رستم قاسمی وزیر سابق نفت گفت: دولت هرگز تصور نمیکرد که برجام نافرجام شود و سازوکار مناسب برای اقدام متقابل را نیز پیش بینی نکرده بود. آمریکا همه ابزارها برای تحریم ایران را در اختیار دارد؛ یکی از این ابزارها سوئیفت بود و بانکهایی که حرف امریکا را گوش نمیکردند از طریق سوئیفت شناسایی شده و جریمه میشدند.
وی افزود: ما در سالهای 90 و 91 هم تحریم اروپا بودیم، هم تحریم آمریکا بودیم و هم تحریم سازمان ملل. بنده در آن زمان سفرهای زیادی به کشورهای مخلتف برای ایجاد تعامل با ایران داشتم. در یکی از این سفرها با نخست وزیر هند یک ملاقات داشتیم و از ایشان خواهش کردم که رئیس بانک مرکزی هند هم در آن جلسه حضور داشته باشند.
قاسمی ادامه داد: اتفاقا در آن جلسه نیز توافقات خوبی صورت گرفت اما وقتی به صحبتهای رئیس بانک مرکزی هند رسیدیم، ایشان گفت ما آمادگی همکاری داریم اما متأسفانه شما تحریم سازمان ملل هستید و ما هم نمیتوانیم آنها را زیرپا بگذاریم؛ یعنی میخواهم به شما بگویم تحریمهای سال 90 و 91 بسیار شدیدتر از تحریمهای دوره فعلی بود.
وزیر سابق نفت گفت: آقای ریچارد نفیو در کتاب هنرهای تحریم نوشته است "ما فکر نمیکردیم مقامات ایرانی برای بی اثر کردن تحریم راهکارهایی که بسیار پرخطر و آتشین هستند را دنبال کنند". به نظر من جنگ اقتصادی تنها واقعیت آن دوران بود و ما باید از آن راه آتشین عبور میکردیم و اتفاقا چون عبور کردیم آقای اوباما گفت دیگر تحریمها بر ایران اثر نکرد.
وی اظهار داشت: هر فردی در دوران تحریم میخواهد پشت صندلی تصمیم بنشیند باید ریسک پذیر باشد و از راههای آتشین عبور کند و در این دولت اگر از راه آتشین عبور میکردیم وضعیتمان بهتر از الان بود. دوره جنگ اقتصادی نیازمند آرایش جنگی واقعی است و این آرایش جنگی باید در عمل قابل اثبات باشد نه در حرف.