طی هفته های آتی، ترامپ سعی خواهد کرد با گره زدن مستقیم برجام به اعتراضات و نا آرامی های اخیر، زمینه را جهت اعمال فشار بیشتر اقتصادی و سیاسی به کشورمان فراهم کند. در چنین شرایطی لازم است قوای سه گانه و خصوصا مسئولین دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان با هشیاری و هوشمندی کامل وارد عمل شوند
طی روزهای اخیر، شاهد تشدید حمایت دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا و دیگر اعضای کابینه وی از اغتشاشات در ایران هستیم. این حمایت ها در حالی صورت می گیرد که ترامپ چندی پیش و در سخنانی جنجالی ضمن استفاده از واژه جعلی«خلیج عربی»، ملت ایران را تروریست خواند. در چنین شرایطی طرفدارای ترامپ از آنچه وی آزادی ! ملت ایران می خواند، جای بسی تامل دارد. از سوی دیگر، طی روزهای آتی قرار است کاخ سفید مواضع خود در قبال توافق هسته ای با ایران را اعلام کند. در این خصوص نکاتی وجود دارد که لازم است مورد توجه قرار گیرد:
1- دولت ترامپ می خواهد میان «برجام» و «اغتشاشات ایران» ارتباطی مستقیم برقرار کند. به عبارت بهتر، کاخ سفید قصد دارد برجام را نه به عنوان یک «پدیده مستقل حقوقی»، بلکه به یک «متغیر وابسته سیاسی» تبدیل کند. بر این اساس احتمال خروج ایالات متحده آمریکا از توافق هسته ای با ایران وجود دارد.
در این خصوص سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید عنوان کرد:
«گزینههای متعددی برای واکنش به اعتراضات در ایران در دست داریم، تحریم و تصمیمگیری درباره (تمدید) تعلیق تحریمها یکی از آنها است. اما رئیسجمهور هنوز در این رابطه تصمیم نگرفته است. به عبارت بهتر، امکان دارد دولت دونالد ترامپ در نخستین ماه سال جدید میلادی (ماهی که در آن به سر می بریم) تعلیق تحریم ها علیه ایران را مطابق برجام تمدید نکند و به این وسیله به طور کامل از توافق هسته ای خارج شود.»
یکی از اصلی ترین مشوقین ترامپ در این خصوص نیکی هیلی است. جان بولتون، نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل متحد نیز به ترامپ پیشنهاد داده است تا با هدف حمایت از اغتشاشگران در ایران هر چه سریع تر از برجام خارج شود و تحریم های یکجانبه خود را مجددا علیه کشورمان اعمال کند. مقامات آمریکایی در صددند با تزریق نارضایتی اقتصادی در جامعه، دست به تحریک افکار عمومی و در نهایت حمایت جدّی تر از اغتشاشات بپردازند. این در حالیست که ملت ایران با رصد هوشمندانه ای که نسبت به رفتار آمریکا در طول 4 دهه اخیر داشته است، این بار نیز اجازه دخالت به کاخ سفید و عمّال آن را نخواهد داد.
نیکی هیلی طی روزهای اخیر نیز سعی کرده است نقش پررنگی را در حمایت از اعتراضات و اغتشاشات در ایران ایفا کند. سفیر آمریکا در سازمان ملل در ادامه اقدامات و اظهارات مداخلهجویانه مقامات این کشور، خواستار تشکیل نشست اضطراری در مورد ناآرامیهای ایران شد. نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل خواستار تشکیل نشست فوقالعاده شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک و شورای حقوق بشر این سازمان در ژنو شد. وی گفت: «ما نباید ساکت بمانیم. مردم ایران در تلاش برای رسیدن به آزادی خود هستند!» هیلی همچنین مدعی شد که اعتراضات انجام شده در ایران از سوی عوامل خارجی ترتیب داده نشده است. همچنینن نیکی هیلی در اظهاراتی دیگر مدعی شده است که آمریکا در صدد است صدای معترضین ایرانی به صورتی رساتر به دنیا مخابره شود!
2- بدون شک، کمترین شبهه ای در حمایت نیکی هیلی و دیگر اعضای دولت ترامپ از توسعه نا آرامی ها در ایران وجود ندارد. با این حال نوع بیان نیکی هیلی و حمایت وی از آزادی خواهی ! و مطالبه گری ملت ایران در حالی صورت می گیرد که وی تا کنون از هیچ گونه تلاشی در راستای مواجهه تمام عیار با مردم ایران فروگذار نکرده است. اظهارات نیکی هیلی سبب شد تا دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد نسبت به وی واکنش نشان دهد. نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک، در بیانیهای نمایش نیکی هیلی سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل را «اشک تمساحی تهوعآور» خواند. در بخشی از این بیانیه آمده است:
«تهدیدات و یاوه گوییهای نماینده آمریکا در سازمان ملل، حمایت از خشونت طلبی و آتش افروزی در ایران محسوب میشود. امنیت و ثبات ایران در چهار دهه گذشته متکی به مردم خودش بوده و مردم ایران علیرغم جوسازیهای اخیر از این حقوق و دستاوردهای آن حفاظت کرده و اجازه نخواهند داد خشونت و ویرانگری، این حقوق ذاتی و دستاوردهای تاریخی را تخریب کنند، چرا که حافظه تاریخی ملت ایران هنوز خاطره جنایات و ذلت تحمیلی توسط رژیم دیکتاتوری تحت حمایت آمریکا را فراموش نکرده است.»
اظهارات ضد ایرانی نیکی هیلی، با واکنش «ماریا زاخاروا» سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه رو به رو شد. زاخاروا در صفحه "فیس بوک" خود در این باره به طعنه نوشته است: «قطعا هیئت نمایندگی آمریکا توصیه های زیادی در این رابطه دارد که با جهان در میان بگذارد. برای مثال "نیکی هیلی" می تواند تجربه نیروهای امنیتی آمریکایی در سرکوب اعتراضات مسالمت آمیز مردم آمریکا در جریان مبارزات انتخابات ریاست جمهوری، یا دستگیریهای گسترده و اعمال فشار بر جنبش "اشغال وال استریت" یا برخورد پلیس آمریکا با اعتراضات ضدنژادپرستی در فرگوسن، را با بقیه در میان بگذارد.»
3- نکته دیگر در این خصوص، به پیش فرض های نادرست و دروغی باز می گردد که از سوی مقامات آمریکایی و صهیونیستی در خصوص اعتراضات اخیر ایران مخابره می شود.
در یکی از این موارد، "مایک پنس" معاون رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا مدعی شده است که دولت ترامپ دیگر اشتباه دولت قبلی (دولت اوباما) را در قبال معترضین در ایران دنبال نمی کند! همچنین سفیر سابق رژیم صهیونیستی در ایالات متحده آمریکا در اظهاراتی جنجالی مدعی شده است که باراک اوباما در سال 2009 میلادی با هدف به ثمر رساندن توافق هسته ای با ایران، عملا از اغتشاشات در کشورمان حمایت نکرده است! این گزاره ها، صرفا ادعاهایی نادرست محسوب می شود. بر همگان مسجل است که در جریان اغتشاشات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال 1388، ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی با تمام توان در حمایت از اغتشاشگران با یکدیگر متحد شدند. اسناد و مدارک زیادی در این خصوص وجود دارد که بخشی از آنها نیز منتشر شده و مورد توجه افکار عمومی کشورمان قرار گرفته است، بنابراین، در این معادله تفاوتی میان دو حزب دموکرات و جمهوریخواه و متعاقبا دولت های ترامپ و اوباما وجود ندارد.
حمایت افرادی مانند جان کری، هیلاری کلینتون و حتی برنی سندرز از اغتشاشات اخیر در ایران نشان می دهد که سران و سناتورهای هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در آمریکا نسبت به استراتژی کلان تعریف شده در سیاست خارجی ایالات متحده مبنی بر تقابل تمام عیار با ملت و نظام ایران پایبند هستند!
در نهایت اینکه طی هفته های آتی، ترامپ سعی خواهد کرد با گره زدن مستقیم برجام به اعتراضات و نا آرامی های اخیر، زمینه را جهت اعمال فشار بیشتر اقتصادی و سیاسی به کشورمان فراهم کند. در چنین شرایطی لازم است قوای سه گانه و خصوصا مسئولین دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی کشورمان با هشیاری و هوشمندی کامل وارد عمل شوند. در برهه فعلی، اتحاد مردم و مسئولین کشورمان از اهمیت وافری برخوردار ست. در سایه این اتحاد می توان ضمن غلبه بر فضای اغتشاش، رفتار دشمنانی که بر روی این موج سوار شده اند را نیز مدیریت کرد./