توافق بیسابقه و مستقیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با حماس برای آزادی عیدان الکساندر، اسیر آمریکایی که کاملاً بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی را دور زد؛ ضربه سیاسی بزرگی به وی بود که مدتهاست از توانایی اش در انحصار کانالهای ارتباطی و تأثیرگذاری بر مواضع دولت آمریکا و قدرتهای بینالمللی سخن میگوید. این توافق گواه آشکار و صریحی بر آغاز فرسایش جایگاه و نقش رژیم صهیونیستی در معادلات منطقه ای، حتی میان نزدیک ترین متحدش، یعنی آمریکاست.
آنچه جدی بودن و تأثیر توافق و تحول در روابط مستقیم میان حماس و واشنگتن را افزایش میدهد، اینکه این توافق در غیاب آشکار کابینه نتانیاهو انجام شد
این تحول قابل توجه در روابط حماس و واشنگتن، نشان دهنده تغییر کیفی و راهبردی در رویکرد واشنگتن به حماس به عنوان بازیگر تأثیرگذار و کلیدی در جنگ غزه است. علاوه بر این، نشان می دهد ترامپ توانست دستاورد قابل توجهی در سفر خود به منطقه کسب کند و شکست فاجعهباری برای نتانیاهوست که همچنان از پیشبرد توافق جامع تبادل زندانیان برای حفظ ائتلاف و آینده سیاسی خود طفره میرود.
آمریکا پس از اینکه متوجه شد سرنوشت زندانیان در حال دستکاری است، رویکرد شناختهشدهای را در حوزه مذاکره در پیش گرفت که به «میانبر» معروف است و آن دور زدن کابینه نتانیاهوست. چنین توافقی زلزله ای سیاسی بود که ناتوانی راهبردی بیسابقه رژیم صهیونیستی را در رابطه با موضوع زندانیان دربند حماس آشکار کرد و در را به روی معادلات جدیدی در منطقه گشود که میتواند هر لحظه موازنه را به هم بزند.
آنچه جدی بودن و تأثیر توافق و تحول در روابط مستقیم میان حماس و واشنگتن را افزایش میدهد، اینکه این توافق در غیاب آشکار کابینه نتانیاهو انجام شد، کابینه ای که بارها پرونده زندانیان را به دلایل سیاسی آشکار دستکاری کرده است. این موضوع به وسیله باراک راوید، روزنامهنگار برجسته صهیونیست تأیید شد و گفت: رژیم صهیونیستی حتی از مذاکرات مطلع نبود.
این موضوع باعث شد رسانههای صهیونیستی و به ویژه کانالهای خبری، این رویداد را زلزلهای در کابینه نتانیاهو توصیف کنند و بگویند، این اتفاق سیلی محکمی به صورت نتانیاهو بوده و پیروزی سیاسی و اخلاقی بیسابقهای را از ابتدای جنگ به حماس اعطا کرده است. کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی درباره توافق گزارش کرد: با توافق مستقیم و بیسابقه حماس و دولت آمریکا، ترامپ نه تنها به صورت نتانیاهو سیلی زد، بلکه مشروعیتی بینظیر از ابتدای جنگ به حماس بخشید.
پس از اعلام جزئیات توافق به وسیله رئیس جمهور آمریکا، خانوادههای زندانیان صهیونیست در بند حماس این سؤال را مطرح میکنند؛ جایگاه رژیم صهیونیستی در توافق کجاست؟ این موضوع باعث شد بیانیهای تند خطاب به نتانیاهو صادر کنند و بگویند: بار دیگر آمریکا مسئولیت آزادی گروگانها را بر عهده دارد، نه رژیم صهیونیستی. کابینه در انجام وظیفه خود شکست خورده است و دیگر مردم به آنها اعتماد ندارند.
از آنجایی که فرستاده دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا رسماً به رژیم صهیونیستی اطلاع خواهد داد یا داده است، این توافق برای صهیونیست ها الزام آور است و قادر به اعتراض یا رد آن نخواهند بود. این مطلب را روزنامه «اسرائیل هیوم» فاش و در آن موافقت رژیم صهیونیستی را با گشودن کریدورهای بشردوستانه برای امدادرسانی در ازای توافق تأیید کرد. پیش تر پیامی از سوی آمریکا به نتانیاهو ارسال شده بود که نشان دهنده مخالفت آمریکا با گسترش عملیات زمینی در غزه بود. این به معنای تسلیم سیاسی در برابر فشار دولت ترامپ و مانور هوشمندانه حماس در زمانی است که رژیم صهیونیستی در حال آماده شدن برای گسترش دامنه عملیات نظامی در نوار غزه بود.
نکته جالب درباره توافق اینکه کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی فاش کرد، رئیس جمهور آمریکا به طور مستقیم در جریان آن قرار گرفته و حتی نقش مستقیمی در توافق داشته است. بنابراین، ترامپ پس از توافق اخیر با یمن، ضربه دیگری به نتانیاهو وارد کرده، همزمان به حماس مشروعیت سیاسی داده و شکست راهبردی به یکی از قدرتمندترین رژیمهای راستگرا در تاریخ صهیونیسم وارد کرده است.
حماس موفق شد پیامی به ترامپ ارسال کند و آمادگی خود را برای آغاز فوری توافق نهایی برای پایان دادن به جنگ و تبادل اسیران، به همراه تمام تمهیدات لازم برای سایر موضوعات اعلام کند. این توافق چندین موضوع را مشخص کرد که مهمترین آنها توقف کارزار گرسنگیزایی رژیم صهیونیستی در نوار غزه، خنثی کردن طرح کمکی که به وسیله ارتش اشغالگر صهیونیستی در حال تهیه بود و سوءاستفاده از غذا به عنوان کارت باجگیری رژیم صهیونیستی برای آواره کردن جمعیت نوار غزه است.
منبع: راهبرد معاصر