صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۵۷  ، 
کد خبر : ۳۷۸۷۹۴

نشریه اخبار و تحلیل ها 23 تیر 1404

امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی): دنیای اسلام دنیای بزرگی است. ما مسلمانها، هم جمعیّت زیادی هستیم، هم در جغرافیای دنیا در نقطه‌ی حسّاسی هستیم، هم از لحاظ ثروت طبیعی دنیا جزو کشورها و مجموعه‌های ثروتمند دنیا هستیم؛ اگر دنیای اسلام بخواهد از این موقعیّتهای حسّاس استفاده کند، احتیاج دارد به یک اقدام اساسی و آن، اتّحاد است؛ اتّحاد دنیای اسلام. 11/01/1404

دانلودPDF

دانلود WORD


حرف روز

         پیروز جنگ تاب‌آوری

بدون شک، وحدت و انسجام ملی از مؤلفه‌های نرم اما تعیین‌کننده قدرت در یک جامعه است که باید همواره در برابر عوامل وحدت‌شکن و مخل امنیت ملی صیانت شود. چگونگی شکل‌گیری وحدت و انسجام ملی از ایمان، روحیه و شخصیت یک ملت نشأت می‌گیرد. ملت‌هایی که از تاریخ و تمدنی کهن برخوردارند و تجارب گران‌سنگی از حوادث و جنگ‌های بزرگ را با مقاومت سترگ تجربه کرده‌اند، بیش از دیگران آموخته‌اند چگونه در کمترین زمان، در صفی واحد در برابر تهاجم و حمله بیرونی متحد و منسجم شوند.

ملت ایران، مصداقی از این واقعیت است که چه در زمان‌های گذشته و چه در مقطع فعلی که بیش از چهار دهه از عمر انقلاب اسلامی سپری شده، صحنه‌های شورانگیز زیادی از نمایش وحدت و انسجام ملی را در بزنگاه‌های انقلابی، انتخاباتی، جنگ تحمیلی اول در برابر رژیم بعث و جنگ تحمیلی دوم در برابر رژیم صهیونی آفریده است.

یکی از مؤلفه‌های مهم پیروزی در جنگ ۱۲روزه با رژیم جعلی صهیونی، انسجام ملی شکل‌گرفته در کشور و قدرت تاب‌آوری ملت ایران بود. «روحیه و انگیزه ایستادگی مردم و مسئولان در مقابل دشمن»، «خنثی‌سازی نقشه دشمن در ایجاد تفرقه و هرج‌ومرج در کشور»، «فراهم کردن بستر تمرکز حداکثری برای فرماندهان در مدیریت جنگ»، «تقویت همدلی اجتماعی در جامعه با برگزاری تجمعات اعتراضی و محکومیت آمریکا و رژیم صهیونی»، و «کمرنگ شدن اختلافات سیاسی و فرهنگی و جلوه‌گر شدن وحدت، دفاع و انسجام ملی شکل‌گرفته در کشور» برخی از آثار و برکات این انسجام ملی و تاب‌آوری اجتماعی در هنگامه جنگ ۱۲روزه در میان ایرانیان غیور بود که پیامی راهبردی و مهم را به دشمنان مخابره می‌کرد: «اینجا ایران است و ملتی یکپارچه و یک‌صدا برای دفاع از سرزمینش ایستاده است

پیام همدلی اجتماعی شکل‌گرفته در برابر حمله ددمنشانه رژیمی منحوس و منفور ـ اما مؤید به حمایت و پشتیبانی قدرت‌های دنیا ـ مُهر بطلانی بر محاسبات دشمنان زد و روحیه مقاومتی در مردم مؤمن و انقلابی ما ایجاد کرد که آثار آن را در رقم خوردن نتیجه جنگ ۱۲روزه دیدیم؛ چراکه از شاخص‌هایی که باعث افزایش تاب‌آوری در مقابله با بحران‌ها می‌شود، همدلی اجتماعی است.

وقتی مردم می‌بینند محیط پیرامونی آن‌ها مملو از آثار روحیه‌بخش، وحدت‌آفرین و نوع‌دوستی است، عملاً به آرامش درونی و دور شدن از تشویش و نگرانی می‌رسند و همین امر، میزان تاب‌آوری آن‌ها را افزایش می‌دهد.

در جنگ ۱۲روزه، آنچه ما را پیروز میدان کرد، تاب‌آوری مردم ایران در شرایط جنگ و، در جبهه مقابل، ازهم‌پاشیدگی و گسست اجتماعی ساکنان رژیم صهیونی بود. در حقیقت، این جنگ، «جنگ تاب‌آوری» بود که ملت ایران توانست به بهترین شکل ممکن آن را به تصویر بکشد.(فتح الله پریشان)

 

گزارش روز  

           حماسه‌آفرینی حماس

در ماه‌های اخیر، تحولات میدان نبرد در غزه بار دیگر توجه تحلیلگران نظامی و رسانه‌های جهانی را به خود جلب کرده است. گزارش‌های میدانی از رسانه‌های صهیونیست نشان می‌دهد که حماس با به‌کارگیری تاکتیک‌های ترکیبیِ قدیمی و نوین، ضمن مقاومت چشمگیر در برابر ارتش مجهز رژیم صهیونی ، در پی تغییر معادلات امنیتی با صهیونیست‌هاست. این تحولات بیانگر شکل‌گیری حماسه‌ای جدید از مقاومت فلسطینی است که می‌تواند پیامدهای استراتژیک قابل‌توجهی داشته باشد.براساس گزارش «یدیعوت آحارانوت»، نیروهای حماس در منطقه بیت‌حانون از خندق‌های از پیش آماده‌شده با ذخایر غذایی و مهمات استفاده کرده‌اند. این روش یادآور جنگ‌های سنتی است که در آن نیروهای مقاومت با پناه‌گیری در مواضع دفاعی، توانایی تحمل محاصره‌های طولانی را پیدا می‌کنند. اما نکته مدرن این راهبرد، ترکیب آن با فناوری‌های امروزی مانند استفاده از خرابه‌های ساختمانی برای کارگذاری بمب‌های دست‌ساز، نصب دوربین‌های نظارتی و ایجاد تله‌های انفجاری است. این امر نشان می‌دهد که حماس از تجربه‌های گذشته درس گرفته و با کمترین امکانات، بیشترین هزینه را به نیروهای مهاجم تحمیل می‌کند.همچنین روزنامه «اسرائیل هیوم» با استناد به منابع امنیتی رژیم صهیونی  گزارش داده که حماس به‌صورت محسوسی به درگیری‌های نزدیک و عملیات‌های پرریسک روی آورده است. این تغییر تاکتیکی دو هدف عمده دارد:

۱. افزایش تلفات انسانی در صفوف نظامیان صهیونیست: درگیری‌های تن‌به‌تن و شبیخون‌های سریع، امکان استفاده از برتری هوایی و توپخانه‌ای رژیم صهیونی  را کاهش می‌دهد.

۲. تلاش برای اسیر کردن سربازان صهیونیست: به نظر می‌رسد حماس قصد دارد با به‌گروگان‌گرفتن نظامیان، نه‌تنها روحیه دشمن را تضعیف کند، بلکه برای مبادلات آتی سیاسی یا آزادی زندانیان فلسطینی چانه‌زنی نماید. تجربه نشان داده که اسرای صهیونیست می‌توانند به ابزاری راهبردی در دست مقاومت تبدیل شوند.دلایل تغییر تاکتیک‌های حماس عبارت‌اند از:

۱. تضعیف امنیت روانی رژیم صهیونی : با وجود برتری نظامی آشکار رژیم صهیونی، مقاومت فلسطین می‌کوشد با عملیات‌های غیرمتقارن، این تصور را ایجاد کند که حتی پس از ماه‌ها جنگ، قادر به بازدارندگی است.

۲. جهانی‌کردن هزینه‌های جنگ: هرگونه افزایش تلفات رژیم صهیونی  یا اسارت سربازانش، فشارهای داخلی و بین‌المللی بر دولت نتانیاهو را افزایش می‌دهد و ممکن است محاسبات سیاسی تل‌آویو را تغییر دهد.

۳. حفظ مشروعیت جهادی: حماس نیاز دارد به جامعه فلسطینی و حامیان منطقه‌ای خود ثابت کند که همچنان به‌عنوان یک نیروی مقاومِ توانمند عمل می‌کند.

اگرچه رژیم صهیونی از نظر تسلیحاتی و پشتیبانی بین‌المللی در موقعیت برتر قرار دارد، اما گزارش‌های اخیر نشان می‌دهد که حماس با تکیه بر خلاقیت نظامی و روحیه جنگندگی، توانسته یک جنگ فرسایشی پرهزینه را به دشمن تحمیل کند. این رویکرد نه‌تنها بقای حماس را تضمین می‌کند، بلکه می‌تواند در بلندمدت، موازنه قدرت در غزه را به نفع مقاومت تغییر دهد. به‌عبارت دیگر، آنچه امروز در نوار غزه می‌گذرد، تنها یک نبرد نظامی نیست، بلکه حماسه‌ای است که فصل جدیدی از مقاومت فلسطین را روایت می‌کند.(مصطفی علیجان‌زاده)

 

خبر ویژه     

  حق با رهبر معظم انقلاب بود!

«ماشالله شمس‌الواعظین» روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب در اظهاراتی بیان کرد:« من شمس الواعظین از جنبش حماس برای آزادسازی سرزمینشان حمایت می کنم، چون از منشور ملل متحد حمایت می کنم.»شمس الواعظین ادامه داد:« آن ها برای آزادی سرزمینشان مبارزه می کنند. مبارزه مطابق ماده ۱۸ قانون ملل متحد حتی اگر مسلحانه هم باشد، مجاز است. کسانی که گفتند ایران به فلسطین چه کاری دارد و چرا باید حمایت کند، باید این را می دانستند که ما وقتی سوریه را از دست دادیم مجبور شدیم در تهران با اسرائیل بجنگیم. دقیقا حرف حضرت آیت‌الله خامنه‌ای که در مورد حوزه استحفاظی حریف بود، درست از آب درآمد.» این روزنامه نگار پیشکسوت افزود:« معیار جهانی آن ها را مبارز در راه آزادسازی سرزمین های اشغالیشان می داند، که باید یک اتفاقی در مورد آن ها بیفتد.»

اخبار

رکورد تاریخی در احیای معادن ایران

به گفته «محمد آقاجانلو» معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیأت عامل «ایمیدرو» در سال ۱۴۰۳ نزدیک به ۶۰۰ معدن در کشور احیا، فعال‌سازی یا توسعه یافته‌اند. وی این عدد را «بالاترین میزان در عملکرد احیای معادن» دانست.آقاجانلو با اشاره به اجرای طرح احیا، فعال‌سازی و توسعه معادن کوچک‌مقیاس از سال ۱۳۹۷ تاکنون گفت: «از ابتدای اجرای این طرح تا پایان سال گذشته، دو هزار و ۳۷۳ معدن کوچک‌مقیاس احیا، فعال‌سازی یا توسعه یافته‌اند که از این تعداد، ۵۹۴ معدن مربوط به سال ۱۴۰۳ است.»او افزود: «در حالی که هدف‌گذاری سال ۱۴۰۳ احیای ۱۵۰ معدن بود، عملکرد نهایی با رشد ۲۹۶ درصدی همراه شد.» به گفته وی، این رقم نسبت به سال ۱۴۰۲ نیز رشد ۲۰ درصدی داشته است.رئیس هیأت عامل ایمیدرو همچنین از اقدامات انجام‌شده برای جذب سرمایه‌گذاری خبر داد و گفت: «در قالب طرح احیا، ۹۶ بسته سرمایه‌گذاری معرفی شد و در بهمن‌ماه همان سال، ۵ برنده مناقصه برای تهیه طرح امکان‌سنجی با هدف تکمیل زنجیره ارزش مشخص شدند.»

دفاع از ولی‌فقیه، عین مصلحت است

«دکتر ذبیح‌الله نعیمیان» مدیر مؤسسه آموزش عالی امام رضا(ع)، در نشست «ظرفیت‌های فقه برای دفاع از ولی امر مسلمین»، با اشاره به آیه ۱۲ سوره توبه گفت: «خداوند فرمان می‌دهد با پیشوایان کفر بجنگید؛ این نشان می‌دهد که اسلام سلطه‌طلب نیست، اما در برابر موانع حق و ائمه کفر، منفعل هم نیست.»وی با تمجید از مواضع رهبر معظم انقلاب در مباحث جهاد، تصریح کرد: «معظم‌له در درس خارج فقه، کشورگشایی را نقد کرده و جهاد ابتدایی را در راستای رفع موانع هدایت می‌دانند، نه سلطه‌گری. این نگاه، نشان‌دهنده نفی انفعال در برابر دشمنان اسلام است.»نعیمیان تأکید کرد: «دفاع از ولی امر، خود مصلحت است، نه اینکه به مصلحت نیاز داشته باشد.» وی افزود: «در فقه، مصلحت می‌تواند متعلق حکم، شرط یا مانع آن باشد و نباید مفاهیم دفاعی را تنها محدود به تشخیص فردی کرد.»وی با اشاره به تهدیدات اخیر علیه رهبر معظم انقلاب گفت: «در چنین مواردی نیازمند صدور حکم یا فتوا از سوی مراجع هستیم و باید میان حکم ولایی و فتوا تفاوت قائل شد؛ زیرا حفظ جان ولی‌فقیه، حفظ امید و ثبات جامعه اسلامی است.»

استراتژی هسته‌ای ایران؛ ترکیبی از دانش و مقاومت

در پی حملات آمریکا و رژیم صهیونی به تأسیسات هسته‌ای ایران، اندیشکده‌های غربی با انتشار گزارش‌هایی بر توانمندی و انعطاف‌پذیری جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده‌اند. «مرکز مطالعات استراتژیک بین‌المللی» اذعان کرده است: «ایران تنها چند ماه با بازیابی کامل ظرفیت‌های هسته‌ای‌اش فاصله دارد و می‌تواند سانتریفیوژهای آسیب‌دیده را بازسازی و مسیر تولید را از سر بگیرد.»مؤسسه «کارنگی» نیز در تحلیلی نوشته: «ایران علی‌رغم فشارهای گسترده، توان فنی و نیروی انسانی لازم برای حفظ برنامه هسته‌ای را در اختیار دارد و حتی در صورت حمله مجدد، مسیر بازسازی کوتاه خواهد بود.»همچنین «شورای آتلانتیک» در این زمینه می‌نویسد: «تهران به‌درستی دریافته است که اتکای واقعی باید بر توان داخلی باشد و نه بر وعده‌های خارجی.دانش و زیرساخت هسته‌ای ایران نه‌تنها نابودشدنی نیست، بلکه با هر حمله، مقاوم‌تر و مصمم‌تر می‌شود.»

صعود پیوسته اقتصاد ایران

«پژوهشکده پولی و بانکی»با اشاره به روند صعودی رشد اقتصاد ایران، اعلام کرد: «رشد اقتصادی ایران در سه‌ماهه منتهی به اردیبهشت ۱۴۰۴ به ۱.۹ درصد رسید؛ این بالاترین رقم در مقایسه با رشد ۱.۷ درصدی فروردین و ۰.۴ درصدی اسفند سال گذشته است.»در این گزارش آمده است: «رشد اقتصادی ایران در اردیبهشت‌ماه در مسیر صعودی قرار گرفت و عمدتاً تحت تأثیر رشد مثبت بخش‌های نفت و خدمات بوده است.» بر اساس داده‌های این نهاد پژوهشی، «رشد بخش نفت به ۲ درصد رسیده که نسبت به رقم ۰.۹ درصدی فروردین و رشد منفی در زمستان، بهبودی قابل توجه محسوب می‌شود.»همچنین در این گزارش تأکید شده است: «بخش خدمات، به‌عنوان بزرگ‌ترین بخش اقتصاد کشور، در اردیبهشت‌ماه نیز رشد ۲.۳ درصدی خود را حفظ کرده و نقشی تعیین‌کننده در افزایش تولید ناخالص داخلی ایفا کرده است.»پژوهشکده پولی و بانکی تصریح می‌کند: «رشد اقتصادی با افزایش درآمد سرانه، ایجاد فرصت‌های شغلی و تقویت منابع مالی دولت، زمینه‌ساز توسعه پایدار و بهبود سطح رفاه عمومی خواهد شد.»به گفته این نهاد: «روند افزایشی رشد اقتصادی، نشانه‌ای مثبت از بازگشت ثبات نسبی به برخی حوزه‌های کلیدی اقتصاد کشور است.»

 

اخبار کوتاه

«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه، در واکنش به اظهارات «نتانیاهو» گفت: «او وعده پیروزی در غزه داد، اما به باتلاقی نظامی، حکم بازداشت و تقویت حماس ختم شد.» وی افزود: «نتانیاهو خیال خام نابودی برنامه هسته‌ای ایران را داشت، اما صدها دانشمند تربیت شدند.» عراقچی در پایان با طعنه به سران آمریکا و رژیم صهیونی افزود: «نتانیاهو دقیقاً چه می‌کِشد؟ و موساد چه پرونده‌ای از قلب کاخ سفید در دست دارد؟»

«علی احمدی» مدیر پالایشگاه اول پارس جنوبی از اجرای پروژه‌های تخصصی برای افزایش ظرفیت تولید و حفظ کیفیت گاز خبر داد. احمدی گفت:« با نوسازی تجهیزات، پایش دقیق کیفیت گاز، کاهش مشعل‌سوزی و اجرای تعمیرات اساسی، تولید پایدار تضمین شده است.» وی افزود:« پروژه‌های عمرانی، ایمنی و بهبود زیرساخت‌ها نیز در دستور کار قرار دارند.»

در پی تعلیق همکاری‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «کاظم غریب‌آبادی»معاون وزیر امور خارجه اعلام کرد: «در حال حاضر هیچ بازرسی از آژانس در ایران حضور ندارد». وی با اشاره به مصوبه مجلس گفت: «تصمیم‌گیری درباره همکاری‌های آینده با آژانس بر عهده شورای عالی امنیت ملی است». او همچنین تأکید کرد:« ایران زیر بار زیاده‌خواهی نمی‌رود و در مذاکرات احتمالی از موضع اقتدار عمل خواهد کرد.»

نرخ بلیت اتوبوس از تهران به پایانه‌های مرزی اربعین اعلام شد. گران‌ترین مسیر، شلمچه با اتوبوس ۲۵ نفره و نرخ یک‌میلیون و ۷۳۷ هزار تومان است. قیمت‌ها بسته به نوع اتوبوس (۲۵ تا ۴۴ نفره) و مقصد، از ۷۲۹ هزار تا ۱.۷ میلیون تومان متغیر است. مسیرهای اعلام‌شده شامل مهران، شلمچه، چذابه، خسروی، باشماق و تمرچین هستند.

به نقل از «الجزیره»، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا گفت:« در قبال پوتین ناامید شده‌ام و معتقد بودم که او شخصی است که به حرف‌هایش توجه می‌کند.»وی اضافه کرد: «سلاح‌های بیشتر از جمله موشک‌های پاتریوت را به اوکراین ارسال می‌کنم و اتحادیه اروپا هزینه آن را می‌پردازد.»

«صادق خرازی» فعال سیاسی با اشاره به پیروزی ایران در جنگ 12روزه، گفت:« بحث آتش‌بس در جنگ ۱۲ روزه یکی از نقاط کوری بود که اگر ادامه پیدا می‌کرد، می‌توانست موجب از بین رفتن رژیم صهیونیستی شود. ضربه‌ای که به اسرائیل وارد شد، بسیار سنگین بود و امیدواریم این روند ادامه یابد.»

«جبارعلی ذاکری» مدیرعامل راه‌آهن ایران در دیدار با رئیس راه‌آهن چین، اعلام کرد: «افزایش قطارهای کانتینری بین ایران و چین در دستور کار است.» ذاکری گفت: «با اجرای قرارداد برقی‌سازی هزار کیلومتر از محور شرقغرب، ظرفیت حمل بار ریلی از ۵ به ۱۵ میلیون تن افزایش می‌یابد.» رئیس راه‌آهن چین نیز ایران را «شریکی مهم در طرح یک کمربند و یک جاده» توصیف کرد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات