رسانههای غربی در گزارشهای اخیر خود درباره مذاکرات عمان به این موضوع اشاره کردهاند که ایران در این مذاکرات با دستی پر ظاهر شده و مواضع سازندهای را ارائه داده است. برخی از رسانههای اروپایی و آسیایی، از جمله «رویترز» و «الجزیره» در گزارشهای خود تأکید کردهاند که ایران با همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی،گامهای عملی برای شفافسازی فعالیتهای هستهای خود برداشته است.این اقدامات نگرانیها درباره اهداف نظامی برنامه هستهای ایران را تا حد زیادی کاهش داده و نشان میدهد ایران به تعهدات خود در چارچوب NPT پایبند است. «گاردین» در تحلیلی نوشت: «ایران بهوضوح نشان داده که به دنبال یک راهحل دیپلماتیک است؛ اما واشنگتن باید بهجای فشار حداکثری، به تعهدات خود در قبال برجام پایبند باشد.» این موضعگیری نشان میدهد، افکار عمومی جهانی بهویژه پس از شکست سیاست «تحریمهای حداکثری» ترامپ دیگر تحریمهای یکجانبه علیه ایران را راهحل نمیداند. نشریه «فارین پالیسی» در گزارشی اشاره کرده است ایران با حضور در مذاکرات عمان، حسن نیت خود را ثابت کرده است، اکنون نوبت به آمریکا رسیده که با لغو تحریمهای غیرقانونی، پاسخ مثبت به این سیاست تعاملی بدهد. تحریمهایی که نهتنها حقوق ملت ایران را نقض کرده، بلکه بهعنوان مانعی برای حل دیپلماتیک بحرانهای منطقهای عمل کردهاند. «والاستریت ژورنال» نیز اعتراف کرده است سیاست «فشار حداکثری» نهتنها نتوانسته ایران را به زانو درآورد، بلکه باعث تقویت همکاریهای فنی و اقتصادی ایران با شرکای منطقهای و بینالمللی شده است. این رسانه تأکید کرده است، اگر واشنگتن واقعاً به دنبال کاهش تنشهاست، باید تحریمهای یکجانبه را لغو کند.ایران در دو قرن اخیر نهتنها آغازگر هیچ جنگی نبوده، بلکه همواره قربانی تجاوز، ترور و تحریمهای ظالمانه بوده است. ایران با وجود همه فشارها، همواره پایبند به اصول صلح و گفتوگو بوده است، اما در برابر هرگونه تهدید یا تجاوز، آماده دفاع تمامعیار از تمامیت ارضی و منافع ملی خود است. «بیبیسی» در گزارشی به رزمایشهای نظامی اخیر ایران اشاره کرد و نوشت: «ایران بهوضوح نشان داده که در عین تعهد به دیپلماسی، از توان بازدارندگی بالایی برخوردار است.» این موضوع به دشمنان یادآوری میکند که ایران نهتنها یک قدرت دیپلماتیک است، بلکه یک قدرت دفاعی انکارناپذیر در منطقه است. اکنون که ایران حسن نیت خود را نشان داده، نوبت به آمریکا و متحدانش رسیده که به جای ادامه سیاستهای شکستخورده تحریمی، به تعهدات بینالمللی خود عمل کنند. رفع تحریمها نهتنها میتواند فضای اعتمادسازی را تقویت کند، بلکه راه را برای حل سایر بحرانهای منطقهای باز خواهد کرد.جهان امروز بهخوبی میداند که ایران نه تهدید، که فرصتی برای ثبات منطقه است. آمریکا باید انتخاب کند: ادامهسیاستهای شکستخورده یا پذیرش واقعیتهای جدید در قبال ایران.
(مصطفی علیجانزاده)
▼ گزارش روز
برهم زدن نقشه دشمن!
رهبر معظم انقلاب علت عصبانیت بدخواهان و جنجالهای رسانهای آنها را پیشرفتهای روزافزون ایران خواندند و گفتند: «آنها مطالبی را که جزء آرزوهایشان است به عنوان خبر و واقعیت بیان میکنند که باید برای این القائات و تبلیغات طراحی و با آنها مقابله کرد.»
این جملات گوشهای از سخنان فرمانده معظم کل قوا در دیدار با جمعی از فرماندهان و مسئولان نیروهای مسلح به مناسبت سال جدید است که میتوان آن را پیام روشنی در برابر جریانسازی رسانههای ضد انقلاب و بازوهای دشمن درباره ایران اسلامی دانست! آنجا که با توجه به آنچه پس از عملیات هفتم اکتبر در منطقه گذشت، مدعی قرار گرفتن ایران در موضع ضعف میشوند! اما رهبر معظم انقلاب در سخنانشان در ماههای گذشته بارها این دروغپردازی دشمن را برهم زدند و از واقعیت قدرت ایران و مقاومت در منطقه سخن گفتند!
در یک نمونه در دیدار رمضانی با دانشجویان در اسفند ماه سال 1403 فرمودند: «سال گذشته که این جلسه تشکیل شد تا امسال حوادث گوناگونی پیش آمده؛ سال گذشته، در مثل امروزی که با شما دانشجوها جلسه داشتیم، شهید رئیسی زنده بود، شهید سیدحسن نصرالله در کنار ما بود، شهید هنیه، شهید صفیالدین، شهید سنوار، شهید ضیف و چندین شخصیت برجسته انقلابی بزرگ در میان ما یا در کنار ما حضور داشتند که امسال نیستند. نگاه ناقص و بیپشتوانه و سطحی از سوی دشمنان و مخالفان و رقیبان جمهوری اسلامی یک برداشت غلطی را از این حادثه میکند. من میخواهم در نقطه مقابل حرف آنها، با اطمینان کامل، به شما بگویم بله، این برادران بسیار ارزشمند بودند و واقعاً نبودنشان برای ما خسارت است؛ در این تردیدی نیست، امّا ما امسال که اینها را نداریم، نسبت به سال گذشته در مثل همین روز، در برخی از مسائل قویتر از سال گذشته هستیم، در بعضی از مسائل ضعیفتر نیستیم، اگر قویتر نباشیم. امسال ما بحمدالله از لحاظ گوناگون، از جهات مختلف، قوتها و تواناییهایی داریم که سال گذشته اینها را نداشتیم. جمهوری اسلامی بحمدالله رشد خودش و پیشرفت خودش و افزایش قدرت خودش را همچنان دارا است.»
یا در سخنان ابتدای سال 1404 در دیدار با مردم تأکید کردند: «انقلاب توانسته است خود را به عنوان یک هویت مستقل، به عنوان یک پایگاه عظیم و امیدبخش برای ملتهای منطقه؛ بلکه حتّی برخی از ملّتهای فرامنطقه حفظ کند، نگه دارد. عصبانیّت مستکبرین عالم و مستعمرین عالم و عناصر پلیدی که زیر نامهای خوب دارند جنایت میکنند، از جمهوری اسلامی به خاطر همین است که جمهوری اسلامی توانسته بماند، توانسته بِایستد، توانسته مشت محکم خود را به اینها نشان بدهد.» بر این اساس امروز در میدان جهاد تبیین نیز وظیفه همه ماست که این محاسبه دشمن را برهم بزنیم و مبانی قدرت و اقتدار ایران اسلامی را تبیین کنیم.
(محمد پناهی)
▼ خبر ویژه
شکاف در اتاق جنگ ترامپ
با گذشت ماهها از آغاز دور دوم ریاستجمهوری ترامپ، سیاست فشار حداکثری علیه ایران نهتنها به نتیجه نرسیده، بلکه شکافهای عمیقی را در درون تیم امنیت ملی کاخ سفید نمایان کرده است. اختلافنظر میان چهرههایی، چون «استیو ویتکاف»، که بر ضرورت بازگشت به مسیر دیپلماسی و احیای چارچوبهایی مشابه برجام تأکید دارند و مشاورانی، همچون «مایک والتز» که خواستار اقدام نظامی و تخریب کامل توانمندیهای هستهای ایران هستند، نشان از سردرگمی راهبردی واشنگتن دارد. این تناقضهای سیاستی، پیامهای ضد و نقیضی را به بازیگران منطقهای مخابره کرده و در عمل، انسجام در تصمیمسازی آمریکا را تضعیف کرده است. در همین حال، گزارشهای نهادهای اطلاعاتی آمریکا نیز از پیشرفت فنی ایران در زمینه غنیسازی حکایت دارند؛ پیشرفتی که برخاسته از ظرفیتهای بومی و دانش فنی ملی است. در این فضای چندصدایی، ترامپ همچنان میان ابزار فشار و گزینه دیپلماسی سرگردان مانده و این بلاتکلیفی، بیش از هر چیز بازتابی از بنبست راهبردی آمریکا در قبال ایران است.
▼ اخبار
قدرت بازدارندگی ایران و تأثیر آن بر معادلات دیپلماتیک
«سردار ایرج مسجدی» معاون هماهنگکننده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در مراسم بزرگداشت شهدای حمله به بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق، با تأکید بر جایگاه استراتژیک ایران در معادلات منطقهای، اظهار داشت: «رویکرد گفتوگو از سوی دشمنان، نتیجه درک آنان از توان بازدارندگی جمهوری اسلامی در پاسخ به هرگونه تهدید و تجاوز احتمالی است.» وی افزود: «قدرت نظامی و اراده قاطع ایران در واکنش به حملات، موجب شده تا دشمنان دیگر زبان تهدید را کنار بگذارند و به گفتوگو بر مبنای احترام متقابل روی آورند.» به گفته سردار مسجدی، آنچه امروز در صحنه تحولات منطقه شاهد آن هستیم، محصول ترکیب هوشمندانه قدرت نرم و سخت ایران است. وی با اشاره به اینکه آغاز روند مذاکرات، نه از سوی ایران، بلکه بنا به درخواست طرف مقابل صورت گرفت، تأکید کرد: «جمهوری اسلامی همواره آمادگی لازم برای تعامل سازنده و مؤثر با دیگر کشورها را داشته، البته بهشرطی که عزت، استقلال و منافع ملی کشور حفظ شود.» او همچنین با اشاره به نقش فعال ایران در تحولات سیاسی منطقه، خاطرنشان کرد: «امروز جمهوری اسلامی نهتنها در عرصه میدانی، بلکه در صحنه دیپلماسی نیز دست برتر را دارد و این مسئله باعث بازتعریف بسیاری از معادلات منطقهای و بینالمللی به نفع تهران شده است.»
دستاوردهای هستهای ایران در حوزه درمان
در مراسم امضای تفاهمنامه راهاندازی نخستین کلینیک پلاسماتراپی در شهر جهرم، «محمد اسلامی» معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، اعلام کرد: «جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر ظرفیتهای داخلی و عبور موفق از تحریمها و محدودیتهای بینالمللی، توانسته است فناوری صلحآمیز هستهای را وارد حوزه درمان و سلامت کند.» اسلامی پیشرفت در فناوری «پلاسمای سرد» را نمونهای از بلوغ علمی ایران در عرصه دانشهای نوین دانست و گفت: «اگر فرآیند بومیسازی غنیسازی اورانیوم در کشور انجام نمیشد، قطعاً امکان راهاندازی راکتورهای تحقیقاتی و توسعه پزشکی هستهای نیز وجود نداشت.» وی همچنین گفت: «هدفگذاری تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای تا افق ۱۴۲۰ یکی از اصلیترین برنامههای ماست که با جدیت دنبال میشود.»
تداوم نقش میانجیگر عمان
«اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به ادامه مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایالات متحده، اظهار داشت: «این مذاکرات طبق فرمت سابق پیش میرود و کشور عمان همچنان نقش کلیدی خود را در زمینه هماهنگی پیامها و ترتیبات مرتبط با هیئتهای دو طرف حفظ کرده است.» وی با اشاره به اینکه محل دقیق دور بعدی مذاکرات هنوز نهایی نشده است، افزود: «مهم آن است که چارچوب گفتوگوها تغییری نکرده و حتی در صورت تغییر مکان مذاکرات، باز هم عمان مسئولیت تسهیل روند را بهعهده خواهد داشت.» بقایی تأکید کرد: «تداوم قالب غیرمستقیم، نشانهای از ثبات دیپلماتیک و پایداری در مسیر تعاملات بین دو کشور است.»
دستور نابودی کامل غزه
مؤسسه صهیونیستی «شکستن سکوت» در گزارشی افشاگرانه فاش کرده است، ارتش رژیم صهیونیستی در جریان جنگ اخیر در غزه، با دستورالعملی کاملاً صریح و برنامهریزیشده، مأمور به نابودی کامل نشانههای زندگی در نوار غزه بوده است. این گزارش، که بر پایه شهادت نظامیان و افسران اسرائیلی تهیه شده، از طرحی سیستماتیک برای ایجاد یک منطقه حائل به عمق یکونیم کیلومتر در داخل خاک غزه پرده برمیدارد که در آن، هر فردی که دیده شود، باید کشته شود و همه زیرساختها باید بهطور کامل تخریب شوند. این گزارش همچنین حاکی است در عملیات ارتش، هیچ تمایزی میان غیرنظامیان و دیگران قائل نشدهاند. حتی گرسنگان فلسطینی که برای جمعآوری علوفه آمده بودند، هدف گلوله قرار گرفتهاند. بنا بر گفته نظامیان صهیونیست، تخریب ساختمانها به نوعی رقابت افتخارآمیز میان یگانها تبدیل شده بود و هر فرماندهای تلاش داشت منطقه تحت امر خود را بهطور کامل ویران کند. بر پایه این گزارش، بیش از ۸۰ درصد از ساختمانها، گلخانهها، انبارها و کارگاههای صنعتی در این مناطق با خاک یکسان شدهاند. مقامات صهیونیستی حتی ادعا کردهاند «هیچ غیرنظامی در غزه وجود ندارد» و همه مردم این منطقه تروریست تلقی میشوند.
▼ اخبار کوتاه
◄ «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی، با انتقاد از عملکرد نظامی ایالات متحده در یمن، گفت: «حملات بمبافکنهای آمریکایی به دلیل ضعف اطلاعاتی تأثیری بر نتیجه جنگ نداشتهاند.» وی تأکید کرد: «این حملات بدون پشتیبانی میدانی کارایی لازم را ندارند و تا کنون هیچ دستاوردی از آنها حاصل نشده است.» گالانت هشدار داد: «بدون تشکیل ائتلافی عربی ـ اروپایی و عملیات زمینی، آمریکا شکست خواهد خورد.» به گفته او، موشکهای یمنی کشورهای حاشیه دریای سرخ را به سکوت و عقبنشینی واداشته و عقبنشینی واشنگتن از این جنگ تهدیدی راهبردی برای اسرائیل خواهد بود. وی افزود: «شاید تنها راه عبور از بحران، مذاکره میان کشورهای عربی و حوثیها و ایجاد توافق در غزه باشد.»
◄ حماس برای ادامه مذاکرات آتشبس، هیئتی به ریاست «خلیل الحیه» به قاهره اعزام کرده است. «باسم نعیم» عضو دفتر سیاسی حماس اعلام کرد، این هیئت مأمور بررسی راهکار پایان جنگ، بازگشایی گذرگاهها برای ورود کمکهای انسانی و تشکیل کمیته پشتیبانی اجتماعی به منظور اداره امور غیرنظامی غزه است. وی تأکید کرد، این کمیته مورد توافق فلسطینیان، کشورهای عربی و اسلامی و همچنین مقبولیت جهانی قرار دارد. نعیم با اشاره به وضعیت پیچیده فعلی و همدستی برخی دولتها با رژیم صهیونیستی، تأکید کرد: «تنها طرحی مورد قبول حماس است که به پایان جنگ و عقبنشینی کامل نیروهای اسرائیلی منجر شود.» وی افزود: «ملت فلسطین از حق خود برای بازسازی غزه و تشکیل کشور مستقل کوتاه نخواهد آمد.»
◄ «سرلشکر سیدیحیی صفوی» مشاور عالی فرمانده کل قوا، گفت: «برخی کشورهای عربی در سالهای گذشته بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار سلاح خریدهاند، اما حتی یک گلوله به سمت رژیم صهیونیستی شلیک نکردهاند.» وی افزود: «پاسدارها کمتر حرف میزنند و بیشتر عمل میکنند.» سپاه و نیروی قدس به وعدههای خود عمل کردهاند. سرلشکر صفوی تأکید کرد: «ما از مرگ نمیهراسیم؛ مرگ برای مؤمنان، آغاز زندگی است.» وی افزود: «صهیونیستها در طول دو سال گذشته بیش از ۵۰ هزار فلسطینی را شهید کردهاند، اما نتوانستهاند مردم غزه را از سرزمینشان بیرون کنند.»
◄ «نداو تامیر» دیپلمات سابق رژیم صهیونیستی، در مقالهای در «تایمز اسرائیل» نوشت: «نابودی تأسیسات هستهای ایران فقط با حملهای سنگین و جنگی طولانی ممکن است، اما نه اسرائیل و نه آمریکا توان چنین حملهای را ندارند.» تامیر خروج ترامپ از برجام را عامل تقویت برنامه هستهای ایران دانست و افزود: «این اقدام، نظارت بینالمللی را متوقف و مسیر غنیسازی اورانیوم را هموار کرد.» او تأکید کرد: «کشورهای خلیج فارس علاقهای به رویارویی نظامی ندارند و خواهان حل دیپلماتیک هستند.» تامیر هشدار داد: «اسرائیل باید به دولت ترامپ برای دستیابی به توافق خوب با ایران کمک کند.»