دور دوم گفتوگوها و مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در رم با میانجیگری وزیر خارجه سلطاننشین عمان انجام شد و به ظاهر گامی دیگر با موفقیت نسبی برای تداوم این مذاکرات برداشته شد و بلافاصله مقرر شد مباحث کارشناسی و فنی روز چهارشنبه در دستور کار قرار گیرد تا بار دیگر شنبه دیدار نمایندگان ویژه مذاکرات دو طرف برقرار شود. آنچه اهمیت دارد، این است که این مذاکرات پس از این همه فراز و نشیب در مناسبات مذاکراتمحور میان ایران و آمریکا باید امری عادی در کنار دهها کار بخشی از دستگاه دیپلماسی کشور جلو برود و نباید اجازه داد کسانی که به هر دلیلی این روندها را به نفع خود نمیپندارند، با ورودهای یأسآور، هراسافکن، اختلافساز، غلوکننده و مرعوبگر بر ذهن مذاکرهکنندگان و مهمتر از آنها اذهان و افکار عمومی مردم عزیز ایران اسلامی تأثیر سوء بگذارند. به نظر میرسد، در این راستا اگر به نکات مهم زیر توجه کنیم، مطمئناً بخش عمدهای از طراحیهای جانبی بدخواهان و دیگرخواهان را خنثی کردهایم:
1ـ مذاکره ایران با آمریکا با هماهنگی کامل نهادهای حاکمیتی انجام میشود و این مأموریت به دولت و دستگاه دیپلماسی سپرده شده است تا در کنار دهها کار دیگر جلو برده شود. اگر مذاکرهکنندگان بدانند این نحوه ارتباط هم بخشی از مبارزه ملت ایران با نگاه امپریالیستی جهانی بوده و جمهوری اسلامی با همان آرمانها و ایدئولوژیهای انقلابی دنبال احقاق حقوق ملت ایران است، برخی نگرانیها خنثی میشود. 2ـ مفروض اولیه ما این است که به دلیل تجارب گذشته به مذاکره با آمریکا برای حلّ مشکلات کشور دل نبستهایم، اما ناامید هم نیستیم و نهایت تلاش میشود تا منافع و حقوق مردم صیانت شود. طبیعی است که دو حالت بیشتر در انتهای این مذاکرات متصور نیست؛ یا نتیجه اعلامی ما حاصل میشود و تحریمهای دردسرساز رفع میشود یا با وجهی دیگر از زیادهخواهی و بدعهدی آمریکا مواجه میشویم که تجربهای تازه برای نسل جدید از آمریکای بدون روتوش تبلیغاتی حاصل میشود که خود آورده کمی نیست. 3ـ باید مراقب بود که بازار و اقتصاد ایران شرطی نشود و فعالیتها و تصمیمات اقتصادی به روند و نتایج مذاکره پیوند داده نشود. رهبر حکیم انقلاب در این باره فرمودند: «روال فعالیتهای کشور برای تحقق اهداف در همه زمینهها باید با شتاب بیشتر ادامه یابد و هیچ چیز به نتایج مذاکرات گره زده نشود.» 4ـ تأکید شود که بهترین، مطمئنترین و مطلوبترین راه حل برای کمک به رفع تحریمها، مصونسازی اقتصادی از طریق سرمایهگذاری داخلی و کاهش وابستگی به دلار است. رهبر فرزانه انقلاب در این باره بیان فرمودند: «رفع تحریم دست ما نیست؛ اما خنثی کردن تحریمها در اختیار ماست و برای این کار راههای فراوان و ظرفیتهای مناسب داخلی وجود دارد و اگر این هدف محقق شود، کشور در مقابل تحریمها آسیبناپذیر خواهد شد.» (فتحالله پریشان)
▼ گزارش روز
سفر راهبردی عراقچی به مسکو
«سیدعباس عراقچی» وزیر خارجه ایران، در سفر اخیر خود به مسکو با مقامات ارشد روسیه، از جمله «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور این کشور دیدار کرد. این سفر که در وضعیت حساس منطقهای و بینالمللی انجام شد، چهار محور کلیدی را در بر میگرفت که هر یک از ابعاد استراتژیک ویژهای برخوردار است.
1ـ انتقال پیام رهبری: یکی از اهداف اصلی این سفر، انتقال پیام مکتوب رهبر معظم انقلاب به ولادیمیر پوتین بود. این اقدام در چارچوب دیپلماسی سطح بالای دو کشور و در ادامه سند همکاری ۲۰ ساله امضا شده در سفر شهید رئیسی به روسیه در سال ۲۰۲۲ صورت گرفت. محتوای این پیام که احتمالاً بر ضرورت گسترش همکاریهای امنیتی، اقتصادی و فناوری تأکید داشته است، در حالی که همکاریهای دو کشور در سطح بالایی قرار دارد منتقل شد. این همسویی، به ویژه پس از تشدید تحریمها علیه ایران و جنگ اوکراین، از اهمیت حیاتی برخوردار شده است. 2ـ پرونده هستهای: نقش محوری روسیه؛ برنامه هستهای ایران یکی از محورهای اصلی مذاکرات بود. این گفتوگوها در حالی انجام شد که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خواستار شفافسازی بیشتر ایران درباره فعالیتهای هستهای شده بود. روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت و حامی سنتی ایران میتواند در چند سطح عمل کند: ـ ایفای نقش میانجی در مذاکرات هستهای؛ ـ تعدیل فشارهای غرب از طریق وتوی احتمالی در شورای امنیت؛ ـ حمایت فنی از برنامه هستهای ایران. لاوروف نیز در این زمینه تحریمهای آمریکا را «غیرقانونی» خوانده و بر ضرورت همکاریهای فنی تأکید کرده است. 3ـ بحران سوریه: بررسی وضعیت سوریه از دیگر موضوعات کلیدی این مذاکرات بود. ایران و روسیه به عنوان دو حامی اصلی «بشار اسد» نقش تعیینکنندهای در ثبات این کشور داشتهاند. عراقچی پیش از این هشدار داده بود که ناآرامیهای سوریه میتواند امنیت عراق و دیگر کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرار دهد. هماهنگی دو کشور در این حوزه شامل مقابله با تهدیدهای تروریستی، حمایت از اقلیتهای قومی و مذهبی و جلوگیری از گسترش ناآرامیها به دیگر کشورهای منطقه میشود. ۴ـ قفقاز و دریای خزر: تحولات قفقاز جنوبی و دریای خزر پس از جنگ اوکراین اهمیت ویژهای یافته است. ایران با طرح کریدور خلیج فارس-دریای سیاه به دنبال کاهش وابستگی به ترکیه در تجارت با اروپا،کاهش هزینههای حملونقل و تقویت جایگاه خود به عنوان «هاب ارتباطی منطقهای»است. این ابتکار میتواند موازنه قدرت در منطقه را تغییر دهد. هماهنگی با روسیه در مدیریت تنشهای قفقاز جنوبی، به ویژه در مناقشه آذربایجان و ارمنستان، از دیگر موضوعات مورد بحث بود. سفر عراقچی به مسکو نشاندهنده تلاش دو کشور برای ارتقای همکاریهای موقت به اتحاد استراتژیک بلندمدت، ایجاد بلوک مقاومت در مقابل هژمونی غرب و تقویت هماهنگی در بحرانهای منطقهای است. (مصطفی علیجانزاده)
▼ خبر ویژه
ادعایی که فقط به درد ابلهان و خوشباوران میخورد
خبرگزاری «اسپوتنیک» ضمن طرح این سؤال که «چرا همه دارند به ایران میروند؟» مینویسد: «هر گونه اقدام نظامی علیه ایران میتواند پایان سریع عمر سیاسی ترامپ را هم رقم بزند. اگر ایران اقتدار نظامی میدانی نداشت، امکان نداشت که اسرائیل و آمریکا از حمله به ایران خودداری کنند و قطعاً به ایران حمله کرده بودند.شعارهایی مانند اینکه ترامپ به دنبال دیپلماسی است و جلوی اسرائیل را برای حمله به ایران گرفته، فقط به درد ابلهان و خوشباوران میخورد. تنها چیزی که در میان سیاستمداران آمریکایی و اسرائیلی وجود ندارد، وجدان است. قطعاً در صورتی که ادعاهای آنها درباره ایران صحت داشت، آنها لحظهای درنگ نمیکردند تا به ایران حمله کنند و برایشان به هیچ وجه مهم نبود که میلیونها غیرنظامی کشته شوند. نتانیاهو افتخار میکرد که ایرانیها را قتل عام کند. چه بسا حتی افتخار میکرد که کار استر و مردخای را تمام کرده و باقیمانده ایرانیها را قتل عام کرده و در روز پوریم اسرائیلیها نام او را کنار استر و مردخای قرار میدادند.»
▼ اخبار
شکست رسانههای معاند در نبرد روایتها!
در جریان دور جدید مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، رسانههای معاند، مانند «بیبیسی فارسی» و «ایران اینترنشنال» تلاش کردند با شایعهسازی و فضاسازی منفی، تصویر تیم مذاکرهکننده ایرانی را تخریب کنند. شایعاتی، مانند «خودکار طلایی» و ادعای «تعلیق ۱۵ دقیقهای مذاکرات» به سرعت در این رسانهها منتشر شد، اما هیچیک از این روایتها در منابع رسمی تأیید نشد. در مقابل، تیم ایرانی با مدیریت رسانهای موفق و حضور خبرنگاران داخلی در محل مذاکرات، توانست روایتها را در دست بگیرد. «کسری ناجی» خبرنگار بیبیسی فارسی، در اعترافی صریح اذعان کرد، حضور فعال رسانههای داخلی سبب شده است تا روایت اول در اختیار رسانههای خارجی نباشد. این شکست رسانههای خارجی در جنگ روایتها، نشاندهنده موفقیت دیپلماسی و اطلاعرسانی دقیق ایران است.
ایران در قله قدرت دفاعی
«سردار تنگسیری» فرمانده نیروی دریایی سپاه، در گفتوگو با یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد، ایران قادر به مقابله با نیروهای فرامنطقهای است. وی تأکید کرد: «نیروهای مسلح ایران به ویژه در عرصه دریا به پیشرفتهای چشمگیری دست یافتهاند و قادرند از مرزهای آبی کشور دفاع کنند.» وی با اشاره به تاریخچه نیروی دریایی سپاه، از ساخت شناورهای پیشرفته و موشکهای بومی، مانند «نور» و «ظفر» یاد کرد و گفت: «امروز سرعت شناورهای ما به ۹۰ نات رسیده و توانایی مقابله با تهدیدات خارجی را داریم.» وی همچنین به رونمایی از ناو پهپادبر «شهید باقری» اشاره کرد که قادر است دو ناوگروه موشکانداز را با خود حمل کند. سردار تنگسیری در پایان، قدرت دفاعی کشور را نتیجه ایمان و تلاش نیروهای مسلح دانست و بر لزوم حفظ قوت و عزت کشور تأکید کرد.
دست بالای ایران در مذاکرات!
«بن سبطی» تحلیلگر اندیشکده صهیونیستی «بنیاد مطالعات امنیت ملی» درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا اظهار داشت: «ایران احساس میکند که در موقعیت قدرت قرار دارد و میتواند با کمترین امتیازات پیش برود.» وی با اشاره به گزارش «نیویورک تایمز» که ادعا کرده ترامپ مانع حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران شد، گفت: «ترامپ به هیچ وجه علیه رژیم ایران صحبت نمیکند و این به ایران احساس قدرت میدهد.» این کارشناس صهیونیست همچنین هشدار داد: «تفرقه بین رژیم صهیونیستی و آمریکا بهترین اتفاق برای ایران است» و افزود: «ایران وارد مذاکرات با احساس دست بالا شده است.»
حمام خون در سوریه!
«نیویورکتایمز» در گزارش تحلیلی جدید خود به کشتار سهروزه علویان در سوریه در ماه مارس سال جاری اشاره کرد و نوشت: «این کشتار توسط گروههای مسلح وابسته به حاکمان جدید سوریه و گروههای افراطی صورت گرفت که در آن بیش از ۱۶۰۰ غیرنظامی، عمدتاً از علویان به قتل رسیدند. در این مدت، نیروهای مسلح خانه به خانه رفتند و افراد را به قتل رساندند. در شهر بانیاس، جسدهای بسیاری در خیابانها پراکنده بود و بسیاری از ساکنان شهر به لبنان یا مناطق دورتر فرار کردند. گزارشها نشان میدهند که برخی از نیروهای دولتی نیز در این کشتارها مشارکت داشتند. این کشتار که به شدت فرقهای بود، وحشت زیادی را در بانیاس و دیگر مناطق علوینشین سوریه ایجاد کرد و به فرار هزاران نفر انجامید. به گفته منابع محلی، این قتلها با هدف انتقام از بشار اسد و علویان صورت گرفته است.»
جنایت جدید جنگی!
در پی حمله هوایی ارتش تروریستی آمریکا به بندر نفتی «رأس عیسی» در استان الحدیده یمن، دیدهبان حقوق بشر «یورو-مدیترانه» این اقدام را مصداق جنایت جنگی دانست. این حمله که شامگاه پنجشنبه با حدود ۱۴ حمله هوایی انجام شد، به شهادت حدود ۸۰ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۵۰ نفر، از جمله کارکنان بندر و امدادگران منجر شد. زیرساختهای اصلی بندر نیز بهطور گسترده تخریب شد. دیدهبان یورو ـ مدیترانه اعلام کرد، ارتش تروریستی آمریکا پیش از حمله هیچ هشداری برای محافظت از غیرنظامیان صادر نکرده و این اقدام را نقض آشکار قوانین بینالمللی بشردوستانه، از جمله کنوانسیونهای ژنو دانست. این نهاد خواستار تحقیقات بینالمللی درباره این حمله و پاسخگویی عاملان آن شد.
▼ اخبار کوتاه
◄ روزنامه «نیویورک تایمز» گزارش داد، وزیر دفاع آمریکا یک بار دیگر هم اطلاعات حساس امنیتی مربوط به حملات علیه یمن را در یک چت گروهی در سیگنال که همسر و برادرش هم عضو آن هستند، به اشتراک گذاشته است. این جزئیات، شامل برنامههای پرواز برای هواپیماهای جنگی درگیر در جنگ یمن روز ۱۵ مارس در چت گروهی سیگنال به اشتراک گذاشته شده است. به گفته یک مقام مطلع، این گروه چت پیش از تأیید رسمی مشاوران نزدیک هگزث تشکیل شده و هرگز اطلاعات طبقهبندیشدهای در آن مطرح نشده است.
◄ «عبدالباری عطوان» تحلیلگر برجسته عرب، در تحلیلی تازه در روزنامه «رأیالیوم»، سخنرانی اخیر دبیرکل حزبالله لبنان را یکی از مهمترین و حساسترین اظهارات وی پس از جانشینی «سیدحسن نصرالله» خواند. «شیخ نعیم قاسم» در این سخنرانی تأکید کرد، حزبالله هرگز سلاح خود را زمین نخواهد گذاشت و برای مقابله با حملات اسرائیل گزینههای متعددی در اختیار دارد. عطوان اظهار داشت، حزبالله پس از ضربات سنگین وارد شده در گذشته، به ویژه در جنگ ۳۳ روزه و پس از تغییرات سیاسی در منطقه، دوباره قدرت یافته است. او افزود، فرماندهی جدید حزبالله با استفاده از موشکهای بالستیک دقیق، عملیاتهای پیچیدهای علیه اهداف اسرائیلی اجرا کرده است.
◄ «مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن گفت: «حمله آمریکا به یمن از روز اولش شکست خورد. اطلاعات ما حاکی از آن است که ناو ترومن از روزهای اول جنگ، از خدمت خارج شده است. آمریکا به دلیل اقدامات خلاف معاهدات بینالمللی خود، مجازات خواهد شد. ترامپ میخواهد ما را در باتلاق بیندازد، اما باید او را رها کنیم تا خودش در آن بماند. مردم آمریکا باید بدانند ترامپ برای آنها ننگ به بار آورده و آمریکا در یمن از ابتدا شکست خورده است. اگر ترامپ احمق و نادان نبود، ناوهای هواپیمابرش به آتش کشیده نمیشد.»
◄ نشریه «اکونومیست» در سرمقاله اخیر خود هشدار داد: «سیاستهای اقتصادی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، موجب کاهش اعتماد جهانی به دلار شده و ممکن است جایگاه آن بهعنوان ارز ذخیره جهانی را به خطر اندازد. در ماههای اخیر، دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزهای اصلی بیش از ۹ درصد کاهش یافته است، در حالی که بازده اوراق خزانهداری ۱۰ ساله افزایش یافته است. این وضعیت نشاندهنده نگرانی سرمایهگذاران از افزایش ریسکهای اقتصادی در آمریکاست.»
◄«ابراهیم رضایی» سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: «معاون وزیر خارجه ایران اعلام کرد که رفع تحریمها باید بهگونهای صورت گیرد که به نفع اقتصاد ملت ایران باشد و صرفاً جنبه نمادین نداشته باشد.» وی افزود: «ایران بر حق غنیسازی اورانیوم تأکید دارد و این موضوع جزء خطوط قرمز مذاکراتی جمهوری اسلامی ایران به شمار میآید.»