در این بازارها، بازگشایی بورس پس از تعطیلی دو هفتهای به دلیل شرایط جنگی، افت زیادی داشت که برای کنترل این بازار و جلوگیری از خروج پول حقیقی، باید یکسری بستههای حمایتی در نظر گرفته شود.
یکی از سوالاتی که در شرایط پساجنگ به ذهن متبادر میشود این است که با آرام شدن فضای کشور و با کاهش تنشها، معمولاً دولت و متولیان امر برای جان گرفتن دوباره فضای اقتصادی و کسبوکارها چه نوع حمایتها و تدابیری باید به کار بندند تا مجدداً رونق به اقتصاد برگردد؟
در ابتدا باید گفت در شرایط بحرانی، همه دولتها، حتی دولتهای سرمایهداری، وارد میشوند و برای مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، برنامهها و سیاستهای خاص حمایتی دارند. در این زمینه دولت باید یکسری حمایتها و معافیتهای مالی، بیمهای یا مهلتدادنهای مالیاتی و بیمهای برای تولیدکنندگان ــ بهویژه آن دسته از کسبوکارهایی که از جنگ متضرر شدهاند ــ در نظر بگیرد.
اول باید یک تفکیکی بین کسانی که از جنگ متضرر شدهاند قائل شد. چون زمان جنگ کوتاه بود و در طی ۱۲ روز به آتشبس ختم شد، صنایع و شرکتهای بزرگ و متوسطی که مستقیماً با آنها پرتابهای صورت گرفته، باید برآورد خسارت شوند و هزینههای آنها بدون کموکاست پرداخت شود.
ارائه تسهیلات با شرایط ویژه (مانند اقساط بلندمدت و نرخ سود پایین) به واحدهای تولیدی و صنعتی آسیبدیده از جنگ، یک مدل است که باید بهسرعت اجرا شود.
در این بین، بیشترین خسارتها به منازل و مغازههای برخی از مردم وارد شده است که این هم چندوجهی است. از سوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، بسته حمایتی اسکان و ساخت منازل آسیبدیده از جنگ تحمیلی اینگونه پیشنهاد شده که برای اسکان موقت خانوارها، یک میلیارد تومان ودیعه مسکن و ۲۰ میلیون تومان اجاره ماهانه پرداخت شود. از آنجا که ساخت مسکن حداقل دو سال طول میکشد، هزینه ساخت هر متر واحد مسکونی ۲۰ میلیون تومان و برای واحدهای تجاری متری ۱۵ میلیون تومان پیشبینی شده است.
اما برخی از خانهها و مغازههای تجاری تنها نیاز به بازسازی یا مقاومسازی دارند. برای این گروه، بسته به میزان تخریب، برای هر مترمربع از بین یک میلیون تا سقف هشت میلیون تومان در نظر گرفته شده است. برای عملیاتیسازی، مسئولیت ارزیابی، آواربرداری و بازسازی بر عهده بنیاد مسکن خواهد بود و نظام مهندسی نیز برای مقاومسازی کمک میکند.
در این بازارها، بازگشایی بورس پس از تعطیلی دو هفتهای به دلیل شرایط جنگی، افت زیادی داشت که برای کنترل این بازار و جلوگیری از خروج پول حقیقی، باید یکسری بستههای حمایتی در نظر گرفته شود.