پایگاه بصیرت: یک نماینده اصلاح طلب مجلس معتقد است که در حال حاضر تاثیرگذارترین و ممتازترین نقش در انتخابات پیش رو برای رییس جمهور است و اصلاحطلبان در این انتخابات راهی را پیش میروند که شخص آقای روحانی نشان دهد.
علیرضا محجوب، نماینده مردم تهران و با سابقه نمایندگی در مجالس پنجم، ششم، هفتم و هشتم درمورد آرایش جریانهای سیاسی در انتخابات گفت که در صورت ائتلاف اصلاح طلبان و اصولگرایان معتدل اتفاقی میمون برای کشور میافتد.
وی همچنین به حضور سید حسن خمینی در انتخابات خبرگان امیدوار و تلاشش تقویت حامیان هاشمی رفسنجانی است.
دبیرکل خانه کارگر در عین حال انتقادات تندی را به قانون احزاب و طرح اصلاح آن مطرح کرد.
60 درصد نمایندگان فعلی شانس انتخاب شدن دارند
محجوب با حضور در خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در گفتوگوی تفصیلی با خبرنگار پارلمانی این خبرگزاری در ارزیابی از فعالیت جریانهای مختلف برای حضور در انتخابات مجلس دهم گفت: ما هر موقع بخواهیم راجع به فضایی در ایران صحبت کنیم و بخواهیم آن را تشریح کنیم باید به حدسیات رجوع کنیم همانند حالا که فاصله کمی تا انتخابات وجود دارد و نتیجه انتخابات قاعدتا باید روشن باشد اما ناچارم با جسارت بگویم که هیچ چراغ روشنی در حوزههای انتخابیه بزرگ وجود ندارد و در حوزههای کوچک نیز اکثرا رقابت بین افراد است.
وی ادامه داد: در حال حاضر در کشور هیچ حزبی وجود ندارد و ما فقط دو طیف داریم و از آنها صحبت میکنیم و هر بحثی وجود دارد درباره جایگاه افراد در دو طیف اصولگرا و اصلاح طلب است.
نماینده مردم تهران در مجلس خاطر نشان کرد: طبق تحقیقاتی که در سه ماه اول سال جاری انجام دادیم تا این لحظه 60 درصد نمایندگان فعلی شانس انتخاب شدن دارند؛ البته به جز حوزههای کلان شهرها که با احتساب آنها درصد پایینتر میآید چرا که در حوزههای انتخابیه بزرگتر مشخص نمیشود چه اتفاقی میافتد و اگر جریانی با قدرت وارد شود میتواند کرسیها را در دست بگیرد که این موضوع اتفاق افتاده و سابقه دارد و میتواند نتیجه انتخابات را به کلی عوض کند.
تاثیرگذارترین نمایندگان در مجلس، نمایندگان کلان شهرها هستند
محجوب با بیان اینکه در حال حاضر ما هیچ چیز از تحرکات سیاسی در حوزههای کلان شهر نمیدانیم، تصریح کرد: از نظر فعالیت و جهتگیریها در مجلس تاثیرگذارترینها نمایندگان کلان شهرها میباشند که در حال حاضر تاریکترین نقطه انتخابات است؛ چرا که تحولاتی آغاز نشده و تحرکات نیز به آن اندازه نیست که بتوان پیش بینی کرد چه میشود؛ بنابراین در حال حاضر شمای کامل و درستی از انتخابات نداریم تا بتوان آن را ترسیم کرد.
ائتلاف اصلاح طلبان و اصولگرایان معتدل اتفاقی میمون برای کشور است
وی در ادامه با بیان اینکه احتمال ائتلاف اصولگرایان معتدل و اصلاح طلبان هم وجود دارد و هم وجود ندارد، افزود: به همین جهت میگویم فضای سیاسی خاموش است. زمانی ممکن است کاندیداها در یک جریان کافی نباشد و مجبور به ائتلاف شوند و یا ممکن است بیش از اندازه کاندید داشته باشند که در آن زمان خود به دستهجات مختلف تقسیم میشوند که همه این رویدادها قطعا تابعی از یک منطق حزبی نیست و همه اتفاقاتی است که در زمانی مشخص میافتاد.
این نماینده مجلس گفت: ممکن است ائتلاف میان اصولگرایان معتدل و اصلاح طلبان اتفاق بیفتد که این تنها یک احتمال است و اگر این اتفاق بیفتد اتفاقی میمون برای کشور است و در عین حال ممکن است عکس این قضیه اتفاق بیفتد و هیچ ائتلافی نداشته باشیم.
درحال حاضر در فضای سیاسی و انتخاباتی نبضی برای زدن وجود ندارد
معلومات مختصر و مجهولات بسیار است
محجوب همچنین گفت: به دلیل اینکه در کشور ما حزب وجود ندارد رقابتها دستهای هستند و در داخل طیفها به جای فراکسیونهای حزبی دستهجاتی هستند که گاهی خودسر و گاهی مستقل و بعضا در قالب کشاکش ماورایی ظاهر میشوند که ممکن است هر اقدامی از آنها سر بزند؛ بنابراین در حال حاضر هیچ احتمالی را نمیتوان رد یا تایید کرد.
وی افزود: زمانی میتوان نبض مریض را گرفت که نبضی برای زدن وجود داشته باشد، اما اکنون در فضای سیاسی و انتخاباتی نبضی برای زدن وجود ندارد تا آن را اندازه گرفت و الان همه جریانها بحث کلی میکنند و وارد مصادیق نشدند. از آن مهمتر هنوز هیچ لیستی معلوم نیست، معلومات مختصر و مجهولات بسیار است که بر اساس مجهولات زیاد نمیتوان ارزیابی درستی ارائه کرد.
تاثیرگذارترین عامل در انتخابات رییس جمهور است
اصلاحطلبان راهی را پیش میروند که شخص آقای روحانی نشان دهد
این نماینده اصلاح طلب مجلس در خصوص رهبری جریان اصلاحات اظهار کرد: تاثیرگذارترین عامل در انتخابات آتی دولت و شخص آقای رییس جمهور است و نوع گرایش و حضور و ورود ایشان میتواند این موضوع را تضمین و تقویت کند و یا شکل دیگری به آن بدهد.
محجوب خاطر نشان کرد: عمل آقای دکتر روحانی به گواهی اتفاقات در سه سال گذشته، در صیانت از حقوق انسانها، آزادیها و برداشتهای کلی از انقلاب اسلامی ممتاز بوده؛ بنابراین در این انتخابات نیز باید نقش او را ممتاز دانست. البته ممکن است این موضوع روی هیچ کاغذی نوشته نشده باشد و در هیچ جلسهای دیکته نشود اما آنچه اتفاق خواهد افتاد متاثر از عملکرد ایشان است؛ یعنی اصلاحطلبان راهی را پیش میروند که شخص آقای روحانی نشان دهد.
احتمال ظهور طیف احمدی نژاد در انتخابات در صورت عدم تفاهم لاریجانی و حداد
نماینده مردم تهران در مجلس همچنین در ارزیابی خود از تحرکات اصولگرایان در مجلس گفت: در حال حاضر اصولگرایان در مجلس بر محوریت آقایان حداد و لاریجانی حضور دارند و اینکه افراد دیگری ظهور کنند را نمیدانیم و سخت است بگوییم این جریان به یک لیست اکتفا میکند. البته اگر این دو نفر به تفاهم نرسند، ظهور طیف دولت قبل و احمدی نژاد نیز در انتخابات امکان دارد.
خانه کارگر در هیچ ائتلاف و گفتوگو و جمعی حاضر نمیشود
سطوح حمایت میتواند تفاوت کند
دبیرکل خانه کارگر همچنین درخصوص رویکرد این تشکل در انتخابات نیز بیان کرد: در سنوات گذشته به خانه کارگر اثبات شده که باید همواره روش مستقل خود را پیش ببرد که روش ما اصولا مستقل بوده و هست. در عین حال کارکرد اصلی ما در انتخابات حمایت و پشتیبانی از کارگرانی است که کاندید میشوند، بدون توجه به گرایش و طیف آنها که ما همیشه این کار را انجام دادیم و در این انتخابات نیز همین روش را پیش میگیریم و در هیچ ائتلاف و گفتوگو و جمعی حاضر نمیشویم چرا که ما در حمایت از کارگران با هیچ کس ائتلاف نداریم اما به طور مثال با توجه به ایجاد شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان سطوح حمایت ما میتواند تفاوت کند و وقتی میبینیم کسانی شانس رای آوردن دارند روی آنها سرمایه گذاری و تاکید خواهیم کرد.
به حضور سید حسن خمینی در انتخابات خبرگان امیدواریم
تلاش ما تقویت حامیان آقای هاشمی است
وی در ادامه با اشاره به انتخابات مجلس خبرگان افزود: قضاوت درباره عملکرد اصلاحطلبان و اصولگرایان در انتخابات در حال حاضر بسیار سخت است؛ چرا که ما هیچ صورت و شمایی از کسانی که کاندید شده و در شورای نگهبان تائید میشوند، نداریم. البته به حضور سید حسن خمینی در انتخابات مجلس خبرگان امیدوار هستیم.
محجوب همچنین توضیح داد: در مجلس خبرگان از قدیم دو گروه طرفداران آقای هاشمی و گروه مقابل وجود داشته که این روند میتواند با چند رای تغییر کند که قطعا تلاش ما تقویت حامیان آقای هاشمی است اما اکنون نمیتوان گفت دقیقا چه کسانی شانس ورود به مجلس خبرگان را دارند. و در عین حال همه این حدسیات منوط به حضور قاطع شخص آقای هاشمی در انتخابات است.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با اشاره به تاریخ تشکیل حزب در فرانسه و انگلیس، رقابت انتخاباتی را مولود احزاب دانست و گفت: با وجود قدمت تشکیل حزب در ایران به دلیل ناپایداری، جنگ و کشمکشهای داخلی و بعد از آن ظهور دیکتاتوری، حزب در ایران معنا و مفهوم خود را از دست داد؛ در حالیکه در کشوری مانند ترکیه حکومت دیکتاتوری است اما آتاترک به یک حزب تکیه میکند.
وی ادامه داد: در دوره کوتاهی در سه دوره اول مجلس در دوران پهلوی فعالیت حزبی وجود دارد و از مجلس چهارم فعالیت حزبی تعطیل میشود تا جنگ جهانی اول که مجددا شاهد غوغای فعالیتهای حزبی هستیم و احزابی مانند جبهه ملی تا 28 مرداد فعالیت میکنند که تا این تاریخ نیز مدتی تعطیلی احزاب را داریم تا زمانی که دو حزب شاه ساخته ایران نوین و مردم تشکیل میشوند و مجددا کشور تک حزبی میشود و عملا کشور از سال 1344 به بعد با حزب رستاخیز پیش میرود که شاه در این دوره به یک حزب تکیه میکند اما هیچ یک از این احزاب هویت حزبی نداشته و فقط نمایشی برای نشان دادن به خارجیها هستند و حتی هیچ تاثیری در منازعات داخل مجلس ندارند در حالیکه اصل احزاب با منازعات پارلمانی تشکیل میشوند.
مشکل و مانع اصلی تشکیل حزب در کشور، فرهنگ ماست
محجوب با بیان اینکه از مشروطیت ثابت شده ایران دو جریانی است و مثل فرانسه، 6 یا 7 جریان با هم رقابت نمیکنند، تصریح کرد: مشکل و مانع اصلی تشکیل حزب در کشور، فرهنگ ماست. ما یک فرهنگ حزب ستیز درست کردیم. حزب باید مدرسه سیاست باشد اما از عالیترین مقامات تا یک خبرنگار با هر اتفاقی اول از همه احزاب را لگدمال میکنند.
دبیر کل خانه کارگر با انتقاد از قانون احزاب گفت: همین الان قانون احزاب را نوشتیم و فقط در آن نیامده که احزاب رسماً جاسوساند. در این قانون درباره رابطه مالی احزاب با خارج آمده، حالا مگر احزاب با خارجیها رابطه مالی داشتند؟ حتی قبل از انقلاب نیز این رابطه وجود نداشت.
سراپای قانون احزاب میگوید مرده باد حزب!
حزب در ایران فحش است
وی ادامه داد: قانون احزاب فقط باید و نباید است و حزب در ایران پیش از تولد محکوم است و موجودی که پیش از تولد محکوم باشد نمیتواند پا بگیرد و وقتی موجودی قبل از تولد به انواع اتهامات ناکرده متهم میشود قطعا نمیتواند رشد کند بنابراین با قوانین موجود یقینا حزب تا ابد در ایران شکل نمیگیرد و مشکلات اصلی قانون و فرهنگ است چرا که فرهنگ ما عین قانون را تائید میکند و هیچ کس در نقد این قانون حرفی نزد و مطلبی ننوشت که چرا حزب متولد نشده به انواع اتهامات جاسوسی متهم میشود.
محجوب یادآور شد: حتی احزاب توده، مردم و ایران نوین که طرفدار غرب بودند نیز رابطه سیتماتیک با غرب نداشتند و پولی دریافت نکردند و اگر هم پولی گرفتند سندی بر آن نیست. چرا باید برای سند وجود نداشته قانون نوشته شود و اصل را براین بگذارند که احزاب از خارجیها پول میگیرند و با آنها ارتباط دارند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه سراپای این قانون میگوید مرده باد حزب! اظهار کرد: قانون احزاب ما مانند آن است که قذافی در لیبی خیلی شفاف میگفت هرکه عضو حزب شود خائن است. در حال حاضر اساتید دانشگاه جرأت نمیکنند در باب مفید بودن حزب صحبت کنند که همه این مشکلات فراتر از قانون و یک فرهنگ است و این فرهنگ با قانونگذاری حل نمیشود و نیاز به سالها آموزش فرهنگی و سیاسی دارد.
وی معتقد است: سال گذشته طرحی به مجلس آمد تا قانون احزاب اصلاح شود اما هر چه فحش بلد بودیم به طور غیرمستقیم به احزاب دادیم. سراپای آن فحش به احزاب است، قانونی که فقط بگوید اینکار را بکند و نکند که برای احزاب قانون نمیشود، حزبی تشکیل نمیشود که بتواند سیاست ورزی کند. دنیا دهکده جهانی شده، حالا احزاب ما باید مراقب باشند در این دهکده تنهشان بر تنه کسی نخورد که اگر بخورد متهم به خیانت و جاسوسی میشود. با این شرایط و با این بی اعتمادی به احزاب نمیتوان گفت چرا حزب در ایران شکل نمیگیرد. بنابراین ما حزب نداریم و فقط یکسری اسامی عاریهای وجود دارد که اسم احزاب را به یدک میکشند.
دبیرکل خانه احزاب با بیان اینکه حزب فحش است، ادامه داد: من در اساسنامه خانه کارگر نوشتم ماهیت این تشکیلات صنفی است اما ما را بارها به حزب بودن متهم کردند. در حالی که من علاقهمند به کار حزبی هستم اما باید بگویم حزب نیستم. با این وجود باز هر کس میخواهد به من فحش بدهد میگوید حزب خانه کارگر! وقتی در فرهنگ اینطور جا افتاده که برای متهم کردن رقیب، به او عنوان حزب میدهند چه باید کرد؟
محجوب خاطر نشان کرد: دوستداران حزب در کشور در شرایطی قرار گرفتهاند که جسارت نکنند کار حزبی انجام دهند و خود را حزب بدانند، به این جهت فضا و فرهنگ عمومی کشور ما آمادگی پذیرش احزاب را ندارد.
وی افزود: یکی از عوارض انقلاب این بود که به طور وسیع احزاب متعدد با گرایشهای مختلف ظهور پیدا کردند اما شعار یا اطلاعیه یا حرفی مبنی بر اینکه باید در کشور حزب سیاسی داشته باشیم پیدا نمیکنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: در آن زمان میگفتند نظام تک حزبی و حزب رستاخیز بد است اما این حرف نیز در همان مسیر حزب ستیزی بود، نه تغییر نظام حزبی و دفاتر احزاب در زمان انقلاب مورد هجوم واقع شدند و فضای مذمتی به احزاب تا اوایل سال 60 وجود دارد و ما در سالهای اول انقلاب با آنارشیسم حزبی مواجه هستیم و تنها حزب جمهوری اسلام موفق میشود از انتخابات مجلس کنترل حوادث را به دست بگیرد اما همین حزب نیز در ادامه با انواع بغضها مواجه میشود.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس یادآور شد: حزب برای کشور ضروری و واجب است اما ما نمیتوانیم این ضرورت را داشته باشیم چون هیچ بستری برای آن فراهم نیست.
مدرک گرایی در مجلس باعث ایجاد بدترین دیکتاتوری صاحبان مدرک میشود
فقط 3 درصد مردم حق انتخاب شدن دارند
محجوب در ادامه درخصوص لزوم تخصص گرایی در مجلس گفت: تا زمانی که ملاک برای نمایندگی مدرک باشد و نه توانایی و نظر عامه مردم، بدترین دیکتاتوری صاحبان مدرک اعمال میشود.
وی ادامه داد: اینکه میگویند هر کس دارای مدرک دانشگاهی است میتواند حکومت کند و هر کس نیست نمیتواند، این خودخواهی آریستوکراسی مأبانه افراد حاکم بر مجلس و مجرای قانونگذاری است که برای کاهش رقبا علیه مردم اقدام کردند و این روش از مجلس ششم رسمیت گرفته و موجب شده فقط 3 درصد از مردم کشور حق انتخاب شدن داشته باشند که این عادلانه نیست.
مجالس اول تا پنجم عملکرد قویتری داشتند
این نماینده اصلاح طلب مجلس نهم همچنین تاکید کرد: میتوان عملکرد مجلس ششم تا امروز و مجالس اول تا پنجم را مقایسه کرد و دید کدام قویتر عمل کرده است که ما میگوییم آنها قویتر عمل کردهاند در حالی که مدرک محوری در آنها وجود نداشته است. شرایط حاضر طوری است که دانشگاه به مراکز تربیت حزبی تبدیل شدهاند نه احزاب و این غلطترین اتفاقی است که میتواند برای کشور بیفتد.
بزرگترین ظلم به فقرا و عامه مردم محروم کردن آنها از فرصت انتخاب شدن است
محجوب خاطر نشان کرد: پیشبینی میشود سقف جمعیت بازار کار ما در 4 سال آینده 8 میلیون نفر باشد که 4 میلیون و 900 نفر آنها در دانشگاهها درس خواندهاند که با این نسبت برای یک مدیر حتی یک کارگر هم وجود ندارد. آیا میشود این جامعه را راهبری کرد؟ اینها همه ایرادات نگاه مدرک گرایانه است که موجب به هرز رفتن منابع کشور میشود. بنابراین بزرگترین ظلم به فقرا و عامه جامعه محروم کردن آنها از فرصت انتخاب شدن است که با نگاه مدرک گرایانه اتفاق افتاده است.
مردم با نرخ مشارکت تمایل و رغبت خود به یک مجلس را نشان میدهند
نماینده مردم تهران در مجلس در پایان گفتوگوی خود با ایسنا درباره مشارکت مردم در انتخابات نیز گفت: انتخابات مجلس محل مشارکت بالای مردم است و مردم با نرخ مشارکت تمایل و رغبت خود به یک مجلس را نشان میدهند و بیشتر افراد همان شب و روز انتخابات تصمیم میگیرند رای دهند و کمتر کسی هستند که از قبل برنامهای برای انتخابهای خود داشته باشند.
منبع: ایسنا