روزنامه کیهان**
لاپوشانی خیانت چندباره آمریکا با حمله به جلیلی و باقری!
یک استاد غربزده دانشگاه میگوید: شعارهای انقلابی نتوانستهاند مرهمی بر اقتصاد کشور باشند.
صادق زیباکلام مینویسد: بحران هستهای مهمترین مسئله امروز کشور است. البته انقلابیون همواره شعار دادهاند که با بسیج امکانات داخلی میتوان تحریمها را چاره کرد. اما واقعیت آنست که تجربه دو دهه اخیر نشان داده که شعارهای انقلابی به هیچ وجه نتوانستهاند در عمل مرهمی برای اقتصاد رو به احتضار کشور باشند.
وی در ادامه ادعای اینکه «انتصاب علی باقری به جای عباس عراقچی و یحتمل سپردن مذاکرات به او مبین آن است که اراده جدی برای حل بحران هستهای در دولت جدید وجود ندارد» و «شش سال مذاکرات در دوره جلیلی کوچکترین پیشرفتی در حل مسئله هستهای به بار نیاورده»، نوشته است: اگر واقعا انقلابیون بهدنبال نجات کشور از بحران هستهای نیستند، چرا آن را رسما اعلام نمیفرمایید؟ البته مدتهاست که هستهای به جای در خدمت پیشرفتهای اقتصادی کشور قرار گرفتن، ابزاری شده جهت چانهزنی و گرفتن امتیاز از غرب. سالهاست هستی مملکت در چاه ویل هستهای ریخته میشود که بتوانیم در رویارویی با غربیها از آنها امتیاز بگیریم. یکبار هم انقلابیون به این پرسش ابتدایی پاسخ ندادهاند که اساسا رویارویی با اروپا و آمریکا چه ضرورتی داشته که دار و ندار مملکت را خرج هستهای کنیم که به کمک آن از غربیها امتیاز بگیریم؟»
درباره این مغالطه چندپهلو گفتنی است اولا عملکرد دولت روحانی با دولت قبل از آن در حوزه اقتصادی و دیپلماسی اصلا قابل قیاس نیست. اختصار مطلب اینکه در دوره روحانی به نسخه جماعت خوشبین به آمریکا و غرب عمل شد و نتیجه آن توقف ۹۰ درصد برنامه هستهای به علاوه ۶ پله سقوط رتبه جهانی اقتصاد ایران بود تا جایی که محافل نزدیک به دولت روحانی اذعان میکنند حداقل ۴ سال رشد اقتصادی بالای ۵ درصد لازم است تا به شرایط اقتصادی قبل از دولت روحانی برگردیم (!) با این اوصاف هنر نیست که مثلا آقای جلیلی را به خاطر نرفتن زیر بلیت غرب تخطئه کنیم و از او و همکاران با درایتش تابو بسازیم و حال آنکه جلیلی برخلاف خوشخیالی ظریف و تیم وی، پیشاپیش خبر داده بود که آمریکا به تعهداتش وفادار نمیماند و تحریمها لغو نمیشود.
ثالثا آقای زیباکلام یکی از دهها مقصر خسارت بزرگی است که از صدقه سر بزککاری شیطان بزرگ و اعتماد به او، به ملت ایران و اقتصاد کشور و ظرفیتهای علمی و فنی وارد شد. او و امثال وی دقیقا میدانند که با سفره و معیشت و اشتغال مردم چه معامله کرده و چرخه کشور را عقب انداختهاند. اما از همه وقاحتآمیزتر این است که زیباکلام با این به اصطلاح فرار به جلو از پرداختن به تازهترین خیانتهای آمریکا نسبت به متحدانش طفره میرود.
چند ماه از خیانت دولت بایدن به دولت غربگرای اشرف غنی و سایر مزدورانشان در افغانستان گذشته، اما صدایی از زیباکلامها به نکوهش یا ابراز پشیمانی درباره خوشبینی بلاوجه به آمریکا بلند نمیشود؛ و این در حالی است که «شاه حسین مرتضوی» معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان (مشاور غربگرای اشرف غنی)، پس از فرار از کابل نوشت: «به هیچ ابرقدرت، اتکا و اعتماد نکنیم. هیچ ملتی با اتکا و وابستگی به قدرتهای جهان به عزت و استقلال نخواهد رسید.» این مشاور غربگرا البته چند روز قبل از فرار مدعی شده بود «تشویش نکنید؛ نیروهای آمریکایی، مسئولیت امنیت کابل را (برعهده) میگیرند»!
اما افتضاح بعدی که آقای زیباکلام و امثال وی نسبت به آن لالمانی گرفتهاند، خیانت مشترک آمریکا و انگلیس به فرانسه در جریان قاپیدن قرارداد ۵۶ میلیارد دلاری فرانسه با استرالیاست. این خیانت آنقدر عمیق بود که از وزیر خارجه تا رسانههای دولتی فرانسه با حملات شدید به آمریکا، از این راهزنی به عنوان «خیانت بزرگ و خنجر از پشت» یاد کردند و ضمن تاکید بر اینکه «بایدن همان ترامپ است و فقط اکانت توییتری دارد»، دولت آمریکا را دورو و غیرقابل اعتماد» خواندند.
عدم حضور سران ۴ کشور روی دیگر انزوای دولت بایدن
روزنامه نیویورکتایمز میگوید: رئیسجمهور آمریکا در برابر عده معدودی از نمایندگان کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرد و سران کشورهای مهمی مانند چین، روسیه و ایران و فرانسه ترجیح دادند در سطح رئیس جمهور در این نشست شرکت نکنند.
به گزارش نیویورکتایمز جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در حالی سخنرانی کرد که، اما و اگرهایی درباره نقش رهبری آمریکا در جهان به وجود آمده است. برخی ناظران دلیل این نگاه به آمریکا را خروج پرشتاب این کشور از افغانستان میدانند.
بایدن که در صحن مجمع عمومی در برابر تعداد معدودی از حاضران سخن میگفت (چرا که بهدلیل کرونا تعداد کمی در صحن مجمع نشسته بودند) خواستار عصر جدیدی از وحدت و همکاری جهانی در برابر کرونا، تغییرات اقلیمی، تهدیدات نوظهور تکنولوژیک و نفوذ رو به گسترش کشورهای مستبدی مانند چین و روسیه شد.
نیویورکتایمز میافزاید:، اما تلاش بایدن برای دور کردن آمریکا از مسیر سیاستهای تقابلی ترامپ درست در زمانی است که رویکرد دیپلماتیک دولت بایدن موجب سرخوردگی متحدان آمریکا شده است.
رویکرد او مبنی بر اینکه جهان باید میان دموکراسی و دیکتاتوری دست به انتخاب بزند، طنین متفاوتی یافته است؛ آن هم در شرایطی که طالبان بار دیگر در کابل بر مسند قدرت نشسته و تمام دستاوردهای ۲۰ سال گذشته را نقش بر آب کرده است. فرانسه هم به تازگی سفرای خود را از آمریکا و استرالیا فراخوانده است. دلیل عصبانیت فرانسویها از دست دادن آن قرارداد ۶۰ میلیون دلاری نیست، بلکه به این دلیل است که آمریکا با این روش نشان داد که حتی فرانسویها هم در حلقه داخلی متحدان واشنگتن قرار ندارند.
روزنامه آمریکایی همچنین در تحلیل دیگری، با اشاره به اینکه رئیسجمهور چین ترجیح داد به جای سفر به نیویورک، پیام ضبط شده خود را برای انتشار به مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بفرستد، به موضوع «آنان که در نشست نیویورک بودند و آنها که نبودند»، پرداخت و نوشت: بسیاری از رهبران دنیا گزینه «ضبط از پیش» را انتخاب کرده بودند یا هیئتهایی رده پایین به سازمان ملل فرستاده بودند. با این حال، غیبت رهبران برخی کشورهای خاص حامل پیامی است. مهمترین رهبری که حضور نیافت و ترجیح داد سخنرانی از پیش ضبط شدهای بفرستد، رئیسجمهور چین بود. پوتین، رئیسجمهور روسیه هم از رهبران دیگری بود که حضور نیافته بود؛ اما سرگئی لاوروف، وزیر خارجه را روانه سازمان ملل کرده بود. مکرون، رئیسجمهور فرانسه هم بهدلیل خشم از رفتار و پنهانکاری اخیر آمریکا در این نشست حضور نیافت. ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران هم از غائبان بود و وزیر خارجه خود را عازم این نشست کرده بود.
۹۰۰ هزار میلیارد تومان وام در پنج ماه با عایدی تورم ۴۵ درصد!
پرداخت تسهیلات بانکی در ۵ ماه آخر دولت روحانی با افزایش ۷۸ درصد رشد به ۹۰۰ هزار میلیارد تومان بود، اما سهم مردم از این اتفاق، تورم و رکود تولید بود.
این تحلیل را روزنامه فرهیختگان ضمن گزارشی مورد اشاره قرار داده و نوشت: رشد فزاینده وامهای بانکی از پاییز ۹۸ و همزمان با افزایش قیمتها در بازار دارایی شروع شده و همین موضوع نشان میدهد دریافت وام بیش از آنکه در خدمت تولید باشد، با اهداف خرید و فروش دارایی (دلالی و سفتهبازی) پرداخت شده است.
سیستم بانکی مدعی پرداخت تسهیلات اعم از تکلیفی (بودجهای، کرونایی و ...) دولت و غیرتکلیفی است و از طرفی مردم و فعالان اقتصادی از دشواری دریافت وام بانکی و تامین مالی از این مسیر گلایه میکنند.
بنابر گزارش بانک مرکزی، تسهیلات پرداختی بانکها طی پنجماه ابتدایی سال ۱۴۰۰ به بخشهای مختلف اقتصادی ۹۰۰ هزارمیلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۷۸ درصد رشد داشته است. این درصد از رشد درحالی رخ داده که رشد تسهیلاتدهی بانکها تا قبل از سال ۱۳۹۹ در نیمه اول هرسال از ۱۵ تا ۲۰ درصد رشد تجاوز نمیکرد.
تحلیل جزئیات تسهیلاتدهی بانکها نشان میدهد که اولا بیشترین میزان تسهیلات پرداختی در سال گذشته و پنجماهه ابتدایی سال جاری به ترتیب به بخشهای خدمات، صنعتومعدن، بازرگانی، کشاورزی، مسکن و ساختمان تعلق گرفته و ۴۱ درصد از وامهای بانکی مربوط به بخش خدمات و ۳۱ درصد نیز سهم بخش صنعتومعدن بوده است. کشاورزی و مسکن بخشهایی هستند که پایینترین سهم را بهخود اختصاص دادهاند. ثانیا ۷۰ درصد هدف وامهای بانکی، «تامین سرمایه در گردش» بوده و سهم «ایجاد» و «توسعه و تعمیر» بنگاهها -که درواقع محرک اشتغال و تولید است- تنها ۱۳ درصد است.
طبق آخرین گزارش «طرح پایش ملی محیط کسبوکار ایران» که مربوط به عملکرد زمستان ۹۹ بوده و توسط اتاق بازرگانی انجام شده، فعالان اقتصادی سومین مولفه مهم و مانع دربرابر تولید را «دشواری تامین مالی از بانکها» ارزیابی کردهاند.
این تناقض که میزان تسهیلات بانکی بالاست، اما تامین مالی و ایجاد بنگاههای اقتصادی و تولید پایین است، در عدم اصابت تسهیلات به بخشهای مولد و... است، بنابراین آنچه تسهیلات را بیشازپیش رشد داده نه تامین مالی، بلکه تامین سرمایه لازم برای فعالیتهای سفتهبازی است که در بازارهای مختلف و توسط شخصیتهای حقیقی و حقوقی (عمدتا نزدیک به بانکها) درحال انجام است. بانک مرکزی و سیستم بانکی مدعی است بخش قابلتوجهی از این رشد تسهیلات مربوط به تسهیلات کرونایی از ابتدای سال ۹۹ تا همین امروز بوده؛ اما بررسیها نشان میدهد تسهیلات تکلیفی کرونایی حتی به ۷۵ هزار میلیاردتومان یا یک درصد از کل تسهیلات هم نمیرسد و مهمتر از آن، تسهیلات اعطایی مورد ادعای بانک مرکزی حتی نتوانسته یک درصد هم رشد در بخشهای اقتصادی ایجاد کند. عدم برخورداری بخش مولد اقتصاد از مواهب نقدینگی و در سویی دیگر ورود حجم عظیم پول در فعالیتهای سوداگرانه و مخرب، ترکیب نامبارکی شده که چرخه تخریب و تضعیف را در اقتصاد ایران به پیش میبرد. یادآور میشود دولت روحانی، مردادماه امسال، اقتصاد و مدیریت را با تورم بالای ۴۵ درصد تحویل داد.
ترکیه در سوریه چگونه سنگ روی یخ شد؟
خبرگزاری رسمی دولت ترکیه میگوید: دولت سوریه با کمک ایران و روسیه، پیروز جنگ در این کشور است و کشورهای عربی نیز به زودی به این نتیجه میرسند که باید روابط با دمشق را از سر بگیرند.
خبرگزاری آناتولی با بیان این که جنگ در سوریه با اخراج تروریستها در سال ۲۰۱۸ به سود دولت این کشور به پایان رسید، مینویسد: هرچند به هنگام آغاز این جنگ، برخی دولتهای عربی روابط خود با دمشق را به حالت تعلیق درآوردند، اما سوریه توانست مقاومت کند. حمایتهای ایران و روسیه موجب شد تا دولت سوریه باقی بماند و سرنگونی آن از نظر نظامی، کمرنگ شود. لذا، بسیاری از کشورهای عربی بسیار زود، این واقعیت را درک کردند که عادیسازی مجدد روابط خود با نظام حاکم در دمشق، به سودشان است.
مهمترین تحولی که باعث شد موضع کشورهای عربی تغییر کند، در اوایل سال ۲۰۱۷ بود که تروریستها، در جنگ حلب شکست خوردند و در سال ۲۰۱۸ نیز، پس از شکست در نبردهای ریف دمشق و استان درعا، مجبور شدند تسلیم ارتش سوریه شوند و سلاح خود را به آن تحویل دهند.
امارات و بحرین در اواخر سال ۲۰۱۸ سفارتهای خود را در دمشق افتتاح کردند. عمان نیز در اکتبر ۲۰۲۰، سفیر خود را به دمشق بازگرداند. گزارشهایی نیز از تلاش عربستان سعودی برای ایجاد کانال ارتباطی مستقیم با دولت سوریه حکایت دارد؛ به نحوی که گفته شد، «خالد الحمیدان» رئیس سرویس اطلاعات عربستان، پس از سفر به دمشق، با بشاراسد رئیسجمهور و علی مملوک رئیس دفتر امنیت ملی سوریه دیدار کرد.
اردن نیز حمایت خود را از گروههای تروریستی و معارض قطع کرده است. کما اینکه اجازه داد، گاز مصر از طریق سوریه، به لبنان فرستاده شود. دمشق همچنین در تلاش است روابط خود را با عراق و لبنان به صورت کامل عادی کند.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، خبرگزاری رسمی ترکیه «آناتولی» در حالی این گزارش را منتشر کرده است که دولت ترکیه از آغاز بحران سوریه، از تروریستها و گروههای معارض حمایت همهجانبهای داشته است. ترکیه به بهانه مبارزه با شبهنظامیان کرد در شمال و شمال شرق سوریه، با تروریستهای معارض، دست به عملیاتهای بسیاری زده است.
فرافکنی اصلاحطلبان؛ روحانی موجب شکست ما شد
عضو نهاد اجماعساز اصلاحطلبان در انتخابات ریاست جمهوری اذعان کرد: ارتباط این طیف با مردم قطع شده بود.
حسین کمالی به روزنامه آرمان گفت: همه جریانهای سیاسی دارای نقاط قوت و ضعفهایی هستند. این در حالی است که جریان اصلاحات نیز دارای چنین وضعیتی بود. ما باید بپذیریم که ارتباط گستردهای با مردم نداشتیم، به مسائل اقتصادی جامعه توجه کافی نداشتیم و از دولتی حمایت کردیم که حاضر نبود به اصلاحطلبان پاسخ بدهد. دولت آقای روحانی همراهی و همدلی لازم را با اصلاحطلبان نداشت. در انتخابات سال ۹۶ سه نفر از جریان اصلاحات مامور مذاکره با آقای روحانی بودند که بنده، آقای موسوی لاری و آقای مرعشی بودیم. این در حالی است که پس از انجام این مذاکرات دیگر هیچ تماسی از سوی آقای روحانی با ما گرفته نشد. آقای روحانی فکر میکرد نقش اصلاحطلبان تنها این بوده که تلاش کنند ایشان به عنوان رئیسجمهور انتخاب شود. عدم توجه به نیازها و مطالبات مردم و مسائلی مانند ماجرای افزایش قیمت بنزین و نارضایتی مردم اتفاقاتی بود که در دیدگاه مردم تاثیرگذار بود.
وی افزود: اگر آقای روحانی در زمینههای مختلف و از جمله بررسی نیازهای مردم با اصلاحطلبان مشورت میکرد و دیدگاههای آنها را در مدیریت کشور جویا میشد نه این اتفاقات برای خودش رخ میداد و نه برای اصلاحطلبان. در اینجا این ایراد به جریان اصلاحات وارد است که چرا بدون قید و شرط از آقای روحانی حمایت کرد. پاسخ ما به این ایراد نیز این است که ما به جز آقای روحانی گزینه دیگری نداشتیم و شرایط گزینه مقابل به شکلی نبود که جریان اصلاحات بتواند از وی حمایت کند.
برخلاف ادعای کمالی، جهانگیری و عارف در انتخابات ۹۶ و ۹۲ نامزد بودند، اما به اعتبار رای نداشتن اصلاحطلبان، آنها هم فاقد رای بودند.
**************
روزنامه وطن امروز**
سرلشکر باقری:
سربازان نقش مؤثری در ایجاد قدرت بازدارندگی دارند
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در پیامی ضمن گرامیداشت «روز سرباز»، نوشت: حضور مؤثر جوانان عزیز سرباز موجب ارتقای قدرت دفاعی، امنیتی و انتظامی کشور و ایجاد قدرت بازدارندگی شده است.
در بخشی از پیام سرلشکر محمد باقری آمده است: «خدمت مقدس سربازی همواره تبلور مشارکت جوانان ذکور کشور در ایجاد امنیت پایدار و دفاع از عزت، استقلال و تمامیت ارضی و نظام مقدس جمهوری اسلامی بوده که در این راستا جوانان سرافراز ایران، با هدف انجام وظیفه ملی و قانونی خود در کنار سایر رزمندگان نیروهای مسلح و بسیج مردمی از کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی و جان و مال و ناموس مردم دفاع کرده و با ایثار جان و سلامتی خود، امنیت و آرامش را برای ملت سرافراز کشور به ارمغان آوردند. اوج این ایثار در ۸ سال دفاعمقدس است که حدود ۳ میلیون نفر از جوانان در کسوت سربازی دوشادوش سایر رزمندگان پایور و نیروهای مردمی بسیج شجاعانه جنگیدند و با تقدیم حدود ۶۰ هزار شهید و ۱۴۰ هزار جانباز، از اسلام، آرمانهای انقلاب اسلامی و وجب به وجب خاک ایران عزیز دفاع کردند و پس از آن دوران نیز همیشه پشتوانهای قوی برای نیروهای مسلح در تمامی عرصههای مأموریتی بودهاند. در شرایط فعلی کشور نیز که استکبار جهانی و مزدوران منطقهای آنان آرزوی تضعیف نیروهای دفاعی و امنیتی کشور را دارند، حضور مؤثر جوانان عزیز سرباز موجب ارتقای قدرت دفاعی، امنیتی و انتظامی کشور و ایجاد قدرت بازدارندگی شده است که درود خدا و درود ملت ایران بر این جوانان باد».
***
باید با حمایت دیپلماتیک مانع تضییع حقوق ورزشکاران شویم
نماینده مردم تهران در مجلس گفت: باید با حمایتهای حقوقی و دیپلماتیکی که از ورزشکارانمان در میدانهای بینالمللی به عمل میآوریم مانع تضییع حقوق آنها شویم.
اسماعیل کوثری در گفتگو با فارس، با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری در بحث حمایت حقوقی و دیپلماتیک از ورزشکارانمان در میدانهای بینالمللی گفت: ورزشکاران ما برای کسب مقام قهرمانی و مدال در میادینی همچون المپیک و نیز مسابقات جهانی تلاشها و تمرینات سنگینی داشتهاند، اما در قرعهکشیها بعضا با ورزشکاران رژیم صهیونیستی رودررو میشوند. وی ادامه داد: از آنجا که ما رژیم صهیونیستی را یک رژیم کودککش و نامشروع میدانیم، ورزشکاران ما از رویارویی با ورزشکاران این رژیم در میادین مختلف خودداری میکنند. نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما نباید بهگونهای اقدام کنیم که ورزشکاران ما به خاطر این رفتار انسانی خود از حقوقشان محروم شوند و باید حمایتهای حقوقی و دیپلماتیک لازم از آنها در سطح بینالمللی داشته باشیم.
کوثری خاطرنشان کرد: فرمایش رهبر معظم انقلاب در بحث حمایت حقوقی و دیپلماتیک از ورزشکاران صرفا محدود به دولت و دستگاههای اجرایی نیست و مجلس هم باید به این موضوع ورود جدی داشته باشد. وی افزود: قطعا مجلس بویژه کمیسیون فرهنگی به بحث حمایت حقوقی و دیپلماتیک از ورزشکاران ورود جدی خواهد داشت و در این زمینه پیگیریهای لازم را انجام خواهد داد. کوثری در پایان گفت: اگر این موضوع نیاز به مصوبهای دارد، ما در مجلس با جدیت پای کار هستیم و اگر دولت هم در این زمینه لایحه ندهد، ما خودمان در مجلس طرحی را تهیه و به تصویب خواهیم رساند.
***
واردات گازوئیل از ایران باعث سردرگمی آمریکا شد
معاون دبیر کل حزبالله لبنان در مصاحبهای گفت: واردات گازوئیل از ایران باعث سردرگمی آمریکا و عجله آنها برای یافتن راهحلی برای بحران انرژی لبنان شد.
«شیخ نعیم قاسم» در گفتگو با شبکه خبری المنار درباره واردات مازوت ایران از طریق سوریه به وسیله حزبالله گفت: این اقدام برای نخستینبار مهمترین محاصره علیه لبنان را شکست. وی اضافه کرد: گازوئیل ایران باعث سردرگمی آمریکا و عجله آنها برای یافتن راهحلی برای بحران انرژی لبنان شده است. معاون دبیر کل حزبالله لبنان تاکید کرد: تصمیمی در حزبالله وجود دارد که هرگونه تجاوز اسرائیل به لبنان با واکنش حزبالله مواجه میشود حتی اگر به جنگ منتهی شود. وی ادامه داد: انبارهای تسلیحات حزبالله پر شده و گاهی اوقات مجبور میشویم انبارهای جدید احداث کنیم و ما راههای خود را برای وارد کردن سلاح به لبنان داریم.
***
رسانههای سوئد مدعی شدند
بازداشت یک فرد به اتهام جاسوسی برای ایران
رسانههای سوئد گزارش دادند پلیس سوئد یکی از مدیران سابق سازمان اطلاعات این کشور را به اتهام آنچه جاسوسی برای ایران عنوان شده است، بازداشت کرده است. ادعا میشود فرد بازداشت شده، یک مرد ٤٠ ساله ایرانیالاصل است و در گذشته به عنوان مدیر امنیت غذایی سازمان اطلاعات سوئد فعالیت میکرده است. خبرگزاری رویترز نیز هفته گذشته از بازداشت یک فرد در سوئد به دلیل اتهامات جاسوسی خبر داده و گزارش داده بود وی برای انجام تحقیقات اولیه پلیس در استکهلم دستگیر شده است.
**************
روزنامه خراسان**
آیا چین واردات نفت از ایران را متوقف کرده است؟
فارس - طبق گزارشهای رسمی موسسات معتبر خارجی، جریان صادرات نفت ایران به چین نه تنها متوقف نشده بلکه نسبت به سال گذشته بیش از دو برابر افزایش یافته است. در روزهای اخیر، اخباری مبنی بر کاهش صادرات نفت ایران به چین در هفت ماه نخست سال ۲۰۲۱ در فضای مجازی دست به دست میشود. اداره گمرک چین در آمارهای جدید خود اعلام کرده که در هفت ماه ابتدایی سال ۲۰۲۱ هیچ نفتی از ایران وارد این کشور نشده و میزان واردات نفت از ایران را با عدد صفر نمایش داده است. با توجه به برقرار بودن جریان صادرات نفت ایران به چین، این موضوع نشان میدهد که چین در هماهنگی کامل با ایران برای دور زدن تحریمهای نفتی آمریکا به صورت چراغ خاموش است؛ بنابراین جریان صادرات نفت ایران به چین نه تنها متوقف نشده بلکه نسبت به سال گذشته به بیش از دو برابر افزایش یافته است.
موکب اشتغال محرومان راه افتاد
مهر -وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: موکب اشتغال محرومان، پویش جمعآوری همه ظرفیتهای مردمی برای رفع مشکل بیکاری و ایجاد اشتغال محرومان است. حجت ا... عبدالملکی در مراسم بدرقه موکب اشتغال محرومان از میدان امام حسین (ع) تهران به سمت مناطق هدف این موکب، اظهار کرد: این موکب دو سال قبل توسط یک گروه جهادی و با پشتیبانی کمیته امداد آغاز به کار کرد. وی گفت: در این طرح ۱۴ خدمت کاریابی، تامین سرمایه، بازاریابی، مشاوره شغلی و کسب و کار، آموزش، تامین مکان کسب و کار، تامین تجهیزات، تأمین مواد اولیه، بیمه و پوشش ریسک، ضمانت وام، امور اداری، اعتباربخشی، متولی شغلی و ارائه ایده کسب و کار به متقاضیان در سایت emookeb.ir ارائه میشود.
کلاهبرداری با وعده فروش خودروهای خارجی مدل ۲۰۲۱
ایرنا- در حالی که موضوع واردات خودرو در قالب «طرح سامان دهی صنعت خودرو» به نتیجه نرسیده و شورای نگهبان دوباره به این طرح ایراداتی وارد کردهاست، برخی اقدام به پیشفروش خودروهای خارجی مدل های۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ و دریافت پول از مردم کردهاند. دبیر انجمن واردکنندگان خودرو گفت: تا زمانی که خودروهای جدید وارد گمرکات نشده، «کد شناسایی خودرو» (Vin Number) و ثبتسفارش نداشته باشند، خرید خودروهای خارجی معنی ندارد.
**************
روزنامه ایران**
کمک ایران به نمایندگان زن مجلس افغانستان
خبر اول اینکه، دولت ایران کمک کرده چند نفر از نمایندگان زن پارلمان افغانستان به همراه خانوادههایشان از دست طالبان فرار کرده و از طریق ایران و سپس گرجستان به یونان بروند.
به گزارش عصر ایران؛ روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی اختصاصی ماجرای فرار «حمیرا ایوبی» نماینده پارلمان افغانستان به همراه چند نماینده زن دیگر و خانوادههایشان از دست حکومت طالبان را روایت کرده است. این نمایندهها و خانوادههایشان که درمجموع ۵۷ نفر بودهاند با دریافت ویزا از سوی ایران موفق شدند از طریق مرز زمینی وارد ایران شده و از شهر مشهد با پروازی به گرجستان و از آنجا به سمت یونان بروند. بهدلیل ارتباط شخصی خانم ایوبی با نهادها و افراد خارجی درنهایت پس از چند روز به گفته خودشان «پر دلهره» با همکاری ایران توانستند خاک افغانستان را ترک کرده و از دست طالبان بگریزند. نام این نمایندگان زن افغانستان در لیست اولویتهای دولت امریکا برای کمک به خروجشان از افغانستان نبوده و امریکا بیشتر بهدنبال خارج کردن مترجمان و همکاران ارتش امریکا در افغانستان بوده است. بهدلیل ارتباط نزدیک و شخصی خانم ایوبی با همسر نخستوزیر یونان، دولت یونان درنهایت موافقت کرده به این ۵۷ شهروند افغانستان مجوز سفر و اقامت بدهد.
ادعای بازداشت فردی به اتهام جاسوسی برای ایران در سوئد
شنیدیم که، رسانههای سوئدی مدعی شدند که یک مسئول امنیتی سابق این کشور به اتهام جاسوسی برای ایران بازداشت شده است. به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری الجزیره، رسانههای سوئدی گزارش دادند که پلیس سوئد یکی از مدیران سابق سازمان اطلاعات این کشور را به اتهام آنچه جاسوسی برای ایران عنوان شده است، بازداشت کردهاند. ادعا میشود که فرد بازداشت شده، یک مرد ٤٠ ساله ایرانی الاصل است و در گذشته به عنوان مدیر امنیت غذایی سازمان اطلاعات سوئد فعالیت میکرده است. خبرگزاری رویترز نیز هفته گذشته از بازداشت یک فرد در سوئد به دلیل اتهامات جاسوسی خبر داده و گزارش داده بود که وی برای انجام تحقیقات اولیه پلیس در استکهلم دستگیر شده است.
مرز مهران همچنان بسته است
با خبر شدیم که، دبیر اجرایی ستاد مرکزی اربعین حسینی، با اشاره به برخی از اخبار منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر اینکه مرز مهران برای سفر زائران اربعین حسینی به عراق باز شده است، گفت: این شایعات صحت ندارد، مرز مهران و دیگر مرزها کماکان بسته است و هیچگونه تصمیمگیری جدیدی برای بازگشایی مرزها انجام نشده است. به گزارش ایرنا، امید کوثریفر، در مصاحبه با رادیو «اربعین» با بیان اینکه تلاش ما این بود که این زمینه فراهم شود که تعداد زیادی از مشتاقان راهپیمایی اربعین در این راهپیمایی حضور پیدا کنند ولی بنا به تصمیم دولت عراق و شرایطی که در این کشور حاکم بود، تصمیم گرفته شد ۶۰ هزار نفر از زائران ایرانی در سال جاری در این راهپیمایی حضور پیدا کنند، گفت: صدور ویزا برای این ۶۰ هزار نفر انجام شده است و طبق آمار سازمان هواپیمایی کشوری تا شب گذشته حدود ۴۵ هزار نفر از زائران با پروازهای رسمی کشور به عراق سفر کردهاند و حدود ۱۵ هزار نفر از سهمیه ۶۰ هزار نفر، هنوز سفر نکردهاند که البته بخش عظیمی از آنها بلیت تهیه کرده و ظرف امروز و فردا این روند اعزام تکمیل میشود.
طالبان: خواستار توسعه روابط با ایران هستیم
دست آخر اینکه، ذبیحالله مجاهد سخنگو و معاون سرپرست وزارت فرهنگ و اطلاعرسانی دولت موقت طالبان از تمایل برای گسترش روابط با ایران خبر داد. بهگزارش فارس، «ذبیحالله مجاهد» سخنگو و معاون سرپرست وزارت فرهنگ و اطلاعرسانی دولت موقت طالبان روز جمعه در مصاحبه با رسانههای روسزبان، به بیان مواضع این گروه در خصوص موضوعات مختلف پرداخت. او به خبرگزاری اسپوتنیک گفت که نماینده طالبان در سازمان ملل تلاش خواهد کرد تا رابطه افغانستان با اتحادیه اروپا و امریکا و کشورهای اسلامی در منطقه را توسعه دهد و مهمترین برنامه طالبان در سازمان ملل نیز همین موضوع است. ذبیحالله مجاهد در خصوص رابطه طالبان با ایران نیز گفت: «در حال حاضر اختلافی با تهران نداریم و تلاش میکنیم روابط خود را با ایران توسعه دهیم.»
**************
روزنامه شرق**
در پی عزیمت مدیر هواوی به چین
زندانیان کانادا در چین آزاد شدند
وانژو منگ، مدیر ارشد شرکت هواوی چین که به اتهام فساد از سوی آمریکا در کانادا زندانی بود، بعد از توافقی با دادستانها آزاد شده و در پروازی بلافاصله عازم کشورش چین شده است. روز جمعه وزارت دادگستری آمریکا تقاضای استرداد خانم منگ را پس گرفت. او بعد از دادگاه به خبرنگاران گفت «زندگی من زیر و زبر شده. این دورهای پرالتهاب برای من بود. اما همهچیز یک روی خوب نیز دارد. من هیچگاه تمام پیامهای محبتآمیزی را که از سراسر جهان گرفتم، فراموش نخواهم کرد». منگ کمی پس از خروج از دادگاه با پرواز شرکت هوایی چین، به شهر شنژن این کشور رفت. همزمان جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا اعلام کرد دو شهروند کانادا از زندانهای چین آزاد شدهاند و سوار بر هواپیما عازم کشور خود هستند. در سال ۲۰۱۸ چند روز پس از دستگیری خانم منگ، چین دو شهروند کانادایی را به نامهای مایکل اسپاور و مایکل کووریگ به ظن جاسوسی بازداشت کرد. منتقدان چین را متهم میکنند که از این دو نفر بهعنوان وسیلهای برای معامله سیاسی استفاده میکند که بهعنوان بخشی از دیپلماسی گروگان شناخته میشود؛ مسئلهای که چین آن را رد میکند. ماه گذشته، یک دادگاه چینی مایکل اسپاور، تاجر کانادایی را به جرم جاسوسی به ۱۱ سال زندان محکوم کرده بود. ترودو در کنفرانس خبری روز جمعه خود گفت این دو شهروند کانادایی دوران بسیار دشواری را پشت سر گذاشتهاند. مایکل اسپاور یکی از بنیانگذاران سازمانی بود که روابط تجاری و فرهنگی با کرهشمالی را تسهیل میکرد. مایکل کووریگ نیز یک دیپلمات سابق کانادایی است که در سازمان بینالمللی گروه بحران در بلژیک کار میکرد. منگ در سه سال گذشته در خانه چند میلیون دلاری خود در ونکوور در حصر خانگی بوده است. وزارت دادگستری آمریکا گفته است او مسئولیت ایفای نقش را در کلاهبرداری از مؤسسات مالی جهانی پذیرفته است. او درعینحال گفته به تلاش برای آمادهکردن پرونده علیه شرکت هواوی ادامه خواهد داد. منگ که به سابرینا منگ و کتی منگ نیز معروف است، دختر بزرگ رن ژنگفی است که هواوی را در سال ۱۹۸۷بنیان گذاشت و آن را به یکی از بزرگترین شرکتهای تجاری فناوری جهان تبدیل کرد.
پس از ۱۰ سال انجام شد
دیدار وزرای خارجه مصر و سوریه
سامح شکری، وزیر خارجه مصر، روز جمعه با فیصل مقداد، همتای سوری خود، در اولین ملاقات در نوع خود در ۱۰ سال گذشته، راههای پایاندادن به بحران سوریه را مورد بحث قرار داد. به گزارش ایسنا، به نقل از القدس العربی، وزارت خارجه مصر در بیانیهای اعلام کرد شکری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با مقداد دیدار کرد. این نشست اولین در نوع خود از زمان تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب در سال ۲۰۱۱ است. شکری پنجمین وزیر عربی است که بعد از همتایان خود از موریتانی، اردن، عمان و عراق با مقداد در نیویورک دیدار کرد. وزارت خارجه سوریه نیز اعلام کرد در این نشست تحولات مربوط به بحران سوریه و اهمیت تلاشهای هماهنگ برای حلکردن آن و احترام به حاکمیت، وحدت و تمامیت ارضی سوریه بررسی شد. المقداد در این نشست بر اهمیت روابط دو کشور بهویژه با توجه به روابط تاریخی که آنها را به هم پیوند میدهد، تأکید کرد. مصطفی بکری، نماینده و خبرنگار مصری، این دیدار را نشاندهنده علاقه مصر به سوریه، امنیت، ثبات و تمامیت ارضی آن دانست. در نوامبر ۲۰۱۱، اتحادیه عرب تصمیم گرفت عضویت سوریه را در این اتحادیه تعلیق کند. بهتازگی احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب، گفته است در مواضع کشورهای عربی درباره رفع تعلیق عضویت سوریه اختلاف وجود دارد.
********************************************************