(روزنامه جوان – 1395/04/06 – شماره 4846 – صفحه 15)
پيروزي جريانهاي به شدت محافظهكار و مهاجرستيز خروج از اتحاديه اروپا شامه جريانهاي راستگرا و از سوي ديگر جريانات استقلالگرا در سطح جهاني را تحريك كرده است. از خود انگليس گرفته كه صحبت از استقلال اسكاتلند و ايرلند در آن دوباره جان گرفته تا تگزاس امريكا...
پيروزي جريانهاي به شدت محافظهكار و مهاجرستيز خروج از اتحاديه اروپا شامه جريانهاي راستگرا و از سوي ديگر جريانات استقلالگرا در سطح جهاني را تحريك كرده است. از خود انگليس گرفته كه صحبت از استقلال اسكاتلند و ايرلند در آن دوباره جان گرفته تا تگزاس امريكا كه در آن جنبش مليگراي اين ايالت ابراز اطمينان كرده است كه ساكنان تگزاس از استقلال اين ايالت در سال ۲۰۱۸ حمايت خواهند كرد، حاكي از سرعت انتشار ويروس جداييطلبي است كه اين بار هم از بريتانيا شكل گرفته است.
جنبش مليگراي تگزاس از «گرگ ابوت» فرماندار اين ايالت خواسته است به درخواست برگزاري همهپرسي استقلال تگزاس در سال 2018 ميلادي، پاسخ دهد. اين جنبش ابراز اطمينان كرده است كه اهالي تگزاس در اين همهپرسي به خروج از ايالات متحده امريكا رأي خواهند داد. دانيل ميلر رهبر جنبش مليگراي تگزاس با انتشار بيانيهاي تأكيد كرد: پيروزي كمپين خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا، درها را براي خروج تگزاس باز كرده است و به مردم اين ايالت اجازه خواهد داد تا نظر نهايي را درباره خروج از ايالات متحده اعلام كنند. با كسب 261 هزار و 231 حامي در وب سايت رسمياش، جنبش ناسيوناليست تگزاس از مردم اين ايالت خواسته تا باز هم به اين جنبش بپيوندند و فشار را بر گرِگ ابوت، فرماندار اين ايالت جهت فراهم كردن مقدمات رأي استقلال از امريكا افزايش دهند. به گفته ميلر، تگزاس با داشتن اقتصادي به ارزش1/6 تريليون دلار در صورت جدايي از ايالات متحده در بين 10 اقتصاد برتر جهان جاي خواهد گرفت. اما تگزاس تنها نقطه در امريكا نيست كه تحت تأثير رأي خروج مردم انگليس قرار گرفته است. لوييس مارنيل، رئيس كمپين «آري به استقلال كاليفرنيا» نيز در اين باره به خبرنگار رويترز گفته است: ما قصد داريم با برگزاري رفراندوم خروج روند مشابهي را در كاليفرنيا به راه بيندازيم و از حق خودمان براي تصميمگيري آزادانه بهرهمند شويم. پيش از رفراندوم روز پنجشنبه انگليس، نظرسنجيها نشان داده بود كه 23/6 درصد مردم امريكا از ايده خروج از ايالات متحده حمايت ميكنند.
بيداري غول جداييطلبي در اروپا
رئيس دولت كاتالونيا ضمن استقبال از نتايج همهپرسي بريتانيا، گفت: تصميم بريتانيا براي خروج از اتحاديه اروپا موجب تقويت موضع كاتالونيا براي استقلال و جدايي از اسپانيا خواهد شد. كارلس پويگدمونت گفت: توانايي بريتانيا در خروج از اتحاديه اروپا بدون تصويب كشورهاي عضو آن، نشان ميدهد كاتالونيا نيز ميتواند بدون تأييد مادريد از اسپانيا جدا شود. پويگدمونت كه در ماه ژانويه به عنوان رهبر كاتالونيا سوگند ياد كرده قول داده است تا ظرف مدت 18 ماه زمينه لازم براي حركت به سوي استقلال از اسپانيا را فراهم كند. در اين ميان راستگرايان در فرانسه به رهبري مارين لوپن درحال آمادهسازي افكار عمومي فرانسه براي طرح موضوع خروج از اتحاديه اروپا هستند. لوپن پس از اعلام نتايج همهپرسي در صفحه توئيتر خود نوشت: همانطور كه بارها گفتهام آزادي پيروز شد. ما و كشورهاي ديگر نيز بايد همهپرسي مشابهي برگزار كنيم. اين موضوع محدود به فرانسه نشده و كشورهاي ديگر نيز در اين مسير قرار گرفتهاند. به طور مثال متيو سالويني رهبر مليگرايان ايتاليا پس از همهپرسي بريتانيا اعلام كرد: ممنون بريتانيا. حالا نوبت ماست. قلب، شعور و غرور بر فريب، تهديد و رشوه پيروز شد.
گريت ويلدرز، رهبر مخالفان سياستهاي دولت و از منتقدان جذب پناهجويان و مهاجران نيز خواستار برگزاري يك همهپرسي در اين كشور با عنوان نگزيت (خروج هلند از اتحاديه اروپا) با كنايه به برگزاري همهپرسي در بريتانيا با عنوان برگزيت شد. ويلدرز دراين باره اعلام كرد: ما هم قصد داريم كنترل مملكت، پول و مرز خود را در اختيار داشته باشيم. در آلمان هم بئاتريكس فون استورچ، از اعضاي حزب راستگراي آلترناتيو فور دويچلد (جايگزين براي آلمان) گفت: 23 ژوئن يك روز تاريخي است؛ روز استقلال «بريتانياي كبير.» از مردم سؤال شد و مردم پاسخ گفتند. اتحاديه اروپا به عنوان يك اتحاديه سياسي شكست خورده است. در همين حال حزب راستافراطي دموكراتهاي سوئد در پيامي «انتخاب استقلال» را به مردم انگليس تبريك گفت و تأكيد كرد: حال ما منتظر خروج سوئد (swexit) هستيم. حزب قدرتمند راستافراطي دانمارك موسوم به «مردم دانمارك» هم به مردم انگليس به دليل اين انتخاب تبريك گفته و افزود: اين انتخاب جسورانه سيلي آتشيني به كل اين سيستم بود. بايد يك رفراندوم هم درباره شرايط عضويت ما در اتحاديه اروپا در دانمارك برگزار شود. در آتن هم حزب دست راستي «طلوع طلايي» كه خشنترين حزب راستگراست، با ابراز خشنودي از نتايج رفراندوم انگليس عنوان كرده كه اميدوار است رفراندوم مشابهي هم در يونان انجام شود. از سوي ديگر جنبش ضد نظام «فايو استار» در ايتاليا با انتقاد از بروكسل به خروج انگليس واكنش نشان داد.
خود انگليس در معرض تجزيه
معاون رهبر ايرلند شمالي در مصاحبهاي با شبكه خبري RTE گفت: دولت بريتانيا حالا ديگر براي اعمال نظراتش بر ايرلند شمالي درباره مذاكرات آتي با اتحاديه اروپا مشروعيت ندارد و من بر اين باورم كه ميتوان يك رفراندوم برگزار كرد، البته اين درخواست از سوي حزب ملي ايرلند شمالي بلافاصله از سوي آرلن فاستر، وزير اول اين منطقه رد شد ولي اندا كني، نخست وزير ايرلند خواستار برگزاري نشست فوقالعاده كابينه شد تا معلوم شود روحيات استقلالطلبي ايرلنديها دوباره عود كرده است. همچنين نيكلا استورجن، وزير اول اسكاتلند روز جمعه گفت كه دومين همهپرسي استقلال اين منطقه از بريتانيا به احتمال زياد برگزار ميشود و بايد پيش از خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا باشد. اسكاتلنديها در رأيگيري 23 ژوئن با 62 درصد در مقابل 38 درصد رأي به ماندن در اتحاديه اروپا دادند. اسكاتلنديها با 55 درصد در مقابل 45 درصد در رفراندوم 2014 به جدايي از بريتانيا رأي منفي دادند اما از آن زمان تاكنون حزب ملي اسكاتلند كه حامي استقلال است بارها به دنبال برگزاري رفراندوم ديگري بوده است. در همين حال نتايج همهپرسي بريتانيا باعث خشم مردم اسكاتلند و تظاهرات آنها در مقابل ساختمان پارلمان اين كشور شد.
يك مرد تظاهركننده به خبرگزاري فرانسه گفت: من از اينكه اسكاتلندي هستم افتخار ميكنم اما از اينكه بخشي از انگليس هستم شرم دارم. يك زن اسكاتلندي نيز دراين باره گفت: من خواهان ماندن در انگليس و اروپا هستم اما اين خواسته هم اكنون امكانپذير نيست. زني ديگر گفت: من فكر ميكنم اين بار برخلاف دفعه قبل به استقلال اسكاتلند رأي خواهم داد. اما جالبتر از موضع استكاتلندي و ايرلنديها، دهها هزار نفر از ساكنان لندن پايتخت انگليس با امضاي طوماري خواستار استقلال از پادشاهي متحد و ادامه عضويت در اتحاديه اروپا شدند. بيش از 40 هزار نفر تاكنون اين طومار را امضا كردهاند و رسماً خواستار استقلال از پادشاهي متحد و عضويت در اتحاديه اروپا شدهاند. 60درصد از رأيدهندگان لندني خواستار ادامه عضويت بريتانيا در اين اتحاديه بودهاند. شهردار لندن نيز با انتشار بيانيهاي تأكيد كرد: اين مسئله مهم است كه لندن يك نظر خاص و نهايي در مذاكرات مربوط به خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا داشته باشد، همراه با اسكاتلند و ايرلند شمالي.
كمپين ميليوني تكرار همهپرسي
علاوه بر كمپين لندنيها كمپين بزرگتري در كل انگليس موفق شده بيش از يك ميليون امضا پاي طوماري بنشاند كه از مجلس عوام اين كشور ميخواهد تا يك رفراندوم ديگر براي تصميمگيري درباره خروج اين كشور از اتحاديه اروپا برگزار شود. ويليام اوليور هيلي، ارائهدهنده اين طومار گفت:ما اين درخواست را مطرح كرديم چون اگر ميزان رأيهاي خروج يا ماندن در اتحاديه اروپا كمتر از 60 درصد و براساس حضور كمتر از 75 درصدي شركتكنندگان باشد، بايد يك رفراندوم ديگر برگزار شود. در همين حال نشريه امريكايي واشنگتنپست گزارش داد، مردم انگليس در پي رأي به خروج از اتحاديه اروپا در همهپرسي روز پنجشنبه، حالا شديداً در حال جستوجوي اين عبارت در سايت گوگول هستند: اتحاديه اروپا چيست؟!
به گزارش واشنگتنپست، در حالي كه نتيجه همهپرسي روز پنجشنبه انگليس و رأي مردم اين كشور به خروج از اتحاديه اروپا كل جهان را تحت تأثير قرار داد، به نظر ميرسد بسياري از انگليسيها حتي اصلاً نميدانند به چه چيزي رأي دادهاند! به نظر ميرسد بسياري از رأيدهندگان انگليسي با مشاهده بسيار سريع عوارض اقتصادي رأي خود از جمله سقوط بيسابقه 8 درصدي ارزش پوند در برابر دلار از رأي خود پشيمان شدهاند. يك زن انگليسي كه به خروج از اتحاديه اروپا رأي داد در مصاحبهاي به شبكه تلويزيوني ITV گفت: با وجود آنكه من به خروج رأي دادم اما صبح كه بيدار شدم واقعيت مرا متأثر كرد. اگر باز فرصتي داشتم كه چنين رأيي بدهم اين بار به ماندن در اتحاديه اروپا رأي ميدادم.
http://javanonline.ir/fa/news/793923
ش.د9501036