تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰  ، 
کد خبر : ۳۰۱۹۱۲

اهداف بلندمدت آمريکا در حمله به سوريه (بخش اول)

(روزنامه اطلاعات ـ 1396/02/19 ـ شماره 26714 ـ صفحه 12)

حمله موشکی اخیر آمریکا به یک پایگاه هوایی سوریه می تواند فضای جدیدی از تحولات سیاسی امنیتی را در خاورمیانه بحران زده به‌وجود آورد.، حسن لاسجردی در خبرآنلاین نوشت:این حمله موشکی در حالی انجام شد که مقامات آمریکایی در اظهارات خود نسبت به سرنوشت بحران سوریه و برکناری بشار اسد، این موضوع را بی اهمیت دانسته و بر این باور بودند که آینده تحولات سوریه باید توسط مردم این کشور رقم بخورد .حال با این تهاجم نظامی واشنگتن علیه دمشق این سئوال پیش می آید که آیا چرخشی یا تغییری در نگاه دولت ترامپ به تحولات خاورمیانه بوجود آمده یا اینکه این موضوع حرکتی مقطعی با اهداف کوتاه مدت می باشد که بزودی فروکش خواهد کرد.

برای پاسخ به این سئوال اساسی می توان چنین فرض کرد که تغییراتی در نگاه واشنگتن نسبت به بحران سوریه در حال شکل گیری است از جمله:

- آمریکا پس از ترامپ مدت‌هاست خواهان نقش آفرینی موثر در تحولات سوریه با هدف عمق بخشی به سیاست‌های خود است و بمباران شیمیایی خان شیخون این بهانه را بوجود آورد.

- با وجود آتش بس و استقرار زمینه‌های روند مسالمت‌آمیز و گفتگوهای سیاسی در آستانه، گروه‌های تروریستی حاضر در سوریه که تحت حمایت برخی کشورهای عربی هستند، خواهان تحرک بخشی به برخی حملات قهری با هدف کسب امتیاز در مذاکرات آینده هستند .

- در هفته‌های اخیر روند پیروزی‌های ارتش سوریه علیه گروههای تروریستی مورد حمایت غرب نشان از دست برتر حکومت سوریه در میدان نبرد و نیز مذاکرت دارد و این مورد پسند آمریکا نیست.

- تلاش متحدان منطقه‌ای آمریکا پس از روی کار آمدن ترامپ، همیشه تحریک او برای اقدامات سرکوبگرانه در منطقه بوده است که بمباران شیمیایی مسئله دار و پر ابهام در خان شیخون این بهانه را بوجود آورد .

- از سوی دیگر رفتارهای سئوال برانگیز و غیرمترقبانه ترامپ در کنار دستیاران تندروی نظامی به علاوه رویکرد حزب جمهوریخواه همه موید این نکته است که روش این حزب بیشتر بر مبنای اقدامات قهری و خشونت بار متمرکز است.

- بسیاری از صاحبنظران بر این باور بودند که در صحنه رقابت قدرت‌های بزرگ و در سایه سفرهای اخیر مقامات مختلف به کاخ سفید، هم پیمانان آمریکا از پرتوان شدن و حضور پر رنگ روسیه در سوریه و منطقه خاورمیانه ابراز نگرانی کرده‌اند و این اقدام ترامپ پاسخی به این نگرانی‌هاست.

- در چنین فضایی، بمباران پایگاه هوایی سوریه که هواپیماهای روسی هم در آنجا حضور داشته‌اند، می تواند بنوعی یک ضرب شست و هشدار واشنگتن به مقامات مسکو تلقی شود که برخی به آن عنوان مقدمه درگیری و جنگ فراگیر نیز عنوان داده‌اند.

- از سوی دیگر برخی معتقدند میدان داری آمریکا در این تهاجم نظامی به نوعی کمک به جریان معارضین در پشت میز مذاکرات است که تاکنون قدرتمندانه نتوانسته‌اند نه در مداکرات حاضر شده و نه امتیاز قابل توجهی از حکومت سوریه بگیرند .

- نکته پایانی اینکه برخی بمباران سوریه توسط آمریکا را سناریو سازی واشنگتن برای تکرار بحران لیبی در سرزمین شامات می دانند که آمریکا سعی می کند با زدن استحکامات دفاعی سوریه، حکومت مستقر در این کشور را زمین گیر کرده و آن را ساقط کند. سخن آخر اینکه، به این اقدام نظامی آمریکا هرگونه نگاه می شود، می تواند نوعی مقابله با روسیه تلقی شود و حتی آن را توهینی علنی به مسکو فرض کرد که در پس آن رویاهای آینده ترامپ برای مقابله با مردان کرملین نهفته است.

جنگ جهانی سوم

از طرفی، حسن‌هانی زاده بر این باور است، حمله موشکی اخیر به پایگاه هوایی الشعیرات حمص سوریه از سوی ایالات متحده آمریکا نقض آشکار قوانین بین‌المللی است، به ‌اعتبار اینکه بعد از شکست گروه‌های تروریستی در سوریه و عراق اکنون آمریکا درتلاش است تا با ورود مستقیم به بحران سوریه وضعیت میدانی را به نفع گروهک‌های تروریستی تغییردهد. سناریو پیش رو از این قرار است که آمریکا تلاش‌می‌کند تا پایگا‌ه‌ها و نیروی هوایی سوریه را از طریق ادامه حملات موشکی فلج‌کند تا سوریه را از معادلات نظامی و منطقه‌ای خارج نماید و کفه نظامی در منطقه را به‌نفع رژیم‌صهیونیستی تغییردهد. به‌نظر می‌رسد سناریویی مشابه آنچه در لیبی برای سرنگونی معمر قذافی‌ شکل‌گرفت، اکنون در سوریه درحال اجراست.آمریکا بدون اینکه چراغ‌سبزی از شورای امنیت دریافت‌کند، به‌طورمستقیم پایگاه‌هوایی الشعیرات را مورد حمله قرار داد که این نوعی مقابله با روسیه تلقی‌می‌شود، چراکه روسیه در سوریه منافع استراتژیک دارد و این حمله می‌تواند نوعی توهین به روسیه تلقی شود.

از این‌رو به‌نظر می‌رسد که بحران سوریه وارد مرحله خطرناکی‌ خواهد شد و این احتمال وجود دارد که روسیه درارتباط با بحران سوریه به‌طورمستقیم با آمریکا درگیر شود وکلیه روابط سیاسی مسکو-واشنگتن قطع‌شود. اکنون تلاش آمریکایی‌ها براین است که از طریق حملات موشکی به‌نوعی وضعیت میدانی را تغییر دهند و روسیه را مجبور به خروج از سوریه کنند. این حمله‌موشکی با هماهنگی رژیم‌صهیونیستی، عربستان، قطر و اردن صورت گرفته وآمریکا این کشورها را درجریان این حمله قرارداده است. ضمن اینکه به‌طورضمنی روس‌ها را مجبور به خارج‌کردن هواپیماهای خود ازپایگاه الشعیرات کرده است. این وضعیت می‌تواند بحران هوایی این کشور را فراگیر‌تر کند و از مرزهای سوریه خارج گرداند و به یک بحران بین‌المللی تبدیل کند. اکنون خاورمیانه درآستانه بحرانی جدید قراردارد که ممکن است به مقابله دو ابرقدرت منجر شود. طبیعتا این تقابل فراگیر شده وکشورهای منطقه را نیز درگیر خواهد کرد. ایالات متحده‌ آمریکا حاضر به حل بحران سوریه نیست، به این جهت که اگر تمایلی به این کارداشت، می‌توانست در کمتر از یک‌ماه این بحران را به پایان برساند.یکی از مسائلی که مشخص شده، این است که آمریکا تمایل دارد ارتش سوریه همچنان درگیر گروهک‌های تروریستی باشد تا همچنان دچار فرسایش شود. آمریکا پس از ۶سال به این نتیجه رسیده که نیروی هوایی سوریه همچنان سالم و دست‌نخورده است از این رو به بمباران پایگاه هوایی حمص پرداخته و ممکن است این حملات ادامه پیدا کند .

از این رو آمریکایی‌ها درصددند که راه‌حل سوری- سوری را با بن‌بست مواجه کنند وهرگونه مذاکره بی‌نتیجه باقی بماند. به همین دلیل سناریو خان شیخون که منجر به انفجار گاز شیمیایی شد و طی آن ده‌ها نفر در اطراف ادلب کشته و مجروح شدند، سناریویی از پیش تعیین‌شده برای بهانه‌جویی آمریکا برای دخالت در مسائل داخلی سوریه به بهانه حمایت از مردم این‌کشور بود. از این جهت به نظر می‌رسد وضع سوریه بسیار پیچیده‌تر شده و به یک بحران نظامی تبدیل خواهد شد و راه‌حل‌های سیاسی کاملا منتفی شده است. مقابله نظامی با آمریکا به‌نفع منطقه نخواهد بود، چون بحران نظامی موجب فرسایش منطقه ونابود شدن همه زیر‌ساخت‌های اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی آن خواهد شد ومنطقه هم توان تحمل جنگ جدیدی را نخواهد داشت. اگر آمریکا بخواهد به ماجراجویی‌های خود در منطقه و علیه ایران ادامه دهد، با یک بحران جهانی مواجه‌خواهد شد که ممکن است به یک جنگ فراگیر منجر شود. حمله موشکی اخیر به سوریه نشان ‌می‌دهد دونالد ترامپ درصدد دست‌زدن به ریسک‌های خطرناکی است که ممکن است به جنگ سوم جهانی بینجامد.

افشای طرح آمریکا و متحدانش در جنوب سوریه

شکست‌های پیاپی به گروه‌های تروریستی در جنوب سوریه تحمیل شده است،‌گروه‌هایی که با تمامی توان و امکانات خود برای اشغال شهر «درعا» با تمرکز بر محله «المنشیة» همزمان با افشای توطئه جدید آل سعود، صهیونیست‌ها،‌اردن و آمریکا تلاش می‌کنند.فتحی‌‌نظام، خبرنگار خبرگزاری تسنیم نوشت:سه گروه تروریستی مطرح به نام‌های «جبهة النصرة، أحرار الشام و أکناف بیت المقدس» نبرد ادعایی خود با عنوان «الموت و لا المذله» را 12 فوریه 2017 آغاز کردند و از تشکیل اتاق عملیات مشترک با عنوان ادعایی «البنیان المرصوص» خبر دادند و هدف خود را اشغال شهر «درعا» اعلام کردند که نقطه شروع اشغال آن،‌سیطره بر محله استراتژیک «المنشیه» است که نقطه اتکایی درعا در جنوب غربی آن را تشکیل می‌دهد.از ابتدای این نبرد ادعایی، پنج موج حمله به این محله صورت گرفته است که آخرین آن یورش هشتم آوریل 2017 (19 فروردین 96) این گروه‌های تروریستی بود که آنها یک خودروی بمب‌گذاری شده را در جنوب المنشیه منفجر کردند و تنها توانستند بر برخی ساختمان‌های مسکونی مسلط شوند، اما ارتش سوریه بلافاصله با یک پاتک بزرگ و با حمایت یگان توپخانه و نیروی هوایی این حمله را مهار کرد که در نتیجه آن بیش از 80 تروریست از جمله سرکرده نظامی اتاق عملیات تروریست‌ها و چند سرکرده سعودی و اردنی آنها به هلاکت رسیدند.

گروه‌های تروریستی تلاش کردند حمله اخیر خود را یک پیروزی بزرگ القا کنند تا بر شکست‌های بزرگ خود سرپوش بگذارند. آنها ادعا کردند که چند ایست بازرسی ارتش را به سیطره خود درآورده و چند سرباز ارتش را اسیر کرده و تنها چند متر با سیطره بر محله المنشیه فاصله دارند،‌اما اطلاعات میدانی تاکید می‌کند که ارتش ابتکار عمل را در دست گرفته و این حمله تروریستی را کاملا مهار کرده است.اطلاعات موجود به این اشاره می‌کند که سلاح تروریست‌های تکفیری از روستایی در نزدیکی شهر «الرمثا» اردن به سمت جاده «السد» و از آنجا به روستای «نصیب» در شرق «درعا» و «طفس»‌در سمت شمال غربی آن وارد می‌شوند، دو روستایی که تروریست‌ها حملاتشان را از آن دو نقطه به مواضع ارتش در المنشیه آغاز می‌کنند.

دلایل اهمیت محله «المنشیة»

1- این محله گذرگاه ورود به شهر «درعا» از سمت جنوبی غربی قلمداد می‌شود،‌ در صورت سیطره گروه‌های تروریستی بر آن، سکویی برای هدف قرار گرفتن تمام محله‌های تحت کنترل دولت سوریه و حملات موشکی تکفیری‌ها به آن خواهد شد.

2- المنشیه به خاطر مشرف بودن بر وادی «الزیدی» حد فاصل محله‌های «درعاالمحطه» و «درعاالبلد» و نیز اشراف بر جاده مواصلاتی درعا البلد سوریه و «الرمثا» در اردن،‌ موقعیت استراتژیک دارد، الرمثا در سه کیلومتری مرز اردن و سوریه قرار دارد.

3- شکست تمامی تلاش‌های تروریست‌ها در حمله یا سیطره بر المنشیه با وجود حملات تکراری بر اهمیت آن افزوده است، به طوری که ارتش سوریه طی دو سال اخیر بیش از پنج یورش گسترده گروه‌های تکفیری برای اشغال این محله را دفع کرده است که اولین آن سال 2015 با عنوان ادعایی توفان جنوب(عاصفه الجنوب) آغاز شد و اتاق الموک با نظارت آمریکا، فرانسه و اردن این یورش تروریست‌ها را مدیریت می‌کرد و آخرین نبرد تروریست‌ها هم با عنوان ادعایی «الموت و لا المذله» اخیرا انجام شد که خسارت‌ها و تلفات سنگینی به آنها وارد کرد .

تحولات میدانی اخیر با تحرکات سیاسی رژیم‌های اردن، آل سعود و رژیم صهیونیستی با نظارت آمریکا برای ایجاد منطقه حائل در جنوب سوریه همراه شده است به طوری که گزارش‌ها به این اشاره می‌کند که طرح منطقه حائل را شاه اردن و نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس در جریان سفر اخیرشان به واشنگتن و دیدار با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مطرح کردند که پیش از تصدی ریاست جمهوری قول ایجاد منطقه امن به زعم خود را به دیگر حامیان گروه‌های تروریستی داده بود و البته از رژیم‌های مرتجع عرب حاشیه خلیج فارس هم خواسته بود هزینه‌های مالی این طرح را به آمریکا بپردازند. نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی هم از تلاش خود برای ایجاد منطقه حائل در جنوب سوریه داده که روزنامه‌هاآرتص مدعی شده است هدف نتانیاهو این است که ایران و حزب الله جای پایی در این منطقه نداشته باشند.تلاش‌ها برای ایجاد منطقه حائل در جنوب سوریه با نظارت آمریکا را گزارش‌هایی تقویت کرده است که اخیرا از ورود زره‌پوش‌های آمریکایی به منطقه «المفرق» در مرزهای اردن و سوریه خبر داده است که مقابل شهر درعا قرار دارد و نیز استقرار نیروهای ویژه اردن و آمریکا در نقاط مختلف مرزی با سوریه بوده است.

http://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2017\05\05-08\20-12-25.htm&storytitle=%C7%E5%CF%C7%DD%20%C8%E1%E4%CF%E3%CF%CA%20%C2%E3%D1%ED%98%C7%20%CF%D1%20%CD%E3%E1%E5%20%C8%E5%20%D3%E6%D1%ED%E5

ش.د9600587

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات