صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۰  ، 
کد خبر : ۳۷۸۹۱۴

نشریه اخبار و تحلیل ها 25 تیر 1404

امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی): اتّحاد دنیای اسلام را حفظ کنیم؛ در آن صورت قدرتهای متجاوز، قدرتهای ستمگر، قدرتهای زورگو نخواهند توانست به دنیای اسلام تعرّض کنند، زور بگویند، باج‌طلبی کنند. امروز متأسّفانه باج‌خواهی و باج‌طلبی یک کار رایجی بین قدرتها شده. قدرتهای بزرگ در مقابل کشورها و دولتها و ملّتهای ضعیف از آنها باج میطلبند، صریح هم این را بیان میکنند. نگذاریم دنیای اسلام مواجه با باج‌طلبی آمریکا و امثال آمریکا بشود. 11/01/1404

دانلودPDF

دانلود WORD


حرف روز   

 هوافضای سپاه؛ پیشرو در تبدیل تهدید تحریم به فرصت

پیشرفت صنعت موشکی ایران، روایتی است از عبور هوشمندانه از پیچ‌وخم‌های تاریخ معاصر؛ روایتی که نه با شتاب‌زدگی، بلکه با گام‌های حساب‌شده و چشمی باز به افق‌های دوردست شکل گرفته است. این مسیر پرپیچ‌وخم، از روزهای سخت دهه ۶۰ آغاز می‌شود؛ زمانی که ایران با وجود تحریم‌های سنگین، تنها با چند فروند موشک غنیمتی، کلنگ ساخت صنعت دفاعی خود را بر زمین زد. انتخاب دشوارِ اختصاص معدودی از این موشک‌ها به پژوهش‌های مهندسی معکوس، نخستین جرقه‌ای بود که آتش پیشرفت‌های آینده را در حوزهٔ صنعت موشکی روشن می‌کرد. این روایت‌گری، از زبان سردار شهید امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده پیشین نیروی هوافضای سپاه، از روند توسعه و پیشرفت صنعت موشکی و پهپادی کشورمان است که به‌تازگی در رسانه‌ها منتشر شده و حاوی نکات مهمی است.

اولین نکته این است که تنها مهندسی معکوس چند موشک وارداتی در آن سال‌ها کافی نبود. دهه ۷۰ آزمونی سخت پیش پای کشور گذاشت؛ زمانی که فروپاشی شوروی، وسوسه خرید انبوه موشک‌های ارزان‌قیمت روسی را به ذهن مدیران وقت آورد. در این میان، تنها صدای وزین حکیم فرزانه انقلاب بود که مانند نگهبانی آگاه، مسیر درست را نشان داد؛ اینکه خودکفایی، گران‌تر اما ماندگارتر و بهتر است.

این تصمیم سرنوشت‌ساز، اگرچه در آن روزگار با مخالفت‌هایی همراه بود، اما امروز به سنگ‌بنای شبکه توسعه‌یافته تولید محصولات بومی و داخلی در حوزه هوا و فضا تبدیل شده است؛ شبکه‌ای که از سوخت‌های پیشرفته تا سیستم‌های هدایت لیزری را در دل خود پرورش می‌دهد.از سوی دیگر، تأکید مستمر بر «دقت» موشک‌ها توسط رهبر معظم انقلاب بسیار بااهمیت و جالب توجه است.

 زمانی که بسیاری، انفجار کلاهک‌های یک‌تنی در شعاع ۲۰۰ متری هدف را کافی می‌پنداشتند، فرماندهی کل قوا با اصرار بر افزایش دقت و نقطه‌زنی، معادلات دفاعی منطقه را دگرگون کردند.

این رویکرد، نه‌تنها در عملیات‌های ضدتروریستی مانند انهدام پایگاه‌های داعش به ثمر نشست، بلکه در جنگ اخیر ۱۲ روزه نیز دست نیروهای عملیات‌کننده هوافضا را برای هدف قرار دادن اهداف استراتژیک نظامی و امنیتیهمانند ساختمان مرکزی موساد و همچنین مؤسسهٔ تحقیقاتی وایزمنپر کرده و انگشت حیرت و تعجب جهانیان را بر دهان نگه داشت.

به‌هرحال، امروز ایران با عبور از مرز هایپرسونیک، به قلمرویی پا گذاشته که کمتر کشوری جرأت رویارویی با آن را دارد. توسعه موشک‌های هوشمندی که مسیر خود را در میانه پرواز اصلاح می‌کنند، تنها نمونه‌ای از این جهش است. این پیشرفت‌ها، در حالی رقم می‌خورد که تحریم‌ها نه‌تنها متوقف نشده، بلکه به ابزاری برای تقویت اراده ملی تبدیل شده است؛ در همین باره، رهبر معظم انقلاب بارها فرمودند: «جوانان ما تهدید تحریم را به فرصت تبدیل کردند.»(رامین نصیری)

گزارش روز  

   دوگانه کاذب دشمن: مردم ایرانی یا مردم اسلامی

پس از اعلام آتش‌بس در تجاوز رژیم صهیونی و آمریکا به خاک ایران، طرح دشمن در جنگ شناختی وارد فاز جدیدی شد. عملیات پیاده‌نظام‌های رسانه‌ای دشمن با عنوان ایجاد یک دوگانه کاذب آغاز گردید. آن‌ها مأموریت داشتند استقامت و حضور پرشور مردم در صحنه‌های مختلف در زمان جنگ ۱۲روزه را دفاع از وطن تلقی کنند، نه دفاع از نظام جمهوری اسلامی.این دوگانه، البته از اساس بی‌مبنا و بی‌پایه است، چراکه امروزه دفاع از نظام مقدس جمهوری اسلامی و وطن، با یکدیگر ممزوج و غیرقابل‌تفکیک‌اند. هدف این عملیات، اسلام‌زدایی و برجسته‌سازی تقابل گفتمان «ایران‌گرایی» با «امت‌گرایی/اسلام‌گرایی» است. مروری بر گذشته ایران نشان می‌دهد که این تقابل حتی در تاریخ نیز مبنایی نداشته است.از ابتدای دوره هخامنشیان تاکنون بیش از ۲۵ قرن می‌گذرد. از این ۲۵ قرن، حدود چهارده قرن آن را ایرانیان با اسلام زیسته‌اند. فرهنگ ایرانی با این دین الهی درآمیخته است. مردمان ایرانی با آداب این دین، کام اطفال خود را برداشته‌اند، مرده‌های خود را به خاک سپرده‌اند و تمدن خود را توأم با دین اسلام ترقی و تعالی داده‌اند؛ تا آنجا که به اعتراف مطلعین، هیچ ملتی به اندازهٔ ملت ایران در نشر، اشاعه، ترویج و تبلیغ دین اسلام فعالیت نداشته است.علاقه ایرانیان به دین مقدس اسلام از همان آغاز ظهور اسلام بوده است. مسلمانان کشورهای شرقی و جنوب شرقی مانند هند و پاکستان، ترکستان شرقی، چین، مالزی، اندونزی، همگی مرهون فعالیت‌های ایرانیانی هستند که با تلاش و پیگیری، از طریق دریانوردی و بازرگانی، اسلام را به دورترین نقاط آسیا رساندند.

سرزمین ایران در طول تاریخ، وقایع پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. مردمان ایرانی در ادوار مختلف تاریخی، به‌ویژه در عصر معاصر، مورد ظلم و بی‌مهری شاهان قرار گرفته بودند. نه وطن ایران برای شاهان ارزشمند بود، و نه ملت ایران.

به‌عنوان یک مصداق قابل اشاره در این مجال، از دست دادن خاک وطن است. در حکومت قاجاریه و با عهدنامه‌های گلستان، ترکمانچای، ارز‌روم، آخال و... حدود ۳میلیون و ۵۰۰ هزار کیلومتر مربع از خاک ایران از دست رفت؛ از جمله اراضی ۱۰ کشور مستقل فعلی در آسیای میانه و حوزه قفقاز، به همراه افغانستان و بخش‌هایی از بلوچستان و کردستان.

پس از آن، در دوره پهلوی نیز ۹ تکه از خاک ایران از جمله کوه‌های آرارات، دشت ناامید، اترک، اروندرود، بحرین و... از دست رفت. اما انقلاب اسلامی و تشکیل نظام مقدس جمهوری اسلامی، نقطه عطفی در تاریخ حکمرانی ایران شد. دفاع مقدس در جنگ تحمیلی هشت‌ساله، نشان افتخاری است که به‌وضوح نشان می‌دهد جمهوری اسلامی حتی اجازه از دست دادن یک وجب از خاک وطن را به متجاوز نداده است.

امروز نیز در نبرد ۱۲روزه، همبستگی ملت در کنار نظام جمهوری اسلامی دشمن را ناکام گذاشت. نتیجه آن‌که رمز پیروزی ایران پس از انقلاب اسلامی، دو عنصر «جمهور» و «اسلام» است که با همبستگی حول ارزش‌های اسلامی، دستاوردهای فراوانی را به ارمغان آورده‌اند؛ که حفظ خاک وطن تنها یکی از آن‌هاست.(محمد حکیمی)

خبر ویژه   

 پشت پرده زنگزور آمریکایی!

به گزارش «میدل‌ایست‌آی»، دولت «ترامپ» در اقدامی مشکوک پیشنهاد داده است که مدیریت دالان «زنگزور» به یک شرکت خصوصی آمریکایی واگذار شود؛ اقدامی که تحلیلگران آن را تلاشی برای مهار نفوذ ایران در قفقاز جنوبی ارزیابی کرده‌اند. «تام باراک» سفیر پیشین آمریکا در ترکیه، گفت: «پیشنهاد ما این بود که مسیر ۳۲ کیلومتری زنگزور برای صد سال به یک شرکت آمریکایی اجاره داده شود تا همه طرف‌ها بتوانند از آن استفاده مشترک کنند.»در گزارش این رسانه آمده است: «ایده اولیه، در واقع متعلق به ترکیه بوده و واشنگتن آن را بازطراحی کرده است.» یک منبع آگاه به مذاکرات نیز فاش کرده: «ترکیه به‌طور محرمانه از باکو خواسته هرچه زودتر توافق صلح را امضا کند، چرا که اجرای این طرح در راستای کاهش نفوذ ایران است.»این تلاش‌ها در حالی صورت می‌گیرد که برخی ناظران آن را بخشی از سناریوی ناتو برای قطع پیوندهای ژئوپلیتیکی ایران با قفقاز و آسیای مرکزی می‌دانند. با این وجود، دولت ارمنستان اعلام کرده است که با هرگونه واگذاری کنترل مسیر به طرف ثالث مخالف است. 

اخبار

در سمت درست تاریخ ایستادیم

«احمد میدری» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تدوین ۲۰ برنامه برای مقابله با بحران ناترازی صندوق‌های بازنشستگی خبر داد؛ بحرانی که به گفته او «یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های جهانی در حوزه رفاه» است.میدری در آیین تجلیل از کارکنان وزارتخانه در روزهای جنگ ۱۲ روزه، با تاکید بر اینکه «تجربه‌های جنگ می‌توانند به نقطه عطفی برای توسعه نظام تأمین اجتماعی تبدیل شوند»، اعلام کرد: «حتی در سخت‌ترین روزهای بحران، پرداخت مستمری ۴.۵ میلیون نفر بدون تأخیر انجام شد و همسان‌سازی حقوق بازنشستگان محقق گردید.»وی از همراهی بانک مرکزی و سازمان برنامه برای پرداخت زودهنگام مستمری‌ها در خردادماه قدردانی کرد و گفت: «ما در کنار مردم و در سمت درست تاریخ ایستادیم.»وزیر کار همچنین با اشاره به اجرای طرح «محله‌محور» و همکاری میان نهادهای حمایتی، افزود: «عدالت آموزشی و سلامت دو ستون اصلی تأمین اجتماعی فراگیر هستند که با راهبری رئیس‌جمهور در حال تحقق‌اند.»او تأکید کرد: «اکنون زمان آن است که ایده‌ها به ساختارهای پایدار تبدیل شوند و رفاه ملی با پشتوانه مردمی گسترش یابد.»

برنامه جامع اقتصاد پساجنگ در راه است

«محمد قاسمی» معاون سیاست‌گذاری و راهبری توسعه ملی و منطقه‌ای سازمان برنامه و بودجه از تدوین یک برنامه جامع برای اداره اقتصاد کشور در شرایط پساجنگ خبر داد. قاسمی در نشست وبیناری رؤسای سازمان‌های مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها، با اشاره به شکل‌گیری کارگروه اقتصادی دولت برای مدیریت شرایط اضطراری، گفت: «این برنامه به دستور معاون اول رئیس‌جمهور در حال نهایی شدن است و تلاش شده همه سناریوهای محتمل در آن لحاظ شود.»وی با قدردانی از همراهی مردم، به‌ویژه در استان‌های مهمان‌پذیر در دوره جنگ ۱۲ روزه، افزود: «سازمان برنامه و بودجه در نظر دارد از تجربیات ارزشمند استان‌ها در طول این دوره بهره‌برداری کند.»قاسمی با تأکید بر حفظ تداوم خدمت‌رسانی در دوران بحرانی، گفت: «با فعال‌سازی ظرفیت‌های ملی و استانی، دولت کوشید کوچک‌ترین خللی در خدمات عمومی ایجاد نشود و خوشبختانه با مشارکت مردم، موفقیت‌های قابل توجهی حاصل شد.»

صندوق بین المللی پول عامل فقر و بحران!

«فرشاد مؤمنی» استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، با انتقاد شدید از سیاست‌های تعدیل ساختاری و توصیه‌های «صندوق بین‌المللی پول»، تأکید کرد: «این نسخه‌ها نه‌تنها اقتصاد ایران را بهبود نبخشیدند، بلکه بحران‌ساز، فقرزا و نابرابرکننده بودند.»مؤمنی با اشاره به تجربه موفق اداره کشور در دوران جنگ تحمیلی گفت: «ایران در زمان جنگ، با کمتر از ۱۰ میلیارد دلار درآمد ارزی آبرومندانه اداره می‌شد، اما امروز با واردات سالانه ۶۰ تا ۷۰ میلیارد دلار، گرفتار بحران‌های چندوجهی است.»وی افزود: «در پایان جنگ، درآمد سرانه ایران برابر با مالزی و بالاتر از ترکیه و چین بود. امروز این فاصله از میان رفته است، و این نتیجه پیروی کورکورانه از الگوهای نامتناسب است.»مؤمنی راه‌حل خروج از وضعیت فعلی را «بازنگری در مبانی معرفتی»، «تحول در نظام آموزشی» و «شفاف‌سازی فرایندهای تصمیم‌گیری» دانست و هشدار داد: تداوم سلطه منافع رانتی و رباخوارانه، مسیر توسعه را قفل کرده است؛ باید به سمت مردم، عدالت و واقع‌گرایی علمی بازگردیم.»

پروژه جاه‌طلبانه بن‌سلمان به ایستگاه تردید رسید!

پروژه جاه‌طلبانه «لاین» عربستان، که قرار بود نماد عبور این کشور از اقتصاد نفت‌محور به تمدنی هوشمند و مدرن باشد، حالا با بحران واقع‌گرایی و کمبود منابع مواجه شده است. «بلومبرگ»، در این زمینه گزارش داد:« دولت سعودی از چند شرکت مشاوره‌ای خواسته تا درباره اجرایی‌بودن این طرح ۱۷۰ کیلومتری بدون خودرو، بررسی مجدد انجام دهند؛ اقدامی که نشانه‌ای آشکار از تردید در بالاترین سطوح تصمیم‌گیری است.»این رسانه در ادامه نوشت:«کاهش قیمت نفت، جذب نشدن سرمایه‌گذاری خارجی و کسری بودجه، پایه‌های مالی پروژه‌های نمادین ولیعهد محمد بن سلمان را لرزان کرده است. برخلاف وعده اسکان ۱.۵ میلیون نفر تا سال ۲۰۳۰، حالا حتی پیش‌بینی می‌شود جمعیت لاین تا پایان دهه به ۳۰۰ هزار نفر هم نرسد. هم‌زمان، پروژه‌های دیگر مانند سنداله نیز دچار توقف یا بی‌سرانجامی شده‌اند.»بلومبرگ در پایان اضافه کرد:«در حالی‌که عربستان با طرح‌هایی نظیر لاین، به دنبال نمایش چهره‌ای نوین از خود در جهان بود، واقعیت میدانی حکایت از شکاف بین تبلیغات و توان اجرایی دارد. به گفته اقتصاددانان، تبدیل عربستان از یک وام‌دهنده به وام‌گیرنده، پیام روشنی از فشارهای مالی بر این پادشاهی است.»

اخبار کوتاه

«علی مطهری» نائب رئیس سابق مجلس در اظهاراتی با اشاره به شکست تاریخی رژیم اشغالگر قدس در جنگ با ایران، بیان کرد:« احتمال حمله مجدد کم است، چون سودی برای آن ها ندارد.آن ها با حمله به هدف هایی که داشتند، نرسیدند و زمانی که مقاومت مردم را دیدند، متوجه شدند حتی اگر فشار راهم بیشتر کنند، به نتیجه نمی رسند.»مطهری در ادامه گفت:« فکر نمی کنم مجددا حمله را تجربه کنند و خودشان می دانند دفعه بعدی آسیب بیشتری می بینند؛ لذا بعید می دانم مجدد حمله ای صورت بگیرد.»

فرزند «سردار حاجی‌زاده» فرمانده شهید نیروی هوافضای سپاه ، با اشاره به رعایت حداکثری پروتکل های امنیتی توسط شهید حاجی زاده، گفت:« وقتی پدرم می‌خواستند حتی صحبت کنند، می‌گفتند تلفن‌های ثابت، کنترل، ریموت و ...‌ را جمع کنید و به یکی از اتاق‌ها ببرید. وسایل الکترونیکی را جمع میکردیم.»

«فرزانه صادق» وزیر راه و شهرسازی در جلسه ستاد اربعین با بیان اینکه «اربعین امسال با انسجام بیشتری برگزار خواهد شد»، از هدف‌گذاری برای افتتاح ۱۰ کیلومتر از مسیر «مهران» تا «دهلران» تا اربعین خبر داد. وی گفت: «ساماندهی پایانه برکت تا پیش از ۴ مرداد به پایان می‌رسد.» صادق همچنین از تدوین طرح جامع پایانه مهران با مشارکت بخش خصوصی و ضرورت تسریع در اتصال ریلی استان ایلام به شبکه سراسری سخن گفت.

سازمان «دیده‌بان حقوق بشر» اعلام کرد که تعداد تلفات درگیری‌های استان «سویدا» در جنوب سوریه از روز یک شنبه تاکنون بالغ بر ۲۰۳ نفر بوده است.این مرکز می‌افزاید که در میان کشته شده‌ها ۲۱ غیرنظامی نیز دیده می‌شوند که به صورت میدانی اعدام شده‌اند.یک شنبه گذشته، دور جدیدی از درگیری‌های شدید میان گروه‌های مسلح دروزی و شورشیان تحت امر «جولانی» در استان سویدا آغاز شد که ده‌ها کشته و هزاران نفر آواره بر جای گذاشت.

به نقل از «بیزینس‌اینسایدر»، «جیمز کیلبی» جانشین فرمانده عملیات دریایی آمریکا فاش کرد که واشنگتن در رهگیری موشک‌های ایران علیه سرزمین‌های اشغالی ناکام بوده است. وی با اشاره به مصرف بی‌سابقه مهمات دفاع هوایی، گفت:« نیروی دریایی آمریکا از موشک‌های پرهزینه «SM-3» استفاده کرده که هر یک بین ۱۰ تا ۳۰ میلیون دلار ارزش دارد، اما این تلاش‌ها ناکارآمد بوده‌اند.»

«نیکولاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا در اظهاراتی با اشاره به نشست سران «بوگوتا» گفت:« این نشست واکنشی اخلاقی و سیاسی در برابر جنایت‌ها و فرار رژیم صهیونیستی از مجازات است.»مادورو ادامه داد:« ما صدای خود را با خشم و غضب در برابر دنیا بلند می‌کنیم، چرا که دنیا در برابر نسل کشی جمعی صورت گرفته علیه فلسطینیان ساکت است.»

«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی مدعی شد که به دنبال اجرای ۵ یا ۶ توافق در سطح بین الملل است.وی ادامه داد که احتمالاً قبل از پایان مهلت ۵۰ روزه‌ای که به «ولادیمیر پوتین»رئیس جمهور روسیه داده است، شاهد پایان جنگ بین روسیه و اوکراین باشد.

وبگاه آمریکایی «آکسیوس» مدعی شد که وزرای خارجه آمریک، فرانسه، آلمان و انگلیس پایان آگوست را به عنوان ضرب الاجل نهایی برای توافق هسته‌ای با ایران تعیین کرده‌اند.این کشورها مدعی شده‌اند که در صورت عدم رسیدن به توافق در تاریخ مذکور برنامه ریزی برای تحریم مجدد ایران در شورای امنیت به اجرا در خواهد آمد.

 

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات