تاریخ انتشار : ۲۹ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۳۵  ، 
کد خبر : ۳۰۷۶۳۴

احیای دوباره امپراتوری اتریش ـ مجارستان

(روزنامه جمهوري اسلامي – 1396/09/02 – شماره 11026 – صفحه 6)

برخلاف امپراتوری قدیم اتریش ـ مجارستان، این دو کشور به سرعت به سمت طرفداری از روسیه و همراهی با کشور اسلاویک جمهوری چک حرکت می‌کنند. پیروزی رهبر جدید و جوان اتریش در رقابتی پوپولیستی و همراهی با همتای مجاری‌اش جبهه‌ای جدید در جدایی از اروپا گشوده است. پوپولیست‌های اروپایی و طرفدار ارتباط با اوراسیا دوباره زنده شده‌اند اما زمان مشخص خواهد کرد که عاقبت این همکاری‌ها به کجا خواهد رسید.

مقامات اروپایی در بروکسل دوباره عزاداری را شروع کرده‌اند. این دومین بار در دو هفته اخیر است. انتخابات پارلمانی در جمهوری چک انجام شد. در نتیجه آن حزب سوسیال دموکراتیک حاکم به مقام ناامیدکننده ششم دست پیدا کرد. در این میان اتریش نیز در حال تغییر است. پس از انتخابات پارلمانی اخیر، کشورها به لحاظ ایدئولوژیک به مجارستان بسیار نزدیک شده‌اند به این معنی که اتریش برای مردم این کشور از ارزش بالاتری نسبت به بوروکراسی اروپایی در بروکسل برخوردار است. اینجا حقیقتی جالب وجود دارد.

تا پایان جنگ جهانی اول، این سه ایالت مدرن برای چندین قرن بخشی از امپراتوری قدرتمند اتریش ـ مجارستان بودند که در زمان سلسله هابسبورگ ایجاد شدند. جالب است که بدانید امپراتور اتریش ـ مجارستان فرانس جوزف اول، که به مدت 70 سال تا سال 1916 بر تخت سلطنت نشسته بود، دو بار تاجگذاری کرد اول در وین و سپس در بوداپست بر تخت سلطنت نشست. حالا مشخص شده است که این کشورها صد سال پس از سقوط امپراتوری مشترکشان، چیزهای مشترک زیادی دارند که می‌تواند آنها را در مقابل اتحادیه اروپا قرار دهد.

آقای بابیش «ترامپ چک» نامیده می‌شود و بیش از چهار میلیارد دلار ارزش خالص دارایی اوست. برای رسانه‌های لیبرال بابیش یک پوپولیست است. او حزبی را رهبری می‌کند که اقدام برای شهروندان ناراضی نام دارد. پدر او اهل اسلواکی است و مادر او روس. وزیر امور خارجه آمریکا و واشنگتن تایمز او را مردی می‌دانند که جمهوری چک را به سمت مسکو هدایت می‌کند. در آستانه انتخابات، «ناراضی ها» به رهبری این بیلیونر در مقام اول قرار گرفتند. با وجود برخی رقابت‌ها دیدگاه او با رئیس‌جمهور فعلی چک، زمانی تفاوتی ندارد.

از نظر هر دو تحریم‌ها بی‌فایده هستند و موضوع کریمه باید کنار گذاشته شود. همه چیز زمانی آشکار می‌شود که بدانیم بابیش چه شرکایی را انتخاب کرده است. زمانی هم اکنون نیز شکل دولت را تایید کرده است. 9 حزب به پارلمان رسیده‌اند و نیروهای سیاسی کاملا مخالف متحد این فرد میلیاردر شده‌اند. این شامل مخالفان اتحادیه اروپا از حزب آزاد و دموکراسی مستقیم نیز می‌شود که رهبری آن به دست تامیا اوکامورا، فرد چکی ژاپنی یا کمونیست‌های چکی است که حاضر شده‌اند به دست راستی‌های افراطی بپیوندند. در حقیقت، این احتمال وجود دارد که مرکل و یونکر حتی با دولت فعلی به مشکل بخورند چرا که آنها از پذیرش مهاجرین سرباز زده‌اند. این مساله‌ای است که به ویژه دولت بابیش به هیچ وجه آن را قبول نخواهد کرد.

دولت جدید اتریش توسط سیاستمدار جوان 31 ساله‌ای به نام سباستین کورز شکل خواهد گرفت. او رهبر حزب مردم اتریش است که در انتخابات هفته پیش به برتری رسید. «وقتی بزرگ شدید می‌خواهید چه کاره شوید؟» این بی‌خطرترین شوخی است که در طول مبارازات انتخاباتی با این رهبر می‌شد. به خاطر سن پایین و نام خانوادگی او که به معنای «کوتاه» یا «کوچک» است. اتریش قانونی را به تصویب رسانده که بر اساس آن پوشیدن برقع یا پوشاندن صورت ممنوع است. این قانونی است که حزب مردم اتریش پیشنهاد داده بود و به علت همین قانون کورز را «هیتلر کوچک» صدا می‌زدند. لیبرال‌ها به شدت تحت فشار هستند زیرا مجلس جدید به نظر به دست ائتلافی از حزب آزادی و احزاب ضد مهاجرت خواهد افتاد. تصویری همانند آنچه در جمهوری چک اتفاق افتاده است. اگرچه در اتریش طرفداران اروپا به آخرین خط دفاعی خود روی آورده اند: ون در بلن، حزب سبزی سابق.

الکساندر ون در بلن، از ژانویه گذشته رئیس‌جمهور اتریش است. در مجموع قدرت او اما محدود است اگرچه بر اساس انتخابات و تصمیمات پس از آن و مطابق قانون او از جایگاه مهمی برخوردار است. رئیس‌جمهور نه تنها در تشکیل دولت بلکه در تعیین وزرا برای تصویب مجلس مسئولیت دارد و همچنین می‌تواند برخی از کارمندان دولت را اخراج کند. این مسائل می‌تواند به تنش‌ها دامن بزند. برای اولین بار در تاریخ اتریش، رئیس‌جمهور ممکن است به مقابله با تصمیمات قوی‌ترین حزب برخیزد. اگرچه ممکن است با توجه به خواسته‌های رای دهندگان این کار به سرعت به عمر سیاسی رئیس‌جمهور پایان دهد.

این درگیری‌ها درونی اما دارای یک بعد خارجی است. سایه اتریش ـ مجارستان برای دومین بار در اروپا ظاهر شده است. در بوداپست بیشتر از همه چیز مقابله با حضور پناهندگان مورد توجه است و مردم از پیروزی کورز الهام گرفته‌اند. بدیهی است که امکان تقسیم بندی وجود دارد اما اگر همه چیز به این شکل پیش برود امپراتوری هاسبورگ دوباره برخواهد خاست و می‌تواند در مقابل برلین، پاریس و بروکسل قرار بگیرد.

منبع: دیپلماسی ایرانی

http://jomhourieslami.net/?newsid=155070

ش.د9603879

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات