صفحه نخست >>  عمومی >> مصاحبه
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۰  ، 
کد خبر : ۳۷۵۸۴۱
مرتضی افقه، اقتصاددان در گفت‌و‌گو با بصیرت

مهار تورم از مسیر ثبات اقتصادی امکان پذیر است

کارشناس و تحلیلگر اقتصادی و عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز گفت: در شرایطی که دارندگان سرمایه نگران از دست رفتن سرمایه خود به دلیل نوسانات اقتصادی هستند وجود ثبات در دل ِ اقتصاد عامل بسیار مهم و تعیین‌کننده‌ای است که باید به صورت جدی بدان پرداخت و آن را در بازار‌ها جاری و ساری کرد تا بخشی از مشکلات اقتصادی کشور حل شود و زمینه برای بهبود سایر حوزه‌ها باز شود.
پایگاه بصیرت / گفت‌وگو از مریم احمدی
«مرتضی افقه» اقتصاددان در گفت‌و‌گو با «بصیرت» در خصوص موضوع چرایی بالا ماندن قیمت کالا‌ها و خدمات در دوره‌های کاهش نرخ ارز برخلاف افزایش قیمت‌ها بلافاصله بعد از بالا رفتن نرخ ارز به دلایل این موضوع اشاره کرد و گفت: یکی از موضوعاتی که اصولا مردم در مواجهه با مسئولان و کارشناسان اقتصادی مطرح می‌کنند آن است که چرا در هنگامه افزایش نرخ ارز قیمت کالا‌ها و خدمات به یک باره دچار شوک می‌شود و روند صعودی طی می‌کند، اما علی‌رغم کاهش نرخ دلار شاهد ریزش سریع قیمت کالا‌ها و خدمات نیستیم.
وی در این باره توضیح بیشتری داد و گفت: بدین دلیل که بازار شناخت کافی از شرایط اقتصاد دارد یعنی کارگزاران بازار اعم از من و شمای مصرف‌کننده به دلیل وجود نوسانات اقتصادی و ارزی در اقتصاد ایران طی سه دهه گذشته و بحران‌هایی که از سر گذرانده است نگران است. تجربه یک فروشنده و تولیدکننده و نگرانی بابت نوسانات قیمتی مانع از آن می‌شود که بعد از ریزش نرخ ارز شاهد تغییرات فوری در نرخ کالا‌ها و خدمات باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز و استاد اقتصاد گفت: با توجه به نوسانات اقتصاد ایران طی سال‌های گذشته اصولا تولیدکننده و وارد کننده نمی‌تواند با موضوعاتی مثل مذاکره و اخبار مثبتی که صد درصد تایید شده نیست قبل از توافق اصلی و رفع تحریم‌ها تصمیم زودهنگام بگیرد، زیرا بیشتر کالا‌های خریداری شده طی ماه‌های گذشته با ارز‌های بازار آزاد و با نرخ‌های بیش از ۹۰ هزار تومان خریداری و ثبت سفارش شده است.
مرتضی افقه گفت: فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان همچنان نمی‌دانند سقف قیمت ارز چه می‌شود، زیرا نسبت به روند مذاکرات اینکه با موفقیت تمام می‌شود یا به شکست می‌انجامد اطلاعات شفافی ندارند از این رو وقتی نگران هستند که ممکن است در پس هر تنش سیاسی نرخ ارز بالا برود به سرعت نمی‌توانند قیمت کالا‌ها را تغییر دهند بنابراین طبیعی است واکنش بازار مثل واکنش بازار ارز احساسی و فوری نباشد.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد: از سوی دیگر وقتی وارد کننده و تولید کننده مواد اولیه و کالای مورد نیاز تولید خود را با ارز نرخ آزاد خریداری کرده و نقدینگی مناسبی نیز برای تداوم روند کار ندارد نمی‌تواند کالای تولید شده را با نرخ‌های پایین براساس نرخ ارز امروز به فروش برساند، به همین دلیل بازار روی قیمت‌های فعلی تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات می‌ماند بنابراین در صورتی که پالس‌های مثبتی در خصوص باز شدن در‌های اقتصاد جهانی به روی ایران مخابره شود در فاز‌های جدید با وجود چشم‌انداز‌های مثبت می‌توان امیدوار بود که در دوره‌های زمانی آینده شاهد کاهش نرخ کالا‌ها و خدمات و تثبیت قیمت‌ها باشیم.
مرتضی افقه اقتصاددان گفت: یکی از اصلی‌ترین مشکلات کنونی کشور که تولید کننده تا مصرف‌کننده درگیر آن است بالا بودن قیمت ارز نیست بلکه بی‌ثباتی قیمت هاست. بی‌ثباتی قیمت مشکلات عدیده‌ای در اقتصاد ایجاد می‌کند و مانع بسیار بزرگی بر سر راه سرمایه‌گذاری در اقتصاد است.
وی در این باره تاکید کرد: باید به سمت ثبات قیمت‌ها برویم، در این صورت است که زمینه برای سرمایه‌گذاری باز می‌شود ضمن اینکه بی‌ثباتی قیمت‌ها روح و روان مردم و مصرف‌کننده و تولید کننده را دچار آسیب می‌کند بنابراین مسئولان اقتصادی باید به این موضوع اهمیت نشان دهند، زیرا در شرایطی که دارندگان سرمایه نگران از دست رفتن سرمایه خود به دلیل نوسانات اقتصادی هستند وجود ثبات در دل ِ اقتصاد عامل بسیار مهم و تعیین‌کننده‌ای است که باید به صورت جدی بدان پرداخت و آن را در بازار‌ها جاری و ساری کرد تا بخشی از مشکلات اقتصادی کشور حل شود و زمینه برای بهبود سایر حوزه‌ها باز شود.
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات