روزنامه کیهان **
روایت کارگزاران از سه دستگی انتخاباتی در جبهه اصلاحات
روزنامه حزب کارگزاران فاش کرد در میان جبهه اصلاحات برای نامزدی انتخابات سه دستگی وجود دارد.
روزنامه سازندگی با بیان اینکه سه طیف در جبهه اصلاحات حضور دارند، نوشت: دسته اول، سیاسیونی که خود را اصلاحطلب پیشرو میخوانند و معنای آن جز این نیست که دیگران را پسرو میدانند! این دوستان که بیشتر سابقه حضور در «میدان» انقلاب به خصوص در دهههای پنجاه و شصت را دارند و ما آنان را «اصلاحطلبان چپگرا» میخوانیم به حوادثی مانند تسخیر سفارت آمریکا در تهران، حضور در کمیتههای انقلاب اسلامی و عضویت در وزارت اطلاعات در دهه شصت مشهور هستند.
آنان راه حل برونرفت اصلاحات از وضعیت کنونی را «صراحت» و بازگشت به چیزی میدانند که آن را «اصالت» میخوانند و میکوشند جبهه اصلاحات را از زیر سایه اکبر هاشمی رفسنجانی بیرون آورند. به نظر این جریان راه حل مسائل کشور در نقد حاکمیت و ایجاد هیجان سیاسی است و باید سقف مطالبات را بالا برد و در تداوم راهبرد فشار از پایین و چانهزنی در بالا حاکمیت را به پذیرش اصلاحات دعوت کنند.
این طیف به خاطر رد صلاحیت نامزدشان، مجبور به تحریم انتخابات یا حمایت از نامزدهای دیگر جبهه خواهند شد.
دسته دوم، بوروکراتهایی که مدیران دولت اصلاحات، در عصر سید محمد خاتمی بودند و ما آنان را «اصلاحطلبان راستگرا» میدانیم، مدیران اجرایی و اداری و فنی که افرادی بیسر و صدا و نجیب هستند و بیشتر در طیف کارشناسی دولتها از موسوی و خاتمی و هاشمی و روحانی حضور داشتهاند.
این جریان معتقد است باید با تعامل با حاکمیت و بدون سر و صدا حیات جبهه اصلاحات را حفظ کرد و در واقع این راهبرد از نظر ما تا حدود زیادی مطلوب است. ایراد در آنجاست که این جریان فقط به حضور در حاکمیت و حفظ جبهه اصلاحات فکر میکند و چندان گفتمان یا راهبردی برای پیشبرد برنامه اصلاحات ندارد.
در واقع در نقطه مقابل جریان اول که از اصلاحات حداکثری دفاع میکند این جریان در پی اصلاحات حداقلی است که مهمترین برنامه آن حفظ بدنه بوروکراسی و اداری کشور در چهل سال گذشته از دولت شهید رجایی تا دولت روحانی به جز دوره احمدینژاد حفظ شده است و ترکیب آن تغییر چندانی نکرده است.
نامزد این جریان در جبهه اصلاحات محمدرضا عارف است. فردی که تقریباً همه مطمئن هستند تأیید صلاحیت میشود، اما بعید است هیچ حزب یا فرد برجستهای در جبهه اصلاحات نامزدی او را به این جبهه پیشنهاد کند. متأسفانه عملکرد ایشان در مجلس دهم با وجود رأی بالای مردم تهران به ایشان در مقام رهبری فراکسیون امید مهمترین نقد بر دکتر عارف است و نشان میدهد به همان اندازه که میتوانند در یک دولت اصلاحطلب به عنوان رئیس دانشگاه یا وزیر و حتی معاون رئیسجمهور مفید باشند در مقام یک سیاستمدار و یک پارلمانتاریست ناموفق هستند و بعید است حتی در مقام خطابه هم بتوانند مردم را به رأی دادن ترغیب کنند.
گروه سوم، تکنوکراتهایی که میتوان آنان را اصلاحطلبان واقعگرا یا میانهرو خواند. به همان اندازه که رقیبان درون جبههای و درونگفتمانی این جریان در جبهه اصلاحات در کار تشکیلات مهارت داشتند جنبش تکنوکراسی در ایران فاقد جذابیتهای اجتماعی بود هر چند که از لحاظ گفتمانی میتوان آن را پشروتر از جناح چپ و جناح راست اصلاحات خواند. گفتمان تکنوکراسی در جبهه اصلاحات بر «برنامه توسعه ایران» استوار است. در واقع این جریان نه مانند سیاسیون اصلاحطلب «انتخاباتگرا» است و فکر میکند پیروزی در انتخابات نقطه اوج اصلاحات است و نه مانند بوروکراتهای اصلاحطلب «دولتگرا» ست و فکر میکند پس از پیروزی در انتخابات هیچ نیازی به ارتباط با بدنه اصلاحات وجود ندارد و مهم حفظ کرسیهای اصلاحات در حاکمیت است.
روزنامه سازندگی هدف این طیف را برنامه توسعه و نامزد آنها را اسحاق جهانگیری معرفی کرده است.
جهانگیری برنامهاش کجا بود؟ از او کارنامه بخواهید!
اسحاق جهانگیری در جلسه مجمع عمومی جبهه اصلاحات برای بررسی نامزدهای این جبهه شرکت کرد، اما برنامهای ارائه نکرد.
به گفته آذر منصوری سخنگوی جبهه اصلاحات، جهانگیری با وجود حضور در نشست این جبهه، بهدلیل همزمانی جلسه با جلسه دولت، برنامهای برای انتخابات ارائه نکرد. او در این جلسه گفت: هنوز تصمیمی برای نامزدی نگرفته و تابع تصمیم جمعی اصلاحطلبان است.
انتظار ارائه برنامه جدی از اسحاق جهانگیری، در حالی است که او ظرف ۸ سال گذشته در متن دولت و در کنار دست رئیسجمهور حضور داشته و هرچه برنامه و تدبیر در چنته داشته ارائه کرده و حال حداکثر تعهد خودش و دولت متبوعش را این میداند که نگذاشتهاند قحطی شود و تورم بالای ۱۰۰ درصد در کشور پدید آید!
جهانگیری در سال ۹۶ هم نامزد انتخابات بود که به نفع روحانی کنار رفت. به نظر میرسد او به اعتبار اینکه نقطه تلاقی کارنامه دولت با ادعاهای اصلاحطلبان میباشد، بهترین گزینه این طیف برای نامزدی انتخابات و سنجش قضاوت واقعی مردم نسبت به عملکرد ۸ ساله این طیف میباشد.
نشریات اصلاحطلب در آغاز واگذاری بیحساب و کتاب ارز ۴۲۰۰ تومانی، تصویر سوپرمن از جهانگیری ترسیم کرده بودند.
وقتی رئیس ستاد چوب خشک اردک لنگ را ترجیح میدهد
محمد شریعتمداری وزیر رفاه و کار دولت روحانی و یکی از اعضای لیست ۱۴ نفره نامزدهای اصلاحطلبان گفته است: «دولت سوم خاتمی را تشکیل خواهم داد.»
به گزارش جهاننیوز، «جبهه اصلاحات» اخیرا میزبان محمد شریعتمداری بود که علاوه بر حضور در کسوت وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به عنوان یکی از کاندیداهای اصلاحطلبان برای انتخابات مطرح شده است. وی در این جلسه آدرسهایی از دولتی که در نظر دارد ارایه کرد؛ دولتی که او نام آن را «دولت سوم خاتمی» گذاشته و مدعی است با ادامه مسیری که سیدمحمد خاتمی حد فاصل سالهای ۷۶ تا ۸۴ پیش گرفته بود، میتواند مشکلات کشور را حل و فصل کند. البته شریعتمداری علاوه بر این، از تجربیاتی که در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی داشته، به عنوان نمونههای موفق کار خود یاد کرده است (!)
او در این جلسه چند آدرس دیگر هم از برنامههایش داده و گفته است: «در حال حاضر ارزشهای اجتماعی و اعتماد عمومی و حتی اعتماد مردم به مردم در سایه فقر در حال از بین رفتن است. وقتی عدالت در بهرهبرداری از امکانات نباشد چگونه از حقوق اساسی ملت که آزادی صدر آن است، صحبت کنیم؟ به همین دلیل معتقدم که حقوق اساسی مردم، حقوق اقوام و اخلاق باید در جامعه احیا شود.».
اما شریعتمداری کیست؟ او معاون اجرایی روحانی در دولت یازدهم و رئیس ستاد انتخاباتی وی در سال ۹۶ بود. وی در دولت دوم روحانی، عهدهدار وزارت صمت شد، اما سوءمدیریت او به حدی بود که تا مرز استیضاح در مجلس دهم (همسو با دولت) پیش رفت، اما با استعفا خودش را نجات داد. اما اندکی بعد، همین وزیر ناکارآمد متواری از استیضاح، از سوی روحانی به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی معرفی شد و همان مجلس همسو با دولت و اصلاحطلبان که میخواست او را استیضاح و برکنار کند، برای وزارت رفاه و کار به وی رای اعتماد داد!
برخی شنیدههای تایید نشده از درون وزارت تحت امر شریعتمداری نیز حاکی است که برخی عناصر اصلاحطلب، بدون سابقه دارای مسئولیت شدهاند و از سوی دیگر بخشی از این وزارتخانه به ستاد انتخاباتی اصلاحطلبان تبدیل شده است.
شریعتمداری پدر همسر سیدهادی رضوی هم هست. هادی رضوی به مشارکت در اخلال در نظام بانکی از طریق کسب تسهیلات مال نامشروع در قالب ۵ فقره به مبلغ ۱۰۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان متهم بود و در نهایت به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور به ۲۰ سال حبس، رد مال، ۷۴ ضربه شلاق و محرومیت از خدمات دولتی و همدست وی احسان دلاویز به جرم معاونت در اخلال در نظام اقتصادی به ۱۰ سال حبس محکوم شدهاند.
به هم ریختگی شدید بازار خودرو در کنار پرونده واردات غیرقانونی ۶۴۰۰ خودروی لوکس (در دوره ممنوعیت ثبت سفارش و از طریق تخلفات اداری) از جمله نقاط عطف شریعتمداری در وزارت صمت است و البته باید زمین خوردن بسیاری از کارخانهها و آشفتگی بازار و قیمتها را هم به فهرست کارنامه وزیری افزود که رئیس ستاد انتخاباتی روحانی و هشت سال در کنار دست روحانی بود، اما حال میگوید دولتی در قواره دولت خاتمی تاسیس میکند؛ همان کسی که از سوی مدعیان اصلاحات به خاطر ناتوانی و سوءمدیریتش، به عنوان «اردک لنگ» و شاه سلطان حسین بیعرضه، در اواخر دولتداریاش معرفی میشد! شاید ترجیح آن دولت به دولت روحانی به این دلیل است که سعید لیلاز عضو مرکزیت کارگزاران به یورونیوز گفته بود اگر چوب خشک جای روحانی بود، بهتر از او مدیریت اقتصادی میکرد.
وعدههای بیسرانجام وزیر صمت و دفاع از گران کردن خودرو!
وزارت صمت در حالی که انبوهی از وعدههای خوب را به مردم داده بود، زیر وعدههایش زد و رسماً از افزایش قیمت خودرو توسط شورای رقابت دفاع کرد.
روزنامه آفتاب یزد ضمن درج این تحلیل مینویسد: «بابت خودروهای بیکیفیت از مردم عذرخواهی میکنم و شرمندهایم که نتوانستیم برای مردم خودرو باکیفیت تولید کنیم!» «در زمینه خودرو تصمیمات خوبی میگیریم و شرکتهای دولتی را باید ایجاد کنیم»؛ «وزارت صمت سیاسی نیست و اجازه سیاسیشدن آن را هم نمیدهیم»؛ «فساد در خودروسازی و در عرضه فولاد و... را رد نمیکنم، اما با همکاری وزارتخانههای دیگر از جمله جهادکشاورزی با شفافسازی و کنترل بیشتر به دنبال حذف دلالها هستیم.»؛ «صنعت خودرو ایران دارای یک آفت مهم به نام انحصارطلبی و عدم رقابت است. سیاستهای وزارت صمت در جهت رقابتیکردن صنایع خودروسازی است.»؛ «بسته مالی بسیار خوبی را برای خودروسازان با همکاری رئیس کل بانک مرکزی تهیه کردیم که در حال اجرایی شدن است.»؛ «فرایند قیمت در بازار کاهنده است و سیاست وزارت صمت رقابتی کردن بازار و حذف دلالان و واسطههای بین مصرفکننده و تولیدکننده است»؛ «کیفیت، تنوع و قیمت خودروهای تولید داخل در شان ملت ایران نیست.» این جملات اظهارات یک منتقد از عملکرد خودروسازان نیست؛ جملات گزیده فرمایشات وزیری است که با سابقه مدیریت اجرایی، تجارت و بازنشستگی در کسوت استانداری خراسان رضوی در دولت دوازدهم و پیش از آن استانداری کرمان در دولت یازدهم از ۸ مهر ۹۹ با ۱۷۵ رای موافق، ۸۰ رای مخالف و ۹ رای ممتنع به عنوان وزیر صمت دولت دوازدهم انتخاب شد و آنچه از سوابق تحصیلی خود در حوزه کارشناسی علوم اقتصادی و بازرگانی به یادگار گذاشته است، فقط سخنان پرطمطراق و دهانپرکنی بوده که خروجی آن از ساختمان این وزارتخانه بیشتر «گوشنواز» بوده تا «چشمنواز»!
«رزمحسینی» ردای وزارت در دولت دوازدهم را با منت رها کردن فعالیت اقتصادی خارج از ایران (کانادا) پوشید تا چه بسا برخی دلخوش باشند که مدیرعامل شرکتهای اماراتی و ایرانی فعال در زمینه واردات ماشینآلات صنعتی به ایران، از این پس در صنعت ماشینآلات سواری تولیدی ایران جوش و خروشی برپا کند. آنچه قابل تامل است، پاسخگو نبودن جناب وزیر نسبت به گزیده جملات آتشین خود طی ۸ ماه صدارت در وزارت صمت است.
یک کارشناس صنعت خودرو در رابطه با اقدام شورای رقابت و مدح و ثنای وزیر صمت از این اقدام شورا و دادن «جایگاه قانونی» به «آفتاب یزد» میگوید: «اول آنکه وزیر در موقعیت حقوقی اعطای جایگاه قانونی به یک شورا یا سایر شوراها نبوده و نیست؛ دوم آنکه برای پاسخگو بودن انواع شوراها باید تمام آنها منحل و دستگاه متولی پاسخگوی توفیقها و ناکامیهای احتمالی باشند، وگرنه در بر همین پاشنه میچرخد که چرخیده است.» شورای رقابت درست در زمانی که تورم خودرو رو به افرایش بود، سفتهبازی را نهادینه کرد و حال که به دلیل تغییر شرایط ارزی و همچنین کاهش تنشهای سیاسی مردم انتظار کاهش قیمت را دارند، مبادرت به اقدامی بر خلاف روند رایج در بازار ارز و انتظار مردم میکند. تصمیمی که نشانه مقاومت برخی جریانها در مقابل اصلاح قیمت به سمت واقعیت و کاهش سفتهبازی و نان فاصله قیمتی ایجاد شده به دستور قیمتگذاریهای اجباری خارج از مصالح مردم است.
سه نگاه متفاوت به نامزدها و انتخابات در میان اصلاحطلبان
یک عضو جبهه اصلاحات، از حضور سه نگاه متفاوت به انتخابات در این جبهه خبر داد و گفت: عدهای از اصلاحطلبان به دنبال توقعات حداکثری هستند و میخواهند نامزدشان تایید شود اگر نشد به انتخابات ورود تشکیلاتی نداشته باشند. جمعی نیز میخواهند به هر طریقی در انتخابات شرکت کنند و حتی اگر جبهه اصلاحات نامزد نداشته باشد، پشت نامزدهای غیراصلاحطلب قرار گیرند.
اسماعیل گرامیمقدم عضو نهاد اجماعساز اصلاحطلبان در گفتگو با خبرآنلاین درباره انتقادات به حضور برخی چهرهها در لیست ۱۴ نفره این نهاد که یا امکان تایید صلاحیت آنها پایین است (تاجزاده) یا علاقهای به کاندیداتوری ندارند (ظریف)، گفت: در لیست ۱۴ نفره افرادی هستند که یا خودشان اعلام کاندیداتوری کردهاند مثل آقای تاجزاده یا دیگران آنها را به عنوان کاندیدا معرفی کردهاند مثل آقای ظریف. در بین نامزدها کسانی نیز هستند که هم صلاحیت آنها توسط شورای نگهبان تایید خواهد شد هم خودشان تمایل به نامزدی دارند و احزاب و تشکلها نیز آنها را نامزد کردهاند؛ بنابراین باید منتظر بررسی جبهه اصلاحات بود.
وی با اشاره به نگاههای انتخاباتی متفاوت در جریان اصلاحات گفت: عدهای بهدنبال توقعات حداکثری هستند و میخواهند نامزدشان تایید شود و اگر نشد به انتخابات ورود تشکیلاتی نداشته باشند، جمعی نیز میخواهند به هر طریقی در انتخابات شرکت کنند، حتی اگر جبهه اصلاحات نامزد نداشته باشد، پشت نامزدهای غیر اصلاحطلب قرار گیرند که البته تعدادشان بسیار کم است.
گرامیمقدم با تاکید بر اینکه عده زیاد و قابل توجهی بهدنبال این هستند که از نامزدی حمایت کنند که اصلاحطلب بوده و شورای نگهبان نیز او را تایید کند، گفت: این عده معتقدند کاندیدای اصلاحطلب باید نیروی پاکدست و با سابقهای روشن باشد و هیچ خطایی در سابقه آن وجود نداشته باشد و البته دارای مقبولیت و جذابیت رای نیز باشد و بیشترین رای را بیاورد.
وی در پاسخ به اینکه آیا احزاب معرف از برنامههای ظریف دفاع کردهاند یا خودش برای تشریح برنامههایش در نهاد اجماع حاضر شده است، گفت: روز شنبه نوبت ایشان است که در جبهه حضور یابد. در شورای سیاستگذاری من و آقای حقشناس تاکید کردیم که هر کسی که نامزد انتخابات میشود خودش باید برنامههای انتخاباتیاش را تشریح کند و هیچ نمایندهای از سوی کاندیدا قابل قبول نیست؛ تا امروز نیز تمامی نامزدها خودشان در نهاد اجماعساز حاضر شده و از برنامههایشان دفاع کردهاند و مورد سوال اعضای جبهه قرار گرفتند تا خطاهای گذشته به وجود نیاید، بنابراین آقای ظریف یا شخصیتهای دیگر خودشان در جبهه حاضر میشوند و جبهه شخص دیگری را نخواهد پذیرفت. وی درباره اینکه آیا اصلاحطلبان در صورتی که کاندیدای قابل قبول نداشته باشند به کاندیدای ائتلافی روی خواهند آورد، اظهار داشت: در انتخابات مجلس یازدهم تصمیم گرفتیم اگر شورای نگهبان نامزدهای اصلاحطلب را تایید نکرد، ما لیست ندهیم که البته عقلانی و منطقی است که وقتی ما نامزد اصلاحطلب نداشته باشیم نباید لیست دهیم. به همین دلیل و با توجه به تجربه دوره گذشته بعید میدانم اصلاحطلبان بهدنبال این باشند. البته اکثر اصلاحطلبان چنین نظری دارند، اما ممکن است عدهای راهشان را جدا کنند، همانطور که در انتخابات مجلس یازدهم خودشان جدا کردند.
********************
روزنامه وطن امروز **
داوطلبان انتخابات چک بیمحل صادر نکنند
دبیر شورای نگهبان با بیان اینکه ریاستجمهوری امانتی است که مردم به رئیسجمهور میدهند، افزود: اگر رئیسجمهور همه شرایط رجال سیاسی، مدیر و مدبر و تقوا را داشته باشد مشکلات حل خواهد شد و میتواند مملکت را آباد کند. آیتالله احمد جنتی در همایش هیاتهای نظارت بر انتخابات سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، پستهای ریاستجمهوری، شورای نگهبان و قوه قضائیه را امانتهای الهی دانست که باید بدرستی انجام و تحویل شود. دبیر شورای نگهبان با بیان اینکه ریاستجمهوری امانتی است که مردم به رئیسجمهور میدهند، افزود: اگر رئیسجمهور همه شرایط رجال سیاسی، مدیر و مدبر و تقوا را داشته باشد مشکلات حل خواهد شد و میتواند مملکت را آباد کند. وی مساله احراز شرایط را از مسؤولیتهای سنگین شورای نگهبان دانست و گفت: با احراز شرایط ما شهادت میدهیم فردی که داوطلب انتخابات ریاستجمهوری شده، فردی مذهبی و باتقوا است و این وظیفه سنگینی برای شورای نگهبان است. دبیر شورای نگهبان تصریح کرد: بنابراین فردی که به عنوان رئیسجمهور انتخاب میشود باید بدرستی به وظایفش عمل کند و دنبال اهداف شخصی نباشد. آیتالله جنتی گفت: شورای نگهبان هم باید شرح حال و سوابق داوطلبان را بداند و در جریان عملکرد آنها در گذشته باشد. وی تعیین شرط سنی برای انتخابات ریاستجمهوری از حداقل ۴۰ سال تا حداکثر ۷۵ سال را خدمتی از طرف شورای نگهبان دانست و افزود: بدین ترتیب از ثبتنامهای بیحد و حصر جلوگیری شد. دبیر شورای نگهبان توجه به تامین معاش مردم را از اولویتهای اول رئیسجمهور دانست و تاکید کرد: اگر داوطلبی در خودش نمیبیند تا معاش مردم را تامین کند، از ابتدا ثبتنام نکند. آیتالله جنتی اهمیت قوه مجریه را از ۲ قوه دیگر بیشتر دانست و گفت: ریاست جمهوری مسؤولیتی است که با معاش مردم سر و کار دارد، بنابراین کسی که داوطلب انتخابات ریاستجمهوری میشود باید به وعدههایش عمل کند و چک بیمحل صادر نکند.
***
سپاه پاسداران در بیانیهای تأکید کرد
جنایت کابل توطئه آمریکا برای بازگشت ناامنی به افغانستان است
سپاه پاسداران در بیانیهای با محکومیت شدید جنایت تروریستی در دبیرستان دخترانه سیدالشهدای کابل، این جنایت بزرگ را توطئه آمریکاییها برای احیای تروریسم تکفیری و بازگشت جنگ و ناامنی به افغانستان دانست. در بخشی از این بیانیه آمده است: جنایت شنبه سیاه کابل و انفجارهای پیدرپی در مدرسه سیدالشهدا (ع) و در ماه مبارک رمضان که به شهادت مظلومانه بیش از ۶۵ دختر دانشآموز روزهدار و مادران آنان و نیز مجروحیت بالغ بر ۱۶۰ تن دیگر انجامید، مصیبت بزرگ و غمانگیزی را برای مردم مسلمان و مجاهد افغانستان رقم زد. این بیانیه تاکید کرد: بیتردید این واقعه هولناک در شرایطی که آمریکاییها برخلاف برخی شواهد و قرائن مدعی آغاز خروج از افغانستان هستند، بیش از همه کاخ سفید را متهم اصلی میداند که با انتقال تروریستهای تکفیری از سوریه و عراق به افغانستان و جلب همکاری حامیان منطقهای خود برای حمایتهای تسلیحاتی، مالی و فکری برای ارتکاب جنایات تروریستی در صدد القای گزاره «بازگشت جنگ و ناامنی به افغانستان در صورت خارج شدن نیروهای آمریکایی از این کشور» است. سپاه پاسداران در پایان بیانیه خود با محکومیت شدید این توطئه آمریکایی و جنایت فراموشناشدنی و ابراز همدردی و تسلیت به مردم شریف و مسلمان افغانستان بویژه خانوادههای معظم شهدا و طلب شفای عاجل برای مجروحان حادثه، آورده است: رژیم تروریست ایالاتمتحده آمریکا و همپیمانان کاخ سفید باید به جنگافروزیها و کینهتوزیهای شیطانی خود علیه امت اسلامی بویژه ملت مظلوم افغانستان خاتمه دهند؛ افکار عمومی جهانیان باور دارند با خروج آمریکاییها از غرب آسیا موجبات امنیت و آرامش پایدار ملتهای مسلمان منطقه فراهم خواهد آمد.
***
آرمان فلسطین پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران محوریت یافت
معاون دبیرکل حزبالله لبنان در سخنانی گفت تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مسأله فلسطین میرفت تا به یک موضوع حاشیهای در جهان اسلام تبدیل شود. شیخ «نعیم قاسم» در نشست مجازی «روز قدس، روز مستضعفین» که از سوی مجمع جهانی بیداری اسلامی برگزار شد، گفت انقلاب اسلامی ایران عامل این بود که موضوع فلسطین به مرکز توجهات بازگردد. به نوشته المنار، او درباره اتفاقات این روزهای بیتالمقدس گفت: آنچه این روزها از اقدامات مردم فلسطین در قدس و محله شیخ جراح میبینیم، همگی مظاهر عزت و پیروزی است. او با انتقاد از موضع کشورهای سازشگر با رژیم صهیونیستی، گفت آنها قصد دارند آرمان فلسطین را در طبقی از طلا در اختیار صهیونیستها قرار دهند و در طول دهههای گذشته عامل اصلی کندی حرکت در راستای آزادی قدس بودند.
***
سفیر عراق در وزارت امور خارجه حضور یافت
مدیرکل تشریفات وزارت امور خارجه در دیدار سفیر عراق، حفظ تدابیر و تمهیدات امنیتی از سوی دولت عراق برای محافظت از اماکن دیپلماتیک ایران در این کشور را خواستار شد. مدیرکل تشریفات وزارت امور خارجه در پی اقدام عدهای آشوبگر در تعرض به سرکنسولگری کشورمان در کربلا و در ادامه مجموعه اقدامات صورتگرفته از سوی وزارت امورخارجه، در ملاقات سفیر عراق ضمن محکوم کردن این اقدام، حفظ تدابیر و تمهیدات امنیتی از سوی ارگانهای ذیربط دولت عراق برای محافظت از اماکن دیپلماتیک کشورمان به موجب کنوانسیون ۱۹۶۳ وین را خواستار شد. سفیر عراق نیز گفت: دولت عراق به عنوان دولت پذیرنده درباره تضمین امنیت و ایمنی اماکن نمایندگیها متعهد است.
*********************
روزنامه خراسان**
گافهای بی پایان روغنی مسئولان!
بر اساس گزارش یک نهاد مسئول اقتصادی به تعدادی از مدیران دولتی در خصوص مشکلات موجود در زمینه ثبت و رصد نحوه توزیع برخی کالاهای اساسی به ویژه روغن در هفتههای گذشته، مشخص شده به رغم پیگیریهای صورت گرفته، همچنان مغایرتها و اشتباهاتی در آمارهای به دست آمده وجود دارد و در عین حال، برخی توزیع کنندگان اصلی روغن در سراسر کشور، اطلاعات مربوط را به طور صحیح و کامل اعلام نکرده اند که بر این اساس مقرر شده ضمن تعیین یک ضرب الاجل چند روزه، متخلفان به سرعت با برخورد قانونی مواجه شوند.
پایان معطلی ۱۴ ماهه یک پیشنهاد!
در حالی که یکی از اعضای کابینه اواخر سال ۱۳۹۸ برای ارائه پیشنهادهایی در زمینه حمایت از توان داخلی و کالاهای ایرانی به هیئت وزیران اقدام کرده بود تا مطابق قانون مصوب مجلس در این خصوص، عملیاتی شود، گزارش یک مقام مسئول در نهاد ریاست جمهوری نشان میدهد این پیشنهاد بالاخره پس از گذشت حدود ۱۴ ماه، در روزهای اخیر به تایید دولت رسیده و به اعضای اقتصادی کابینه ابلاغ شده است.
********************
روزنامه ایران **
گروسی در چه شرایطی به ایران میآید؟
خبر اول اینکه، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که اگر طرفهای مذاکره کننده در وین به توافق نرسند، او با مسئولان ایرانی درخصوص بازرسیها گفتگو خواهد کرد. به گزارش فارس، «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دیروز به شبکه العربیه گفت که اگر طرفهای مذاکره کننده در وین تا پیش از تاریخ ۲۰ مه به توافق نرسند او به تهران سفر خواهد کرد تا درخصوص رسیدن به توافقی دیگر برای ادامه انجام بازرسیها گفتگو کند. عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت خارجه و مذاکرهکننده ارشد ایران در گفتگوهای برجامی وین نیز روز جمعه به خبرنگار «اناچکی» در این خصوص گفته بود ایران امیدوار است پیشرفت کافی (در وین) حاصل شود تا به تمدید (توافق با آژانس) نیازی نباشد، اما اگر نیاز شود، ایران در زمان مناسب تمدید را در نظر خواهد گرفت.
تکذیب ادعای انتخاباتی درباره ظریف
خبر دیگر اینکه، یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادعای رئیس این کمیسیون مبنی بر اینکه وزیر امور خارجه در جلسه کمیسیون امنیت ملی «قسم خورده» که در انتخابات نامزد نمیشود را تکذیب کرد. ابراهیم رضایی با اشاره به اینکه آقای ظریف پیش از این هم در کمیسیون تأکید کرده بود که نامزد انتخابات نمیشود، اظهارکرد: به هیچوجه چنین چیزی (قسم خوردن در کمیسیون) نبوده و کاملاً آن را تکذیب میکنم. به گزارش ایسنا، ابراهیم رضایی با اشاره به اینکه ظریف در جلسه یکشنبه گذشته کمیسیون امنیت ملی، صرفاً سخن پیشین خود مبنی بر اینکه در انتخابات نامزد نمیشود را برای چندمین بار تکرار کرده است، افزود: آقای ظریف توضیح داد که برایش حجت نشده نامزد شود. او گفت نمیخواهد مذاکرات انتخاباتی باشد و نباید مذاکرات را به انتخابات گره زد و قصد و بنایی برای حضور در انتخابات ندارد. آنچه رضایی به عنوان عضو کمیسیون امنیت ملی تکذیب کرد، ادعای مجتبی ذوالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی بود. ذوالنوری یکشنبه گذشته پس از جلسه کمیسیون امنیت ملی، با حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی ادعا کرد «جناب آقای ظریف در جلسه امروز قسم خوردند و تأکید کردند که من نامزد انتخابات نمیشوم.»
**************
روزنامه شرق**
اعلام وضعیت اضطراری در آمریکا
دولت جو بایدن در واکنش به حمله سایبری روز جمعه به خط لوله کولونیال که موجب توقف فعالیت آن شده است، وضعیت اضطراری اعلام کرد. اعلام وضعیت اضطراری این امکان را ایجاد میکند که سوخت از طریق حملونقل جادهای منتقل شود. این حمله پس از مجموعهای از حملههای سایبری دیگر علیه شرکتهای آمریکایی و دولت فدرال اتفاق افتاد.
حضور مجازی بایدن در نشست ناتو
بر اساس اعلام دفاتر رؤسای جمهوری رومانی و لهستان، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا از طریق لینک ویدئویی در نشست رؤسای جمهوری کشورهای شرق عضو ناتو که در پایتخت رومانی برگزار میشود، شرکت کرد.
خروج شرکت آمریکایی از پایگاه هوایی بلد
حملات مکرر راکتی به پایگاه هوایی بلد در صلاحالدین موجب شده شرکت آمریکایی مسئول حفاظت و نگهداری از جنگندههای عراق، تصمیم به خروج از کشور بگیرد.
واکنش مقتدی صدر به ترور فعال عراقی
رهبر جریان صدر عراق در واکنش به ادامه ترور فعالان عراقی اعلام کرد ترورها روش افراد بزدل است. روز یکشنبه، افراد مسلح ناشناس، ایهاب الوزنی، فعال مدنی برجسته در اعتراضهای عراق را در نزدیکی منزلش ترور کردند که پس از آن تظاهراتهایی در استانهای کربلا، دیوانیه و ذیقار در جنوب عراق به وقوع پیوست.
اروپا آماده گفتگو با روسیه
«هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان، گفت اروپا آماده گفتگو با روسیه است و یادآور شد زمان آن رسیده که مسکو نیز به گفتگو برگردد. ماس قبل از نشست شورای امور خارجی اروپا به خبرنگاران گفت: ما درباره روسیه از همه مهمتر با توجه به اینکه نمایندگان اروپا در مسکو هدف تحریم قرار گرفتهاند و اعلام «فهرست کشورهای غیردوست»، صحبت خواهیم کرد.
*********************************