تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۱  ، 
کد خبر : ۲۹۷۶۰۰

پيروزي «کوربين» و چرخش حزب کارگر انگليس

(روزنامه اطلاعات - 1395/07/27 - شماره 26562- صفحه 12)

جرمی کوربین سیاستمدار چپگرا و کهنه کار انگلیس همان طور که پیش بینی می شد به رغم تمامی مخالفت ها و کارشکنی های درون و برون حزبی اش، اخیرا با کسب پیروزی در انتخابات رهبری حزب کارگر، بار دیگر به عنوان رهبر این حزب انتخاب شد.

به گزارش ایرنا، جرمی کوربین 67 ساله که بنا به گفته تحلیلگران یکی از چپگراترین افرادی است که طی یک صد سال گذشته توانسته است رهبری حزب کارگر را در دست گیرد، با اتکا به این پیروزی قاطع، توانست با اعتماد به نفس در جریان کنفرانس سالانه حزب کارگر در «لیورپول» انگلیس چرخش آشکار حزبش را به سمت چپ کلید بزند.پیش از این انتظار می رفت که کوربین با کسب مشروعیت قوی ناشی از پیروزی چشمگیرش در انتخابات رهبری حزب کارگر، به صورت قوی تر و جنگنده تر در برابر حزب محافظه کار که با آمدن «ترزا می» در ماه جولای گذشته تهاجمی تر شده است، ظاهر شود و نظراتش خصوصاً نظرات چپ گرایانه اش در زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی مطرح ساخته و پیش برد.

یک پیروزی از جنس کارگری و جوانگرایی

جرمی کوربین در جریان انتخابات رهبری حزب کارگر که همراه با فراز و نشیب های زیادی بود، توانست با کسب 61.8 درصد از کل آرا، از تنها رقیبش (اون اسمیت) پیشی گرفته و به یک پیروزی قاطع دیگر دست یابد .نتیجه انتخابات رهبری حزب کارگر در ابتدای کنفرانس سالانه این حزب در شهر لیورپول که با سخنرانی کوربین خاتمه یافت، اعلام شد.جرمی کوربین در انتخابات رهبری حزب کارگر در سپتامبر سال گذشته میلادی توانسته بود، 59.9 درصد از آرا را کسب کند.پیروزی کوربین در حالی به دست آمد که اکثر نمایندگان پارلمانی حزب کارگر و نیز شماری از شخصیت های ارشد این حزب ازجمله صادق خان شهردار لندن، «اد میلیبند» ( رهبر سابق حزب کارگر)، دیوید میلیبند ( وزیر خارجه پیشین انگلیس) و « تونی بلر» از رقیبش «اون اسمیت» حمایت کرده بودند.

سه چهارم از نمایندگان پارلمانی حزب کارگر در ماه ژوئن گذشته با هدف برکناری کوربین از رهبری این حزب به او رای عدم اعتماد داده بودند.کوربین پیروزی اش در این انتخابات، بسیار مدیون اتحادیه های بزرگ کارگری و نیز اعضای میانی حزب کارگر و نیز هواداران این حزب خصوصا کسانی که اخیرا به حزب کارگر پیوستند، است.او با حمایت صریح اتحادیه های کارگری به ویژه «لن مک کلوسکی » رهبر اتحادیه بزرگ کارگری «یونیت» موفق شد که موقعیت خود را در رقابت های انتخابات رهبری حزب کارگر به رغم کارشکنی و مخالفت صریح برخی از اعضای ارشد حزبش، بهبود و تحکیم بخشد. در همین حال نتیجه انتخابات رهبری حزب کارگر نشان می دهند که تنها 37 درصد از کسانی که قبل از سال 2015 میلادی به این حزب پیوسته اند به کوربین رأی داده اند اما این رقم در میان اعضای جدید به 83 درصد می رسد .میزان حمایت از کوربین در میان اعضای اصلی حزب کارگر 59 درصد و در میان هوادارانی که برای انتخابات رهبری واجد شرایط بودند 70 درصد بوده است.

منابع حزب کارگر اعلام کرده بودند که در آستانه انتخابات رهبری این حزب، تنها ظرف 48 ساعت، 180 هزار نفر با پرداخت حداقل تعرفه (25 پوند) به عضویت حزب کارگر درآمده‌اند.اگر چه مخالفان جرمی کوربین در کمیته اجرایی حزب کارگر با تغییراتی در مقررات رأی گیری در انتخابات رهبری این حزب مانع از آن شدند که بیش از یک صد هزار تن از اعضای جدید حزب کارگر معروف به «سه پوندی» ها بتوانند در این انتخابات شرکت کنند.این اعضای جدید متهم بودند که فقط برای رأی دادن به جرمی کوربین به حزب کارگر پیوسته اند. به هرحال این موج هواداری از کوربین؛ نه تنها حزب کارگر را به بزرگترین حزب بریتانیا با 640 هزار عضو تبدیل کرده، بلکه باعث شده است حزب کارگر در میان احزاب در کل اروپا هم جزو بزرگترین ها ازنظر شمار اعضا باشد.

به گفته صاحب نظران، افزایش گرایش‌ها به جرمی کوربین به رغم تمامی سم‌پاشی‌های طیف محافظه کار و نیز اعضای متمرد حزب کارگر، نشان دهنده میل قوی شهروندان انگلیسی خصوصاً نسل جوان نسبت به ایجاد تغییرات واقعی در این کشور و حل مشکلات روزافزون آنها است. به گفته آنان، اقبال عمومی نسبت به جرمی کوربین بیانگر اقبال شهروندان این کشور نسبت به شخصیت هایی است که پیام آور تغییری واقعی در ساختار اقتصادی، اجتماعی و سیاسی این کشور باشند.کوربین نیز در جریان سخنرانی اش در کنفرانس لیورپول تلویحا به این مساله اشاره داشت و گفت: دلیل دو بار پیروزی اش در ظرف یک سال در انتخابات رهبری حزب کارگر ،«خستگی» مردم از سیاست کلیشه ای سیاستمداران غربی است.وی گفت این سیاست ها سبب افزایش بی عدالتی در جامعه، رکود وضعیت معیشتی مردم و جنگ های بی پایان شده است .

البته در این میان ویژگی ها و نکات جالبی در زندگی شخصی و اجتماعی رهبر حزب کارگر وجود دارد که او را از بسیاری از سیاستمداران فعلی انگلیس و حتی اروپایی متمایز ساخته و سبب شده است که حتی مخالفان سرسختش نیز او را فردی «پاک دست و شریف» به‌شمار آورند. رهبر حزب کارگر در میان هوادارانش به عنوان فردی شناخته می شود که بر سیاست‌ها و ایده‌هایش همواره تاکید داشته و اجازه نداده است که منافع سیاسی دیدگاه‌هایش را تغییر دهد.جرمی کوربین که اساس اندیشه سیاسی‌اش بر دموکراسی، عدالت و صلح بنا شده است، در حال حاضر یکی از مردمی ترین سیاستمداران انگلیس محسوب می شود .

دیدگاه ایدئولوژیک و صلح طلبانه کوربین که زاده چیپنهام، ویلتشر است، ریشه خانوادگی دارد. پدرش «دیوید» مهندس برق و مادرش «نائومی» معلم ریاضی بود. این زوج از فعالان صلح بشمار می آمدند و در طول جنگ داخلی اسپانیا با یکدیگر آشنا شده بودند.رهبر حزب کارگر به رغم حضور 33 ساله‌اش در مجلس عوام انگلیس، در یک خانه نسبتا معمولی در شمال لندن زندگی می کند که به گفته او در سال 2007 میلادی به مبلغ 363 هزار پوند خریداری کرده است ضمن اینکه همچنان بیشتر اوقات با دوچرخه رفت وآمد می کند.

کوربین کارگردانی جناح چپ در فضایی سرمایه‌داری

جرمی کوربین، نماینده حوزه انتخابیه «ایزلینگتون نورث» برای اولین بار در سال 1983 میلادی وارد مجلس عوام شده و همانطور که اشاره شد دارای پیشینه اتحادیه کارگری است.کوربین چهره ای از طبقه پایین جامعه انگلیس و عضو اتحادیه ملی کارکنان بخش عمومی و اتحادیه ملی خیاطان و صنف پوشاک است.او از فعالان کارزارهای خلع سلاح هسته‌ای و ضد جنگ و از ستون‌نویس‌های روزنامه چپ گرای «مورنینگ استار» به‌شمار می آید. در عرصه داخلی، کوربین ضمن مخالفت با خصوصی سازی نهادهای عمومی، خواستار کوتاه کردن دست بخش خصوصی از خدمات بهداشت و درمانی( ان اچ اس)، برقراری تحصیلات رایگان برای همگان و در تمامی سطوح، افزایش حداقل دستمزد به افراد به‌ نحوی که بتوانند با آن زندگی مناسبی داشته باشند و نیز کنار گذاشتن سیاست ریاضت اقتصادی است. کوربین برنامه‌های چپ‌گرایانه‌ای همچون افزایش مالیات طبقه های ثروتمند، گسترش مالکیت عمومی و افزایش سرمایه‌گذاری دولتی در زیرساخت‌ها را به عنوان خط مشی خود اعلام کرده است.

رهبر حزب کارگر بار دیگر وعده افزایش مداخله دولت در عرصه اقتصادی از جمله ملی کردن شبکه راه آهن این کشور را داده است که چکیده نظراتش در حوزه اقتصادی در سخنان «جان مک دانل» وزیر دارایی کابینه در سایه در جریان کنفرانس لیورپول می تواند دید.کوربین در جریان کنفرانس لیورپول بیان داشت: چنانچه حزب کارگر در انتخابات عمومی آینده انتخاب شود، مساله بیکاری، مسکن، امنیت شغلی، خدمات درمانی ملی، آموزش رایگان برای همه، اقدام در خصوص تغییرات آب و هوایی، کاهش بی عدالتی، تلاش برای جامعه برابر و استقرار صلح در قلب سیاست خارجی را در اولویت قرار خواهد داد. طرح مجدد ملی کردن بخش‌های مهم اقتصادی، به معنای عدول از سیاست‌های اقتصادی (تونی بلر) نخست وزیر پیشین انگلیس و پشت کردن به این سیاست‌ها شمرده می شود. به گفته تحلیلگران، به هر شکل حضور کوربین به رهبری حزب کارگر به معنای ایجاد یک چرخش ناگهانی به سمت چپ برای حزب کارگر خواهد بود که طی چند دهه گذشته همواره در میانه حرکت می کرده است.

آنان معتقدند که هضم این مساله نه فقط برای حزب محافظه کار انگلیس که مدافع صریح نظریات بازار آزاد و رها کردن سیاست های حمایت اجتماعی است،بلکه برای حامیان جناح بلریسم در حزب کارگر نیز چندان آسان نخواهد بود.کوربین سیاستمدار کهنه کار انگلیسی در حوزه خارجی، نیز مواضعی ضد جنگ طلبانه، ضد صهیونیستی دارد و از مخالفان جدی تجاوز نظامی انگلیس به عراق در سال 2003 میلادی (در دوران نخست وزیری تونی بلر رهبر پیشین حزب کارگر) و نیز سایر مداخلات نظامی این کشور در سایر کشورها بوده است.وی پیشتر در کمپین همبستگی با فلسطینیان، عفو بین الملل، کمپین خلع تسلیحات اتمی و ائتلاف توقف جنگ فعالیت داشته است.کوربین در سال 1984 میلادی در اعتراض به آپارتاید در مقابل کنسولگری آفریقای جنوبی در لندن دستگیر شد .

او همچنین یکی از برگزار کنندگان اصلی تظاهرات معروف به یک میلیون نفری در لندن علیه حمله انگلیس به عراق در سال 2003میلادی بود. «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر با همین پیشینه، اخیرا در سخنانی در نشست پایانی کنفرانس سالانه این حزب در شهر لیورپول، ضمن عذرخواهی بابت مشارکت انگلیس در جنگ عراق 2003، خواهان متوقف شدن فروش سلاح به کشورهای متهم به جنایات جنگی و نقض حقوق بشر به ویژه عربستان شده است. کوربین همچنین در بخش دیگری از سخنانش گفت: دولت انگلیس بایستی پاسخگوی دخالت های نظامی اش در عراق و افغانستان باشد . وی همچنین با سیاست‌های سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و تسلیحات هسته ای مخالف بوده و خواستار کاهش بودجه نظامی انگلیس و لغو طرح نوسازی سامانه هسته ای این کشور شده است.

رهبر حزب کارگر که سابقه حضور در راهپیمایی همبستگی با پناهجویان سوری و مهاجران و آوارگان دارد، رویه ای به نسبت متفاوت در تقابل با دیدگاه های مهاجر ستیز در انگلیس پیش گرفته است. کوربین در جریان سخنرانی اش در کنفرانس حزب کارگر به صراحت با سیاست کاهش شمار مهاجران اروپایی به انگلیس مخالفت کرد و گفت: این مهاجران نیستند که عامل کاهش دستمزدها در انگلیس هستند. این مساله ناشی از استثمار کارفرمایان است.او همچنین معتقد است با مسأله پناهجویان و آوارگان بایستی به شکل انسانی برخورد شود.بدون شک اندیشه های کوربین، چالشی جدی برای دولت فعلی و نهادهای رسمی قدرت خواهد بود ضمن اینکه نظراتش در حوزه داخلی چندان مطابق با نظر متمردان حزب کارگر که مدافع نظریات و مشی تونی بلر هستند، نیست. به هر شکل تفکرات و ادبیات متفاوت و نظریه های چپ گرایانه کوربین، که بخش هایی از آن در کنفرانس لیورپول مطرح شدند، تحولی در فضای سیاسی انگلیس ایجاد کرده و موافقان و مخالفان او را به واکنش و فعالیت واداشته است .

ضمن اینکه کوربین در گفت وگو با شبکه اسکای نیوز گفت:اطمینان دارد که می‌تواند با سیاست های سوسیالیستی، حزب کارگر را در انتخابات عمومی آینده پیروزی کرده و به نخست وزیری انگلیس برسد. رهبر حزب کارگر گفت: با سوسیالیسم نباید مانند «کلمه ای زشت» برخورد شود که فقط می‌توان در خفا از آن صحبت کرد.این سیاستمدار انگلیسی افزود:این ایدئولوژی ای است که براساس این اصل بنا شده که همه باید تلاش کنند و افراد نیازمند باید از تلاش جمعی ما، برخوردار شوند.جرمی کوربین بیان داشت که نظام خدمات درمانی عمومی در انگلستان «حاصل تفکر سوسیالیستی» است.

رهبر حزب کارگر ادعای شکل گیری یک «فرقه» با محوریت او را رد کرد و گفت: من علاقه‌ای به فرقه‌های شخصی ندارم و چنین چیزی را تشویق نمی‌کنم. یکی از بهانه های مخالفان کوربین برای کناره گذاشتن او از رهبری حزب کارگر این بوده است که کوربین توان پیروز کردن این حزب در انتخابات پارلمانی آینده انگلیس ندارد. در حرکت اعتراضی صورت گرفته علیه کوربین به دنبال همه پرسی 23 ژوئن که منجر رای انگلیسی ها به برگزیت شد، 172 نماینده حزب کارگر در مجلس عوام اعلام کردند از رهبر حزبشان حمایت نمی کنند و تنها 40 نفر به او وفادار ماندند. ضمن اینکه به دنبال این حرکت اکثر اعضای کابینه در سایه حزب کارگر نیز استعفا دادند.علت برگزاری انتخابات رهبری حزب کارگر نیز همین حرکت متمردانه نمایندگان پارلمانی حزب کارگر و اعضای کابینه در سایه بود.

به هر حال کوربین برای پیروزی در انتخابات آینده انگلیس بایستی بتوانند مخالفانش را در داخل حزب آرام و آنها را در چارچوب سیاست های جدید حزبی به فعالیت وادارد اتفاقی که حداقل در کوتاه مدت باتوجه به چالشی بودن برخی از سیاست های اعلام شده از سوی کوربین از جمله در خصوص مساله کنترل نرخ مهاجرت،خلع سلاح هسته ای و افزایش دخالت دولت در عرصه اقتصاد بسیار دشوار به نظر می رسد. حزب کارگر انگلیس که 27 فوریه سال 1900 میلادی( 160 سال پیش) پایه گذاری شده است در حال حاضر دومین حزب بزرگ انگلیس و اصلی ترین حزب مخالف در مقابل دولت محافظه کار (ترزا می) شمرده می‌شود . این حزب اکنون از 650 کرسی مجلس عوام، دارای 230 کرسی، از 798 کرسی مجلس اعیان دارای 209 کرسی و از 73 کرسی انگلیس در پارلمان اروپا، دارای 20 کرسی است.حزب کارگر که دارای نفوذ زیادی در تشکیلات محلی ( شوراها) در انگلیس داراست ، توانسته است از 17 شهردار انتخابی در کل بریتانیا 13 شهرداری را در اختیار داشته باشد که شهرداری شهر لندن از آن جمله است.

مانور «کوربین» در مقابل مخالفان

شرایط جامعه انگلیس نشان می دهد که در صورت حضور کوربین در انتخابات سراسری بعدی این کشور، بخش اعظمی از آرای خاموش به سوی وی هدایت خواهد شد و این بدترین خبر ممکن برای مخالفان وی محسوب می شود.به گزارش خبرگزاری مهر، انتخاب دوباره کوربین به عنوان رهبر حزب کارگر انگلیس، شوک سختی به «تونی بلر» و دیگر مخالفان درون حزبی کوربین وارد ساخته است. این در حالیست که «ترزامی» نخست وزیر انگلیس و دیگر اعضای حزب محافظه کار نیز نگران تحولات جاری در حزب کارگر هستند. افزایش محبوبیت کوربین در میان طرفداران حزب کارگر، این نگرانی را تقویت کرده است. بر این اساس احتمال دارد که کوربین به عنوان نامزد نهایی حزب کارگر برای حضور در رقابت‌های انتخابات سراسری بعدی انتخاب شود. این بدترین خبر ممکن برای مخالفان وی خواهد بود.مخالفانی که طی ماههای گذشته سعی کردند از طرق مختلفی وی را از رهبری حزب کارگر برکنار کنند.

افرادی مانند تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس نهایت تلاش خود را در راستای برکناری کوربین به کار بستند اما جرمی کوربین، بار دیگر به عنوان رهبر حزب کارگر انگلیس انتخاب شد. کوربین در رقابت با «اون اسمیت»، موفق به کسب ۳۱۳۲۰۹رای (۶۱.۸ درصد) شد. در این رقابت اون اسمیت ۱۹۳۲۲۹رای معادل ۳۸.۲درصد آرا را به خود اختصاص داد.کسب بیش از ۶۰درصد آرا توسط کوربین، نشان داد که وی همچنان در میان طرفداران حزب کارگر دارای محبوبیت است. از سوی دیگر، نظرسنجی ها نشان می دهد که از زمان حضور کوربین در مسند رهبری حزب کارگر، میزان تمایل شهروندانی که تاکنون به حزب و رسته خاصی تعلق خاطر نداشته اند به حزب کارگر افزایش یافته است. نکته حائز اهمیت دیگر اینکه کوربین اخیرا اعلام کرده است قصد دارد با احیای سیاست های سوسیالیستی در حزب کارگر به قدرت برسد. بسیاری از مخالفان نظام سلطنتی در انگلیس، نسبت به احیای رویکرد سوسیالیستی در این کشور مصر و مشتاق هستند.

در جریان رقابت‌های انتخابات شهرداری های انگلیس نیز شاهد پیروزی حزب کارگر بودیم. در جریان این رقابت‌ها، حزب کارگر توانست پیروزی قابل توجهی را کسب کند.‌این در حالی است که مخالفان کوربین درصدد بودند پس از شکست احتمالی حزب کارگر در این رقابت‌ها، برکناری فوری کوربین را رقم بزنند. برگزاری همه پرسی برگزیت و مخالفت شهروندان انگلیسی با ایده حزب کارگر مبنی بر بقا در اتحادیه اروپا، بار دیگر مخالفان کوربین را بر آن ساخت تا برای برکناری وی از قدرت اقدام کنند. اما دست افرادی مانند تونی بلر در این خصوص کاملا خالی بود! مسئله اصلی این بود که علاوه بر حزب کارگر، حزب محافظه کار نیز موافق برگزیت نبود و از این رو میان دو حزب سنتی و اصلی و رقیب انگلیس نوعی پیوند و خوانش مشترک وجود داشت. از این رو مخالفان کورین نتوانستند با مانور بر روی همه‌پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا برای بر کناری وی زمینه چینی کنند.

محافل تحلیلی در انگلیس، بر اساس نتایج اخیر انتخابات داخلی حزب کارگر اظهار کرده اند که رهبر حرب کارگر حمایت اکثریت را در میان سه گروهی که در این رقابت واجد رای دادن هستند یعنی اعضای کامل، حامیان ثبت نام شده و وابستگان اتحادیه در اختیار دارد. با این حال به نظر می رسد تلاش مخالفان کوربین برای جلوگیری از حضور وی در رقابت‌های انتخابات سراسری بعدی انگلیس همچنان ادامه خواهد داشت. در این خصوص، میان مخالفان داخلی کوربین در حزب کارگر و مخالفان بیرونی وی هم پیمانی آشکاری وجود دارد. بدیهی است که علاوه بر مخالفان داخلی کوربین ( از حزب کارگر)، اکثریت قریب به اتفاق لیبرال دموکرات‌ها و محافظه کاران نیز خواستار جلوگیری از حضور کوربین در رقابت‌های انتخابات سراسری بعدی هستند. شرایط جامعه انگلستان نشان می دهد که در صورت حضور کوربین، بخش اعظمی از آرای خاموش به سوی وی هدایت خواهد شد. این بدترین خبر ممکن برای مخالفان کوربین محسوب می شود!

https://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2016\10\10-17\20-21-13.htm&storytitle=%81%ED%D1%E6%D2%ED%20%AB%20%98%E6%D1%C8%ED%E4%BB%20%E6%20%8D%D1%CE%D4%20%CD%D2%C8%20%98%C7%D1%90%D1%20%C7%E4%90%E1%ED%D3

ش.د9502719

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات