تاریخ انتشار : ۲۶ دی ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۴  ، 
کد خبر : ۲۹۸۳۸۰
اظهارات مهم رئیس قوه ‌قضائیه درباره دست‌های پشت‌پرده پرونده بابک زنجانی

بابک گیت

(روزنامه وطن امروز ـ 1395/10/14 ـ شماره 2065 ـ صفحه 1)

گروه سیاسی: آیت‌الله صادق آملی‌لاریجانی، رئیس قوه‌قضائیه روز گذشته در جلسه مسؤولان عالی قضایی جزئیات قابل‌تامل و تکان‌دهنده‌ای درباره پرونده بابک زنجانی مطرح کرد. آیت‌الله آملی‌لاریجانی درباره برخی اعترافات زنجانی، سنگ‌اندازی‌های صورت گرفته بر سر راه بازگرداندن بدهکاری زنجانی به درون کشور، عدم همکاری بانک مرکزی و وزارت امور خارجه برای ردیابی حساب‌های بابک زنجانی و... موضوعات قابل‌توجهی را مطرح کرد.

آیت‌الله آملی‌لاریجانی تصریح کرد برای قوه‌قضائیه، بازگرداندن بدهکاری بابک زنجانی در اولویت بوده است و سپس حواشی و اعترافات حاشیه‌ای زنجانی؛ با این حال اما عدم همکاری دولتی‌ها در رسیدگی به پرونده و نیز اظهارات غیرصادقانه و تبلیغاتی آنها باعث شده تا قوه‌قضائیه به موازات اقدامات برای بازگرداندن بدهکاری زنجانی، به حواشی پرونده نیز رسیدگی کند. آیت‌الله آملی‌لاریجانی سپس تاکید کرد در این راستا قوه‌قضائیه افرادی که زنجانی در حواشی پرونده‌اش نام آنها را مطرح کرده، احضار و اگر لازم شد، برخی را نیز بازداشت خواهیم کرد.

رئیس قوه‌قضائیه با انتقاد از برخی اظهارات در مورد پرونده بابک زنجانی، این اظهارات را تبلیغاتی دانست و تاکید کرد: ما برای حفظ حرمت‌ها و جلوگیری از ایجاد اختلافات و تحفظ بر قانون، برخی ادعاهای بابک زنجانی را علنی نکرده‌ایم. به گزارش اداره کل روابط عمومی قوه‌قضائیه، آیت‌الله آملی‌لاریجانی در جلسه مسؤولان عالی قضایی، با بیان اینکه یکی از افتخارات اسلام و نظام جمهوری اسلامی، تامین و تضمین امنیت پیروان ادیان دیگر است، بر لزوم الگوگیری کشورهای غربی از این امر تاکید و اظهار کرد: پیروان مسیحیت، یهودیت و زرتشتیان که نام ادیان الهی آنان در قانون اساسی نیز به صراحت ذکر شده است، همواره تحت حمایت نظام جمهوری اسلامی قرار دارند و در کنار هموطنان مسلمان خود در امنیت و آزادی زندگی می‌کنند.

آیت‌الله آملی‌لاریجانی افزود: این در حالی است که در کشورهای غربی مدعی آزادی و حقوق‌بشر، مدام «اسلام‌هراسی» ترویج می‌شود و روز به روز تعرض به مسلمین و اماکن مذهبی آنان شدت می‌یابد. رئیس قوه‌قضائیه با بیان اینکه ادامه چنین خشونت‌هایی به هیچ‌وجه قابل پذیرش نیست، بر لزوم تامین امنیت مسلمانان در کشورهای غربی از سوی این دولت‌ها تاکید کرد و افزود: اقدامات جنایتکارانه عده‌ای تروریست که نام مسلمان را بر خود گذاشته‌اند، هیچ ارتباط و نسبتی با اسلام ندارد و نمی‌شود به این خاطر هیچ مسلمانی در کشورهای غربی احساس امنیت نکند. چنین برخوردی برخلاف موازین حقوق بشر و معاهداتی است که دولت‌های غربی به آن ملتزم شده‌اند.

آیت‌الله آملی‌لاریجانی با ابراز تاسف نسبت به عدم رعایت تعالیم والای حضرت مسیح(ع) در کشورهای غربی و بویژه از سوی حکام این کشورها خاطرنشان کرد: عدالت و صلح از محورهای اصلی تعالیم همه انبیای الهی بوده است که متاسفانه امروز می‌بینیم توسط حکام غربی رعایت نمی‌شود. چنانکه در جای جای دنیا شاهد آشوب، جنگ‌افروزی و بهره‌گیری از سلاح‌های ساخت این کشورها برای کشتار مردم بی‌گناه هستیم. رئیس قوه‌قضائیه با بیان اینکه قتل‌عام مردم بی‌پناه یمن با سلاح‌های غربی توسط نیروهای سعودی با هیچ ارزش انسانی و الهی سازگار نیست، ادامه داد: تکریم انسان‌ها و نگاه خاص به حقوق‌بشر در همه ادیان الهی وجود دارد و انبیا در تعالیم اصلی خود هیچ اختلافی نداشته‌اند. حال چگونه است که مدعیان پیروی از حضرت مسیح(ع) از متعرضان به حقوق مردم در بحرین حمایت می‌کنند؟ چرا باید نخست‌وزیر انگلیس از کسی که برای مردم خود حق اظهارنظر و رای قائل نیست، حمایت کند؟ چنین عملکردی با کدام بخش از تعالیم الهی حضرت مسیح(ع) سازگار است؟

آیت‌الله آملی‌لاریجانی با اشاره به جنایات غرب در سوریه، فلسطین و... ابراز امیدواری کرد حکام غربی در سال جدید میلادی، تعالیم الهی حضرت مسیح(ع) را گرامی و بزرگ بدارند و با تبعیت واقعی از این تعالیم، گامی در جهت سعادت مردم خود و سراسر جهان بردارند. رئیس قوه‌قضائیه در بخش دیگری از سخنان خود، کارنامه قوه‌قضائیه بویژه در برخورد با مفاسد اقتصادی را بسیار روشن توصیف کرد و گفت: کارهایی که قوه‌قضائیه در این سال‌ها انجام داده در گذشته سابقه نداشته، مثل رسیدگی به پرونده‌های کلانی چون پرونده فساد 3 هزار میلیارد تومانی یا پرونده بابک زنجانی که با حجم زیاد مورد رسیدگی قرار گرفته است. البته این دو پرونده نیز به خاطر کلان بودن اینقدر برجسته شد اگرنه ده‌ها و صدها پرونده قابل توجه دیگر در قوه‌قضائیه دائماً رسیدگی می‌شود و حقوق بیت‌المال و اموال صاحبان حق به آنان بازمی‌گردد.

آیت‌الله آملی‌لاریجانی افزود: قوه‌قضائیه در چارچوب وظایف خود، کارش را دنبال می‌کند و هرگز در پی این نیست که رسیدگی عادلانه را آلوده به برخی تبلیغات ناصحیح و نادرست کند.

رئیس قوه‌قضائیه تصریح کرد: گاهی از ناحیه افراد مختلف، بدون اطلاع یا با اطلاع و متأسفانه با مقاصد سوء، به قوه‌قضائیه تعرض می‌شود که این بی‌انصافی‌ها به هیچ‌وجه قابل قبول نیست. در پرونده فساد 3 هزار میلیاردی، کار قوه‌قضائیه بسیار عظیم بود که متاسفانه هنوز ابعاد آن به اندازه کافی تبیین نشده است. در پرونده بابک زنجانی نیز بنده از سخنگوی قوه‌قضائیه خواسته‌ام که در فواصل مختلف، زحمات قوه‌قضائیه را در این پرونده که چند هزار ساعت/ نفر کار برده است، برای مردم تبیین کند. آیت‌الله آملی‌لاریجانی با بیان اینکه دستگاه قضا براساس اسناد و مدارک به پرونده‌ها رسیدگی می‌کند و قضاوتش مبتنی بر ادعاهای روزنامه‌ها و رسانه‌ها درباره افراد نیست، اظهار کرد: کسانی که مرتکب مفاسد اقتصادی می‌شوند، راه‌ها را می‌شناسند و سختی کار دستگاه قضا نیز در برخورد با چنین پرونده‌هایی دقیقا همین است. خیلی از اموال این افراد به نام دیگران است. در پرونده فساد 3 هزار میلیاردی، قوه‌قضائیه با صرف ساعت‌ها وقت از ناحیه کارشناسان موضوع را پیگیری و اموال را ردیابی کرد تا بتواند مستندا بگوید این اموال متعلق به متهم است و این شخص، این اموال را از دولت و بانک‌ها گرفته و باید برگرداند.

رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: این از افتخارات قوه‌قضائیه است که عمده اموال در این پرونده بازگردانده شد و بقیه‌ آن هم موجود است که قطعا باز می‌گردد. نکته مهم‌تر این است که با تدبیر و صرف وقت نگذاشتیم کارخانه‌هایی که مربوط به این شخص است، تعطیل شود و کارگرانش بیکار شوند. در حال حاضر اکثر این کارخانه‌ها فعال هستند و دادستانی در این زمینه زحمات زیادی کشیده است. آیت‌الله آملی‌لاریجانی با بیان اینکه عملکرد قوه‌قضائیه نباید به گونه‌ای نادرست زیر سوال برود، راجع به پرونده بابک زنجانی افزود: این شخص اموال دولتی زیادی را به یغما برده است. البته خودش در ابتدا گفت من از دولت طلبکار هستم ولی بررسی‌ها نشان داد این سخن، نادرست و او بیش از 2 میلیارد دلار به نظام بانکی کشور و شرکت‌های وزارت نفت بدهکار است. رئیس قوه‌قضائیه گفت: نخستین کاری که قوه‌قضائیه انجام داد این بود که اجازه نداد این شخص از کشور فرار کند. دستگاه قضا زمانی سراغ این شخص رفت که مستندات موجود را هم در اختیار نداشت اما به دلیل توجه اتهام به او، این شخص را مورد پیگرد قرار داد و سپس در مراحل تحقیقات و رسیدگی، مسیر را برای بازگرداندن اموال دنبال کرد. آیت‌الله آملی‌لاریجانی خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که ما هم باید بحث کیفری‌ را در این پرونده دنبال می‌کردیم، هم بحث حقوقی را. آنچه از ابتدا غرض و هدف اصلی قوه‌قضائیه بود و برای ما در اولویت قرار داشت، بازگرداندن اموال به بیت‌المال بود و بحمدالله تاکنون بیش از 2 هزار میلیارد تومان از اموال شناسایی شده و به بیت‌المال باز گردانده شده که رقم کوچکی نیست و کار کوچکی هم نیست.

رئیس دستگاه قضا با انتقاد از برخی اظهارات اخیر درباره پرونده بابک زنجانی، در سخنانی صریح اظهار کرد: اینکه گاهی گفته می‌شود پشت‌پرده این پرونده چرا معلوم نشده و چرا قوه‌قضائیه پاسخگو نیست، حرف نادرستی است. اولا علاوه بر حکمی که راجع به این شخص داده شده است، افرادی که با این پرونده مرتبط بودند از جمله برخی وزرای سابق، رئیس سابق بانک مرکزی و دیگران مکررا به دستگاه قضایی احضار شدند و ساعت‌ها مورد تحقیق و بازجویی قرار گرفتند. آنچه نباید فراموش شود این است که این پرونده همچنان مفتوح است و هیچکس نگفته که افراد مرتبط تبرئه شده‌اند یا برای‌شان قرار منع تعقیب صادر شده است.

آیت‌الله آملی‌لاریجانی با بیان اینکه تلاش اصلی ما این است که اموال بیت‌المال بازگردد، هرگونه حاشیه‌سازی سیاسی را مانع این امر دانست و اظهار کرد: ما نه پرونده‌های مرتبط را بسته‌ایم و نه قصد عدم رسیدگی داریم؛ منتها نخستین هدف‌مان بازگرداندن اموال مردم است و در این زمینه هم هیچ مساله مخفی نداریم. رئیس دستگاه قضا با ابراز تأسف از القای برخی مسائل به گونه‌ای وارونه که گویی قوه‌قضائیه قصد پرده‌پوشی دارد، اظهار کرد: البته ما حرمت بعضی‌ها را در این پرونده حفظ کرده‌ایم. بابک زنجانی بسیاری ادعاها را مطرح کرده که ما برای حفظ آبروی عده‌ای و برای تحفظ بر قانون آنها را علنی نکرده‌ایم. البته ما چون سخنان او را عین واقع نمی‌بینیم، دلیلی ندارد که هر آنچه می‌گوید را بپذیریم. البته در وقت خود باید تمام کسانی را که با این موضوع مرتبط بوده‌اند احضار کنیم اما در زمان فعلی که مقصود اصلی بازگردان اموال است نمی‌خواستیم «حاشیه‌های فوق متن» درست کنیم.

رئیس قوه‌قضائیه تصریح کرد: ما حرفی نداریم و می‌توانیم تمام کسانی را که بابک زنجانی ادعاهایی در موردشان مطرح کرده است، احضار و در صورت لزوم بازداشت ‌کنیم تا معلوم شود که قضیه چه بوده است. دهها قلم از این قبیل ادعاها وجود دارد و هیچ اختصاصی هم به دولت سابق ندارد! اما تمرکز ما عمدتا بر بازگرداندن اموال به بیت‌المال است. آیت‌الله آملی‌لاریجانی با بیان اینکه طوری القا می‌شود که گویی قوه‌قضائیه در این پرونده، راه خودش را به تنهایی رفته و از کمک‌های وزارت اطلاعات استفاده نکرده است، تاکید کرد: گاهی انسان احساس می‌کند جای شاکی و مشتکی‌عنه عوض شده است! اتفاقا ما شاکی هستیم. دلیلش این است که در سال 92 بابک زنجانی بازداشت شده، در سال 94 آقای رئیس‌جمهور در جواب نامه وزیر اطلاعات مطلبی نوشتند مبنی بر اینکه خوب است پرونده در اختیار وزارت اطلاعات قرار بگیرد. بنده هم 3-2 روز بعد این نامه را به دادستان ارجاع داده و تأکید کردم پیشنهاد خوبی است و این کار را انجام بدهید؛ منتها بعد مشخص شد که موانعی وجود دارد که مربوط به دستگاه قضا نبوده، بلکه از ناحیه برخی وزارتخانه‌ها و افراد بوده است.

رئیس قوه‌قضائیه با بیان اینکه ان‌شاءالله بموقع در خصوص این موارد توضیحات لازم ارائه خواهد شد، اظهار کرد: در طول سال 92 و 93 بیش از 40-30 جلسه مشترک بین دادستان، معاون وزیر اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و بانک مرکزی برگزار شده و دائما موضوعات را رصد می‌کردند، حال چگونه ادعا می‌کنند که همکاری نشده است؟ آیت‌الله آملی‌لاریجانی با اشاره به علت انتقادش از دولت در خصوص پرونده بابک زنجانی گفت: یک مساله بسیار مهم‌تر وجود دارد و آن این است که پول‌هایی که به او به صورت ارز داده شده، از طریق بانک مرکزی و بانک‌های خارجی بوده است. بررسی و ردیابی این بخش از کار مربوط به وزارت امور خارجه است. ما مکررا از ابتدا جلساتی در این زمینه تشکیل دادیم،

3 سفر خارجی با حضور نماینده قوه‌قضائیه، وزارت امور خارجه، وزارت اطلاعات و احتمالا اطلاعات سپاه انجام شد و دوستان به مالزی، تاجیکستان و ترکیه سفر کردند. رد پول‌هایی که داده شده در اختیار بانک مرکزی و وزارت امور خارجه است. بررسی و ردیابی این امور دیگر ربطی به قوه‌قضائیه ندارد. اگر پول در مالزی، چین، تاجیکستان یا ترکیه به آن آقا واگذار شده یا به کسی که او تعیین کرده، دولت براحتی می‌تواند از طریق دیپلماسی فعال رد این پول‌ها را معلوم کند. رئیس قوه‌قضائیه تاکید کرد: ما از اول گفتیم که وزارت امور خارجه باید پای کار باشد. باید از دولت‌های مذکور پیگیری کنند که این پولی که بانک مرکزی ایران به صورت دلار واریز کرده، کجا رفته است؟ آیت‌الله آملی‌لاریجانی گفت: متأسفانه دولت به جای آنکه پاسخگو باشد، قضیه را وارونه جلوه می‌دهد. آقایان در دستگاه دیپلماسی ظاهرا تمام توان خود را متوجه برجام کردند که آن هم نتیجه‌اش همان شد که همه می‌بینیم. به هر حال در عالم دیپلماسی کارهای دیگری هم در کشور وجود دارد؛ از جمله همین موضوع که کار دستگاه دیپلماسی کشور بود. از نهادهایی مثل وزارت اطلاعات و وزارت امور خارجه به مالزی سفر کردند اما کسی به حرف‌شان اعتنا نکرد. آیا مقصر قوه‌قضائیه است؟

رئیس قوه‌قضائیه با بیان اینکه سخن گفتن از زبان مردم با نیات تبلیغاتی کار صحیحی نیست، تاکید کرد: ما اتفاقا معتقدیم باید برای مردم روشن شود که چه کسی کوتاهی کرده است؟ ان‌شاءالله سخنگوی قوه‌قضائیه با ذکر اسناد و تاریخ اقدامات، بیان خواهد کرد که تاکنون چه کارهایی و به چه میزان در قوه‌قضائیه انجام شده است. آیت‌الله آملی‌لاریجانی با بیان اینکه پس از بازگشت اصل اموال به بیت‌المال، قطعا به حواشی این پرونده نیز رسیدگی خواهد شد، خاطرنشان کرد: ردیابی اموال بابک زنجانی در خارج از کشور با دولت است، نه با قوه‌قضائیه. چرا این کار را انجام نمی‌دهید؟ این ارزها را بانک مرکزی یا وزارت نفت یا شرکت نیکو که تابعه وزارت نفت است، به کجا فرستاده و به چه‌کسی داده است؟ آیت‌الله آملی‌لاریجانی با بیان اینکه متاسفانه رسم شده هرکسی از گوشه و کنار هرچه می‌خواهد به قوه‌قضائیه نسبت می‌دهد، این کار را غلط دانست و تاکید کرد: به جای اینکه از خدمات کثیر و بی‌شائبه دستگاه قضا تقدیر شود، متاسفانه شاهد اظهاراتی هستیم که با اهداف تبلیغاتی، قوه‌قضائیه را زیر سوال می‌برد و به گونه‌ای القا می‌کند که گویی در پرونده‌هایی نظیر پرونده بابک زنجانی هیچ کاری جز محکوم کردن متهم از سوی دستگاه قضا انجام نشده است! رئیس قوه‌قضائیه در پایان ابراز امیدواری کرد قوای کشور به دور از هیاهوهای تبلیغاتی و رسانه‌ای، صرفا در مسیر خدمت به مردم گام بردارند و افراد نیز در بیان اظهارات‌شان جانب انصاف را رعایت کنند.

http://www.vatanemrooz.ir/newspaper/page/2065/1/169912/0

ش.د9503303

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات