امام خامنهای (مدظلهالعالی):
اگر یک جامعهای بخواهد از لحاظ استحکام درونیِ اقتصاد خود به نقطهای برسد که آسیبپذیر نباشد، یکی از کارهای واجبی که باید انجام بدهد، این است که اسراف و زیادهروی و زیاد مصرف کردن و مانند اینها را کنار بگذارد.(1395/6/30)
▼ حرف روز
چرخش از حرف به عمل
پس از مدتها رئیسجمهور سرانجام دیشب در گفتوگوی زنده رادیوـ تلویزیونی درباره مسائل مهم با مردم سخن گفت. از پیشنهاد مذاکره ترامپ با مقامات ایران تا وضعیت برجام، مسائل اقتصادی، ضرورت برخورد جدی با مفسدان اقتصادی، سؤال مجلس از رئیسجمهور و... بخشهای مهم سخنان آقای روحانی بودند. البته نکاتی نیز مانند آنچه درباره اصل 59 قانون اساسی مطرح شد، سوءاستفاده برخی جریانهای خارجی و رسانههای ضد انقلاب و گروه سیاسی خاص را در پی داشت که این مهم برخلاف انتظارات جامعه، روح حاکم بر مصاحبه و اقتضائات شرایط کشور بود؛ با این حال این مصاحبه را میتوان در دو محور کلی دستهبندی کرد که امیدبخش بودند.
اول، موضوع عهدشکنی و توطئههای آمریکاییها و تلاشها و اقداماتی که سران این کشور با وجود همراهی نکردن جامعه جهانی در کنار برخی وابستگان منطقهای خود برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران انجام میدهند که برای مقابله با این توطئهها، دولت با تکیه بر توان داخلی و تعامل با دیگر کشورهای جهان به ویژه روسیه و چین به دنبال خنثی کردن حربه آمریکا است و اگر ملت و دولت با وحدت و یکدلی در کنار هم باشند، آمریکاییها را پشیمان خواهند کرد.
دوم اوضاع اقتصادی داخلی کشور در چند ماه اخیر که به علل و عوامل گوناگون سبب بروز برخی اختلالات شد و متعاقب آن به واسطه هجمههای روانی شدیدی که در برخی رسانهها و به ویژه فضای مجازی از آن سوی مرزها صورت گرفت، به احساس ناآرامی روانی در فضای جامعه انجامید که با تغییرات صورت گرفته و ارائه بسته جدید ارزی، نشانههایی از آرامش در فضای اقتصادی پدیدار شده است و با همراهی مردم آرامش بیشتر در این عرصه حاکم خواهد شد.
روح کلی حاکم که در گفتوگوی رئیسجمهور با مردم وجود داشت، تقویت امید به آینده و تبیین موقعیت ویژه جمهوری اسلامی بود که با پشتوانه مردمی میتواند از سد مشکلات عبور کند. سخن گفتن با مردم و تشریح وضعیت موجود به آنها کمک میکند تا در تنگنای مشکلات، روزنههای امید را هم ببینند و تحت تأثیر القائات و سیاهنماییهای شبانهروزی دشمن و پناهندگان حقیری که با دلارهای سعودی علیه ملت و کشور خود سخن میگویند، قرار نگیرند. البته تحقق آنچه آقای روحانی در شامگاه 15 مرداد ماه مطرح کردند در گرو نماندن این نکات تنها در حرف و سخن است و بیتردید شرایط کشور نیازمند چرخش همه مسئولان به ویژه دستگاه اجرایی از حرف به عمل است.
▼ گزارش روز
ضرورت اطلاعرسانی صحیح و دقیق
آیتالله آملیلاریجانی، رئیس قوه قضائیه در جلسه مسئولان عالی قضایی گفت: «در رسیدگیها هیچ خط قرمز و تعارفی نداریم.» حجتالاسلام حسن روحانی، رئیس دولت اعتدال نیز در گفتوگوی تلویزیونی خود اعلام کرد: «دولت هیچ خط قرمزی در مبارزه با فساد ندارد، هر مقام و هر کسی اگر تخلف کرده، باید با وی برخورد شود، دادگاههای ما باید طبق قانون با این فرد برخورد کنند و ما هم در این زمینه حامی قوه قضائیه و هم حامی مبارزه با فساد هستیم و تلاشمان را در این زمینه مضاعف خواهیم کرد.» اظهارات صریح و روشن رئیس قوه مجریه و قوه قضائیه در روز گذشته نشان میدهد، مسئولان درباره مبارزه با فساد اتفاق نظر دارند و در این راستا نیز رسانهها اخباری را درباره برخورد و مقابله با فساد و رانت و ویژهخواری منتشر کردهاند. اما با وجود این سؤال اینجاست که چرا همچنان در بطن و متن جامعه احساس وجود فساد و نبود اراده جدی برای برخورد با فساد وجود دارد؟ چرا این تلقی در جامعه به وجود آمده است که عزم و اراده جدی برای مبارزه با مفسدان وجود ندارد؟ اگرچه پاسخ دادن به این پرسشها بسیار پیچیده و جامعتر از آن است که بتوان در این یادداشت کوتاه به آن دست یافت؛ اما میتوان یکی از دلایل اصلی، بنیادی و اساسی نبود احساس مبارزه با فساد در جامعه را در فضای رسانهای دنبال کرد! به عبارتی افشاگریهای متعدد و دامنهدار و گاه فراتر از واقعیت جناحهای گوناگون درباره فساد و رانت، تبلیغات مداوم و بیامان رسانههای جناحی برای برتریطلبیهای سیاسی، پمپاژ ناامیدی رسانههای ضد انقلاب در جامعه و زیر سؤال بردن کلیت نظام با پررنگ کردن مسئله فساد و سانسور اخبار برخورد با مفسدان، فقدان اطلاعرسانی صریح و سریع و شکل نگرفتن این احساس که متخلفان مجازات میشوند، در کنار برخی سهلانگاریها در رسیدگی موجب شده است مسیر دشواری در برابر مسئولان به منظور بازسازی اعتماد عمومی در این مسئله خاص و برخورد با فساد قرار بگیرد، مسیری که طی آن نیازمند تغییری جدی در حوزه اطلاعرسانی و بیان واقعیتها و اقدامات است.
▼ اخبار ویژه
ترور دانشمندان سوری به دست صهیونیستها!
با پیشرویهای شتابنده ارتش سوریه در جبهههای گوناگون نبرد علیه تروریسم، رژیم صهیونیستی پرونده ترور دانشمندان موشکی این کشور را در دستور کار خود قرار داده تا جایی که دکتر «عزیز اسبر» مدیر مرکز مطالعات و تحقیقات طی یک عملیات تروریستی عوامل صهیونیستها به شهادت رسید. این عملیات تروریستی علیه دکتر اسبر به وسیله یک خودروی بمبگذاری شده انجام شد. هر چند گروهک مسلح وابسته به جبهه النصره مسئولیت این ترور را بر عهده گرفته است، ولی شواهد، ردّ پای صهیونیستها را در این حادثه نشان میدهد. رسانههای عبریزبان میگویند، «ترور دانشمند سوری پیامی به دمشق است مبنی بر اینکه کارکنان در مراکز پژوهشی(سوریه) نیز در معرض خطر قرار دارند.»
وحشت آلسعود از شبکه پهپادی انصارالله
شبکه پهپادی انصارالله، آلسعود و ائتلاف سعودیها را به شدت به وحشت انداخته است. شبکه پهپادی انصارالله در ماههای اخیر فعال شده و سیستم آن هم صرفاً اطلاعاتی نیست و بلکه تهاجمی است؛ به گونهای که در ریاض شعبه آرامکو را و در مغرب محل تجمع سران جریانات را میزند یا اینکه در منطقه الحدیدهـ مرکز تجمع فرانسویها، انگلیسیها و آمریکاییهاـ تجمع آنان را هدف قرار میدهد. با توجه به فعالیت این شبکه پهپادی، انصارالله وقتی به حمله به امارات تهدید میکند، این تهدید اثرگذار است.
▼ اخبار
1ـ هدف ترامپ از طرح مذاکره بدون پیششرط با ایران!
یک اندیشکده صهیونیستی در مطلبی درباره سخنان اخیر رئیسجمهور آمریکا درباره دیدار با مقامات ایرانی نوشت: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تمایلی برای برگزاری نشست بدون پیششرط با «حسن روحانی» همتای ایرانی خود ندارد و اعلام تعجببرانگیز تمایل به گفتوگو با حسن روحانی، بخشی از برنامه تنظیم شده حدود یک سال قبل «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا پیش از حضور مجدد در بدنه دولت این کشور بود. ترامپ با طرح موضوع مذاکره بدون پیششرط، در پی بد جلوه دادن ایران است. چرا که پيشنهاد ترامپ، ايران را در وضعيتي دشواري قرار میدهد؛ به گونهای که ردّ اين پيشنهاد در خدمت اهداف ترامپ است؛ اما قبول آن فشار تندروهاي داخل ايران بر رئيسجمهور را افزايش ميدهد! اندیشکده «بگین سادات» در بخش دیگری از این گزارش نوشت: اعلام تعجببرانگیز دونالد ترامپ به سختی این اتهام را که ایران به توسعه قابلیت هستهای خود تمایل دارد، اثبات میکند و در راستای تلاش برای کسب وجهه اخلاقی و تضعیف حمایتهای اروپا، روسیه و چین از توافق هستهای با هدف نشان دادن این مسئله است که ایران کشوری سرکش است و پای میز مذاکره نمیآید.
2ـ درخواست صهیونیستها از اروپا!
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در یک پیام ویدئویی از اقدام دونالد ترامپ مبنی بر بازگرداندن تحریمها علیه ایران استقبال کرد و گفت: «من از ترامپ و دولت آمریکا برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران قدردانی میکنم. این یک لحظه مهم برای اسرائیل، آمریکا و همه جهان است و سبب میشود ایران رفتارهای تهاجمی در منطقه و تسلیح کردن خود را متوقف کند. من از کشورهای اروپایی نیز میخواهم به این حرکت بپیوندند، اکنون زمان آن است که مذاکره را متوقف کنند. اکنون زمان عمل است. این دقیقاً کاری است که آمریکا انجام داده است و دقیقاً کاری است که اتحادیه اروپا باید انجام دهد.» پیش از نتانیاهو چندین وزیر صهیونیست نیز از فرا رسیدن زمان بازگشت تحریمها علیه مردم ایران ابراز خشنودی کرده بودند.
3ـ تحریم ایران از ارکان سیاست خارجی آمریکاست!
«مایک پمپئو» پس از دیدار از سه کشور جنوب شرقی آسیا اعلام کرد تحریمهای جدیدی که قرار است علیه ایران اعمال شود، جزء ارکان اصلی سیاستهای واشنگتن علیه تهران است. به گزارش آسوشیتدپرس، پمپئو اضافه کرد، تحریمهای جدید با شدت هرچه تمامتر اعمال شده و مادامی که جمهوری اسلامی ایران رویه خود را تغییر ندهد، پابرجا باقی خواهند ماند. وی همچنین بیان داشت، دولت ترامپ آمادگی بررسی گزینههای دیگری به جز تحریم را نیز دارد، ولی چنین امری مشروط به ایجاد «تغییرات بزرگ» در سیاستهای ایران خواهد بود. پمپئو بار دیگر ایران را به زعم خود بزرگترین دولت حامی تروریسم در جهان توصیف کرد و گفت: تهران نباید انتظار رفتاری برابر را در جامعه جهانی داشته باشد.
4ـ منتظر جهش قیمت نفت باشید
شبکه «راشا تودی» با اشاره به آغاز مرحله اول بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران و هدفگیری صنعت نفت ایران در مرحله دوم تحریمها که از ماه نوامبر عملیاتی خواهد شد، نوشت: تحریمها علیه ایران که فروش نفت تهران را هدف قرار داده، میتواند به یک جهش قیمتی در قراردادهای نفتی منجر شود. «مریتا سن» تحلیلگر برجسته نفت با اشاره به این موضوع میگوید: همزمان که به سمت زمستان میرویم، واقعاً شاهد خطر جهش قیمتها به کانال 80 دلاری و شاید کانال 90 دلاری خواهیم بود؛ البته این خیلی حیاتی است که ما چه مقدار از نفت ایران را از دست خواهیم داد. راشا تودی در ادامه افزود: چین گفته است حاضر نیست خرید نفت خود از ایران را کاهش دهد.
▼ اخبار کوتاه
◄ خبرگزاری «آسوشیتدپرس» گزارش داد یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت واشنگتن از تلاشهای اروپا در حمایت از شرکتهای فعال خود در ایران در زمینه اعمال مجدد تحریمها نگرانی ندارد. گفتنی است فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیه مشترکی با وزیران خارجه سه کشور آلمان، فرانسه و انگلستان، ضمن ابراز تأسف از بازگشت تحریمها، از اجرایی شدن نسخه بهروز شده قوانین مسدودساز تحریمی برای مقابله با این تحریمها خبر داد و برجام را «عنصری کلیدی برای معماری منع اشاعه هستهای در جهان» توصیف کرد.
◄ سخنگوی جنبش انصارالله یمن، عربستان سعودي را جعبه سیاه توطئههایی دانست که منطقه را به کام جنگهای بینتیجه فرو برده است. محمد عبدالسلام در صفحه شخصی خود در توئیتر با بیان این مسئله، افزود: سعوديها در طول چهار سال گذشته در یمن مرتکب جنایات فراواني شدهاند. واشنگتن و جامعه جهانی نیز به جای محکوم کردن سیاستهای خونبار ریاض، از جنایتهایش چشمپوشی و از آن حمایت میکند.
◄ سردار شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه بنا نیست جز ما کسی درباره امنیت این منطقه صحبت کند، گفت: ای کاش سیاسیون به قدرت ارزشمند این نظام اعتماد داشته باشند و در برابر دشمن سر خم نکنند. وی افزود: برخی از سیاسیون میخواهند گردن خود را در برابر دشمن کج کنند و گردن مردم ما را زیر چکمههای دشمن ببرند؛ اما کسی به آنها این اجازه را نخواهد داد.
◄ محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در توئیتر خود نوشت: «دولت آمریکا میخواهد به جهان بقبولاند که نگران مردم ایران است؛ اما با اعمال مجدد تحریمها به بهانههای واهی، موجب لغو فروش 200 هواپیمای مسافربری به ایران شد که جان ایرانیها را به خطر میاندازد. ریاکاری آمریکا حد و مرز نمیشناسد.»
◄ وزارت اقتصاد آلمان اعلام کرده است، این کشور با وجود تحریمهای آمریکا، به دادن ضمانتهای سرمایهگذاری و صادراتی به شرکتهای آلمانی طرف حساب ایران ادامه خواهد داد. وزارت اقتصاد آلمان گفته است، همزمان، درباره امکان معافیت شرکتهای آلمانی از تحریمهای آمریکا با این کشور مذاکره میکند.
◄ یک منبع آگاه در دولت با بیان اینکه سخنگوی دولت هنوز مشخص نشده است، گفت: آقای جهانگیری و رحمانیفضلی از گزینههای احتمالی سمت سخنگویی دولت هستند، البته گزینههای دیگری نیز وجود دارند که هنوز نهایی نشده است.