بین الملل >>  بین الملل >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۴  ، 
کد خبر : ۳۷۸۶۳۵

امنیت انرژی آمریکا در دست ایران

افزایش ناگهانی قیمت نفت پس از تنش با ایران بار دیگر نشان داد که با وجود تولید بالای نفت در آمریکا، امنیت انرژی این کشور همچنان در گرو تحولات غرب آسیا و نقش‌آفرینی ایران است؛ استقلال انرژی یک افسانه است و واشنگتن از شوک‌های بازار جهانی در امان نیست.

پس از حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، ترامپ در شبکه‌های اجتماعی نگرانی عمیق خود را درباره قیمت نفت که تقریبا ۲۰ درصد نسبت به سطح پیش از درگیری افزایش یافته بود، ابراز کرد. حتی پیش از حملات تلافی‌جویانه ایران به پایگاه آمریکایی در قطر، ترامپ خواستار افزایش فوری تولید نفت شد و به صنعت هشدار داد که باید «قیمت نفت را پایین نگه دارد».

سیاستمداران هر دو حزب بزرگ آمریکا مدت‌هاست که از پیامد‌های سیاسی و اقتصادی جنگ بر قیمت بنزین بیم دارند، اما هشدار‌های ترامپ قابل‌توجه بود، چون با ادعای قبلی‌اش پس از حمله ایران به پایگاه‌های آمریکا در ژانویه ۲۰۲۰ قرار داشت، تضاد آشکار داشت؛ در آن زمان گفته بود: «ما مستقل هستیم و به نفت خاورمیانه نیازی نداریم.»

حتی با اینکه قیمت نفت پس از یک آتش‌بس شکننده کاهش یافته، یک درس مهم و کلیدی از این درگیری دو هفته‌ای باقی مانده است؛ اینکه آمریکا تبدیل به بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت جهان شده، به این معنا نیست که به «استقلال انرژی» رسیده است.

یک ماه پیش، قیمت نفت حدود ۶۰ دلار در هر بشکه بود که موجب شد مدیران نفتی هشدار دهند، رونق نفت شیل آمریکا حتی با وجود وعده ترامپ برای «آزادسازی کامل» تولید داخلی، رو به پایان است، اما با آغاز تبادل موشکی در خاورمیانه در هفته‌های اخیر، قیمت‌ها به نزدیک ۸۰ دلار در هر بشکه رسید و کارشناسان پیش‌بینی کردند که قیمت بنزین ممکن است بین ۲۰ تا ۳۰ سنت به ازای هر گالن افزایش یابد.

به نوشته نشریه فارین پالسی، واقعیت این است که بهترین راه برای محافظت از رانندگان و کسب‌وکار‌ها در برابر جهش‌های اجتناب‌ناپذیر قیمت، کاهش مصرف نفت است، نه صرفا افزایش تولید. با این حال، برنامه‌های جمهوری‌خواهان می‌خواهد مشوق‌ها و مقرراتی را حذف کند که می‌توانند با محدود کردن تقاضای نفت، امنیت انرژی آمریکا را افزایش دهند، در حالی که مصرف نفت هر سال در این کشور در حال افزایش است.
 اگرچه در دو دهه گذشته، آمریکا از واردات ۶۰ درصدی نفت مورد نیاز خود به وضعیت صادرکننده خالص رسیده و انقلاب نفت شیل منافع اقتصادی و ژئوپلیتیکی فراوانی برای این کشور به همراه داشته است، اما «استقلال انرژی یک افسانه است.» قیمت نفت و بنزین همچنان در بازاری جهانی تعیین می‌شود. حتی اگر این کشور دیگر واردکننده خالص نفت نباشد، باز هم در صورت اختلال در عرضه جهانی، قیمت بنزین در داخل آمریکا افزایش می‌یابد.

علاوه بر این، زمانی که چنین جهش‌های قیمتی رخ می‌دهد، توانایی امروز آمریکا برای تحمل این فشار اقتصادی کمتر از گذشته است. دولت بایدن پس از حمله روسیه به اوکراین، حجم بی‌سابقه‌ای از ذخایر استراتژیک را آزاد کرد، با آنکه عرضه نفت روسیه در عمل مختل نشده بود.

از سوی دیگر، توانایی رشد نفت شیل آمریکا برای جبران کاهش عرضه در نقاط دیگر جهان به شدت کاهش یافته است.

انتظار می‌رود امسال هم به دلیل قیمت‌های پایین و هم افت زمین‌شناسی در میدان‌های شیل، تولید نفت آمریکا تقریبا بدون رشد باقی بماند، یا حتی کاهش یابد؛ بر اساس نظرسنجی تازه‌ای از فدرال‌رزرو دالاس، نزدیک به نیمی از مدیران صنعت نفت برنامه دارند که نسبت به آغاز دوره دوم ترامپ، چاه‌های کمتری حفاری کنند.

البته صادرکننده خالص بودن به این معناست که اثرات منفی جهش قیمت نفت بر اقتصاد کلان تا حدی کاهش یافته، با این حال، کسب‌وکار‌ها و مصرف‌کنندگان همچنان دچار شوک می‌شوند. این نشان می‌دهد با وجود اینکه آمریکا به ظاهر از واردات نفت مستقل شده، چرا ترامپ در نخستین سخنرانی مهم خود در سال جاری، از عربستان و دیگر اعضای اوپک خواست تا قیمت نفت را کاهش دهند.

این نشریه آمریکایی استدلال می‌کند، تا زمانی‌که قیمت نفت و بنزین در بازار جهانی تعیین می‌شود، امنیت واقعی انرژی تنها از راه کاهش مصرف حاصل می‌شود، نه فقط افزایش تولید، اما متاسفانه، کنگره و دولت در حال حرکت در جهت عکس هستند.

طرح‌های عظیم مالیاتی و هزینه‌ای که به‌تازگی با اختلاف اندک در سنا تصویب شد، اعتبارات مالیاتی برای خرید خودرو‌های برقی و هزینه‌های فدرال برای زیرساخت‌های شارژ این خودرو‌ها را حذف می‌کند. در مقابل، تقریبا نیمی از خودرو‌های جدید فروخته‌شده در چین در سال جاری برقی هستند، در نتیجه تلاش مستمر پکن به صورت مداوم تلاش می‌کند تا از وابستگی به نفت به دلایل امنیت ملی کم کند.

تنش‌ها در خاورمیانه، دست‌کم در حال حاضر، فروکش کرده‌اند. در حالی‌که سیاستمداران امروز ممکن است از بابت کاهش قیمت بنزین نفس راحتی بکشند، هم کنگره و هم دولت ترامپ باید تلاش خود را دوچندان کنند تا برای بحران اجتناب‌ناپذار بعدی آماده شوند.

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات