(روزنامه آفتابيزد - 1394/06/23 - شماره 4426 - صفحه 15)
جلیلی: تحریمها لغو نمیشود
گروه سیاسی: به گفته سخنگوی کمیسیون برجام، رئیس تیم مذاکره کننده پیشین هستهای در ادامه انتقادهای قبلی خود از توافق هستهای (برجام) گفت که برجام نمیتواند هدف اصلی مذاکرات را که لغو تحریمها بوده تضمین کند.
سیدحسین نقوی حسینی در نشست خبری خود که بعدازظهر دیروز در مجلس شورای اسلامی برگزار شد، اظهار کرد: نهمین جلسه کمیسیون ویژه بررسی برجام با حضور نمایندگان و به ریاست آقای زاکانی برگزار شد و مهمانانی از کمیسیونهای دیگر هم در این جلسه حضور داشتند. کمیسیون نیز از حضور همه نمایندگان در این جلسات استقبال میکند و طبق آییننامه نمایندگان غیرعضو حق اظهارنظر هم دارند. لذا از همه همکاران دعوت میکنیم با حساسیت در جلسات کمیسیون حضور یابند.
وی افزود: بعضی رسانهها تلاش میکنند کمیسیون برجام را مورد اتهام قرار بدهند و این احساس را در مردم ایجاد کنند که برجام گرایش خاصی دارد، اما به هیچ عنوان اینچنین نیست، هم به لحاظ ترکیب اعضا که از همه گرایشهای مجلس در کمیسیون حضور دارند و هم اینکه اعضا متعهد شدهاند از دیدگاه خود صرفنظر کنند و در مقام داور قرار بگیرند تا قضاوت درستی داشته باشند. ما معتقدیم وارد کردن این اتهامات ظلم به مجلس و کمیسیون برجام است و راه را برای رسیدن به نتیجه درست خدشهدار میکنند.
برجام لغو تحریمها را تضمین نمیکند
به گزارش ایسنا، نقوی حسینی با اشاره به حضور جلیلی، باقری و عباسی در جلسه روز گذشته کمیسیون برجام برای ارائه نقطه نظرات و دیدگاههای تیم پیشین مذاکره کننده هستهای، خاطرنشان کرد: محور بحث دیروز تحریمها بود و مهمانان کمیسیون باید پاسخ میدادند با توجه به اینکه هدف جمهوری اسلامی از مذاکرات لغو تحریمها بوده برجام چقدر توانسته این امر را تضمین کند. جمعبندی آقای جلیلی و همکارانش بعد از 5 ساعت گفتگوی مفصل این بود که برجام هدف اصلی که لغو تحریم ها بوده را تضمین نمیکند. زیرا ساختار تحریمها در هر سه حوزه تحریمهای آمریکا، اتحادیه اروپا و شورای امنیت حفظ شده است.
در مورد تحریمهای آمریکا اشاره کردند که تحریمهای اولیه لغو نمیشود و تحریمهای ثانویه هم توقف موقت خواهد داشت و در مورد تحریمهای اتحادیه اروپا نیز تحریم دولتها سر جای خود باقی است و تحریمهای کل اتحادیه نیز در بخش عمدهای تا 8 سال دیگر تعلیق هم نمیشود و به این شکل حفظ میشود.
سخنگوی ویژه برجام اضافه کرد: آقای جلیلی همچنین معتقد است تحریمهای شورای امنیت در حوزههای موشکی، تسلیحاتی و اشاعهای سر جای خود باقی میماند و آن دسته از تحریمهایی که مطابق 6 قطعنامه قبلی اعمال شد غیر از تحریمهای موشکی، تسلیحاتی و اشاعهای آنها هم برگشت پذیر هستند. از نگاه آقای جلیلی وقتی میگوییم تحریمها برگشت پذیر است نمیتوان گفت که لغو شده زیرا لغو مشروط است.
وی ادامه داد: در مقابل مباحثی که آقای جلیلی مطرح کردند بحثهای جدی در کمیسیون مطرح شد و کسانی که نقدی به این دیدگاهها داشتند نظرات و استدلالهای خود را عنوان کردند و آقای جلیلی با آوردن شواهد و مدارکی از دیدگاه خود دفاع کرد.
تحریمها یک شبه وضع نشده است
همچنین عصر روز گذشته نقوی حسینی، درباره جلسه این کمیسیون که با حضور محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و عباس عراقچی، مجید تخت روانچی و حسن قشقاوی معاونان وی برگزار شد گفت: دو موضوع به عنوان محور بحث پیشنهاد شد 1- موضوع فصل هفتمی بودن قطعنامهها و تفاوتهای قطعنامه 1929 و 2231 و 2- بحث تحریمها که مورد مطالبه جدی مقام معظم رهبری است و همه مردم منتظر این هستند که بالاخره برجام چه تاثیر اقتصادی خواهد داشت و تحریمها چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد.
او ادامه داد: ظریف در این نشست گفت در شش قطعنامه
قبلی آمده که با توجه به ابعاد اشاعهای فعالیت هستهای ایران و وظیفه شورا در مقابل صلح و امنیت بینالمللی طبق ماده 41 تحت فصل هفتم شورا چنین اطمینانی را میگیرد. با این تفسیر ما در قطعنامههای قبلی تحت ذیل هفتم قرار میگیریم. در قطعنامه 1929 از این هم فراتر میرود و در بند 9 کشورها موظف میشوند هر اقدام لازمی را در جهت جلوگیری از فعالیتهای هستهای ایران انجام دهند ولی در قطعنامه 2231 لحن عوض میشود. نه به ابعاد اشاعهای فعالیت هستهای ایران اشاره دارد و نه به صلح و امنیت جهانی بلکه نگاه مثبت هم میشود بنابراین اگر در قطعنامه 2231 اقدام مثبتی شده باید طبق ماده 41 باشد چون مثل تحریم بر همین اساس وضع شده است.
این موضوع هم مهم است که این اولینبار است که در تهیه قطعنامه با کشور هدف هم مذاکره شده است. در این قطعنامه اشاره به فصل 7 از کنار ماده 41 برداشته شده و موارد اشاره شده به ماده 41 جهت رفع تحریمهاست. بنابراین از نظر ما قطعنامه 2231 خارج از فصل هفتم است.
اگر 10 مورد در قطعنامه به ماده 41 اشاره شده 9 مورد آن برای رفع تحریمهاست و فقط یک مورد آن بازگشت پذیری تحریمهاست. یکی از نکات برجسته قطعنامه 2231 این است که اولین قطعنامه در تاریخ شورای امنیت است که در متن آن به نظر کشور مورد هدف توجه و آن نظر مکتوب در متن قطعنامه آمده است.
نقوی حسینی به نقل از ظریف افزود: به اعتقاد ما اگر به مرحله برگشتپذیری رسیدیم قطعا ما زودتر از طرف مقابل به جای اول برمیگردیم برای این که تحریمها یک شبه وضع نشده و نمیشود بلکه سالیان درازی طول کشیده است که وضع شده است. آمریکاییها براساس "هزینههای حیثیتی" مقابله با ایران، راه افتادند در مناطق و کشورهای دیگر و از آنها پرسیدند که آیا شما حاضرید هزینه حیثیتی مقابله با ایران را بپردازید یا خیر؟ چنین اقدامی برای بار دوم امکانپذیر است؟ آیا موفقیتی در پی دارد؟ بنابراین ما زودتر به جای اول برمیگردیم.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: تحریمهای شورای امنیت دو دستهاند. تحریمهای اشاعهای و تحریمهای اقتصادی و بانکی. هدف ما لغو تحریمهای اقتصادی، مالی و بانکی بوده است. این هدف به دست آمده است. لغو تحریمهای اتحادیه اروپا، اقتصادی، مالی و بانکی به صراحت آمده است. تعلیق مربوط به چتر تحریمهاست. تحریمهای آمریکا هم مسئولیتش با رییسجمهور این کشور است. رییسجمهور موظف شده از اجرای تحریمهای کشورش جلوگیری کند و اگر رییسجمهور آمریکا نتواند جلوی تحریم در حوزه هستهای را بگیرد نقض برجام شده است و مقررات نقض اجرا میشود.
فضای ایران هراسی در حال فروپاشی است
او خاطرنشان کرد: ما در شرایطی هستیم که فضای ایرانهراسی و انزوای ایران در عرصه بینالمللی و منطقهای در حال فروپاشی است و جا برای ایفای نقشهای مهمتر برای ایران باز شده و امکان آن فراهم شده است. بنابراین معتقدم دو اقدام باید انجام دهیم و مجلس باید در این زمینه نقش ایفا کند. اول جلوگیری از اجرا نشدن یا اجرای نادرست برجام از سوی طرف مقابل و دوم استفاده از شرایط جدید جهت تقویت تواناییهای کشورمان و به ویژه برنامه اقتصاد مقاومتی با هدف دستیابی به استقلال اقتصادی.
ظریف تاکید کرد: آمریکا موظف است تحریمها را اجرا نکند و بعد از 8 سال هم لغو آنها را به کنگره ببرد. در مقابل ما داوطلبانه پروتکل الحاقی را تا 8 سال اجرا میکنیم و بعد از 8 سال هم می آوریم مجلس. اگر آنها تحریمها را لغو کردند ما هم در مورد پروتکل الحاقی تصمیم میگیریم.
وی ادامه داد: اگر بازگشتپذیری را شرط میدانید که این شرط لغو را مشروط می کند. این تعبیر دیگری است.
شرایط سرمایهگذاری مهیا شده است
ظریف گفت: بهتر است ما همه توان خود را به کار گیریم و از ظرفیتهای به وجود آمده نهایت استفاده را بکنیم . برجام به اعتقاد ما ظرفیتهای خوبی در اختیار ما گذاشته است. باید با همپوشانی یکدیگر از این ظرفیت استفاده کنیم. ما باید رو به جلو باشیم. به آینده فکر کنیم.
او اظهار کرد: در حال حاضر شرایط مساعدی برای سرمایهگذاری در داخل کشور فراهم شده است و کشورهای زیادی در صف سرمایهگذاری در ایران هستند. نباید به نحوی برخورد کنیم که نتوانیم از چنین فرصتی استفاده کنیم.
در ادامه و پس از ترک ظریف برای شرکت در جلسه دولت، عباس عراقچی هم که در این جلسه حضور داشت گفت: بار دیگر اعلام میکنم که کلیه تحریمهای مالی، پولی و بانکی از روز اجرا لغو میشوند.
وی خاطرنشان کرد: فضای مطلوبی برای سرمایه گذاری در ایران فراهم شده و به نوعی رقابت بین کشورها تبدیل شده است. در بند 19 برجام ردیف 5 کاملا اشاره بر حمایت و ارائه خدمات کشورهای خارجی از اقتصاد ایران دارد و امکان سرمایهگذاری مشترک را فراهم میکند.
http://aftabeyazd.ir/?newsid=13712
ش.د9402598