
پايگاه بصيرت؛ گروه سياسي / در آستانه سالگرد انتخابات رياست جمهوري يازدهم خبري در رسانهاي منتشر گردد که موجب شادي دغدغه مندان نظام اسلامي گرديد. به نوشته پايگاه اطلاعرساني رياست جمهوري، حجتالاسلام و المسلمين حسن روحاني رئيس جمهور ظهر امروز شنبه ۲۴ خرداد، ميزبان رقباي انتخاباتي خود در حماسه سياسي ۲۴ خرداد سال ۹۲ بود. رئيس جمهور ضمن خوشامدگويي به آقايان محمدباقر قاليباف، محمدرضا عارف، محسن رضايي، غلامعلي حدادعادل، سعيد جليلي و محمد غرضي بر همراهي و همدلي همه نيروهاي انقلاب براي پيشبرد اهداف نظام، تامين منافع کشور و خدمت به مردم به عنوان ولي نعمتان اين مرز و بوم تاکيد کرد.
در اين ديدار که در فضايي صميمي و آکنده از همدلي برگزار شد، نامزدهاي انتخابات يازدهم رياست جمهوري با ابراز خرسندي از برگزاري چنين نشستهايي، خواستار همکاري و هماهنگي نيروهاي سياسي پس از پايان هر انتخابات شدند.
در اين نشست رئيسجمهور ضمن استماع نظرات و راهکارهاي رقباي انتخاباتي خود در سال ۹۲ پيرامون مسايل کشور، برنامههاي دولت در حوزههاي سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي را مطرح و تاکيد کرد: «دولت از توان همه جناحها و گروههاي سياسي دلسوز نظام براي تحقق آرمان هاي مردم و انقلاب، استفاده خواهد کرد.»
در اين ديدار که با عنوان «هميشه در کنار هم هستيم» برگزار شد، پس از اقامه نماز ظهر و عصر ضيافت نهار به ميزباني رئيسجمهور برگزار شد.
اين خبر از آنجايي اهميت داشت که براي اولين بار بود که در تاريخ ادوار انتخابات سرزمينمان چنين اتفاق مهمي ميافتاد که نماد همگرايي و همدلي فعالين سياسي کشور است. به واقع يکي از شاخصهاي مهم توسعه سياسي و رقابتهاي انتخاباتي سالم آن است که آنچه در پيش از انتخابات و در فضاي پر شور و هيجاني مناظرات و رقابتهاي انتخاباتي به وقوع ميپيوند، در فرداي انتخابات به فراموشي سپرده شده و نوعي همگرايي و همدلي بين فرد پيروز و رقباي انتخاباتي حاصل آيد.
به واقع داشتن ظرفيت پذيرش پيروزي و باخت در يک رقابت انتخاباتي جزء اصل اوليه اخلاق سياسي است که اگر در همه فعالين سياسي کشور پذيرش داشته باشد، بدون شک بسياري از حواشي و حواث تلخ در کشور تکرار نخواهد شد. همگي به خاطر داريم که بازندگان انتخابات سال 88، آنگاه که تحمل ابرازنظر ملت را نداشته و در برابر جمهوريت و راي ملت شوريدند! در حقيقت اگر کمي ظرفيت پذيرش شکست را داشتند، کشور آنطور درگير تنش و آشوب و چالش نميشد!
اين نگرش از آنجايي بر ميخيزد که فراموش نکنيم رقابت براي کسب قدرت در نظام اسلامي نه براي آن است که صاحب قدرت براي منافع شخصي و گروهي مسندي را در اختيار گيرد! بلکه براي آن است که خدمتي به ملت کرده و گرهاي از مشکلات جامعه بگشايد. حال اگر اکثريت افراد يک جامعه ترجيح دهند تا مسند خدمتگزاري را به فرد ديگري بسپارند، ديگر چه جاي شکوه و بداخلاقي و ناراحتي! در اين شرايط انسان مومن بايد سر بر سجده شکر بگذارد که به وظيفه شرعي خود عمل کرده و اين مسئوليت خطير نيز از دوش وي برداشته شده است، بدون آنکه تبعات و دشواريهاي پذيرش اين مسئوليت بر دوشش سنگيني کند. خشم و دلخوري و حسرت تنها در جايي معنا مييابد که فردي بر اساس تکبر و تکاثر و خودبرتربيني وارد اين آوردگاه شده باشد که در آن صورت است که تسليم راي و انتخاب ملت نخواهد شد! درست مشابه آنچه که در سال 88 اتفاق افتاد!
تعابير و کلام و جملات رد و بدل شده مابين نامزدهاي رقابت انتخاباتي و ميهمانان اين جلسه نيز ارزشمند بود.[1] در اين ميهماني محسن رضايي حماسه سياسي ۲۴ خرداد را مايه از پيش رو برداشته شدن بسياري از خطرها و حوادث دانست و از حضور مردم تقدير کرد و گفت: «تدابير مقام معظم رهبري در برگزاري شکوهمند و متقن انتخابات رياست جمهوري يازدهم بي نظير بود. فضا طوري شد که ابهامات گذشته و شک و شبهههايي که در جامعه بوجود آورده بودند نيز حل شد.» حداد عادل نيز افزود: «انتخابات ۲۴ خرداد، عملا صحت انتخابات ۸۸ را ثابت کرد». رئيس جمهور نيز در ادامه افزوده است: «تلقي برخي اين بود که شرايط تحريم و فشار، مردم را کاملاً خسته کرده و کسي ديگر به انتخابات اعتنا نميکند. حوادث انتخابات قبلي هم در ذهن بخشي از جامعه شبهاتي ايجاد کرده بود و عدهاي القا کرده بودند که انتخابات واقعي نيست. اما بخصوص بعد از فرمايشات رهبري در آستانه انتخابات، مردم همه اين فضاها را شکستند و نشان دادند که اراده آنان در اداره امور کشور حاکم است».
حداد عادل ادامه داد: «مطلبي که در انتخابات گذشته مهم بود فرهيختگي و تربيت سياسي ملت ايران بود که هر کس به هر نامزدي که خواست رأي داد و اين انتخابات از نظر اجتماعي و امنيت، سالمترين انتخاباتهاي منطقه و دنيا بود.» مهندس غرضي هم جلوتر بودن مردم از مسئولان را به عنوان پيام اصلي ۲۴ خرداد ذکر کرد و گفت: «مردم خيلي خوب ميفهمند که چه موقع بايد به جنگ بيگانگان بروند. اما اگر ۵۰ ميليون رأي داده بودند، امروز ديگر آمريکاييها جرأت هيچ مخالفتي نداشتند».
سعيد جليلي هم ابتکار روحاني براي ترتيب چنين جلسهاي را نويد الگوي جديدي از رقابت در نظام مردمسالاري ديني دانست و گفت: «بايد مدل جديد رقابت بعد از انتخابات را تمرين کنيم و کمک کنيم تا دولت موفق شود و اگر ضعفي هم دارد برطرف شود؛ اين بر خلاف آن است که منتظر بمانيم تا دولت زمين بخورد و رقبا رو بيايند».
در پايان اين نشست حاضرين لوح يادبود اين نشست را امضا کردند که در تيتر آن چنين داشت: «هميشه در کنار هم هستيم.» و بر روي اين لوح نوشته شده بود: «ما به قدر خاطرههاي خوب خود زندهايم و مردم ايران آنقدر خاطرههاي خوب دارند که همواره زنده بمانند. به ياد حضور باشکوه مردم در انتخابات سال ۹۲ يک بار ديگر در کنار هم ميايستيم تا به ياد آوريم که همواره مردم خوب ايران پيروزند. اولين سالگرد خلق حماسه سياسي مردم ايران در انتخابات رياست جمهوري گرامي باد».
اين اقدام موثر دولت را بايد به فال نيک گرفت و آن را گامي مهم در مسير توسعه سياسي مبتني برالگوها و ارزشهاي مکتب سياسي اسلام دانست که اصل را بر برادري و همدلي مومنين قرار داده است.
[1] - مطالب نقل شده از جلسه در صفحه شخصي فيسبوک "پرويز اسماعيلي" نقل شده است که به تازگي به عنوان معاون ارتباطات و اطلاعرساني دفتر رييس جمهور معرفي شده است.