▼ حرف روز
سرمایه مردمی در خدمت تولید
رهبر معظم انقلاب اسلامی شعار سال جدید را «سرمایهگذاری برای تولید» برگزیدهاند تا بار دیگر از مهمترین چرخ دنده تحولات اقتصادی کشور، یعنی تولید حمایت کرده باشند. معظمله تلاش کردند با اولویت قرار دادن این مهم، در میان دهها موضوع سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ... توان کشور را برای ارتقای تولید در کشور بسیج کنند. در این بین، باید به چند نکته توجه ویژه کرد:
تحقق شعار سال بدون شک وظیفه بخشهای گوناگون جامعه است که در این میان مردم نیز سهم مهم و مؤثری برعهده دارند؛ اما به لحاظ تقدمی و تأخیری، حرکت مردم برای سرمایهگذاری در امر تولید، باید با تمهیدات و بسترسازیهایی همراه باشد که متولی آن دولت و ارکان گوناگون حاکمیت است. آنچه مشخص است، هم اکنون مسیر سرمایهگذاری در کشور آنقدر هموار نیست که مردم (چه آنهایی که خرده پساندازی دارند، چه آنها که از سرمایه قابل ملاحظهای برخوردارند) به سادگی بتوانند به ندای رهبری لبیک گویند. بنابراین، فوریترین کار، هموارسازی مسیر سرمایهگذاری و رفع موانع در این زمینه است. (گفتنی است، این موانع را کارشناسان به خوبی میشناسند و با رجوع به آنها قابل احصاست)
رفع مشکلات سرمایهگذاری آنگاه در افکارعمومی جلوهگر خواهد شد که اعتماد به سرمایهگذاری در اذهان عمومی شکل گیرد. به واقع فرد برای سرمایهگذاری نیازمند احساس امنیت است تا یقین حاصل کند این مسیر، مسیر حفظ و افزایش سرمایهاش خواهد بود. در این صورت است که شاهد حرکت نقدینگی به سمت سرمایهگذاری در امر تولید خواهیم بود. وگرنه اوضاع همان آش و همان کاسه خواهد بود و پساندازها در بخشهای غیرمولد اقتصاد کشور باقی خواهد ماند و تنها بر معضلات کشور خواهند افزود!
در کنار مسیر تحقق حداقلی از امنیت برای سرمایهگذاری، باید به این نکته نیز توجه کرد که اغلب مردم نمیدانند برای سرمایهگذاری از کجا باید شروع کنند و اصلاً با خرده پساندازها چه میتوان کرد؟ در اینجاست که نیازمند آمادهسازی دهها راهکار برای به حرکت در آوردن چرخ خط تولید با سرمایههای مردمی هستیم! رسانههای ملی و خصوصی باید به کار آیند تا این فرصتهای سرمایهگذاری در مسیر تقویت تولید برای افکار عمومی شرح داده شود.
آنچه میتواند مکمل گامهای فوق باشد، مشوقهایی است که در مسیر سرمایهگذاری میتواند به کار رونق این امر مهم آید و امر سرمایهگذاری در تولید را جذاب کرده و نقدینگی را در رودخانه تولید جاری کند. (مهدی سعیدی)
▼ 'گزارش روز
لیبیسازی ایران، خواب تعبیر نشدنی غرب
در نشست خبری اخیر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونی، زمزمههایی از رویکرد سختگیرانه علیه برنامه هستهای ایران به گوش میرسید. مقامات آمریکایی و نتانیاهو به صراحت از اجرای «مدل تجربه لیبی» به عنوان الگویی برای مواجهه با ایران سخن گفتند؛ اما «مدل لیبی» چیست و آیا واقعاً میتوان آن را در جغرافیای پیچیده ایران پیاده کرد؟
مدل لیبی به رویدادی در سال ۲۰۰۳ اشاره دارد که «معمر قذافی» رهبر وقت لیبی، تحت فشار بینالمللی و بهویژه آمریکا، داوطلبانه برنامه تسلیحات هستهای خود را کنار گذاشت. این تصمیم پس از مذاکرات مخفیانه با غرب و بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام شد. در ازای خلع سلاح، قذافی وعدههایی برای رفع تحریمها و بهبود روابط با غرب دریافت کرد، اما این داستان پایان خوشی نداشت. در سال ۲۰۱۱، با حمایت ناتو و آمریکا، مردم لیبی قذافی را سرنگون کردند و او را به شکلی فجیع کشتند. این تجربه برای بسیاری از کشورها، از جمله ایران، به مثابه هشداری است که اعتماد به وعدههای غرب میتواند به بیثباتی و فروپاشی منجر شود.
نتانیاهو در نشست خبری خود تأکید کرد، هدفش «برچیدن کامل برنامه هستهای ایران» است، مشابه آنچه در لیبی رخ داد. او ایران را تهدیدی منطقهای و جهانی خواند و گفت، با حمایت دولت ترامپ، میتوان تهران را وادار به تسلیم کرد. نتانیاهو در این نشست مدعی شد با همکاری ترامپ میتوان ایران را با سیاست «فشار حداکثری»، از تحریمهای فلجکننده تا تهدید نظامی به برچیدن برنامه هستهایاش وادار کرد؛ یعنی همان الگویی را که برای لیبی خرج کرده بودند، در ایران پیاده کنند! اما آیا این الگو در ایران، قابل اجراست؟ ایران کشوری با عمق استراتژیک، جمعیتی بیش از ۸۰ میلیون نفر و سابقهای غنی از مقاومت است. برخلاف لیبی، ایران از شبکهای قدرتمند از متحدان منطقهای برخوردار است.
از طرفی هم «فشار حداکثری» آمریکا، که با تحریمهای سنگین همراه بوده، نه تنها ایران را به زانو درنیاورده، بلکه به انسجام داخلی و خودکفایی اقتصادی آن کمک کرده است. ایران با تکیه بر توان داخلی، از تولید تسلیحات پیشرفته تا دور زدن تحریمها، نشان داده است که میتواند در برابر تهدیدها ایستادگی کند. مسئولان ایران از جمله عباس عراقچی، بارها اعلام کردهاند که لیبیسازی از ایران «خوابی تعبیرنشدنی» است و هرگونه مذاکره مستقیم با آمریکا را رد کردهاند. مسئولان ایران به خوبی واقفند که خلع سلاح یکطرفه نه تنها تضمین امنیتی ندارد، بلکه میتواند به مداخله خارجی منجر شود. این دیدگاه با سابقه تاریخی ایران، از جمله کودتای ۲۸ مرداد و جنگ تحمیلی همخوانی دارد.
اجرای مدل لیبی در ایران همچنین با موانع عملی مواجه است، چرا که هرگونه اقدام نظامی علیه ایران میتواند به جنگی منطقهای و بیثباتی گسترده منجر شود که حتی برای آمریکا و رژیم صهیونی هزینهبر خواهد بود. در نهایت، به نظر میرسد مدل لیبی بیشتر یک ابزار روانی و تبلیغاتی باشد تا راهکاری عملی برای مهار ایران. (حسن نوروزی)
▼ خبر ویژه
مذاکرات ایران و آمریکا در عمان
«عباس عراقچی» اظهارات ترامپ مبنی بر آغاز مذاکرات ایران و آمریکا در روز شنبه را تأیید کرد؛ اما اضافه کرد که گفتوگوها غیرمستقیم خواهد بود. عراقچی طی توئیتی نوشت: «ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برای مذاکرات غیرمستقیم در سطح بالا دیدار خواهند کرد. این هم فرصتی است و هم یک آزمون. توپ در زمین آمریکاست.» همچنین خبرگزاری «تسنیم» مدعی شده است: «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران و «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه با یکدیگر به صورت غیرمستقیم گفتوگو خواهند کرد.
▼ اخبار
چرا نتانیاهو ناگهان واشنگتن را ترک کرد؟
روزنامه «اسرائیل هیوم» از منابع سیاسی نقل کرد، اسرائیل از قبل خبر نداشت که توافقی میان ترامپ و ایران پیرامون مذاکرات بین دو طرف وجود دارد. اسرائیل هیوم از یک منبع در هیئت اسرائیلی نقل کرد: «بهت زدگی و شوک در چهره هیئت اسرائیلی در واشنگتن مشهود بود.» همزمان، سازمان رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد، سفر نتانیاهو به واشنگتن به صورت غافلگیرانه و با سرعت مشکوکی پایان یافت. این رسانه اعلام کرد، حضور نتانیاهو در کاخ سفید هیچ پیشرفتی را در مذاکرات یا کاهش تعرفههای آمریکا علیه اسرائیل حاصل نکرد. «وال استریت ژورنال» نیز گزارش داد کاخ سفید کنفرانس خبری از پیش برنامهریزی شده با نتانیاهو را لغو کرد. رسانههای صهیونیستی اعلام کردند، کاخ سفید کنفرانس خبری ترامپ و نتانیاهو را لغو کرد و پس از اعلام رسمی آمریکا، تیم نتانیاهو از این امر مطلع شد. شب گذشته و ساعاتی پیش از کنفرانس خبری مشترک از پیش برنامهریزیشده نخستوزیر رژیم صهیونیستی و رئیس جمهور آمریکا، منابع رسانهای اعلام کردند که این نشست لغو شده است.
تعرفه 104 درصدی در راه است!
منابع آگاه در کاخ سفید اعلام کردند که اگر چین تعرفه گمرکی ۳۴ درصدی بر واردات کالاهای آمریکایی را لغو نکند، تعرفه ورود کالاهای چینی به آمریکا به ۱۰۴ درصد افزایش پیدا میکند. در وضعیت کنونی، ورود کالاهای چینی به آمریکا با تعرفه ۵۴ درصدی انجام میشود و اگر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تهدید خود برای افزایش ۵۰ درصدی این رقم را اجرایی کند، تعرفه واردات کالاهای چینی به این کشور به ۱۰۴ درصد افزایش خواهد یافت. از ابتدای سال جاری و ورود ترامپ به کاخ سفید، جنگ تعرفهای بین پکن و واشنگتن آغاز شد و تعرفه ورود کالاهای چینی به آمریکا از ماه مارس به ۲۰ درصد افزایش یافت؛ البته دلیل این اقدام هم از سوی ترامپ، تلاش ناکافی کانادا، مکزیک و چین در جلوگیری از قاچاق مواد مخدر به آمریکا عنوان شد. از چند روز پیش هم تعرفه گمرکی کالاهای چینی به آمریکا ۳۴ درصد دیگر افزایش یافت و این رقم به ۵۴ درصد رسید. چین البته اعلام کرد در تلافی این اقدام تعرفه واردات کالاهای آمریکایی به این کشور را به ۳۴ درصد افزایش داده است. ترامپ هم گفته است، اگر چین از این اقدام صرف نظر نکند، ۵۰ درصد دیگر به تعرفههای ورود کالاهای چینی میافزاید.
این خودکشی است!
«تاکر کارلسون» مجری مشهور و چهره مؤثر نزدیک به ترامپ گفت: «ما بیش از هر زمان دیگری به جنگ با ایران نزدیک شدهایم، آن هم به لطف فشار بیوقفه نئوکانها. این یک حرکت خودکشیگونه است. هر کسی که از درگیری با ایران حمایت میکند، متحد ایالات متحده نیست، بلکه دشمن آن است.» وی نوشت: «صرفنظر از اینکه درباره تعرفهها چه فکری میکنید، کاملاً روشن است که اکنون بدترین زمان ممکن برای مشارکت ایالات متحده در حمله نظامی به ایران است. ما توان آن را نداریم. هزاران آمریکایی کشته خواهند شد. ما در جنگی که به دنبال آن میآید، شکست خواهیم خورد.» این مجری مشهور افزود: «هیچ چیز برای کشور ما ویرانگرتر از این نخواهد بود. با این حال، ما بیش از هر زمان دیگری به این نقطه نزدیک شدهایم، آن هم به لطف فشار بیوقفه نئوکانها.»
FATF به کمک آمریکا میآید
«ایران یک سیستم پیچیده بانکداری مخفی ایجاد کرده است، که آن را قادر میسازد نفت، پتروشیمی و سایر کالاهای خود را بفروشد و تحریمها را دور بزند.» این موضوع را چند روز پیش وزیر خزانهداری آمریکا «اسکات بسنت» میگوید. او تأکید میکند که واشنگتن از ابزارهای اطلاعاتی و همکاری با سیستم مالی بینالمللی برای مقابله با این شبکههای مالی استفاده خواهد کرد. پیش از این ترامپ در سندی که علیه ایران امضا کرده بود، به وزیر خزانهداری دستور داده بود ایران را در گروه ویژه اقدام مالی (FATF) تحتفشار نگه دارد و تدابیری برای جلوگیری از درآمدهای ایران اتخاذ کند.
▼ اخبار کوتاه
◄ منابع فلسطینی از شهادت پنج خبرنگار شبکه «القدس الیوم» در حمله هوایی عامدانه ارتش اشغالگر به خودروی آنها در اردوگاه النصیرات در مرکز نوار غزه خبر داده و اعلام کردند، تعداد شهدای خبرنگار در غزه به ۲۰۱ نفر رسید. در حالی که رژیم صهیونیستی از زمان آغاز جنگ نسلکشی خود علیه نوار غزه، به شکل سیستماتیک، اصحاب رسانه و خبرنگاران را هدف قرار میدهد تا مانع رسیدن اخبار جنایات این رژیم به جهانیان شود.
◄روزنامه آمریکایی ضمن هشدار درباره پیامدهای خطرناک سیاستهای ترامپ نوشت: «شروع جنگ تجاری، آسان است؛ اما متوقف کردن و پایان دادن به آن دشوار، و پیروزی در آن تقریباً محال است.» روزنامه «کریستین ساینس مانیتور» با اشاره به تعرفه 10 تا 50 درصدی ترامپ علیه کشورهای مختلف نوشت: «در اثر این دستور، بازارهای سهام سقوط کردند و شاخص S&P500 آمریکا نزدیک به ۵ درصد کاهش یافت و نسبت به اوج ۶۱۴۴ واحدی خود در ۱۹ فوریه، ۱۲درصد سقوط کرد. البته مرحله بعدی، یعنی پاسخ کشورها، به ویژه شرکای تجاری بزرگ، مانند چین و اتحادیه اروپا خطرناکتر است؛ چراکه برخی از جنگهای تجاری گذشته با اقدامات متقابل تشدید شدهاند. این همان چیزی است که در دهه ۱۹۳۰ رخ داد و ممکن است دوباره اتفاق بیفتد.»
◄منابع آگاه اعلام کردند، بیش از ۳۰ نفر از سرکردگان تروریست که در کشتارهای خونین شهرهای ساحلی سوریه شرکت داشتهاند، به دست سرویس اطلاعات ترکیه آموزش دیدهاند. آنها بیان کردند، هر روز که میگذرد ابعاد بیشتری از جنایت کشتار علویها در مناطق ساحلی سوریه به دست تروریستهای وابسته به الجولانی افشا میشود. این منابع تصریح کردند، فشارهای بینالمللی رژیم تروریستی الجولانی را مجبور کرد مسیر ورود تیمهای امدادی را به مناطق مذکور بعد از گذشت هفتهها و پاکسازی آثار کشتار علویها باز کنند. ما شاهد قتل عام ساکنان بیش از ۱۵ روستا در مناطق ساحلی سوریه هستیم. آنها اضافه کردند: «این در حالی است که سرکردگان تروریست با تابعیتهای خارجی که در این کشتارها دست داشتند به دست سرویس اطلاعات ترکیه آموزش دیدهاند. این بدان معنی است که آنکارا به صورت مستقیم آنها را اداره و حمایت مالی و نظامی میکند. ترکیه به دنبال تغییر ساختار جمعیتی مناطق ساحلی سوریه است؛ چرا که این مناطق از لحاظ منابع طبیعی غنی هستند.»
◄«فرزانه فصیحی» خبرنگار «نیویورکتایمز» به نقل از سه مقام ایرانی مدعی شد، درک ایران از مذاکرات با آمریکا تا حدودی با آنچه ترامپ به خبرنگاران توضیح داد، متفاوت است. خبرنگار نیویورکتایمز همچنین ادعا کرد: «مقامات ایرانی گفتند که اگر مذاکرات غیرمستقیم خوب پیش برود، ایران برای گفتوگوهای مستقیم با آمریکا باز خواهد بود و این تغییر موضع است.»