تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۲  ، 
کد خبر : ۳۰۳۴۵۱
حسام‌الدین آشنا نماینده قوه مجریه در شورای نظارت بر صدا و سیما طی نامه‌ای گزارش داد

تخلفات گسترده صداوسیما در سایه نظارت‌های ضعیف

(روزنامه ايران ـ 1396/04/31 ـ شماره 6548 ـ صفحه 22)

صدا و سیما به‌عنوان یک سازمان رسانه‌ای انحصاری، نسبت به تذکرات کم‌توجه است/ سازمان خود را ملزم به پاسخ جدی و مسئولانه در برابر شورای نظارت نمی‌داند

حسام‌الدین آشنا به‌عنوان نماینده قوه مجریه در شورای نظارت بر صدا و سیما، در 5 بند به ارائه خلاصه‌ای از نتیجه بررسی دبیرخانه شورای نظارت بر صدا و سیما در سال 95 پرداخت. در این یادداشت که با عنوان «گزارش به مردم» تهیه شده، آمده است: «کتاب شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما در سال ۹۵» توسط دبیرخانه شورای نظارت تهیه و در اختیار اعضا قرار گرفت.

۱- بررسی کمی و کیفی گزارش‌های تهیه‌شده توسط مدیریت‌های پنجگانه شورای نظارت بیانگر ضعف عملکردی سه مدیریت «نظارت و ارزیابی صدا»، «نظارت اجرایی» و «فضای مجازی» است. مدیریت نظارت و ارزیابی برنامه‌های سیاسی نیز نتوانسته در تهیه گزارش‌های روندی، تطبیقی و مقایسه‌ای موفق عمل کند و بیشتر متمرکز بر تهیه گزارش‌های موردی بوده‌ است. مدیریت نظارت و ارزیابی سیما در مقایسه با سایر مدیریت‌ها وضع مطلوب‌تری دارد و نسبت به تهیه انواع گزارش‌ها مبادرت ورزیده‌ است.

۲- شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما در حال حاضر در انجام وظایف و تحقق اهدافی که به صراحت در اصل ۱۷۵ قانون اساسی و قانون مجمع تشخیص مصلحت نظام ذکر شده، ناتوان است. بررسی تمامی ۲۵۵ گزارش سال ۹۵ شورای نظارت بیانگر تقلیل مفهوم و حیطه نظارت به نظارت محتوایی است. درواقع مفهوم نظارت در شورا محدود به «نظارت پس از پخش» یا همان «نظارت محتوایی» شده‌ است. این درحالی است که شورا می‌بایست بر «حسن انجام کلیه امور سازمان» نظارت کند. به‌عنوان مثال طبق قانون، ایجاد و انحلال هر بخش، واحد، شعبه و دفاتر نمایندگی در سازمان صدا و سیما می‌بایست با نظارت این شورا انجام گیرد یا اینکه شورا باید بر تمام قراردادها و خریدهای داخلی و خارجی سازمان نظارت کند؛ اما در عمل موضوع های فوق تحت نظارت شورا انجام نشده‌ است.

۳- تضعیف این نهاد نظارتی موجب شده‌ است که سازمان صدا و سیما در سال‌های گذشته به‌عنوان یک سازمان رسانه‌ای انحصاری، نسبت به تذکرات، پیشنهادها، درخواست‌ها و مکاتبات تنها نهاد نظارتی خود کم‌توجه باشد. به‌عنوان مثال با وجود درخواست‌های مکرر شورای نظارت مبنی بر دریافت اسناد و مدارک مالی، نظرسنجی‌ها و نگرش‌سنجی‌‌ها، طرح برنامه‌ها و... سازمان صدا و سیما از ارسال موارد مذکور به شورا سر باز زده‌ است. همچنین نوع پاسخ سازمان به مکاتبات شورای نظارت اغلب در حد اعلام دریافت نامه‌ها و گزارش‌های شورا است. در واقع سازمان خود را ملزم به پاسخ جدی و مسئولانه در برابر شورای نظارت نمی‌داند و اساساً‌ شأن نظارتی واقعی برای شورا قائل نیست.

۴- یکی از مشکلات جدی این است که شورای نظارت به‌عنوان یک نهاد نظارتی خود را در برابر افکار عمومی پاسخگو نمی‌داند و تاکنون گزارشی از عملکرد و نظارت خود بر سازمان صدا و سیما برای عموم مردم منتشر نکرده‌ است. این درحالی است که براساس مصوبه سال ۹۵ اعضای شورا، می‌بایست گزارش‌های تحلیل و ارزیابی برنامه‌های صدا و سیما و نیز گزارشی از مکاتبات شورا با سازمان، در سایت شورای نظارت درج و منتشر می‌شد. وضعیت سایت شورای نظارت به‌عنوان اصلی‌ترین راه ارتباطی شورا با مردم و رسانه‌ها از این نظر تأسفبار است.

۵- به نظر می‌رسد به‌منظور ایجاد تغییراتی کارآمد در راستای اثرگذاری بیشتر شورا، لازم است ضمن بازنگری در ساختار کنونی شورا و ارائه گزارشی درباره وضعیت فعلی شورای نظارت به رهبر معظم انقلاب و سران سه قوه ضرورت بازنگری در «قانون نظارت بر صدا و سیما» تبیین شود. همچنین درخواست شود ضمن مشخص کردن وظایف و تکالیف متقابل شورای نظارت و سازمان صدا و سیما، نسبت به ابهامات و کلی‌گویی‌های قانون، پاسخ داده شود و در صورت ضرورت، اصلاحیه‌ها و استفساریه‌های لازم صادر و ابلاغ شود.

http://www.iran-newspaper.com/newspaper/BlockPrint/192136

ش.د9601299

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات