد دادگاه کیفری بین‌المللی که قصد بازداشت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را دارد، انتقاد نمودند. برلین، واشنگیتن و لندن نیز به عنوان جبهه متحده، این طرح را غیر قابل قبول دانسته و با بازداشت نخست وزیر اسرائیل مخالفت نمودند.

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات