تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۵  ، 
کد خبر : ۲۹۳۸۰۵
«فایل 17»: معجون ناگفته‌ها و بدیهیات

رد‌پای خاندان سعودی در حادثه 11 سپتامبر

(روزنامه همدلي – 1395/04/15 – شماره 360 – صفحه 11)

دولت آمریکا روز شنبه بدون پوشش گسترده رسانه‌ای سندی را منتشر کرد که گوشه‌ای از ارتباطات خاندان سعودی با حملات یازده سپتامبر 2001 به برج‌های تجارت جهانی نیویورک را نمایان می‌کند. این سند که به «فایل 17» معروف شده، حاوی اسامی افرادی است که بازپرسان پرونده تصور می‌کنند با این حمله مرتبط بوده‌اند.باب گراهام، سناتور سابق دموکرات که ریاست مشترک تحقیقات کنگره درباره حادثه 11 سپتامبر را بر عهده داشته، می‌گوید: «بخش اعظم اطلاعاتی که در فایل 17 آمده، بر اساس محتویات 28 صفحه است.»در حالی که بخش اعظم گزارش کمیته مشترک کنگره درباره این حادثه منتشر شده، 28 صفحه از گزارش که گفته می‌شود درباره نقش عربستان در حملات یازده سپتامبر است، همچنان محرمانه مانده است.

این بخش از گزارش به سند «28 صفحه» معروف شده است.به نوشته آسوشیتدپرس، هرچند که جورج بوش، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا به بهانه لو نرفتن روش‌های جمع‌آوری اطلاعات توسط نهادهای اطلاعاتی این 28 صفحه را طبقه‌بندی کرد، این اقدام احتمالا از بیم آثار منفی انتشار این گزارش بر روابط واشنگتن و ریاض صورت گرفته است.باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا تحت فشار قربانیان حادثه، دستور بازنگری این صفحات برای انتشار احتمالی آن‌ها را صادر کرده است، با این حال مشخص نیست که چه زمان کل 28 صفحه منتشر می‌شود.

در سندی که روز شنبه منتشر شد، دو محقق پرونده سرنخ‌های احتمالی را که کمیسیون تحقیق کنگره می‌تواند پیگیری کند، فهرست کرده‌اند. در این سند همچنین اسامی افرادی که مصاحبه با آن‌ها می‌تواند حقایقی را روشن کند، مشخص شده است.در این سند، که اولین بار در سایت 28pages.org منتشر شد، اسامی افرادی که هواپیماربایان در مدت اقامت در ایالات متحده با آن‌ها در تماس بوده‌اند، ذکر شده است. برخی از افرادی که نام آن‌ها در فهرست آمده، دیپلمات‌های سعودی هستند. همین امر گمانه‌زنی‌ها در باره احتمال اطلاع مقامات سعودی از طرح حمله یازده سپتامبر را تقویت کرده است.

اما پرسش مهم اینجاست که انتشار این اسناد مهم در مقطع کنونی چه پیامدهایی می تواند داشته باشد؟

حمید رضا آصفی، سفیر سابق ایران در امارات متحده عربی در گفتگو با خبرآنلاین، در خصوص انتشار اسناد 11 سپتامبر می گوید: این حرکت نمایشی است. وی در ادامه گفت: « از ابتدای کار برخورد امریکا با موضوع یازده سپتامبر یک اقدام ریاکارانه بوده است، الان هم این گزارشی که به‌طور خلاصه منتشر شده، انتظار افکار عمومی را برآورده نمی کند چرا که از یک گزارش بسیار بزرگ، پرونده چند هزار صفحه ای، فقط 28‌صفحه خلاصه کردند که این 28 صفحه باز هم خلاصه شده است. این نشان می دهد که دولت آمریکا ریاکاری بزرگتری انجام داده است.»

سخنگوی سابق وزارت خارجه در دولت اصلاحات ضمن تاکید بر حمایت آمریکا از تروریسم در خصوص سفر وزیر دفاع سعودی به واشنگتن گفت: « روشن بود از ابتدا که عربستان پشت صحنه این حمله تروریستی بوده است. منتهی رئیس جمهور وقت آمریکا جرج بوش همان موقع دستور طبقه بندی محرمانه اسناد را داد. سعودی مسبب رشد و گسترش تمام گروهای تروریستی در منطقه است، شاهد بودیم که پس از ظهور طالبان و القاعده، خانم کلینتون اقرار کرد که این گروه را به وجود اورده ایم برای مبارزه با کمونیسم شوروی و می بینیم تا همین اواخر گروه تروریستی داعش تحت حمایت چه کسانی در منطقه فعالیت می کنند، اینها همه پایگاه شان ریاض است. برخی فعالیت ها با همکاری امریکا، برخی با چراغ سبز امریکا و گاها مستقلا این عملیات های تررویستی صورت گرفته است.»

سفیر سابق ایران در فرانسه در خصوص محتوای گزارش گفت: « در این گزارش خیلی سعی شده تحولات رقیق جلوه کند یعنی یک پوششی باشد بر اقدامات دولت سعودی، کما اینکه در گذشته هم دولت سعودی کنگره و کاخ سفید را تهدید کردند که در نهایت موجب شد که کار به تعویق انداخته شود، به این ترتیب واضح است که این کارها نمایشی است. با این اقدام ها و این حمایت های بی چون و چرا، چهره عربستان در افکار عمومی دنیا و منطقه پاک نمی شود، با توجه به اینکه ماههای اخر دوره دولت اوباما است، آنها تلاش می کنند از این کارهای نمایشی را انجام دهند تا حمایت از حقوق بشری که ادعا می کنند مورد توجه قرار بگیرد و مطرح باشد. به نوعی هم بتوانند بهره‌برداری لازم را بکنند.»

آصفی در خصوص اسامی دیپلمات های منتشر شده در این اسناد گفت: آنها صرفا نماینده وزارت خارجه نیستند. وی در این باره گفت: «دیپلمات معنی گسترده ای دارد همه جور فعالیت خارج از مرزهای یک کشور که با چراغ سبز حکومت آن کشور انجام می شود می گویند دیپلمات، این اسامی صرفا به معنای دیپلمات وزارت خارجه، سفیر یا غیرسفیر نیست؛ بلکه می تواند عناصر نظامی، سیاسی و اطلاعاتی باشند یا حتی دیپلمات اقتصادی، واژه دیپلمات فراگیر است، لذا نمی شود گفت این اسامی در کادر سیاسی عربستان بوده اند یا به نوعی کار دیپلماتیک انجام می دادند، از یک واژه دیپلمات نمی توان برداشت مشخصی کرد مگر اینکه به سند دسترسی داشته باشیم یا در این گزارش مستقیم بگوید که این دیپلمات چه نقشی داشته است.»

آصفی در ادامه گفت: «آمریکا به عنوان حامی تروریسم دولتی که نمونه و مصداق بارز صهیونیسم است و در تروریسم غیر دولتی امثال القاعده و داعش را ایجاد کرده، باعث شده تا جایگاه خودش را در افکار عمومی از دست بدهد؛ اینکه بخواهد با یک گزارشی که محتوای اصلی آن حذف شده است، ژست مبارزه با تروریسم را بگیرد موفق نخواهد شد و در میان افکار عمومی و بازماندگان 11 سپتامبر تاثیر مثبتی ندارد.»

سفیر سابق کشورمان در امارات متحده عربی در خصوص آینده روابط عربستان و آمریکا گفت: «ممکن است افت و خیز در روابط دو کشور داشته باشد. ولی این دوحکومت ماهیتشان یک شکل است، خیلی فرق نمی کند یکی مرتجع است و دیگری هم ادعای تمدن و تجدد را می کند، ولی در بلندمدت و میان مدت رابطه آنها دچار آسیب نمی شود با این حال دوره اوباما به سر آمده است و در آینده بستگی دارد که ترامپ قدرت را به دست بگیرد یا کلینتون. اما با توجه به پول‌های سعودی در امریکا، منافع کارتل های امریکایی در سعودی، بعید است که این آسیب به صورت جدی باشد. ممکن است اگر ترامپ روی کار بیاید شاهد افت و کاهش رابطه باشیم، ولی در بلند مدت فروش سلاح به سعودی همکاری های اقتصادی گسترده، دولتمردان آمریکایی را در نهایت به ادامه رابطه مجاب می کند.»

http://www.hamdelidaily.ir/?newsid=14219

ش.د9501208

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات