سوریه در روزهای اخیر آماج حملات گسترده رژیم صهیونیستی قرار گرفته است چنانکه جنگندههای رژیم صهیونیستی در حریم هوایی استانهای طرطوس، لاذقیه، درعا، حمص، حماه و دمشق به پرواز درآمدند.هواپیماهای جنگی رژیم صهیونیستی اطراف روستای شطحه در شمال غرب حماه را بمباران کردند.برخی رسانهها نیز از بمباران یک هدف نظامی در منطقه جبل الشعره در حومه لاذقیه خبر میدهند.جنگندههای رژیم صهیونیستی مقر تیپ ۴۱ ارتش سوریه را در منطقه حرستا در شمال شرق دمشق هدف قرار دادند.
برخی رسانهها نیز از چهار حمله به اطراف پایتخت سوریه از جمله منطقه کسوه خبر میدهند. مرکز موسوم به دیده بان حقوق بشر سوریه در گزارشی اعلام کرد که رژیم صهیونیستی با ۲۰ بمباران، شدیدترین حمله هوایی از ابتدای سال ۲۰۲۵ را به سوریه انجام داد. هواپیماهای جنگی رژیم صهیونیستی همچنین مکان تجمع تانکها و ادوات زرهی در شهرک ازرع و گردان موشکی موثبین در درعا و گردان پدافند هوایی در جبل الشعره استان لاذقیه را هدف قرار دادند.پادگانهای آموزشی شبه نظامیان وابسته به دولت موقت سوریه در استان حماه و شمال استان قنیطره از دیگر اهداف بمباران شده در سوریه بود.تلویزیون رژیم صهیونیستی از آمادگی این رژیم برای حمله به اهداف بیشتری در سوریه خبر داد و اعلام کرد که این حملات مورد موافقت بنیامین نتانیاهو قرار گرفته است. تلویزیون رژیم صهیونیستی در این گزارش افزود که این اهداف شامل زیرساختهای نظامی و غیرنظامی وابسته به دولت کنونی سوریه است. این حملات به 400 متری کاخ ریاست جمهوری که جولانی سرکرده تحریر الشام در آن ساکن است رسیده است.
این حملات در حالی صورت میگیرد که پیش از آن اخبار و گزارشهای منتشره نشان میدهد که جولانی نسبت به امنیت و همراهی با صهیونیستها اعلام آمادگی کرده بود. سناتورهای آمریکایی اعلام کردند در نامه دمشق به ترامپ بر آمادگی برای پیوستن به طرح آبراهام یا همان سازش با رژیم صهیونی تاکید شده است. در توافقات انگلیس و دمشق نیز جولانی در ازای لغو تحریمها و تثبیت موقعیت خود وعده ارتباط با این رژیم تا سال 2026 را داده بود. شیبانی وزیر خارجه او نیز رسما اعلام کرده است که دشمنی با تل آویو ندارد. این سخنان سازشجویانه در جویانه در حالی است که واکنش حاکمان جدید دمشق به این تجاوزگری نیز جای تامل دارد چنانکه به جای تاکید بر مقابله مسلحانه با متجاوزان، دفتر ریاست دولت موقت سوریه با انتشار بیانیهای اعلام: ما حمله هوایی اسرائیل به کاخ ریاست جمهوری را که نشاندهنده تنشآفرینی خطرناک علیه نهادهای دولت و حاکمیت کشور است، به شدت محکوم میکند.این بیانیه افزود: این حمله، نشاندهنده ادامه اقدامات متهورانه برای ایجاد بیثباتی در سوریه و تشدید بحرانهای امنیتی و ضربه زدن به امنیت ملی و وحدت ملت سوریه است.این دفتر از جامعه جهانی و کشورهای جهان خواست از این کشور در زمینه رویارویی با این تجاوز خصمانه و نقض قوانین و کنوانسیونهای بینالمللی حمایت کنند. دفتر دولت موقت سوریه همچنین از کشورهای عربی خواست برای حمایت از این کشور، مواضع واحدی اتخاذ کرده و پشتیبانی کامل خود را از دمشق در زمینه مقابله با این حملات اعلام کنند تا بدین صورت، حقوق ملتهای عرب در مقابله با اقدامات خصمانه اسرائیل را تضمین شود.
این سخنان نشان میدهد که عملاً دمشق طرحی برای مقابله و درگیری با اشغالگران ندارد و این سناریوی هدفمند بودن و هماهنگی میان طرفین در قبال این حملات را آشکارتر میسازد. هر چند که برخی رسانهها غربی- صهیونی برآنند تا این درگیری را به تنش میان ترکیه و تل آویو نسبت دهند اما صورت نگرفتن اقدامی از سوی آنکارا و نیز سکوت معنا دارد اروپا و آمریکا در برابر اشغالگری صهیونیستها این سناریوی ادعایی را باطل میسازد.
چرایی این حملات؟
از یک سو در عرصه داخلی نتانیاهو با بحران اعتراضات داخلی به تبادل اسرا مواجه است در حالی که آتش سوزی در ارتفاعات قدس اشغالی و ناتوانی در مهار آن بر شدت این بحران افزوده است. در همین حال باز شدن پرونده رژیم صهیونیستی در دادگاه لاهه با محوریت بحران انسانی غزه ابعاد دیگر این نابسامانیها را به همراه دارد. در حوزه منطقهای نیز رژیم صهیونیستی از یک سو با شدت گرفتن اعتراضات به ادامه محاصره غزه و استفاده از سلاح گرسنگی برای باجخواهی درمذاکرات آتش بس مواجه است چنانکه در رویکردی نمادین فرانسه و انگلیس نیز از احتمال به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین خبر دادهاند از سوی دیگر نیز در لبنان رژیم صهیونیستی هر روز حملات جدیدی را به غیر نظامیان بویژه در ضاحیه و جنوب لبنان صورت میدهد. در چنین شرایطی سران این رژیم امیدوارند با برجسته شدن بحران سوریه و البته تشدید تحرکات نظامی خود در این کشور از یک سو از میزان فشارهای داخلی بر نتانیاهو کاسته شود و از سوی دیگر افکار عمومی از استمرار نسل کشی غزه و اشغالگری در لبنان به حاشیهها منحرف شود.
نکته مهم دیگر تغییر چهره رژیم صهیونیستی از یک جنایتکار و اشغالگر به یک ناجی است. در اقدامی ناگهانی مناطق دروزی نشین جنوب سوریه با بحران و درگیری با شبه نظامیان جولانی مواجه شد که با واکنش به اصطلاح ناجیانه صهیونیستها همراه شد.
شواهد نشان میدهد که صهیونیست ها با تجزیه سوریه برآنند تا پروژه از نیل تا فرات را محقق سازند در حالی که در یک تقسیم کار در حوزه سوریه صهیونیستها اشغالگری به بهانه ناجی دروزی ها بودن را اجرا می کنند و از سوی دیگر آمریکاییها در عراق و اقلیم کردستان شرایط را برای نفوذ صهیونیستها فراهم می کنند که انتقال نیروهای آمریکایی از سوریه به عراق میتواند در این چارچوب باشد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد: اقدامی که علیه مجتمع کاخ ریاست جمهوری در دمشق انجام دادیم، پیام شفافی به نظام سوریه بود.نتانیاهو گفت: ما به حمایت از دروزیها در سوریه پایبند هستیم و اجازه نخواهیم داد که به آنها آسیبی برسد.وی افزود: ما به اقدام قاطع علیه هرگونه تلاشی برای آسیب به دروزیها ادامه خواهیم داد. این ادعاها از سوی سران رژیم در حالی صورت میگیرد که آنها 20 ماه است که به نسل کشی در غزه و اشغالگری در لبنان میپردازند. این شرایط نشان میدهد که این رژیم از یک سو به دنبال تثبیت مواضع اشغالی در سوریه است در حالی که همزمان طرحی بزرگتر به نام تجزیه سوریه را نیز دنبال می کند. سناریویی که با خواست غربیها نیز همراه است تا از آن برای برهم زدن ثبات کل منطقه بهره گیرند. شواهد نشان میدهد که صهیونیست ها با تجزیه سوریه برآنند تا پروژه از نیل تا فرات را محقق سازند در حالی که در یک تقسیم کار در حوزه سوریه صهیونیستها اشغالگری به بهانه ناجی دروزی ها بودن را اجرا میکنند و از سوی دیگر آمریکاییها در عراق و اقلیم کردستان شرایط را برای نفوذ صهیونیستها فراهم می کنند که انتقال نیروهای آمریکایی از سوریه به عراق میتواند در این چارچوب باشد.
این رویکرد تجزیه طلبانه زمانی آشکارتر میشود که شورای نظامی سویدا در سوریه با هشدار به کشورهای حامی هیئت تحریر الشام، اعلام کرد که به هیچ وجه اجازه ورود نیروهای امنیتی وابسته به دولت موقت حاکم بر دمشق، به جبل العرب را نخواهد داد.
شورای نظامی سویدا اعلام کرد: ما رسماً موافقت کاملمان را با بیانیه شیخ حکمت الهجری، رئیس معنوی طایفه مسلمانان دروزی اعلام میکنیم. شورای نظامی سویدا افزود: ما از شورای امنیت میخواهیم تا منطقه امن را در سویدا و مناطق اطراف آن با نظارت نیروهای بینالمللی بیطرف ایجاد کند. ما از سازمان ملل میخواهیم تا تیمهای تحقیقات را به صورت هرچه سریعتر برای مستندسازی جنایتها و محاکمه بینالمللی عاملان جنایتها اعزام کند. این شورا تصریح کرد: ما به کشورهای حامی هیئت تحریر الشام نسبت به ادامه حمایت مالی از گروههای تروریستی که دست به پاکسازی طایفهای میزنند، هشدار میدهیم. این مواضع زنگ خطر تجزیه سوریه را شدت می بشد بویژه آنکه معطوف شدن افکار عمومی به منطقه دروزیها میتواند مولفهای برای تقویت بخشهای کردنشین جهت اعلام خودمختاری آنها نیز باشد. به عبارتی دیگر آنچه امروز در سوریه جریان دارد تبانی میالن حاکمان جدید دمشق؛ غرب و صهیونیستهاست که در نهایت چند پاره سازی سوریه و بهره گیری از آنها برای ناامن سازی منطقه را دنبال میکند. مسئلهای که تنها راه مقابله با آن سلاح مقاومت است که تا به امروز سدی در برابر اشغالگری صهیونیستها بوده است.