انفجار بیسابقه در بندر شهیدرجایی همه ایران را بهتزده کرد. حجم انفجار تا آنجا بود که صدای آن در شهرهای اطراف نیز شنیده شد و طبق آنچه قابل مشاهده است، خسارات فراوانی به مهمترین بندر تجاری کشور وارد کرده است. در این بین، دهها نفر زخمی شده و طبق آمار تا صبح امروز متأسفانه 14 نفر از هموطنان جان خود را از دست دادهاند!
اما آنچه در این میان قابل توجه بود، حجم روایتهایی بود که بلافاصله در فضای مجازی شکل گرفت و مدیران کانالهای مختلف تلاش کردند هر یک توجهات را به خود جلب کرده و گوی سبقت را از رقیبان بربایند و روایت خود را به روایت اول و اصلی بدل کنند! گمانهزنیها یکی پس از دیگری ردیف شد، بدون آنکه راویان تلاش کنند برای ادعای خود دلیل و اسناد قابل قبولی ارائه کنند و باز هم افکار عمومی در وادی حیرت و سردرگمی قرار گرفت و آتش به اختیار هرکس هر تحلیلی را که خود دوست داشت، برگزید و قبول کرد، بدون آنکه برای پذیرش خود به اندازه کافی سند و مدرک مشاهده کرده باشد!
اینجا بار دیگر این سؤال مطرح میشود که در چنین شرایطی واقعاً چه باید کرد؟ چطور میتوان کاسبان حوادث را نزد افکار عمومی بیاعتبار کرد و اجازه نداد تا این رمالان و پیشگویان رسانهای و این «بدلفروشان روایت و خبر»، میداندار این معرکه شوند؟!
به نظر میرسد، در چنین وضعیتی وقتی اتاق بحران برای رسیدگی تمام قد به رخداد شکل میگیرد، یکی از مهمترین ارکان اتاق عملیات، باید شکل دادن به اتاق رصد و روایت باشد تا آنچه اتفاق افتاده، برای افکار عمومی روایت کند. روایتی معتبر که نه مبتنی بر ذائقه مخاطب و نه برای کسب فالوور، بلکه مطابق با واقعیات میدانی باشد که از بزرگنمایی و کوچکنمایی و رؤیاپردازی فاصله گرفته است! در این مسیر البته زمان نیز عامل تعیینکنندهای است و باید لحظه به لحظه خبر اول در دست این اتاق رسانه باشد و با دادن اطلاعات و اخبار دسته اول، برتری و اشراف خود را به رخ رقبا بکشد و آنها را منفعل و حاشیهنشین کند و امور افکار عمومی را در دست گیرد!
باید باور داشته باشیم که وجود چنین اتاقی در رخدادها و حوادث این چنینی به اندازه همان اهدای خون به مصدومان حادثه حائز اهمیت است؛ چرا که آن اهدا، جان دهها نفر را نجات خواهد داد و این دیگری اذهان میلیونها نفر را از انحراف و سردرگمی بیرون خواهد آورد و اجازه نخواهد داد عدهای سوار بر کار شده و افکار عمومی را دچار خطای در محاسبه کنند!(مهدی سعیدی)
▼ گزارش روز
برندگان و بازندگان هیجانات اقتصادی
دور سوم مذاکرات هستهای در عمان در حالی پایان پذیرفته است که به گفته مسئولان بسیار جدیتر بوده است. پیشبینی این روند کار چندان سختی نیست، غالباً در ابتدای مذاکرات مباحث پیرامون اهداف، اصول و چارچوب مذاکره صورت میگیرد و در مذاکرات بین ایران و آمریکا نیز چنین روندی دنبال شده است. در این مرحله اختلافات حداقل نیست و طرفین سعی میکنند امیدواری نسبت به آینده مذاکرات را افزایش دهند. در حقیقت، طی این مرحله انگیزههایی که طرفین را به سمت میز مذاکره سوق داده است، به صورت مکتوب و به عنوان یکی از اسناد مذاکرات مورد توافق قرار میگیرد. در ادامه کار مذاکرات پیچیدهتر میشود و یکی از طرفین به این مسئله نگاه میکند که منافع من در چه صورتی تأمین میشود؟ هر اندازه که مذاکرات بیشتر جلو میرود، موارد مورد اختلاف و مناقشه بیشتر میشود و به نوعی روند مذاکرات سختتر و کندتر میشود و در نهایت مذاکرات در اوج سختی خود ممکن است به نتایجی مبتنی بر خواستههای حداقلی طرفین و حتی شکست بینجامد.
این روند یک حرکت طبیعی در مذاکرات سیاسی بین ایران و آمریکاست. بیشترین تأثیر این مذاکرات نیز بر تولیدکنندههای داخلی و تجار بزرگ اقتصادی است. این افراد از هیجان در بازار ارز گریزان هستند؛ زیرا اگرچه ممکن است در این هیجانات سود زیادی ببرند، به همان اندازه ممکن است زیان بزرگی هم متوجه آنها شود. هیجاناتی که در بازار ارز و تحت تأثیر مذاکرات ایران و آمریکا مشاهده میشود، از سوی دو دسته بازیگر اقتصادی شکل میگیرد: دسته اول هیجانسازان هستند، این افراد که به شکل واسطه و دلال در بازار ارز فعال هستند، معمولاً رفتاری بر خلاف موج دارند. تعدادشان اندک، اما تأثیرگذاری آنها به نسبت زیاد است. گزارشهای رسیده از بازار حاکی از آن است که اگرچه فضای بازار ارز در قیمتهای فعلی کم التهاب و آرام است، خریداران عمده ارز واسطهها هستند. این افراد که به صورت شبکهای قیمت ارز در بازار آزاد را تحت تأثیر قرار میدهند، برندگان ایجاد هیجان هستند. اما دسته دوم کسانی هستند که بازی خورده هیجانات هستند. این دسته از بازیگران که بخشی از مردم عادی جامعهاند، معمولاً تحت تأثیر گروه اول قرار میگیرند و به همان اندازه که گروه اول سود میکنند، آنها زیان میبینند. سخن پایانی اینکه مذاکرات سیاسی بین ایران و آمریکا و چشمانداز آینده آن عامل ایجاد هیجان در بازار ارز نیستند؛ بلکه واسطهها و دلالان هستند که این هیجان را به وجود آورده و مدیریت میکنند و لذا انتظار میرود بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نقش مؤثرتری در مدیریت بازار ارز ایفا کنند.(علی کارگر)
▼ خبر ویژه
رژیم صهیونیستی و پروژه تجزیه سوریه!
رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد سوریهای ضعیف و تجزیه شده است که کردها، دروزیها و علویها هر یک حکومتهای جداگانهای تشکیل دهند. صهیونها بر اساس ذات و تاریخچه خود، در تلاش هستند سرزمینهای مختلف را غصب کنند و با تجزیه تدریجی آن، به گسترش قلمرو جعلی خود بپردازند. این رژیم تلاش میکند با فشار بر آمریکا، مانع از تشکیل دولت مرکزی قدرتمند در سوریه شود و در عین حال با افزایش نفوذ ترکیه مقابله کند. پس از سقوط نظام اسد در دسامبر ۲۰۲۴، رژیم صهیونیستی حملات هوایی گستردهای علیه زیرساختهای سوریه انجام داد و مناطق راهبردی، مانند «جبلالشیخ» را اشغال کرد. تحلیلها نشان میدهد، افزایش قدرت ترکیه در سوریه نگرانیهای جدیدی برای تلآویو ایجاد کرده است. رژیم صهیونیستی اکنون سوریه متلاشی شده را تنها راه تضمین امنیت خود میداند و همچنان بر سیاست تخریب و فشار ادامه میدهد.
▼ اخبار
ایران، آمریکا را پشت سر میگذارد!
موشکهای هایپرسونیک با سرعتی بیش از پنج برابر صوت (ماخ ۵) و مسیر پروازی پیشبینیناپذیر، چالش بزرگی برای سامانههای دفاعی به شمار میآید. به گزارش «میدل ایست آی»، ایران موفق شده است در برابر این فناوری پیشرفته آمریکا به موفقیتی تاریخی دست یابد. این رسانه مینویسد: «چین در سال ۲۰۲۳ با توسعه پنج موشک هایپرسونیک، از جمله سامانه «DF-ZF» با سرعت ۱.۶ کیلومتر بر ثانیه، از ایالات متحده پیشی گرفت. در این عرصه، روسیه با موشکهای «Avangard» و «Zircon»، و ایران و کرهشمالی با پیشرفتهای چشمگیر، تعادل نظامی را تغییر دادهاند. موشکهای هایپرسونیک با قدرت مانور بالا، دفاع را بسیار دشوار کرده و آمریکا و ژاپن در حال توسعه سامانههای دفاعی جدید هستند که پیشبینی میشود تا یک دهه آینده آماده شوند. این تحولات موقعیت ایران را در رقابت فناوریهای پیشرفته دفاعی تثبیت کرده است.»
شکست جبهه باطل با همه امکانات مادی!
«سردار علی فدوی» جانشین فرمانده کل سپاه، در مراسم سالگرد «شهید محمدعلی حقبین» گفت: «انقلاب اسلامی ما را در جبهه حق قرار داد و این توفیق الهی است که در تمامی صحنههای ۴۶ سال گذشته، مردم ایران در صف حق ایستادهاند.» وی با اشاره به اعتراف مقامات آمریکایی درباره ناتوانی مقابل ایران، افزود: «با وجود توانمندیهای مادی جبهه باطل، اراده ملت ولایتمدار باعث ناکامی دشمنان شده است.» سردار فدوی تأکید کرد: «خداوند وعده نصرت به حقطلبان داده و تحقق این وعده را در پیشرفت کشور شاهدیم.» وی همچنین نقش برجسته شهدایی، چون شهید حقبین را در پیروزیهای منطقهای ستود و گفت: «راه شهدای گرانقدر با بصیرت جوانان امروز تداوم یافته است.»
خباثت اینترنشنالی!
شبکه ضدایرانی «ایران اینترنشنال»، اظهارات اخیر «دونالد ترامپ» در مصاحبه با مجله «تایمز» را تحریف کرد و به نقل از او وعده بمباران مردم ایران پس از شکست مذاکرات را مطرح کرد. ترامپ در این مصاحبه اعلام کرد، احتمالاً برای رسیدن به توافق با ایران، اقدام نظامی لازم خواهد شد؛ اما ترجیح میدهد این توافق بدون بمباران حاصل شود. در حالی که ترامپ هیچ اشارهای به بمباران مردم ایران نکرده بود، اینترنشنال ترجمهای متفاوت از سخنان او ارائه داد و مدعی شد، ترامپ به بمباران مردم ایران اشاره کرده است. این تحریف اظهارات ترامپ در اینترنشنال، بهویژه در زمینه تهدیدهای نظامی علیه ایران، با هدف ایجاد ترس و نگرانی در میان مخاطبان و تداوم گفتمان تهدیدات نظامی از سوی آمریکا و اسرائیل علیه ایران منتشر شده است.
هاروارد و بروکینگز؛ روایت مشترک از افول آمریکا
با وخامت وضعیت اقتصادی و تنشهای داخلی، بحث افول آمریکا بار دیگر در محافل تحلیلی این کشور جدی شده است. «جوزف نای» نظریهپرداز مشهور قدرت نرم، در مقالهای تأکید کرده است، اگر سال ۲۰۲۵ به منزله نقطه عطفی در تاریخ آمریکا ثبت شود، علت آن سیاستهای اشتباه داخلی و خارجی واشنگتن خواهد بود. او سیاستهای انزواطلبانه ترامپ را عامل تضعیف موقعیت جهانی آمریکا دانسته است. همزمان «کوشیک باسو» اقتصاددان برجسته، با اشاره به جنگ تجاری ترامپ، هشدار داده است این سیاستها افول اقتصادی آمریکا را شتاب بخشیده است. «نادیا شدلا» از اندیشکده «بروکینگز» نیز کاهش قدرت تولید و فرسودگی آموزش را از عوامل سقوط برتری آمریکا میداند و تأکید میکند همگرایی قدرتهایی مانند روسیه، چین، ایران و کره شمالی برای به چالش کشیدن منافع آمریکا، روند افول واشنگتن را تسریع کرده است.
پشیمانی پاکستان از سه دهه حمایت از تروریسم!
«خواجه آصف» وزیر دفاع پاکستان، در مصاحبهای با «اسکای نیوز» تأیید کرد، کشورش به مدت سه دهه از گروههای تروریستی و شبهنظامیان فعال در کشورهای منطقه پشتیبانی کرده است. وی در پاسخ به پرسش «یلدا حکیم» مجری اسکای نیوز، مبنی بر سابقه پاکستان در حمایت، پشتیبانی، آموزش و تأمین مالی گروههای تروریستی، گفت: «ما این کارها را برای ایالات متحده و کشورهای غربی، از جمله بریتانیا، انجام دادیم.» خواجه آصف همچنین این اقدام را اشتباهی دانسته که اکنون پاکستان از تبعات آن آسیب میبیند!
▼ اخبار کوتاه
◄ «منشه امیر» مدیر رادیو رژیم صهیونیستی و «بنسبطی» سخنگوی پیشین این رژیم، در اظهاراتی از رویکرد دونالد ترامپ در مذاکرات با ایران ابراز نگرانی کردند. آنها جمهوری اسلامی را در عرصه مذاکرات «کارکشته» توصیف کرده و تأکید کردند: «آمریکا نه تنها مخالفتی با برنامه هستهای ایران نکرده، بلکه به غنیسازی در خاک ایران نیز رضایت داده است.»
◄ «محسن دهنوی» سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام در توئیتی نوشت: «ایران از فرصت جنگ اوکراین استفاده کرد و تفاهم ایران و روسیه برای تجارت ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز امضا شد. جایگزینی این گاز با گازوئیل و مازوت نیروگاهها، میتواند سالانه تا ۲۰ میلیارد دلار درآمدزایی ایجاد کند. جنگ تعرفهای نیز فرصتی برای تضمین صادرات نفت ایران به چین است.»
◄ روزنامه «فایننشال تایمز» گزارش داد، ۳۰۰ کارمند گوگل به همکاری این شرکت با رژیم صهیونیستی در زمینه فناوری هوش مصنوعی اعتراض کردهاند. این اعتراضات به دنبال گزارشهایی مبنی بر فروش خدمات رایانش ابری و فناوری هوش مصنوعی به وزارت جنگ رژیم اشغالگر مطرح شده است. پیش از این، ۲۸ کارمند گوگل به دلیل مخالفت با قرارداد رایانش ابری با اسرائیل اخراج شده بودند. کارکنان گوگل همچنین نگرانی خود را از استفاده احتمالی این فناوری در عملیاتهای نظامی ابراز کرده است.
◄ نیروی دریایی سپاه تمام امکانات خود را برای مدیریت حادثه بندر «شهید رجایی» بندرعباس بسیج کرد. بالگردهای آتشنشان، آمبولانسها، نیروهای واکنش سریع و مراکز درمانی این نیرو بلافاصله پس از وقوع حادثه به منظور امدادرسانی به حالت آمادهباش درآمدند.
◄ روزنامه «اسرائیل هیوم» در گزارشی نوشت: «پیشرفت مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان باعث نگرانی شدید تلآویو شده است.» این رسانه عبری تصریح کرد: «حتی اقدام نظامی گسترده از سوی ایالات متحده نیز نمیتواند به طور کامل برنامه هستهای ایران را نابود کند.»
◄ در مراسم تشییع «پاپ فرانسیس» در واتیکان، کاردینال «جیوانی باتیستا ری» با یادآوری اختلاف پاپ با ترامپ تأکید کرد: «پل بسازید، نه دیوار!» کاردینال ۹۱ ساله در حضور بیش از ۲۵۰ هزار نفر گفت: «پاپ همواره خواستار صلح، مذاکره و پرهیز از جنگ بوده و خشونت را محکوم کرده است.» وی افزود: «پاپ هشدار داده بود که جنگ تنها خانهها و جان انسانها را نابود میکند.»
◄ هتلی در ژاپن برای پذیرش شهروندان صهیونیست شرط گذاشته و به آنها گفته که باید تعهدی را مبنی بر اینکه در جریان خدمت سربازی در اراضی اشغالی مرتکب جنایت جنگی نشدهاند، امضا کنند. در ماههای گذشته برخی کشورهای دنیا که مقصد توریستی هستند، از ورود گردشگران صهیونیستی به کشورشان جلوگیری کردهاند و یا ورود آنها را محدود به بررسیهای بیشتر کردهاند.