تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۲  ، 
کد خبر : ۳۰۹۵۰۸
محسنی‌اژه‌ای سخنگوی قوه قضائیه:

25 نفر در ناآرامی‌های اخیر کشته شدند

(روزنامه ايران ـ 1396/10/25 ـ شماره 6693 ـ صفحه 3)

نخستین نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه بعد از ناآرامی‌های اخیر، تحت‌الشعاع همین موضوع برگزار شد. دیروز غلامحسین محسنی اژه‌ای در پاسخ به سؤالات مکرر خبرنگاران در این باره ، آخرین آمار بازداشت‌شدگان و آزادشدگان را اعلام کرد و در عین حال درباره افرادی که پیش‌تر شایعه شده بود در جریان اعتراض‌ها بازداشت شده و در زندان یا بازداشتگاه‌ها فوت کردند، توضیحاتی ارائه کرد. او همچنین خبر داد در جریان ناآرامی‌های اخیر 25 نفر از مردم و نیروی انتظامی کشته شدند.

محسنی اژه‌ای با اشاره به تأکیدات مسئولان سیاسی و قضایی درباره جدا بودن حساب مردم معترض با اغتشاشگران، گفت: از همان روز‌های اول تأکید شد که نیرو‌های نظامی و امنیتی و اطلاعاتی کاملاً مراقب و مواظب باشند تا افرادی که از خود مردم هستند و با دشمن نیستند یا احیاناً کسانی هستند که فریب خورده‌اند و آسیب و آزاری به کسی نرسانده‌اند و جایی را تخریب نکرده و پرچم، مسجد، حسینیه و مغازه مردم را آتش نزده‌اند، حتماً جدا کنند و حتی‌الامکان دستگیر نکنند. تأکید شد که اگر کسانی هم احیاناً دراین اغتشاشات خیابانی دستگیر شده‌اند، از افراد کم‌گناه و فریب‌خورده باشند، آنها را حتماً به زندان نبرند و اگر لازم نیست برایشان سوءسابقه نیز درست نشود. به گزارش میزان وی با اشاره به حضور افراد وابسته به خارج از کشور، بیان داشت: در دو مرحله عده کثیری از کسانی که دستگیر شده بودند، آزاد شدند؛ یک سری کسانی بودند که قبل از اینکه به زندان یا دادسرا معرفی شوند، آزاد شدند و کسانی هم که به دادسرا معرفی شدند تا هر مقدار که ممکن بود با ضمانت پدر و مادر و با وثیقه‌های نسبتاً سبک آزاد شدند.به گفته سخنگوی دستگاه قضا، تعدادی هم بودند که طبق گزارش اولیه و نظر وزارت اطلاعات، دستگاه‌های انتظامی و سازمان اطلاعات سپاه با خارج و جریان‌های ضد انقلاب مرتبط بوده و لیدر‌ها و سردسته‌های اغتشاشگران بودند که بازداشت شدند.

معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: در روز‌های اول، دوم و سوم برای حدود ۶۲۲ نفر در کل کشور قرار بازداشت موقت و برای تعدادی نیز قرار کفالت و وثیقه صادر شد. از همین ۶۲۲ نفر نیز تعدادی آزاد شدند؛ به‌طوری که امروز(یکشنبه) قبل از ظهر وقتی مجموع بازداشتی‌های تهران به ۵۵ نفر رسیده است. وی ادامه داد: از کل کشور نیز آماری که تا دیروز(شنبه) داشتم حدود ۴۰۰ و اندی نفر بود. الان چیزی حدود حداکثر ۴۶۵ نفر باقی مانده‌اند که احتمالاً دیروز برخی از آنها هم آزاد شده‌اند.

توضیح درباره خودکشی در زندان اوین و بازداشتگاه اراک

محسنی اژه‌ای درباره فوت شماری از زندانیان و بازداشت شدگان در زندان در هفته اخیر گفت: یک نفر در کلانتری خودکشی کرده بود؛ وی هنوز به زندان معرفی نشده و بر اساس گفته نیروی انتظامی فردی معتاد و دارای سابقه در اراک بوده است و مقداری مواد مخدر نیز همراه داشته است. این فرد در کلانتری اقدام به خودکشی کرده که به طور طبیعی پرونده‌ای در دستگاه قضایی اراک برای او تشکیل شده و در حال پیگیری است تا مشخص شود دقیقاً موضوع چه بوده است. سخنگوی دستگاه قضا تصریح کرد: فردی هم در رابطه با حوادث اخیر دستگیر شده بود که در زندان اوین خودکشی کرد؛ بر اساس فیلمی که موجود است، او هم در دستشویی خودکشی کرده و البته معتاد هم بوده و سابقه اعتیاد داشته و حدوداً ۲۱ ساله بوده است. معاون اول قوه قضائیه ادامه داد: روز‌های اول عنوان شده بود که ایشان دانشجوست؛ درحالی که ایشان دانشجو نبود. البته چیزی مبنی بر اینکه وی در اغتشاشات بوده و کاری می‌کرده، وجود ندارد؛ اما در آن روز‌ها دستگیر شده و همراه با یک جمعیتی به زندان آمده و از خانواده‌اش هم تحقیق صورت گرفته است. مطلبی دیگری که گفته بودند سه یا چهار نفر بوده‌اند(که در زندان فوت کردند) تحقیقات نشان داد که این حرف دروغ بوده است. وی گفت: در برخی از شهرها مثل تهران تعدادی از نیروهای حافظ نظم و امنیت در برخورد با اغتشاشگران به شهادت رسیدند. در مجموع 25 نفر از مردم و نیروهای حافظ نظم وامنیت در خیابان‌ها کشته شدند؛ افرادی که کشته شدند، توسط تیر و اسلحه نیروهای نظامی و انتظامی نبوده است؛ یعنی بوسیله سلاح‌هایی که در اختیار پلیس یا نیروی انتظامی بوده، کشته نشده‌اند؛ چون به پلیس تأکید شده بود تا جایی که امکان دارد، از شلیک خودداری کنند. معاون اول قوه قضائیه با بیان این که«برای تمامی این موارد پرونده تشکیل شده است» ادامه داد: از این 25 نفر دو نفر آنها پدر و پسری بودند که توسط رها شدن خودروی آتش‌نشانی کشته شدند؛ خیلی از این کشته شدن‌ها مشکوک است و باید تحقیق صورت گیرد؛چرا که دشمن همانند فتنه 88 در این اغتشاش هم قصد کشته‌سازی داشت.

سرنوشت باقی بازداشت شدگان

سخنگوی دستگاه قضا بیان کرد: در خصوص افرادی که دستگیر شده‌اند، به دادستان‌ها تأکید شده است کسانی که ضرورت ندارد در زندان باشند و تحقیقات آنها تمام شده است، با قرار مناسب آزاد شوند؛ لذا ممکن است در این خصوص در آینده هم آزادی داشته باشیم؛ اما کسانی که با بیرون ارتباط داشته‌اند، از عوامل اصلی بوده‌اند و کسانی را کشته یا مصدوم کرده‌اند، تا زمان برگزاری دادگاه آزاد نمی‌شوند یا لااقل تا پایان تحقیقات در بازداشت به سرمی‌برند. او با بیان این که«برای همه افرادی که به زندان معرفی می‌شوند، پرونده تشکیل می‌شود» افزود: البته ممکن است برای هر کدام قرارهای مختلفی صادر شده باشد. همه این افراد تفهیم اتهام شده‌اند که البته اتهامات آنها مختلف است. برخی اتهام امنیتی داشتند؛ برخی علاوه بر این اتهام اخلال در نظم عمومی ممکن است داشته باشند؛ برخی علاوه بر اینها ممکن است آسیب به مردم هم رسانده باشند یا شیشه مغازه‌ای را شکسته باشند. محسنی اژه‌ای با بیان این که«حتماً افرادی هستند که هنوز دستگیر نشده‌اند» ادامه داد: عواملی شناسایی و دستگیر شده‌اند که عمدتاً دست به تخریب‌ها زدند و مرتبط با منافقین و برخی جریان‌های سلطنت طلب بوده‌اند.عمدتاً این دو جریان هستند وحامی اصلی آنها از لحاظ پشتیبانی مالی، برخی کشور‌های منطقه و از لحاظ فنی، تبلیغاتی، تسلیحاتی و آموزشی، صهیونیست‌ها و امریکا هستند. تعدادی از این افراد مستقیماً دست به اقدامات خشونت‌بار زده‌اند. برخی از این افراد نیز خط دهنده بوده‌اند ونقش راهنمایی وهدایتگری داشته‌اند که دراین زمینه افرادی دستگیر وپرونده آنها درحال رسیدگی است. وی اظهار کرد: نکته‌ای که باید به دانشجویان عرض کنم این است که قاعدتاً اگر یک دانشجو هم مجرم شد، نباید انتظار داشت که وی تحت تعقیب قرار نگیرد. با این اوصاف با توجه به ایام امتحانات ترتیبی داده شد که تا جایی که امکان دارد، افرادی که جرم خفیفی داشتند، به امتحانات خود برسند؛ اما کسانی که پرونده هایشان در حدی نیست که بتوانند آزاد شوند، باید ترتیبی داده شود که بتوانند به یک صورتی به امتحانات خود برسند که از درس خود عقب نیفتند.

توضیح درباره حضور یک دوتابعیتی در اعتراض‌ها

وی گفت: در بین دستگیر شدگان اخیر فرد خارجی نداشته‌ایم و فقط یک فرد دو تابعیتی داشته‌ایم که یک تابعیت ایرانی و یک تابعیت غیرایرانی داشته است. این فرد در اغتشاشات گویا در حال عکسبرداری یا فیلمبرداری بوده است؛ لذا بجز این مورد شخص دیگری را به دادسرا یا زندان معرفی نکرده‌اند که خارجی باشد. سخنگوی دستگاه قضا در پاسخ به سؤالی درباره حامیان و آموزش دهندگان خارجی اغتشاش‌ها گفت: درباره عوامل تخریبی اخیر، وزارت اطلاعات، قوه قضائیه و نیروی انتظامی گزارش‌هایی داشته و دادستانی تهران هم اقداماتی کرده که از طریق پلیس بین‌الملل کسانی که تشویق می‌کردند یا پشتیبان بودند یا از طریق فضای مجازی یا غیرمجازی دست‌اندرکار بودند، تحت تعقیب قرار گیرند؛ لذا پرونده‌ای در این خصوص تشکیل شده است که از طریق پلیس اینترپل در حال پیگیری آن هستیم. اژه ای همچنین گفت که برخی بازداشت شدگان ارتباط با خارجی ها را اقرار کرده اند.

توضیح درباره نقش احمدی‌نژاد در ناآرامی‌های اخیر

محسنی اژه‌ای در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه ادعا شده مسئولان دولت سابق در ناآرامی‌های اخیر دست داشته‌اند و فراخوان‌هایی داده‌اند؛ ضمن بیان این که«پیگیری‌ها هنوز تمام نشده است و اقدامات اطلاعاتی در حال انجام است» از جمع‌آوری تحقیقات از منابع مختلف در این باره خبر داد و گفت: گاهی ممکن است برخی مسائل تحلیلی و برخی مسائل استنباطی باشند. گاهی ممکن است مسائل با قرائن و شواهد باشد و گاهی نه. گاهی درباره برخی موارد دو احتمال وجود دارد و باید تحقیق شود که کدام احتمال ثابت می‌شود؛ آیا احتمال دارد اقدام با سوء نیت باشد یا بدون سوء نیت یا اصلاً درباره چه کسی بوده است. بخصوص که در این قضیه‌ها دشمن سعی می‌کند از تابلوی دیگری استفاده کند؛ بنابراین من الان این قضایا را نه رد می‌کنم و نه تأیید؛ می‌گویم که مطالبی مطرح شده و گزارش‌هایی هست که باید به آنها رسیدگی شود تا نتیجه آن مشخص گردد. مثلاً ممکن است در چند ماه گذشته گزارش‌ها و اتفاقاتی وجود داشته باشد که در آن زمان معنایی نداشته باشند؛ اما الان ممکن است با شرایط الان آن اتفاقات معنا پیدا کنند. لذا باید در این خصوص صبر کرد تا تحقیقات کامل شود تا به جمع‌بندی برسیم و بتوانیم اظهارنظر کنیم.

نظر قوه قضائیه درباره رفع فیلتر تلگرام

معاون اول قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی مبنی براینکه نظر قوه قضائیه در خصوص رفع فیلتر تلگرام چیست، گفت: ما هر چیزی را که قانون تعیین کند یا از سوی دستگاهی که نظر و رأی او لازم الاجراست، بیان شود، ملتزم به عمل هستیم؛ ولواینکه ممکن است بنده نظر مخالفی داشته باشم؛ اگر چیزی را شورای عالی امنیت ملی تصویب کرد، ما ملتزم به عمل هستیم؛ چرا که مصوبات شورای عالی امنیت ملی و مجلس لازم الاجراست. حتی ممکن است نظرمخالف خود را نیز اعلام کنیم؛ اما درنهایت ملتزم به قانون هستیم.

محسنی اژه‌ای در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری که پرسید ادعا شده درصدی رادیواکتیو که بیشتر از حد استاندارد است، در خون مرحوم هاشمی کشف شده است؛ آیا پرونده‌ای در این مورد به قوه قضائیه رسیده است، گفت: خیر؛ نه از طرف خانواده مرحوم هاشمی و نه از طرف شورای عالی امنیت ملی، چیزی برای ما ارسال نشده است.

محسنی اژه‌ای در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به سؤالی درباره انتشار بخشی از جلسه مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب رهبر، تصریح کرد: ممکن است بجز آرشیو صداوسیما در جاهای دیگری هم این فیلم‌ها و ویدئوها موجود باشد. مثلاً مجلس خبرگان، مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام از جلسات خود فیلم ضبط می‌کنند؛ اما اگر یک صوت یا فیلمی باشد که طبقه‌بندی است و نباید افشا می‌شده، اما افشا شده است، دراین صورت موضوع مورد بررسی قرار گرفته و متهمین تحت تعقیب قرار می‌گیرند. البته اخیراً در این خصوص کسی دستگیر نشده است؛ اما در سال‌های اخیر در خصوص ماجرای بیت منتظری تعدادی تحت تعقیب قرار گرفتند؛ لذا در اینگونه موارد سیستم‌های اطلاعاتی بررسی می‌کنند که مثلاً یک فیلم چگونه و توسط چه کسی خارج شده است؛ اما تاکنون در این رابطه به قوه قضائیه چنین موضوعی گزارش نشده است.

واکنش به تخلفات قالیباف

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه شهردار تهران امروز مطالبی درباره بررسی پرونده‌های شهرداری سابق مطرح کرده، گفت: این مواردی که گفته شده، باید گزارش شود. اگر گزارش کنند، حتماً رسیدگی می‌شود.

مهدی جهانگیری آزاد نشده است

سخنگوی قوه قضائیه در پاسخ به سؤالی در رابطه با آخرین وضعیت پرونده برادر معاون اول رئیس جمهوری اظهار کرد: ایشان آزاد نشده است؛ بعد از اینکه تحقیقات صورت گرفت، ایشان و افراد مرتبط در حال حاضر تحت نظر هستند و قراری که برای آنها صادر شده، هنوز فک نگردیده است. وی خاطر نشان کرد: در بخشی از امور کما اینکه برخی متهمان نیز این گونه هستند که یکسری از سلسله قرارداد‌هایی وجود دارد که باید امضا کنند و اموالی هست که باید نقل و انتقال پیدا کند و این قبیل اقدامات باید انجام شود. به همین دلیل آنها تحت نظر هستند و تحت نظر با مأموران یکسری کار‌ها را انجام می‌دهند. قرار آزادی صادر نشده، ولی بعضی اقدامات سندی و امضا‌هایی که باید صورت گیرد، تحت نظر مأموران انجام می‌شود.

محسنی اژه‌ای درباره وضعیت پرونده حسین فریدون گفت: این پرونده مسکوت و معطل نیست و در حال کار شدن است. سخنگوی دستگاه قضا توضیح داد: این پرونده بیش از یک متهم دارد. یکی از متهمان آقایی بود که در ضمن اینکه یکسری پول به ایشان داده بود، مواردی هم بدهی سنگین به بانک و مشکلات مالیاتی داشت که همه این موارد دنبال می‌شود. این مقام عالی قوه قضائیه افزود: موضوع بدهی به بانک و پرونده مالیاتی هریک به طور مستقل دنبال می‌شود و نسبت به مسائلی از قبیل اینکه پول از کجا و چرا آمده و به کجا رفته است و اینکه بخشی از پول در حساب‌های مختلف ردیابی می‌شود، باید گفت پرونده معطل نیست؛ اما منجر به صدور کیفرخواست نشده است.

http://www.iran-newspaper.com/Newspaper/Page/6693/Polotic/3/0

ش.د9604684

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات