دستاوردهایی پیش از پاسخ مقاومت!
مصطفی منتظرانتخابی سخت و پیچیده که برای تحقق درست آن باید تلاشهای فراوانی صورت گیرد. بدون شک خطا در این مرحله موجب تضعیف دولت شده و کار را برای شخص آقای پزشکیان دشوار خواهد کرد. در این مسیر توجه به رهنمودهای حکیم انقلاب اسلامی میتواند راهگشای رئیسجمهور باشد.
حضرت آیت الله خامنهای در مراسم تنفیذ، بر به کارگیری از توان و ظرفیت بالای نیروی انسانی این سرزمین سخن گفت و از دولت خواست از آن برای رسیدن به اهدافی که ذکر کردند و راهی که میخواهند بروند، بهره بگیرند. ایشان در توصیف این سرمایه بزرگ ایران زمین میفرمایند: «در میان ملت ما کسانی که صاحب فکرند، صاحب ابتکارند، صاحب تجربهاند، صاحب آرای جدیدند، بیشمارند؛ وقتی انسان پای صحبت این و آن مینشیند، اینقدر حرف نو، فکر نو، ابتکار نو در سخنان گوناگون افراد در قشرهای مختلف میشنود که شگفتزده میشود. پیشنهادهایی که به صورت مکتوب میدهند، حرفهایی که حضوری میزنند، آنچه به عنوان اعتراض میگویند، آنچه به عنوان پیشنهاد میگویند، همه برای انسان از این جهت مژده است که نشاندهنده فکر نو، ابتکار نو، تجربه خوب و راهگشایی برای آینده است.»
توصیه دیگر توجه به ثروتهای طبیعی و مادی این سرزمین است. سرزمینی که بدون شک جزو ثروتمندترین کشورهای جهان محسوب میشود و بهرهبرداری درست از این منابع میتواند پشتوانه محکمی برای موفقیت دولت باشد. البته به گفته حکیم انقلاب «شرطش این است که همت بلند داشته باشیم، کارها را بجد دنبال کنیم و همکاران خوبی را انشاءالله انتخاب کنیم.»
سرمایههای برشمرده مادی و انسانی وقتی به کار خواهد آمد که روحیه جهادی بر کارها حکمفرما باشد. در واقع با این رویکرد و این فرهنگ است که منابع به درستی و حداکثری به کار گرفته خواهد شد و حاصل آن رفع مشکلات کشور و توسعه و آبادانی و پیشرفت خواهد بود. در نگاه حکیم انقلاب «کار جهادی» یعنی «خستگیناپذیری، بی مزد و بیمنت کار کردن، هدف را انجام وظیفه انسانی و خدایی قرار دادن، و پیش رفتن» کاری که در چهارچوبهای قانونی و اداری دنبال میشود، اما با رویکرد جهادی کیفیت و برکت مییابد. با روحیه جهادی کارها پیش میرود و در بنبست بوروکراسی تنبل و ناکارآمد گیر نمیافتد و کار حل مشکلات مردم سرعت میگیرد.
حکیم انقلاب معتقدند: «ما با کار جهادی کارهای بزرگی در کشور انجام دادیم و شهید رئیسی (رضوان الله تعالی علیه) اهل کار جهادی بود؛ واقعاً شب و روز نمیشناخت؛ واقعاً دنبال آفرین و احسنت برای اینهمه کاری که میکرد نبود» و از آقای پزشکیان میخواهند که راه آن شهید فقید را ادامه دهد.
در کنار موارد برشمرده تأکید بر تعامل با دیگر ارکان نظام، توجه به اولویتها و توجه به توان داخلی را هم میتوان افزود.
سخن آخر آنکه از مهمترین ویژگیهای مثبتی که دکتر پزشکیان از آن دارد و بدون شک میتواند به عاملی برای موفقیت دولت ایشان بدل گردد، تعلق خاطری است که به رهبر معظم انقلاب داشته و بارها و بارها بر آن تأکید ورزیده است. بدون شک ماندن بر سر این تعلق و عمل به رهنمودها و توصیههای رهبری میتواند به رمز موفقیت دولت چهاردهم بدل گردد.
نقطه اتصال احرار عالم
محمدمهدی ایمانی پور
شیعیان و محبان اهلبیت عصمت و طهارت علیهمالسلام و دلدادگان مکتب حسینی سراسر دنیا، خود را برای سفر معنوی اربعین آماده میکنند. مراسم اربعین امسال در حالی برگزار میشود که کربلای غزه و نسلکشی مستمر فلسطینیان بیگناه، جهان را متوجه موجودیت اشغالگر و خبیث رژیمصهیونیستی کرده و متعاقبا خیزشی عمیق و مقدس را در دفاع از قدس شریف در پنج قاره دنیا رقم زده است.
در این خصوص سه نکته اساسی وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرد:
نخست اینکه اربعین حسینی بهصورت ذاتی و فارغ از هر تحولی که در نظام بینالملل رخ میدهد، نقطه اتحاد و اتصال احرار و آزادگان عالم است. اربعین حسینی خالق ارزشها و گزارههای تمدنساز در معادلات جهانی محسوب میشود که صرفا جنبه مذهبی ندارد، بلکه از جنبه تبیینی و روشنگری نیز برخوردار است. اربعین، گفتمان مقاومت رابه یک گفتمان اصیل و پایدار تبدیل و در مقابل، گفتمان سازش در برابر دشمن راتضعیف میکند. باترویج زیست مومنانه هراس ساختگی ازاسلام را برطرف میسازد و موجب شکلگیری امت اسلامی بهعنوان زیربنای تمدن نوین اسلامی خواهد شد؛ بنابراین وحشت و سانسور رسانههای دشمن نسبت به حماسه هرساله پیادهروی اربعین، بیدلیل نیست. راهپیمایی اربعین گفتمانساز است وانسانهای جویای حقیقت را متوجه ارزشهای الهی، فطری وبشری خویش میسازد. ازاین رو، نفس برگزاری مراسم اربعین حسینی، به افکار و زندگی فردی و اجتماعی انسانها جهت میدهد.
نکته دوم، به شرایط و وقایعی مربوط میشود که جهان را آزرده و خشمگین ساخته و از ماهیت دشمن صهیونیستی و حامیان آن پرده برداشته است. گفتمان اربعین و مکتب حسینی، نسبتی با سکوت و بیتفاوتی در قبال کشتار همهجانبه و وقیحانه هزاران کودک بیگناه در نوار غزه ندارد. یکی ازاهداف مهم قیام عاشورا ومتعلقات آن ازجمله اربعین حسینی، حریت انسانها و ایستادگی آنها در برابر ظلم و بیعدالتی است. بدیهی است که ظلم در هر دورهای از تاریخ مصداق خاص خودراداشته ومعیارهای تشخیص آن نیز براساس فطرت پاک انسانهاست. امروز مصادیق بارز ظلم و ظالم را در تلآویو و واشنگتن مشاهده میکنیم. ایستادگی در برابر این نمادهای سلطه و زورمداری، به معنای تطبیق مفهوم اربعین حسینی با مصادیق امروزین آن است. گرچه امروزه این ادبیات را از زبان مردم مظلوم غزه مکرر میشنویم، ولی بازنشراین حقایق وجهانیکردن مخاطبان اربعین، وظیفهای همگانی واقدامی درچهارچوب جهاد تبیین است.
نکته پایانی، به جایگاه اربعین حسینی در اتصال پیروان مذاهب و ادیان الهی به یکدیگر بازمیگردد. همانگونه که بارها عنوان شده، مخاطبان عاشورا و اربعین حسینی، احرار عالم هستند. کسانی که براساس وجه مشترک همه ادیان ابراهیمی، یعنی مبارزه با طاغوت و ظلم، هرگز سلطهگری شیاطین زمان را بر خود و همنوعانشان برنتافته و در دفاع از مظلوم سینه خود را سپر میکنند. فرمایشات اخیر رهبر معظم و حکیم انقلاب اسلامی در خصوص تحرکات دانشجویان آمریکایی در دفاع از ساکنان غزه، بیانگر همین حقیقت محض است. معظمله، دانشجویان و مردمی را که در دفاع از ملت فلسطین، در جایجای دنیا بهپا میخیزند عضوی از جبهه مقاومت قلمداد میفرمایند. بنابراین، ما با گفتمان و مکتبی مواجهایم که در انحصار مذهب یا فرقهای خاص نبوده و نقطهثقل مطالبهگری جهانی در دفاع از مظلومان است. حماسه اربعین حسینی، بهترین فرامتنی است که در آن بیداری انسانی در سطح جهانی شکل گرفته و لرزه بر کالبد و روح جریان سلطه و تزویر میاندازد.
سید محمد حسینی
در جنگ ترکیبی میان ایران و اسرائیل، طرفین دارای مزیتهای نسبی هستند. ایران در جنگ نیابتی نسبت به اسرائیل، مزیت نسبی قابل توجهی دارد و با اهرمهای نیابتی خود توانسته است، موجودیت اسرائیل و منافع حیاتی این رژیم را دچار چالش دائمی نماید و این رژیم را دچار استیصال نماید. در آن سو اما اسرائیل در جنگ روانی، اطلاعاتی، سایبری، شناختی و به خصوص در جنگ اقتصادی دارای مزیت نسبی است که البته این مزیت را در سایه حمایت بلوک غرب به رهبری امریکا و همکاری برخی از بازیگران منطقهای به دست آورده است.
سوال اساسی اینجاست. چنانچه جنگ مستقیم و ادامهداری میان ایران و اسرائیل اتفاق بیافتد، تکلیف جنگ ترکیبی میان آنها چه میشود؟ پاسخ روشن است. چنانچه ایران و اسرائیل وارد منازعه مستقیم و ادامهدار و غیرکنترل شده شوند، ایران در جنگ ترکیبی قطعأ بازنده خواهد شد، چرا که اهرمهای امنیتی ایران در جنگ نیابتی اگرچه در کوتاه مدت علیه اسرائیل فعالتر خواهند شد اما مورد حمله قطعی اسرائیل، امریکا و هم پیمانان آنها قرار خواهند گرفت و در میان مدت کارکرد اصلی خود را از دست خواهند داد. همین نکته مشخص میکند چرا اسرائیل تلاش میکند جبههای مستقیم علیه ایران بگشاید و امریکا را آشکارا و فعال وارد جنگ در منطقه نماید. این نکته نیز مشخص میکند چرا جمهوری اسلامی ایران مایل به منازعه مستقیم با اسرائیل «در شرایط کنونی» نیست.
در حال حاضر ایران در جنگ ترکیبی دست برتر را دارد و اتفاقأ ایران موفق شده است با استفاده از مزیت نسبی که در این جنگ دارد، مرگ تدریجی اسرائیل از طریق «هزار ضربه چاقو» را به نتیجه برساند. درست است که اسرائیل در سایر مولفههای جنگ ترکیبی مزیت نسبی نسبت به ایران دارد اما ایران در جنگ سایبری، روانی، اطلاعاتی، شناختی و اقتصادی دچار استیصال نشده است، در حالی که «جنگ غزه» به تنهایی اسرائیل را دچار استیصال کرده است.
از منظر جنگ ترکیبی؛ حکمتِ عملیات «عین الاسد و وعده صادق» بیشتر درک میشود. وقتی رژیم اسرائیل در بطن جنگ ترکیبی روز به روز به اضمحلال نزدیک میشود؛ چرا باید با ورود به جنگی مستقیم عملأ اسرائیل را از اضمحلال قطعی نجات داد؟ رفتار حکیمانه و دوراندیشی نظام جمهوری اسلامی ایران در قبال جنگطلبی اسرائیل را نباید به ترس تعبیر کرد، چه اینکه ایران در عملیات وعده صادق؛ پیامی استراتژیک به سران رژیم صهیونیستی ارسال نمود که در قالب آن، ایران توان عبور از سامانه دفاعی گنبد آهنین را دارد و نیز میتواند موشکهای خود را به هر گونه هدفی در اسرائیل برساند اما مسئله اصلی اینجاست که جمهوری اسلامی نمیخواهد در زمینی که اسرائیل طراحی کرده است، بازی کند و این تدبیر عین حکمت و شجاعت است.
همانگونه که رونق کاذب در دوران کشت خشخاش تداوم نیافت، رونق دلنواز تجارت املاک نیز نتوانست رشد اقتصادی را به ارمغان بیاورد و با درهمشکستن بنیان تولید در کشور، اتفاقی مشابه قحطی 1249-1250 چهره کریه خود را نمایان کرد. بهاینترتیب از یک سو درآمد آسان اجاره املاک و مستغلات مانند افیون اقتصاد ملی را گرفتار کرده و انگیزه هرگونه فعالیت سالم اقتصادی را از بین برده است و از سوی دیگر با جایگزینشدن این خشخاش جدید با فعالیتهای مولد و تعطیلی بسیاری از فعالیتهای سالم اقتصادی، میدان مطلوبی برای فعالیتهایی از جنس واردات کالاهای چینی و توزیع آنها از طریق سیستم گسترده دستفروشی در مترو ایجاد شده است. درواقع آن عاملی که اجازه نمیدهد چهره کریه قحطی ناشی از جایگزینشدن تجارت املاک با فعالیتهای مولد خود را نشان بدهد، همین امکان واردات گسترده انواع کالاهای مصرفی فاقد کیفیت مناسب از مبدأ چین است. امروز راه نجات اقتصاد کشور از دام رکود تورمی، اصلاح مسیر اقتصاد و بازگرداندن قطار اقتصاد کشور به ریل تولید است. اما چگونه میتوان آن فعال اقتصادی را که به درآمد کمزحمت اجارهبگیری معتاد شده، بار دیگر به تلاش و خطرکردن و خلاقیتورزیدن واداشت؟ در چنین شرایطی دولت چهاردهم باید با درک درست شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور راه نجات اقتصاد ملی از دام اعتیاد به درآمد مستغلاتی را هموار کند. حمایت مؤثر از فعالیتهای سالم و مولد اقتصادی، ایجاد محدودیتهای قانونی برای تجارت مستغلات، حمایت مؤثر از بورس و بازگرداندن اعتماد عمومی به این حوزه، نقطه شروعی برای این درمان طولانی و البته بسیار ضروری است. مداخله هوشمندانه در بازار املاک استیجاری و مهار رشد اجاره مسکن و حتی ایجاد روند کاهشی در آن، نهتنها حرکتی جدی در مسیر حمایت از اقشار کمدرآمد است، بلکه میتواند جریان خروج نقدینگی از بازار مستغلات و بازگشت رونق به بخش مولد را سرعت ببخشد.
سیدمحمد بحرینیان